Форум на българските шофьори

Товарни автомобили => Общ раздел => Темата е започната от: combatbunny в Неделя, 12 Април, 2015, 12:16:55Титла: Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: combatbunny в Неделя, 12 Април, 2015, 12:16:55
Здравейте,

За нуждите на фирмата ни ще трябва да си купим камион. Имаме издаден транспортен лиценз и едно действащо камионче. Няма значение всъщност, въпросът ми е какви документи са ни нужни, за да купим машината от Германия, съответно какво трябва да направим, за да си го докараме до тук ? Ако не Ви се драска тук, може да ми драснете в скайп-а: nacionalsocialistic .

Благодаря предварително и Весели Празници.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: J_L в Неделя, 12 Април, 2015, 12:24:06
Купувайки го от дилър, никакви специални документи не ви трябват. Те ще направят всичко необходимо. За вас ще остане само да му намерите товар,да го докарате и регистрирате.
Да допълня малко.
Водача, който го прибира към Б-я трябва да има договор с вас за работа и едно копие от лиценза ви. Трябва да се платаят тола в Германия, машинка в Австрия и две винетки за Унгария и Румъния(аз бих я предпочел пред Сърбия в случая)


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: combatbunny в Неделя, 12 Април, 2015, 12:30:42
Т.е, трябва да разберем, дали дилърът от немската автокъща предлага услуга с която да докара камиона до тук ?


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: J_L в Неделя, 12 Април, 2015, 12:36:50
Не, не! Нали вие ще си го докарвате, автокъщата ще ви подготви необходимите документи и транзитните номера. Защо да ви го кара до тук? Като го вземете, ако сте му намерили товар си го изпращате да товари и си се прибира на собствен ход, но с товар. Така ще намалите разходите за прибирането му до България. И, да може да го товарите на транзитни номера. Тъй като написахте камионче, пиша за камионче, ако е прицепче, то тогава имате същите предпоставки, освен че ще е необходимо да намерите ремарке което да натоварите, а не да го прибирате соло


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: rider777 в Неделя, 12 Април, 2015, 12:39:10
Това с транзитните номера с товар през Унгария си е проблем ;-)


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: J_L в Неделя, 12 Април, 2015, 12:41:16
Това с транзитните номера с товар през Унгария си е проблем ;-)
Преди(декември 2014) не беше, сега от нова година имат нов закон ама не знам.
то по принцип може и да се командирова служител на КАТ да му сложи табели, ама заслужава ли си ;)


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: rider777 в Неделя, 12 Април, 2015, 13:27:48
Тия гадове ( унгарците )  правят проблем ако си с жълти а не с червени номера даже ама поне са корумпета като всички екс соц митничари та може да се мине ако случайно не попаднеш на някой уставняк. Та миналата година решавам да се прибирам за Коледа и си намирам едно Кроне на далаверка и си го закачам и товаря за България с жълтите номера и още в Чехлия как влязох от към Дрезден и спускам бавно, че нямам ретардер и ме изпреварват едни униформени младежи и се почна една заради тия жълти номера и че съм натоварен а пък само с червени номера можело с товар ,,,, абе половин час докато изкрънкат едни 20€ от мен а аз пари много трудно давам ама им ги дадох в крайна сметка и си продължавам,,,, влизам в Маджария без ядове ама излизам през Гюла ,, не мога да се сетя как се казваше границата ама се сещате за коя говоря та там една мацка ми иска прегледа на влекача и ремаркето и като видя, че е с жълти транзитни номера и съм натоварен започна да потрива доволно ръчички и ми взе документите и вика отбий там в дясно и ела в офиса,,,,,,,,,, аз изкарвам камиона и събирам в джеба сите монетки де имах из камиона и отивам към нея и тя точно проверяваше един нашенец и аз отивам и му искам цигара, че шефа не ми е плащал 4 месеца и нямам пари за хляб даже а митничарката ме разбира какво говоря и ми дава тя цигара, че пича не пушеше и ,,,,,,,,,,,,,,, абе с 2 думи отиваме в офиса и се почна едно обяснение, че видиш ли трябвало да се върна в Маджария и да разтоваря стоката в един митнически склад и шефа да прател регистрирано ремарке да го натовари и тва щяло да струва нам си колко си хиляди евра и аз и обяснявам, че шефа ако дойде първо ще ме застреля затова, че съм такъв убитак и не съм минал и и и и ,,,,,,,,,,,,,, та тая мацка ми вика дай 100€ и немаш ядове а аз с един скъсан анцуг си мязам на мангал и вадя една шепа монети и бяха към 7-8€ ама аз и отброявам 5 и и казах, че трябва да си купя хляб, че не съм ял от 3 дена и тя мига, мига пък ми даде документите и си заминах,,,, в Румъния никой не ме е спирал ама съм чувал, че там също правели проблеми за жълтите номера ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, абе късмет ,,,, наздраве
Христос Възкръсна


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: combatbunny в Неделя, 12 Април, 2015, 13:36:56
Не, камиона не е прицеп, 19 тонно Ренде Премиум, двуосно. На около 2000 км е от София, приготвили сме 1000 лева бюджет само за гориво. Надявам се, наистина да харчи 20/100 :д. Но това е друга тема наразговор. Заповед и документация за немските митници, съгласно закона им за минимална работна заплата няма да ни трябва, тъй като не извършваме транспортна дейност и преминаваме транзитно. Ако приемем, че дилърът подготви всичко, фактури, сертификати и транзитни номера, какво ще бъде нужно на нашият колега водач, да докара машината ? Копие от договор за назначаване, и ако да, трябва ли да е преведен на немски или английски и съответно нотариално заверен ? Също така, някакви пълномощни за преминаване на границите ? Ще ме прощавате, че питам може би глупави неща, но човек се учи :)


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: J_L в Неделя, 12 Април, 2015, 14:19:55
Българският език е официален в ЕС и не се нуждае от превод! Който иска да си го превежда, трябва да си осигури преводач, ти не си длъжен. Иначе както е казал Мечо Пух, колкото повече толкова повече. слагай в папката на водача каквото се сетиш, договор, почивки, тайм шитове, пътни листи, медицинска застраховка, ЧМР застраховка(ако ще товариш), Договора за превоз, в случай че го имаш товара преди да тръгне шофьора. По-добре да сложиш излишни документи отколкото някой да ти липсва.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: znamc в Неделя, 12 Април, 2015, 15:09:38
Недей да го товариш ,защото ще имаш проблем. Трябват ти червени номера задължително ,не тръгвай с жълти ,че пак ядове. Като вадят червените номера и документите ,те ще напишат данните на водача. Задължително договор ,шайби и писма за почивки ,че унгарците ги искат!
Успех!


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: combatbunny в Неделя, 12 Април, 2015, 20:12:48
Няма да го товариме, лиценза ни е само за транспорт на територията на РБ.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: shisho в Неделя, 12 Април, 2015, 20:33:57
Българският език е официален в ЕС и не се нуждае от превод! Който иска да си го превежда, трябва да си осигури преводач, ти не си длъжен. Иначе както е казал Мечо Пух, колкото повече толкова повече. слагай в папката на водача каквото се сетиш, договор, почивки, тайм шитове, пътни листи, медицинска застраховка, ЧМР застраховка(ако ще товариш), Договора за превоз, в случай че го имаш товара преди да тръгне шофьора. По-добре да сложиш излишни документи отколкото някой да ти липсва.

Можеш ли да подкрепиш това си твърдение с практически примери? Ако българският език, не се нуждае от превод в Съюза, то защо на мен българските институции ми искат превод на договор с европейския работодател, който е на английски от заклет преводач?


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: combatbunny в Неделя, 12 Април, 2015, 20:44:23
Мога да споделя пример: имаме договор с гръцка фирма Х. Правим превози от нашият цех до техни складове. Гръцките власти ни изискват заверени и преведени договори на водачите на гръцки език. На всичко отгоре возим с бусове, не с камиони.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: J_L в Понеделник, 13 Април, 2015, 11:32:08
Все едно да ти искат превод на лиценза ти за международен транспорт. Договора между работодател и работник е конфендециален и се ползва само първа и последна страници. По закон нямат право да ги изискват, но тъй като няма институции които да защитават българските превозвачи от своеволията на унгарци и гърци...............чак не ми се говори.. Друг е въпроса ако не ви се занимава да си отстоявате правата


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Вторник, 14 Април, 2015, 11:30:44

 Такааа, от никак не малкият ми опит ТОЧНО с покупко-продажба на камиони ( и автомобили), да споделя мнението ми по случая.
 Ако камиона Ви е от Германия има два варианта за документално оформяне. И двата зависят от това дали има или няма TUV ( тоест технически преглед). Ако има, което силно препоръчвам, немците от автокъщата ще Ви направят всички нужни документи и дори ще Ви издадат временен немски талон на ваше име. Под ваше име визирам вашата фирма която купува по договор камиона. Ако купувате от частник ( едва ли) , процедурата е същата, само трябва да отидете с него в цуласунга и сами да си изкарате документите. Нищо сложно няма по принцип. След това слагате "червеният цол" ( важи минимум 14 дни, ако искате може и повече) към него си имате застраховка и газ към България. Откъде ще минавата си е ваша работа, с червен цолов номер и така подготвените документи проблеми НЕМОЖЕ да имате от документално естество НИКЪДЕ!!!
 
 Ако камиона обаче няма преглед ( TUV) , ЕДИНСТВЕНИЯТ вариант да се докара НА ХОД е с т.н. "жълт цол". Това са същите номера, но с жълта лента, а НЕ с червена. Валидността им, както и на застраховката към тях е , ВНИМАНИЕ - 5 ( словом - ПЕТ) дни!!! По принцип стигат за прибиране, въпреки, че преди време аз съм имал редица "филми" с докарване от Бенелюкс, и ми се е налагало да изкарвам втори жълт цол на Пасау например. Както и да е, това не ви вълнува.

 ВНИМАНИЕ - с жълт цол от поне ДВЕ ГОДИНИ Е ЗАБРАНЕНО, повтарям ОФИЦИАЛНО Е ЗАБРАНЕНО да се кара КАКВОТО И ДА Е МПС ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА НА ГЕРМАНИЯ. Да повторя ли? ЗАБРАНЕНО Е!!! Сега, това, че все още се прави е друг въпрос. Да, практикува се, ОБАЧЕ...... ситуацията в този случай, поразително ми напомня за времето, когато вкарвахме коли от пазара в Счечин ( края на 90-те години), с абсолютно фалшиви номера и практически никакви застраховки, и когато ни видеше някой унгарец, камо ли пък ръмънещи :-) , да не споменавам какви филми бяха. Сякаш виждаха ...банкомат  ;D. Между другото не, че сме им спирали на румънците де, що гонитби имаше, особено в Карпатите  ;D, те с техните умрели Дачий нямаха никакъв шанс  ;D :D . Както и да е, това не е важно.

 Ако камиона Ви няма преглед и му изкарате жълт цол ( става без проблеми по принцип и не се ходи никъде, направо ви го носят най-често) , се пригответе за здраво плащане ( според зависи де) и дооооста нерви. Практически НАВСЯКЪДЕ извън Германия знаят, че вече тези номера НЕ важат за територията ИЗВЪН Германия ( по точно застраховката им НЯМА ПОКРИТИЕ, официално е това) и съвсем законно ще Ви спрат. Какви проблеми ще произтекат от това е друга тема. Може и да не Ви пуснат ( в правото си са), може и да Ви пуснат за 10Е, незнам, въпрос на късмет и .... ! Добре е обаче да ги знаете тези неща предварително!

 Вариант 3 - български транзитни номера. ВНИМАНИЕ - по принцип това НЕ го препоръчвам, защото и този вариант НЕ Е законен. Какво имам предвид? По принцип КАТ издава транзитни номера. Навремето и аз съм карал така. Идваш си в БГ с документите на МПС-то ( няма значение какво е то, но документите трябва да са в теб), отиваш в КАТ, искаш транзитни номера за да си го докараш и ти издават, правиш си застраховка и така. Карал съм така откъде ли не от Европа. Навсякъде са ме гледали като ..."музеен експонат"  :D . Що лъжи бях измислял.... от "дипломатически номера", до "държавен транспорт"  ;D , номера минаваше винаги.  ОБАЧЕ!!! Запомнете, официално български транзитен номер ( със застраховката към него, тя е отделна тема между другото) , се издава за превозване на МПС ---> САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!! Това, че навремето ( пък може и сега де), МАСОВО навън не го знаят това нещо, си е техен проблем. Номера по принцип минава, обаче НЕ Е законно. Ако попаднете на някой които е наясно, става филм....
 
 Вариант 4 - пак български номера, обаче т.н. - "дилърски". Много хора незнаят за съществуването им дори. Те приличат досущ като обикновен български транзитен номер, но се издават САМО на регистрирани търговци на МПС. Имал съм такъв номер и съм го използвал, ОБАЧЕ. Тези номера се издават СЪЩО САМО за ползване на територията на България и НЕ за навън. Пак е "минавал номера", но НЕ Е законно. Трябва да се разчита на незнанието и некомпетентността на чуждите ченгета или митничари. Дори съм чувал за случай, при който бус се докарва с такива български дилърски номера от Италия, и в Гърция прави катастрофа ( пълен тотал) и след това застраховката му изплаща пълна щета  ::) . Което е смешно, но.... Да не говорим че в този вариант, шофьора трябва да е служител на автокъщата, попълват се едни книжки-дневници и т.н. Тоест, не е за вас...
 
 Като цяло проблема с тези крайно непрепоръчителни варианти за които споменавам сега, НЕ Е дали ще си докарате камиона до БГ. Криво-ляво може и да го докарате ( за колко пари "рушвети" и нерви е друга тема). Проблема който може да настъпи е съвсем друг. Представете си, че стане "фал" някъде. Дори не и по ваша вина? Път е, всичко става. Тогава? Тогава ВИЕ сте виновни. Виновни за всичко и винаги. Особено в чужда държава. Само хора който са имали дори бегъл досег с такива ситуаций, могат да ме разберат за какво говоря. Не Ви го пожелавам просто....

 Относно шофьора. Кой Ви каза, че трябва да има договор към вас и/или да е от вашата фирма? Откъде накъде? Може да си наемете който си искате шофьор. Правите си договор ( ако сте супер прецизни) с предмет "услуга по докарването на въпросният камион" и това е. Няма НИКАКВО изискване той да е работник на вашата фирма. И никога не е имало. Да не говоря, че аз съм имал стотици случай при докарването и на коли и на камиони, при който договора е на мое име ( или лично или на фирмата ми), номерата са изкарани от друг, а застраховката е на трето лице. Проблем НЯМА и никой дори и не гледа това. Единственото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО нещо е, застраховката към номерата да е на ШОФЬОРА КОЙТО КАРА МПС-то. Това е! Това го пиша в контекста на докарване на камиона, а НЕ на извършване на транспортна услуга към трето лице-фирма!
 
 Ако обаче искате да извършите транспорт от ЕС до България с въпросният камион ( явно закачайки му и ремърке), има два варианта. Без да е влязал в лиценз, НЕМОЖЕТЕ да извършвате търговска дейност с този камион. НЕМОЖЕ, поне по закон. Дали ще Ви направят проблем е друга тема. Аз говоря какво ще Ви кажат на границата или ченгетата по пътя. Да, може и никой никъде да не Ви спре.....може, ама.....  Ако искате да си докарате нещо, каквото и да е то с този камион, то този товар трябва да е с фактура към ВАШАТА ФИРМА, тоест превоз за собствена сметка. Пример - слагате 3 коли в ремъркето, кауфвертаците ( договорите) на тези 3 коли са на името на вашата фирма - проблеми няма. Возите си ги за вас и това е. Нямат право да Ви пипат и да ви искат лиценз. Ако обаче тези 3 коли са примерно на мое име ( или моята фирма), то тогава Вие извършвате транспортна услуга за мен, тоест Ви трябва лиценз, който към момента камиона НЯМА, тоест НЕЗАКОННО е!!! Примера с колите може да се отнася към какъвто и да е товар. Предполагам няма да превозвате..... дамски превръзки  :D, че тогава незнам как ще обясните количеството им и определението "лична/фирмена употреба"  ;D ;) .

 Еми май е това, надявам се да съм бил поне малко полезен. Успех с прибирането ;)


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: J_L в Вторник, 14 Април, 2015, 12:04:53
Можеш ли да подкрепиш това си твърдение с практически примери? Ако българският език, не се нуждае от превод в Съюза, то защо на мен българските институции ми искат превод на договор с европейския работодател, който е на английски от заклет преводач?
Това не бях го видял за което се извинявам. Да мога. Всичката кореспонденция примерно с HMRC или UK Border Police отнасяща се до някое дело, дори ти се изпраща на български. Ако имаш проблем с полицай и не можеш да се разбереш с него, то той трябва да ти осигури преводач. Така е навсякъде в Европа. Българските институции са обаче съвсем различна бира, която не ми се пие пък камо ли обсъжда. Така че те може и писмо от "началника" да ти поискат.

ПП. Сега като си помислих, преди години имаше такова официално изискване,в смисъл че работника трябва да разбира изцяло договора си с работодателя, та за това сигурно са ти го искали. Един вид за твоя защита. Заклетия преводач, пък им гарантира че превода ще е направен правилно и не подправен, като преводача е отговорен пред закона за това.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: IvanovIvan в Вторник, 14 Април, 2015, 19:15:08
И аз съветвам да не се товари , особено прз Сърбия . А иначе да минеш от там трябва да си приготвиш към 40 Евро за спедиция заради транзитните номера и да си платиш магистралите . Според мен през Сърбия е по-бързо и аз като докарвам от там се прибирам .


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: IvanovIvan в Вторник, 14 Април, 2015, 19:25:18
Вариант е да се извади унграски транзитен номер за 200 Е .


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: славее в Вторник, 14 Април, 2015, 20:09:18
За фактурата знаеш,че е нетна задължително цолов номер,ако караш магистрала толколет,ЧЕХИЯ на първата бензиностанция 50е машинка и 50е ти вкарват в нея.....на излизане от Чехия я връщаш,Словакия като си с9 транзитен
номер винетка 12е  и на влизане в Унгария има спедииции дето попълват тол колета за Унгария 56е,и на Унгарската граница вече и господ не може да каже какво ще измислат маджарите.Румъния 13-14е винетка...за 24 часа........
единственото проблемно место е Унгария...на късмет може и да нямаш проблеми.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: combatbunny в Вторник, 14 Април, 2015, 21:05:15
Благодаря на всички, които помагат с информация, особено на Hino, такива неща като за учебник направо ! Супер сте.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: ivan*borisov в Вторник, 14 Април, 2015, 22:00:10
Здравейте,

За нуждите на фирмата ни ще трябва да си купим камион съответно какво трябва да направим, за да си го докараме до тук ?
Здравейте !
Мога да ви трансферирам превозното средство до Бг. ,стига да се договорим. С това се занимавам от десетки години.Едноличен шофьор съм ,не фирма.
Разбира се ,може би имате ваш готов  желаещ работник ,тогава ще бъде по евтино да изпратите него.
Ако проявявате интерес пишете ми на ivan62borisov@yahoo.com ,от Сф. съм .

Поздрави !Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Сряда, 15 Април, 2015, 11:22:29

 Аз сега като се замислих имате и още варианти. Но едно по едно.

 "Славее" е споменал за нетната фактура. Това е една много деликатна тема и незнам доколко сте наясно с нея. В смисъл такъв, да най най добре е да се вземе на нетна фактура, понеже така си спестявате немското ддс, което е супер добре откъм финанси. ОБАЧЕ! Много хора го правят, но незнаят, че ако нямате по основна дейност на фирмата Ви описано и "внос и продажба на употребявани превозни средства" например, то тогава ...някога ( може и никога де) , може да имате проблем с данъчните в БГ. Случвало се е , макар и рядко, затова внимавайте. Това "нетно фактуриране" е предназначено ГЛАВНО ЗА ДИЛЪРИ, който го използват за да осъществят максимална печалба и това е залегнало в европейското законодателство. Използва се нетно фактуриране, и след това самият дилър плаща ДДС "на маржа", тоест 20% вече БЪЛГАРСКО ДДС.
 
 НО на т.н. "марж", тоест на стойноста на доказан=фактурно транспорт+печалба, или с други думи , добре познатият член 143 от ЗДДС!!!. Това ДДС е кардинално различно от това което е като стойност на самият камион/кола или каквото и да е превозно средство.
 
 Пример: - фактура на нетна стойност 10000Е, + 21% немско ДДС (2100Е) = 12100Е. Ако го купите нетто, плащате 10-те хиляди евро което е супер. След това, ако "играете" с фирмата Ви по чл.143 от ЗДДС, ситуацията е следната: - транспортни разходи 1000Е ( примерно де) , печалба 500Е ( пак примерно) и се получава една "междинна сума" от 1000+500=1500Е. ИМЕННО ВЪРХУ ТАЗИ СУМА, се начислява ДДС от 20% ( българско, защото сте българска фирма) , което съставлява 300Е. Тези 300Е са Ви ДДС-то което отчитате от вашата фирма, след като сте дилър. 300Е е по добре от 2100Е ( по примера) нали  ;)? ОБАЧЕ, зависи дали сте регистрирани като дилър, и дали въобще фирмата Ви има по основна дейност такова "занимание" :-). Също така е много важно вашият счетоводител да е КОМПЕТЕНТЕН, за да Ви обясни тези неща. Защото може да се придържате към нормалното фактуриране, и въобще фирмата Ви да е по т.н. "нормален ред" ( счетоводителят Ви трябва да Ви го обясни това, а и Вие трябва да си го знаете де) , когато такъв вариант за "нетно фактуриране" НЕ върви. Вие тук в България си "оправяте" ДДС-то по друг "ред", и нетно НЕТРЯБВА да фактурирате. Въобще дълга тема. Аз лично, още преди години, когато се занимавах с това в БГ и имах салон, съм имал буквално СТОТИЦИ спорове, със знайни и незнайни счетоводителКИ, който разбираха ( по точно мислеха си, че разбират) от всичко друго, но не и от ТОЧНО ТАЗИ ЧАСТ от материята, наречена автомобилни ( включая и камиони разбира се) продажби и "реда" на фактуриране и т.н.
 
 Специфично е, така че внимавайте. Аз Ви го обяснявам законово как е ( надявам се няма законови промени последните 2-3 години.....) , а това дали някога ще имате проблем и от какво естество..... немога да знам. Реално погледнато, рядко се случват проблеми, но е хубаво да ги знаете тези неща. Както и да имате компетентен счетоводител. Уви, рядкост са в БГ и винаги е било така.
 
 Сега се сещам ( извън темата), как "капацитети" навремето когато имаше още мито, казваха на митото - мито, а НЕ ДДС, защото за автомобили произведени в ЕС се плащаше ДДС, а те му казваха "мито" и дори и незнаеха, че НЕ Е мито  :D. Т.н. "мито" имаше за японските/американските ( въобще извън ЕС) коли , който бяха "без преференций". Както и да е.

 За транспорта. Кажете от кой град е камиона. Аз забравих преди да спомена и още няколко варианта. Например, ако няма преглед ( ако има също не е проблем, въпреки че червеният цол е по-скъп от жълтия и е безпредметно да го купувате ако използвате варианта описан от мен по-долу за Дунава), си слагате "жълт цол" и безпроблемно го местите до Дегендорф или Пассау. С уговорката, че от доооооста време не съм им използвал услугите, поне преди за нас варненци, беше доста удобен вариант. Товари се на кораба и по Дунав си идва до БГ. Вие незнам откъде сте, но пак е вариант. Или на Видин или на Русе идва "кораба"  ;D . Оттам елементано си го прибирате. Сега, този вариант и преди беше ....вариант, ОБАЧЕ имайте на предвид, че има ....дооооста чакане, а разписанията им са .."пожелателни". Имаше една "мамашка" от Русе навремето която като ти обещае ..."след 10 дни е в Русе" и ..... трябва да си купиш календар и да уточниш за коя година става дума  ;D . Е не чак така де, ама все пак.... Незнам сега как са и кои точно предлага транспорта по Дунава, но и това е вариант. Финансово незнам сега какви са им офертите ( и дали въобще има), но навремето бяха ОК.

 Друг вариант..... от любимите ми "нестандартни". Ако се притеснявате от Унгария, те колегите много хубаво са Ви написали, че точно там ( а аз бих включил и Австрия, ако минавате оттам де и ако камиона Ви има някакъв проблем ВКЛЮЧИТЕЛНО и визуален...... австрийците са ОТВРАТИТЕЛНИ типчета) , може да имате проблеми, дори и да сте 100% изрядни, тук най-важното е шофьора Ви колко е "печен" и дали въобще има някакъв опит не само с каране в Европа, ами и с ДОКАРВАНЕ от Европа на камиони...! Но да се върнем на "нестандартният" вариант. Сега, аз не съм смятал в детайли и няма да тръгна да Ви правя вашата сметка, но има и друг вариант и той се казва Италия-кораб-Гърция.
 
 Да, ще си кажете по-скъпо е, и да, по-скъпо е, ама не с кой знае колко. Но и пак казвам зависи от кой град тръгвате от Германия. Защото едно е Мюнхен, съвсем друго ...Хамбург примерно.
 
 Ако точката ви е по на юг....... пускате се през Бреннеро ( за соло камион е 25Е ), Италията спокойно можете да си я карате по Тандженциалетатта ( тоест не платени магистрали..... бърза работа нямате) , и след това имате избор. Пристанищата който оперират за Игуменица ( Гърция) са ви .... от север на юг по реда на номерата: Триест, Венеция, Равенна, Анкона ( за по-надолу няма смисъл по принцип да карате, защото Ви идват прекалено много километри, въпреки, че е по евтино от "долните" градове до Игуменица, може и да си го сметнете де). Всяко едно от изброените пристанища си има линий, който обслужват Игуменица. А после от Игуменица до България ( незнам от кой град сте) са между 700 и 1000км. Така, че да, кораба ще Ви струва пари, но и като гориво ще спестите пари. Отделно и от такси от Италия например.
 
 Едно важно уточнение - цените на билета за кораба са мнооооого различни. Аз лично съм го правил това "упражнение" и честно да си призная е .....песен. Имал съм случай, когато се правя на ударен и взимам билет за "vehicle up to 6m, and over 2m high" и да, минава номера , колкото и странно да звучи  ;D ;). Вие както сте по влекач само, такъв билет ще Ви е между 200 и 300Е с шофьора ( цени много, аз ориентировъчно говоря), защото в момента не е силният=скъпият сезон. Ако си платите "карго" билет , както си му е реда, понеже сте с камион ( въпреки , че ...... соло влекач без товар.....) то тогава цените пак са в широки граници..... между 350 и 700Е ( по памет цитирам). Отделно трябва да си изберете и "правилният ден", понеже цените варират според деня. Във вторник може да е 350Е, в сряда 600Е , примерно де....
 
 Средно , около и малко над 24 часа Ви е кораба и като слезете на Игуменица, шофьора си има пълните часове и ..."стреля здраво" нагоре към България. Самата Гърция, нека някой колега да каже ако му се занимава, ама за соло Влекач не вярвам да има и 50Е, дори много по малко....

 Всичко е въпрос на сметки. Аз просто споделям мнение, ако мога да бъда полезен на вас, или на тези който и след време ще четат тази тема тук. Със сигурност поне първоначално варианта "кораб" е по-скъп, спор няма, но и не с кой знае колко. Но си е вариант, при това много "лесен" и "приятен". То е достатъчно маджарите да Ви "изплющят" с 100-200Е за "нещо" си, или австрийците ( ако минавате оттам) и работата става 1-1 .
 
 А и с вариант кораб.... е много по лесно за шофьора. Един билет (толл) за Германия, едно Бреннеро 25Е ( по влекач) на касите, Италия тандженциалета, билет за кораба ( нужно е добро планиране обаче...точно тук е деликатният момент) , Гърция слиза отпочинал и ..пей сърце нагоре до БГ.
 
 Вие си решавате, но варианти има много. Успех  ;) .


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Haydutyn в Сряда, 15 Април, 2015, 12:51:58
   Ако си с жълт номер трябва ти и допеллкарте /80-90евро общо/за да не плащаш допълнително в Кат и да не ти искат да доказваш, че именно ти си собственика. После отиваш на Пасау РО-РО терминал на Вили Бетц/Феникс Машини само така работат/, дори шофьора да не знае немски там винаги има по някой българин и ще се оправиш. Смисъл е да не плащаш рушвети. Македонците товарят на ж.п. вагони 5-осни камиони и самоходни машини. Същото го правеше Капитолия Товарни и Софавто, ама преди години.
   Ако си с цолшилд/червената лента/ отиваш с немците да ти извадят няква бланка от Веркщадт за преглед примерно димомер или газанализатор. Понеже никой няма ди ти го чете-защото е на немски, ама добре е да го имаш. Дори и да те спрът номера минава при унгарци, сърби и хървати.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: ivan*borisov в Сряда, 15 Април, 2015, 14:16:57
Ако камиона обаче няма преглед ( TUV) , ЕДИНСТВЕНИЯТ вариант да се докара НА ХОД е с т.н. "жълт цол".

   
 
 
 
 Ако обаче искате да извършите транспорт от ЕС до България с въпросният камион ( явно закачайки му и ремърке), има два варианта. Без да е влязал в лиценз, НЕМОЖЕТЕ да извършвате търговска дейност с този камион. НЕМОЖЕ, поне по закон. Дали ще Ви направят проблем е друга тема. Аз говоря какво ще Ви кажат на границата или ченгетата по пътя. Да, може и никой никъде да не Ви спре.....може, ама.....  Ако искате да си докарате нещо, каквото и да е то с този камион, то този товар трябва да е с фактура към ВАШАТА ФИРМА, тоест превоз за собствена сметка. Пример - слагате 3 коли в ремъркето, кауфвертаците ( договорите) на тези 3 коли са на името на вашата фирма - проблеми няма. Возите си ги за вас и това е. Нямат право да Ви пипат и да ви искат лиценз. Ако обаче тези 3 коли са примерно на мое име ( или моята фирма), то тогава Вие извършвате транспортна услуга за мен, тоест Ви трябва лиценз, който към момента камиона НЯМА, тоест НЕЗАКОННО е!!! Примера с колите може да се отнася към какъвто и да е товар. Предполагам няма да превозвате..... дамски превръзки  :D, че тогава незнам как ще обясните количеството им и определението "лична/фирмена употреба"  ;D ;) .
*Hino* ,пропуснал си че от превозните документи (ако е натоварено ппс то) ще трябва и коректно попълнено/подпечатано *чмр*
Иначе ако не може да мине тюф се ползват унгарски и чешки транзитни номера /по са скъпи/....в Итали "тандженциале" не означава "националка" - те са страда статале ,или регионале....тва гръцки фериботи ,дунавски шлепове....хем скъпо хем по бавно е.
Най евтиния маршрут е през чехия,словакия,унг.,румъния- видин мост.
,а най бързия австрия,унг.,сърбия....

Успех !


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Сряда, 15 Април, 2015, 15:00:02

  ivan*borisov , абсолютно нищо не съм пропуснал, напротив. Сега, незнам дали си ме разбрал правилно, или може би аз не съм обяснил правилно.
 
 Аз дадох пример ако си натоварят в ремъркето 3 коли например!!! Повтарям, три коли в ремъркето ( ако ще го прибират с ремърке, а не соло този Премиум)!!! И когато както влекача, така и ремъркето, така и товара В ТОЗИ СЛУЧАЙ ТРИ КОЛИ ( ..бусове/трактори или каквото и да е ппс) е на ТЯХНО ИМЕ, тоест фактура към тяхната фирма!!! Тогава НИКАКВО ЧМР НЕ ГИ ЛОВИ, защото си ги карат за тях си! Друга стока ако си качат ( дамски превръзки например  ;D ) , незнам и НЕ претендирам че знам трябва ли им ЧМР или друг/и документи. Но за ппс/мпс-та в ТОЗИ, точно този описан вариант с подробностите , от мен съм 200% убеден, че става ЗАКОННО по начина обяснен от мен!
 
 Да, по скъпо идва с кораб, аз го написах това ИЗРИЧНО. Просто дадох съвет и обяснение "кое-как". НЕ съм твърдял , че е оптималният вариант. Те хората нека знаят и за съществуването на такъв/такива други варианти ( считам, че е полезно и за други четящи тази тема), пък какво ще изберат, си е изцяло тяхна работа. По-добре е да имат варианти, отколкото обратното, нали така?

  :D В Италия "тандженциале" си означава ТОЧНО това на което му се вика в БГ "национал" или по-точно казано определение от типа --> алтернативен на магистралата път който НЕ СЕ ЗАПЛАЩА. По принцип винаги трябва да има такъв път, безплатен, като алтернатива на платената магистрала. Навсякъде в ЕС. По принцип....
 
 "СС" и "регионале" са си пълен еквивалент на "тандженциале". Аз лично в Северна Италия ( за близо 3 години живот там) един път не съм чул някой да им казва по друг начин. На юг може.... Но това няма значение. Те и на Рома някой му викат ...."Рим"  ;D . Въпроса е че говорим за едно и също нещо - БЕЗПЛАТЕН път, алтернативен на магистралата!!!

 По въпроса за Унгарски и Чешки транзитни номера, с уговорката, че НИКОГА не съм ги ползвал, но съм се интересувал от тях, специално бях задал въпроса на маджарско ченге..... мнооооооого ме съмнява да са валидни ИЗВЪН конкретната страна, поне по закон. Много ми е интересно на базата на КАКВО ще са валидни транзитни номера на практически "трета страна", за валидност различна от територията на тази страна?? Унгареца се изрази така: "мен ме интересува през Унгария да си валиден и да си платиш, извън територията на Унгария, не ме интересува".
 
  И друго, тя самата застраховка е важна, предполагам знаеш. И по точно това дали МЕСТНИТЕ Я ПРИЗНАВАТ. При всички положения може да се стигне ( според зависи) до доста спорове. Спорове при който винаги "те" са си прави, защото са в държавата си , а ти си "надупената" страна в спора. Винаги и навсякъде. Еле пък българин....
 
 Е? То тогава немога да си представя какъв филм ще стане този превоз. Германия - жът цол, Чехия - някаква чешка измислица, Унгария - 200+Е техен..... Румъния какво? Румънски цол ли? :-) Филм... :-) .

 Btw, в Италия хич ги няма относно жълтия цол. "Перат" си хората здраво с него и никой не ги пипа...

 Казваш : "тва гръцки фериботи ,дунавски шлепове....хем скъпо хем по бавно е."  , добре, но ако няма TUV ( btw то е хубаво хората започнали темата, да кажат все пак , има ли преглед , няма ли, КЪДЕ е този Премиум и т.н., че ние тука вече по гатанки си пишем и влизаме в едни "уточнения", варианти и филми, достойни за "наръчник на вносителя на камиони"  ;D )?? Ако им се наложи да вадят както ти казваш транзитки за .... Германия, Чехия, Словакия ( там с какво?) , Унгария...... Румъния (или Сърбия, там пък "ептен" е "тъмна Индия" с какви табели ще са)  и България....??? То стана ебаси златният превоз. Дали няма да им излезе по-скъпо от варианта Дунав например? Че и с кораб дори....

 Иначе да, аз НЕ СПОРЯ, че най-директният, бърз и евтин вариант си е класическия. На ход.... всички знаем откъде, според зависи от това КЪДЕ е камиона в Германия и къде са те в България. Има ли си преглед е ясно. Просто коментираме различните варианти. Кой по-скъп, кой по-евтин, кой по-бърз...


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: ivan*borisov в Сряда, 15 Април, 2015, 15:32:04
 ivan*borisov , абсолютно нищо не съм пропуснал, напротив. Сега, незнам дали си ме разбрал правилно, или може би аз не съм обяснил правилно.
  
 Аз дадох пример ако си натоварят в ремъркето 3 коли например!!! Повтарям, три коли в ремъркето ( ако ще го прибират с ремърке, а не соло този Премиум)!!! И когато както влекача, така и ремъркето, така и товара В ТОЗИ СЛУЧАЙ ТРИ КОЛИ ( ..бусове/трактори или каквото и да е ппс) е на ТЯХНО ИМЕ, тоест фактура към тяхната фирма!!! Тогава НИКАКВО ЧМР НЕ ГИ ЛОВИ, защото си ги карат за тях си! Друга стока ако си качат ( дамски превръзки например  ;D ) , незнам и НЕ претендирам че знам трябва ли им ЧМР или друг/и документи. Но за ппс/мпс-та в ТОЗИ, точно този описан вариант с подробностите , от мен съм 200% убеден, че става ЗАКОННО по начина обяснен от мен!
 
 Да, по скъпо идва с кораб, аз го написах това ИЗРИЧНО. Просто дадох съвет и обяснение "кое-как". НЕ съм твърдял , че е оптималният вариант. Те хората нека знаят и за съществуването на такъв/такива други варианти ( считам, че е полезно и за други четящи тази тема), пък какво ще изберат, си е изцяло тяхна работа. По-добре е да имат варианти, отколкото обратното, нали така?

  :D В Италия "тандженциале" си означава ТОЧНО това на което му се вика в БГ "национал" или по-точно казано определение от типа --> алтернативен на магистралата път който НЕ СЕ ЗАПЛАЩА.
 
 "СС" и "регионале" са си пълен еквивалент на "тандженциале". Аз лично в Северна Италия ( за близо 3 години живот там) един път не съм чул някой да им казва по друг начин. На юг може.... Но това няма значение. Те и на Рома някой му викат ...."Рим"  ;D . Въпроса е че говорим за едно и също нещо - БЕЗПЛАТЕН път, алтернативен на магистралата!!!

 По въпроса за Унгарски и Чешки транзитни номера, с уговорката, че НИКОГА не съм ги ползвал, но съм се интересувал от тях, специално бях задал въпроса на маджарско ченге..... мнооооооого ме съмнява да са валидни ИЗВЪН конкретната страна, поне по закон. Много ми е интересно на базата на КАКВО ще са валидни транзитни номера на практически "трета страна", за валидност различна от територията на тази страна?? Унгареца се изрази така: "мен ме интересува през Унгария да си валиден и да си платиш, извън територията на Унгария, не ме интересува".
 
  И друго, тя самата застраховка е важна, предполагам знаеш. . Спорове при който винаги "те" са си прави, защото са в държавата си , а ти си "надупената" страна в спора. Винаги и навсякъде. Еле пък българин....
 
 Е? То тогава немога да си представя какъв филм ще стане този превоз. Германия - жът цол, Чехия - някаква чешка измислица, Унгария - 200+Е техен..... Румъния какво? Румънски цол ли? :-) Филм... :-) .

 Btw, в Италия хич ги няма относно жълтия цол. "Перат" си хората здраво с него и никой не ги пипа...

 Казваш : "тва гръцки фериботи ,дунавски шлепове....хем скъпо хем по бавно е."  , добре, но ако няма TUV ( btw то е хубаво хората започнали темата, да кажат все пак , има ли преглед , няма ли, КЪДЕ е този Премиум и т.н., че ние тука вече по гатанки си пишем и влизаме в едни "уточнения", варианти и филми, достойни за "наръчник на вносителя на камиони"  ;D )?? Ако им се наложи да вадят както ти казваш транзитки за .... Германия, Чехия, Словакия ( там с какво?) , Унгария...... Румъния (или Сърбия, там пък "ептен" е "тъмна Индия" с какви табели ще са)  и България....???
 Иначе да, аз НЕ СПОРЯ, че най-директният, бърз и евтин вариант си е класическия. На ход.... всички знаем откъде, според зависи от това КЪДЕ е камиона в Германия и къде са те в България. Има ли си преглед е ясно. Просто коментираме различните варианти. Кой по-скъп, кой по-евтин, кой по-бърз...
*Hino*, признавам- твойто магаре е най-мъжко – в смисъл че си най компетентен и информиран .... !
Просто не обичам дълго да пиша ,а и май няма смисъл...Само един жокер искам да ти дам относно цоловите номера ,за които се предполага че трябва да са издадени от страната в която се купува превозното средство.
Поинтересувай се дали НОВИТЕ камиони Волво и Скания ,при пътуване на ход до държава краен получател ползват шведски или белгийски цолови номера ??

Поздрави ! ;D


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Сряда, 15 Април, 2015, 15:52:55
  :) ivan*borisov , повярвай ми, последното нещо което искам да демонстрирам тук е това дали съм "най" и т.н. Никога и по никакъв начин не съм казвал, че ти не си прав и че аз например съм "най" компетентен. Ако е прозвучало така, съвсем чистосърдечно моля да бъда извинен. Незнам защо ми "скачаш" така? И не се бъзикам с това...!!!

 Това което исках да кажа, и което ТВЪРДЯ ЧЕ Е ВЯРНО е описаното от мен в детайли. Не случайно има и доуточенния във връзка с точни случай и "постановки". Предполагам знаеш, в тази тематика и работа има мнооого условности. Винаги и навсякъде. Както и варианти.

 Ако не си ме разбрал какво точно искам да кажа, то .... това не е мой проблем. И въобще не се и заяждам де  ;).

 За това какво може и какво неможе да се случи при ВСЕКИ един от вариантите.... можем да си говорим, че и да спорим ... не до утре, ами догодина. Атестата за това кой е прав ( или на кой "магарето" му е по мъжко  :D) и кой не е , е това кой колко глоби е плащал и в колко филма е играл..... главната роля  ;). Тези неща обаче са малцина тези , които си ги признават. Предполагам добре разбираш какво визирам, нали?  ;)

 То може и да си сложат хората едни "рисувани" номера, да си "изпраскат" една фалшива зелена карта, да го натоварят с 24 тона наркотици, и да си се приберат по живо по здраво до БГ, без никой, никъде да им направи проблем, нали? "Хипотетично" може :-).

 Аз съм имал буквално десетки случай ( сега като се сещам, дори се чудя на главата си, с кой акъл съм се хващал да го правя така) , в който съм бил абсолютно в нарушение. Да не изброявам. Къде с жълт цол, къде с български транзитен -навънка, къде с дилърски, къде с холандски ( ама фалшив) и още 356 варианта. В 98% от случайте, или не съм спиран, или съм се оправял по един или друг начин. Това което исках да кажа е, че това че АЗ съм "минавал метър" при "еди кой си" случай, НЕЗНАЧИ, че това е легалният-изряден вариант. И в този контекст, не бих искал да давам ГРЕШЕН съвет. Или поне съвет който би бил грешен за хората който четат това. Не това е идеята.

 Иначе варианти много. Всеки изразява мнение, но това което съм забелязал от описа си е едно. Повечето "съвети" и "втори варианти", моментално потъват в дън земя, в момента в който попаднеш на КОМПЕТЕНТЕН полицай .... някъде навън, който да ти изчете закона и да те вкара във "филма". Е , тогава вече става .....veeery interesting"  ;) .  И затова казвам, само хора на който се е налагало да го играят този филм, могат да ме разберат за какво говоря. Защото на финала.... не получаваш чек с хонорар, а обратното  ;).

 Да ти задам една гатанка може ли? Жълт цол в Бенелюкс? Става ли или не?

 И с най-добри чувства, да не ме разбереш пак погрешно  ;) .

 P.S. -  Новите Волва и Скании, при пътуване на ход до държава краен получател НЯМА НУЖДА да използват шведски транзитни номера , след като за ЕС продукцията им в 90% от случайте е от заводи в Бенелюкс ( Скания - Цволе, Холандия , Волво - Гент, Белгия) и Анжер, Франция (пак Скания) .  ;)


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: ivan*borisov в Сряда, 15 Април, 2015, 16:08:44
Хино,

Не съм се интересувал може ли жълт номер в бенелюкс - знам къде НЕ МОЖЕ с жълт номер....от Германия за Белгия не съм трансферирал камиони....Говоря /пиша/ само за 100% законни действия ,няма филми, и главни герои...всичко е от първа ръка-личен опит....Иначе конкретно от Герм. до Белг. съм карал 3-4 леки коли и бусове с многократен /червен/ годишен търговски немски номер....сигурен съм че ги знаеш....те за разлика от нашите ,за които спомена в предишен пост важат и са законни навсякъде... ;D

п.с. новите Волва тръгват с немски червени цолови....Нови Рена ,докато се правеха в Испания тръгваха с френски "цолови"....защо и как...а..? ;D

Поздрави !


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Сряда, 15 Април, 2015, 16:40:15

 Радвам се/надявам се, че правилно си ме разбрал какво точно исках да кажа и обясня. Защото, предполагам поне, знаеш че от "някой ми каза че така може", до това дали наистина може или не, разликата често е мнооого голяма. Ако се занимаваш отдавна, би трябвало да ти е кристално ясно ( нещо , което повечето хора тук няма да разберат, понеже е строго специфично и не са се сблъсквали) какво ТОЧНО съм искал да кажа  ;) .

 Относно новите Волва/Скании, уточни ЗАКЪДЕ ще се карат ( въпреки, че вече здраво "бягаме" от темата тук)!!! Това е важно. Но принципно, въобще не ми е ясна тази гимнастика с червен цол за НОВИ машини, след като без никакъв проблем могат да отидат до RDW-то например и да си изкарат холандски ( примерно) номер и застраховка и да нямат НИКАКВИ проблеми НИКЪДЕ  ;) .

 Основополагащ фактор за това дали ще има човек проблеми на пътя или не, за мен си остава това, КОЙ ще те спре и дали ще иска да се заяжда  :). Защото в повечето случай искат ли да ти намерят кусур,..... си готов. При това от всякакво естество. Мен ченгета са ми чели, някакви абсолютно незнайни закони от ...еди коя си резолюция на ЕС, еди кой си член, еди коя си алинея, според която следва..... еди какво си наказание... Малоумщина типична за ..СЕЩ ( Съединените Еврейски Щати, а.к.а - Европа). Или друго..... тъпо, малоумно австрийско ченге, да ме спре с ЧИСТО НОВО камионче ( на 1500км)  , при това Фолксваген, да ме вкара за проверка и да ми наложи глоба 200Е, затова че задните спирачки, имат разлика от 12% в баланса...... ?!?! И най-накрая след луд скандал който им вдигнах, колегата му да дойде и да ми каже, че проблема бил ...ето това - сочейки регистрацията на камиончето ( тоест Българска!!!) . Така, че .... общо взето, винаги всичко е с "пожелателен" характер  8) !

 Поздрави  ;)

 

 


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: MagnuM в Сряда, 15 Април, 2015, 19:57:47
Ето едно  ЧИСТО НОВО Волво на път към България с червените номера.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: ivan*borisov в Сряда, 15 Април, 2015, 20:58:39
Ето едно  ЧИСТО НОВО Волво на път към България с червените номера.
;D То Волвото ясно - от Гент /Белгия/...а полуремаркето откъде...?....от Алтенберге /шмиц/ или от Буртенбах /когел/... :D

Поздрави !


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: динко в Сряда, 15 Април, 2015, 22:52:25
Понеже споменавате и Италия-танженциале е околовръстното на градовете няма нищо общо със страда статале,режионале и провинчиале  но има връзка с тях.Доста неща научих но не ми вършат работа,спамим темата но ме интересува внос от Италия на лек автомобил или бусче по точно транспорта до България.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Сряда, 15 Април, 2015, 23:56:10

 За ремъркетата, може и от Велтре ( Krone)   ;) .

 динко, кола ли искаш да си купуваш от Италия? Отиваш, харесваш, "лалаш си" с продавача докато не клекне достатъчно, че да ти е "удобен"  ;D , задължително му обясняваш как искаш "белла макина", а не ..данеджиатти, струфатти и т.н.  :D "Бецален" определената сума , отивате до агенция (т.н. техен "нотариус") може и там да му платиш между другото, особено ако си по на юг  ;).....
 Пишете си контратото ( може и с "декларационе" по принцип), после си изкарваш CDP ( чертификато ди протерита), таргата си я прибираш, плащаш трийсетина или повече евро ( много зависи от агенцията) и си готов.
 По принцип има и вариант да ти се изкара и италиански транзитен номер, не е особено скъпо, но аз така и никога не съм го правил.
 Ако има нещо друго питай  ;) .
 За прибирането към БГ да обяснявам ли или се подразбира?

 N.B. -  Нищо неможе да те спаси от вероятност, продавача да има задължения към държавата, банки, лизинги, данъци и т.н., и колата след това да се окаже ....."под запор" казано на български. В едни 5% от случайте се случват и т.н. застрахователни измами, както и крадени коли с подправени документи и ред други неща. Работи се много често и с моргите им. Един регион в БГ стана прекалено богат от такива схеми, започнали от времето на Станишев преди. Както и да е, това е друга отделна тема.
  По принцип , най-добре е да си я купиш директно от собственик. По възможност от някое забутано село, да е поне 65 годишен, да е пенсионер и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с каскет  ;D . Знаеш ги, тези дето на кръговите ВИНАГИ незнаят как се влиза, как се кара, кога се дава мигач и т.н.  ;) .
 Ако си я караш само в БГ нямаш грижи, но извън, камо ли в Италия, ако някога те спрат и я проверят по шаси, директно я конфискуват. Има не един и два такива случая. Варианта е , да купиш от реномирано кончесионарио и АКО, някога имаш проблем, директно при тях да се оправят. Неприятно, но ... това е положението и реалността. С уговорката, че тези неприятни случай са РЯДКОСТ. Бих казал под 10%. Но го казвам защото, почти няма друга държава където да има и 1% вероятност за такива неща. Всъщност 1% не де, но принципно ме разбра какво исках да кажа. Отделно, в 98% от случайте, никой никога не разбира за тези неща, понеже колите си се карат само в БГ и напрактика няма какво да стане.
 Успех и по възможност избирай кола от Северна Италия  ;) !


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: динко в Четвъртък, 16 Април, 2015, 01:02:25
Не е точно така,смениха се нещата преди месеци,иначе проблем никакъв в агенцията носим документите и те казват става или ако говедото сака да ти я продаде първо да си оправи задълженията,ще я качим на платформа ако си заслужава,ако не някоя вкарана вече-след проверка как е излязла.Аз съм в южна Италия,ходя и на север не е от значение в кой район ще те набутат,знаеш какви магии правят,само за  новите им неща документ че е напуснала страната за което искат митнически печат и тогава ти дават нужните документи,благодаря за вниманието ще пиша как се развиват нещата,свестни коли има но цените им кофти или пък малко дъртички като мен.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Четвъртък, 16 Април, 2015, 15:54:49

 Ако нещо се е променило през последните буквално няколко месеца може. Но ме съмнява. По принцип агенцията има неща който може и който НЕМОЖЕ да провери и "хване". Там уловките са доста. Имал съм гадже, мацка от агенция и много добре им знам нещата  ;) . Както и да е.
 
 По принцип региона има ОГРОМНО значение, повярвай!!! Поради сто причини. Почти няма място ( включително и Сардиния), където да не съм обикалял и , повярвай ми мога да ти говоря до утре по темата  ;) .

 Това за което напълно си прав е, че НАВСЯКЪДЕ има както и хубава стока, така и боклуци, така и схеми. БЕЗСПОРНО е така. Важното е, че на север, вероятността да попаднеш на ....."боб и леща"  ;D е много по-малка, отколкото на ...."прошуто крудо"  ;). Разбра ме. Мошенници има навсякъде, факт, номера е какъв процент от общото предлагане са те  ;).

 И последно.... много хора/клиенти в България, ВСЕ ОЩЕ НЕМОГАТ да разберат, че в Италия има по правило мнооого хубави коли. Просто те НЕ СА ЕВТИНИ както 99% си мислят. Евтини са лошите коли, колите със забележки, проблеми и немърлива поддръжка. Буквално такива коли се карат докато не спрат и после се продават, като "контрата" е за следващият собственик. Манталитет просто. Тези коли са евтини. Хубавите НЕ са ;) !!!
 
 Това, че на многото вносители в БГ им набутват "пакети" от по 9 коли, при които има 3 наистина хубави коли, и 6 "кошника" пълни, и си смятат цените ...."едно към гьотере", в никакъв случай незначи, че тези 3 хубави коли струват малко, а 6-те боклука "нормално". НЕ, 3-те струват МНОГО, защото са качествени и заслужават да струват много, докато 6-те боклука, реално, не струват НИЩО. И именно поради тази причина, "на финала" пакетната цена е ниска. Оттам идва заблудата, че в Италия колите са евтини, а и преобладаващата част некачествени. Както и да е , дълга тема  ;) .

 Както и да е, успех с покупката. По принцип трябва и поне малко късмет...като с жените   ;).


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: динко в Четвъртък, 16 Април, 2015, 23:40:22
Благодаря за отделеното внимание,всяка стока има цена,всеки може да погледне в сайт и да разбере разликата и докато ви пиша това по регионалната телевизия дават как са закопчали наши момци натоварили автовоз с крадени коли,затова си я търся тук.Търсим я и ще се намерим дори и с леки забележки.Успех на търсещите и на колегите споделящи опит с тая материя.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: SEMPER в Понеделник, 20 Април, 2015, 01:05:22
Много приказки на търкалета изчетох и приказки от хиляда и една нощ.Че даже и опити за дисертации.

Някои хора май наистина вярват,че в държава като Германия има много варианти за извършване на точно определено нещо.


Как се купува камион ? Споделям само собствен опит,няколко пъти съм купувал влекачи за познати и съм ги карал до БГ и претендирам, че е единствения правилен.

1. Избира се дарака, задължително с това,което в България е известно като "тюф" и се спазарява. Всъщност това е най трудното,но май за това не се пита в темата и няма да се разпростирам. Щом сделката е за експорт, продавача няма как да ви начисли меверщоер (ДДС) Естествено, трябва вие да му кажете че е за експорт :) Ако взимате фактура, с изненада ще установите, че софтуера който ползват знае всичко за фирмата ви в Бг :) :)

2 Отива се в най близкото цуласунгщеле (може и в най далечното, в случая е все тая) с документите. Необходимите документи са само голям и малък талон,абсолютно нищо друго не е необходимо. Там се взимат "червени номера",прави се и застраховка.
( По принцип в цуласунгщелето могат да поискат да видят номер на рама,това се случва обаче веднъж на десет хиляди ;) така че може да се наложи и камиона да се закара до там. С какви номера се кара до там - взимат се от продавача номерата за пробефарт,и се кара с тях.
Препъни камъка тук е ако нямате немска банкова сметка. Трябва да се плати и минимален данък,за който се посочва сметка от която да се изтегли. Чувал съм, че някъде е минавал номера да се даде българска банкова сметка,но не се наемам да твърдя че това функционира наистина. Може да дадете сметка на човек,който има такава. По този начин цялата процедура отнема 15 минути до половин час с чакането на ред. Ако  трябва да платите данъка в брой - трябва да отидете до бюро на ЦОЛ, най често такова има в местния финанцамт - да платите там, и после да се върнете за номерата. Самите номера се правят на секундата в фирми, които се намират в непосредствена близост до цуласунгщелето.

Ако се чувствате като пиле в кълчища у немско - продавача може да свърши всичко по регистрацията вместо вас, като в повечето случаи ще ви отнесе над 100 евра за това мероприятие, най вероятно без да се усетите.

3. Връщате се до камиона, междувременно си взимате ТОЛ за маршрута, закачате номерата, палите (ако междувременно дарака не е загубил способността си да пали :) ) вдигате въздух и карате към Австрия.Там на границата си взимате машинка за предното стъкло (пазите си бележката за депозит) После Унгария и Румъния са на електронни винетки и това е всичко.

Бележки и предходни шайби за из път шофьора е добре да има, единствено за да се избегнат сложни преговори с унгарски задници.


Алтернативен  вариант .Пробвал съм го преди пет години за последно, в момента не знам как действа.

Ако дарака,който ви е легнал на сърце няма "тюф" си му вадите "жълти" номера и с тях го карате до ро-ро терминала в Пасау, там го качвате на шлепа и си го чакате дадойде в Видин или Русе. Варианта е подходящ и за бетонпомпи, кранове, валяци и всякаква друга строителна техника,която не е удачно да се кара на ход до БГ


П.С. - Оферти за докарване на камиони до БГ не приемам. Тоест приемам, но цената ще е такава, че по вероятно ще отнеса псувни ако я кажа.  ;D ;D ;D


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Понеделник, 20 Април, 2015, 10:48:57


Щом сделката е за експорт, продавача няма как да ви начисли меверщоер (ДДС)
   :o ::) ;D . Я пак? :-))


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: JoseCuervo в Понеделник, 20 Април, 2015, 11:02:12
Експорт= за продажба в страна извън ЕС.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Понеделник, 20 Април, 2015, 11:21:21

  ;D JoseCuervo   ....... "ИЗВЪН" ЕС????  :o ::)

 А в рамките на ЕС какво е? "Импорт" ли?  ;D

 Тука станаааа, ебаааси мазалото  ;D :D!


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: ivan*borisov в Понеделник, 20 Април, 2015, 12:55:55
Теоритично може да се придобие камион без немския продавач да начислява ддс.
Обаче това означава че българския купувач също не може да си "приспадне" съответния процент ддс върху платената сума.

За извън Е.С. се прави (и съответно заверява) износна декларация - Е Хикс 1
Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Nachinaesht в Понеделник, 20 Април, 2015, 13:49:07
При покупка на камион от друга държава в ЕС продавача издава invoice/фактура с нулево ДДС, т.е. купувача не плаща ДДС. Това не е експорт, а вътрешнообщностна доставка. Това е голямо предимство при инвестиция в камион. Ако се купува от БГ, плащаш ДДС и после чакаш да ти бъде възстановен, или няколко месеца счетоводителя прави гимнастики с фактурите за покупки, и не внасяш ДДС, докато отново излезеш на внасяне. 

При покупка на горива, плащане на пътни такси и др. в ЕС се издават фактури с ДДС. После това ДДС се възстановява от съответната държава, но това не е толкова бързо, а и фирмите, които предлагат такива услуги взимат комисионни.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Понеделник, 20 Април, 2015, 14:09:09

 Тука стана ебааааси мазалото  ;D.
 Сега, които му е интересно да слуша, и да си записва, че пак ще стане "интересно"..... :-))

 От Германия ( а и от целият ЕС) камион може да се купи --> КАКТО НЕТТО ( без да се плаща местното ддс), ТАКА И БРУТО!!!
 
 Такъв филм - "от Германия се купува само нетто и немски продавач е длъжен да го продаде нетто" .... е научна фантастика, нямаща НИЩО ОБЩО с реалността!!!
 
 Немският продавач иска фирмата на която ще издаде фактура, за да я провери ( както Семпер е написал) в европейската база данни, дали е регистрирана по ддс и на базата на това издава нетто АКО ИСКАШ! Това го правят, понеже имаше не един и два случая на хора, представящи се за фирми и включително показващи картонче/карта българска и им издаваха нетни фактури, пък после се оказва, или че такава фирма няма, или че е с прекратена дейност и тогава продавача си има проблеми с местните данъчни. Но това не е важно сега...

 Нетто се продава, когато купувача ИСКА нетна фактура. Това зависи от неговото счетоводство, ВКЛЮЧИТЕЛНО ( внимание тук) , ВКЛЮЧИТЕЛНО и това, дали въобще е български дилър и използва чл.143 от ЗДДС, или не е!!!
 
 Може българската фирма да е по т.н. "общ ред" , при който МОЖЕ ДА КУПИ БРУТО, и едва след това, в България да си "оправя" ддс-тата ( много дълга тема, но е абсолютно легално това)!!! Най-често, такива фирми, задължително НЕ се занимават само с внос на мпс-та от чужбина, а и с много други неща. ЗАТОВА се практикува този начин, на брутно фактуриране при тях!!! Много гимнастики правят, но е легално... Затова си купуват БРУТО от ЕС!!!

 При нетно фактуриране, купувача, българска фирма, която по основна дейност е вносител на употребявани мпс, си ПЛАЩА ДДС, ама минава по споменатия ( дори и преди в дискусията, ама кой да чете....) чл.143 , и това ддс е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО от общоприетото. То е т.н. "ддс на маржа", и представлява 20% от СБОРА на фактуриран транспорт + печалба ( внимание, САМО транспорт+печалба и НИЩО от основната цена!!!)  + 10% само на осчетоводената печалба!!! И да, може и БЕЗ чл.143 да си купи нетто, но там вече филма е друг , и влиза в съвсем друга графа .....

 Незнам доколко ме разбрахте, ама ... това е реалноста. Всичко друго са приказки на НЕКОМПЕТЕНТНИ счетоводителки, който дори и на един семинар за "новите ддс"-та , след като влязохме в ЕС не са ходили. Камоли да знаят в ДЕТАЙЛИ, ТОЧНО в този бизнес кое-как става....

 P.S. -  За продажби ИЗВЪН ЕС, не коментирам. Там е друго и не е предмет на тази дискусия...


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Nachinaesht в Понеделник, 20 Април, 2015, 16:31:23
Колега Hino, чета с интерес твоите коментари и ти свалям шапка за писанията. Много компетентно и фактологически точно пишеш. Аз не съм спец по счетоводство, но досега съм си купил три камиона. Първия през 2008 г. от Германия, втория през 2011 от Полша и преди три седмици третия пак от Германия. Имам малка транспортна фирма и основния предмет на дейност е транспортни услуги. Всичките камиони съм закупил с фактури с нулево ДДС. От приемането ни в ЕС това е правилното. Когато купувача е българска фирма - регистрирана по ДДС, продавача / чуждата фирма - регистрирана по ДДС се издава invoice  с нулево ДДС. Това е. Който иска да вярва, който не вярва - да иде да пита счетоводител.
Когато извършвам транспортна услуга възложена ми от чужда фирма и платец е чужда фирма от ЕС, издавам invoice с нулево ДДС.
Хубав ден на всички! 


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Понеделник, 20 Април, 2015, 17:16:48

 Nachinaesht, благодаря ти за добрите думи  ;) .

 Май пак не съм разбран правилно. Постарах се да опиша точно как стоят нещата.
 Аз НИКОГА не съм оспорвал това, че може да се купува И нетто! НЕ, в това спор няма. Единственото което съм искал да кажа и обясня е, че МОЖЕ И ПО ДВАТА начина. Може и нетто, може и бруто. И обясних защо най-често се получава така. Това е.
 Всеки може да си избере как да процедира, като често това е продиктувано от компетентността на самото му счетоводство ( което си е съвсем отделна тема). Но е безспорен факт, че може да се процедира и по двата начина. И нетто и бруто.
 Разбира се, най-разпространеният вариант си е нетто. Логично....

  ;)


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: JoseCuervo в Вторник, 21 Април, 2015, 16:48:09
@Hino(нещо не успях да добавя цитат)
Вътрешнообщностна доставка се нарича, а всичко което е за продажба извън ЕС обикновенно по обявите се води "експорт". Ако пише че е за "експорт" има голяма вероятност да не може да се регистрира в рамките на ЕС- я мотора не отговаря на евронорми и тнт. Преди години имахме ядове с един Ленд Крузър, който беше нов, но за "експорт" та нямаше никакво евро и да не ти казвам през какво минахме докато успеем да го регистрираме. Отделно много дилъри като им звънеш на обява на която пише "експорт" те питат къде ще се регистрира, и като им кажеш страна членка на ЕС- отказват да ти го продадат.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Вторник, 21 Април, 2015, 19:16:26
 JoseCuervo, кристално ми е ясно какво значи "вътрешнообщностна доставка" повярвай  ;) . Това не променя факта, че има едни специфики по тази тематика, които не са понятни на повечето хора и затова се получават прекалено много мнения, базирани на "някой казал", "счетоводителката така каза - значи е вярно" и т.н.!!! И го казвам съвсем сериозно!
 
 За близо 10 годишният ми опит, включващ и периода преди да влезем в ЕС, КОНКРЕТНО с покупко-продажби на ПРОФЕСИОНАЛНО ниво, на всякаква такава техника , тоест от коли, през камиони всякакви, та чак до автобуси и трактори..... при това в ЦЯЛА ЕВРОПА, ..... а и включително притежаващ преди време собствени малки салони ( във времето) в общо 3 ( словом ТРИ) различни страни освен България....... считам, че мнението ми е пооооне малко меродавно  ;)!!!

 Това дето го четеш "нетто експорт мьоглиг" от някой Гюнтер  :D , знаеш ли за какво е? То е точно това за което говоря, че може да го продаде и нетно. Защото някъде НЕМОЖЕ  ;). Много по-рядко да, ама има и такива случай. Затова като се обадиш и понякога работата е ...."нетто НИХТ мьоглиг"  ;) .
 Другият вариант е за нови машини, чисто нови, но от по-старо поколение, вече със старо Евро ( разбирай под 5) , които са пракически останали бройки и затова за по-евтини. Такива най-често НЕМОЖЕ да се продават в ЕС и затова са за експорт, но за ИЗВЪН ЕС! Хессенс продава така от години. В Мьоердайк пък има един резак, който им сменя сертификатите и пак го играе само така.. както и да е не е важно.

 Това което искам да кажа е, че ако НЕ СТАВА ДУМА ЗА НОВА машина и ако вече има първоначална регистрация на територията на ЕС....., то има ли, няма ли Евро ( екологично евро,... сетификата говорим) НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. Да повторя ли? Значение НЯ-МА. Продава си се в ЕС и без проблем си го регистрираш където си искаш!

 За този Ланд Круизър за който споменаваш, да не е чисто нов..... от Брюксел от Паскал? Тоеста братята, внасящи сума ти и знайни и незнайни вариации на коли, джипове, бусове и т.н., ама с малката подробност, че те оригинално са предназначени за извън ЕС ( най-често за Африка и Азия...като някой дори нямат и парно.....шумоизолаций и т.н.  ;D) и на територията на ЕС наистина нямат право да се продават, камо ли регистрират. Че сума ти и "стрелочници" новобогаташи навремето си накупиха едни наточени ( стил Осама бин Ладен  ;D, с мнооого "тЮнинг" арабелски :-)) ) Тойоти джипове такива, понеже бяха точно на половин цена. Пък после се чудиха как да ги регистрират в БГ..... а и да не говорим, че зимата неможеха да ги запалят.... и ред други простотии  ;D :D . Ако е така...... просто е нормално. Има и на други места такива "оферти".  Но категорично това НЕ СА машини предназначени ВЪОБЩЕ за ЕС, включително и технологично, а това, че на Паскал му идва кораба до Белгия, и си ги разтоварва, и се води документално "под-дилър" на един арабела от Дубай...... и си мисли, че може да продава мноооого в ЕС.... Този филм свърши отдавна. Ама и така трябва де, такива индивиди нямат дори и документално право да продават ТАЗИ точно техника в ЕС. Ако сте се набутали да купите оттам, то тогава проблема е изцяло ваш. И от документално = регистрация естество, и като машина ( понеже те тези въобще не са предназначени за ЕС чисто технлогично!!!) . 
  Btw , този индивид го играе на схемата "износ". Него му е важно какво ще изнесе със същият този кораб с който му карат новите Тойоти ( и не само Тойоти де) ;) . Защото 3/4 от това което качва за обратният курс са японски стари коли за Африка, но 1/4 са наточени острилки, реални коли, който заминават за Африка, ама .....документално остават в Европа ;) . Ако ме разбирате какво искам да кажа !!!

 Да обобщим. Употребявана машина, внос от ЕС към БГ (ЕС-ЕС си е вътрешнообщностна, да, факт) може да се плати навън както нетто, така и бруто. Обяснил съм повечето неща защо така става и т.н.
 НОВИ машини, т.н. "останали бройки", с екологичен сертификат "Евро" под 5 ( то вече и с 5 нестава в много страни от ЕС, искат 6, в БГ си върви засега 5, ама докога....) - НЕМОГАТ да се регистрират на територията на ЕС и затова се продават ЗА ИЗВЪН ЕС! Затова и някой подавачи, продават САМО за експорт ИЗВЪН ЕС. Защото просто в ЕС тази тяхна стока неможе да се регистрира!
 Btw, има дори и Евро 3 оферти до ден днешен. Малко лирично отклонение..... все съм си мислил, някой ако изкара от някъде, някоя чисто нова "каска" 1844 примерно..... ако ще и Евро 0 да е  ;D :D, дали няма да избие рибата тотално  ;D :D ?
 Стари машини, който вече имат първоначална регистрация ( респективно и платено ддс първоначално,...когато и да е.... ако ще и внос да са в ЕС..) на територията на ЕС...... какъв евро сертификат имат, НЯМА значение. Продават си се, и си се регистрират в страна членка на ЕС без проблем!!!
 

 Продавача какво има налично, и как ще го продаде, си е изцяло негова работа.... но е хубаво хората да знаят как стоят нещата законово!!!

 Това е от мен  ;) !


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: SEMPER в Събота, 25 Април, 2015, 02:20:34
При покупка на камион от друга държава в ЕС продавача издава invoice/фактура с нулево ДДС, т.е. купувача не плаща ДДС. Това не е експорт, а вътрешнообщностна доставка. Това е голямо предимство при инвестиция в камион. Ако се купува от БГ, плащаш ДДС и после чакаш да ти бъде възстановен, или няколко месеца счетоводителя прави гимнастики с фактурите за покупки, и не внасяш ДДС, докато отново излезеш на внасяне. 

При покупка на горива, плащане на пътни такси и др. в ЕС се издават фактури с ДДС. После това ДДС се възстановява от съответната държава, но това не е толкова бързо, а и фирмите, които предлагат такива услуги взимат комисионни.

Toва е най точната формулировка. Казано е максимално ясно и конкретно. Тук не сме събрани все експерт счетоводители , че да си изясняваме какво е косвен данък и какъв е принципа му на дължимост,но е важно да се знае, че когато стоката напусне съответната държава, то или не се дължи, или се възстановява. Същото важи и за услуга, която се извършва извън съответната държава. Естествено има и някаква сума, под чийто размер ДДС не се възстановява.

Единствената причина българска фирма да реши че иска да си внесе безвъзмездно ДДС в немската държава е ако е управлявана от олигофрен.  Ако по някаква причина ДДС-то е внесено за стока,напуснала Германия, след това следва да се възстанови.


По въпроса за колите, които се продават - "само за експорт" има два варианта

- Нови автомобили - само за експорт са, защото са произведени за други краища на света и не отговарят на европейските норми най вече на екологичните такива, липса на филтър за твърди частици и подобни .....  Логично е, че освен в Германия, не могат да се продават и в целия ЕС  . Не знам дали няма начин подобни коли да се внасят у нас, като им се оправят на хартия характеристиките, най вероятно нашите джамбази са намерили врътки да го правят

- Употребявани автомобили, обявени само за експорт. Тук вече става дума за конкретно решение на търговеца. Просто фирмата преценява, че няма желание да даде задължителната едногодишна гаранция, и обявява че би продала колата  само извън Германия. Тоест - става дума за коли, които едва ли биха изкарали година , без да им се случи нещо, а вкарването им в нормално състояние е финансово неизгодно. А ако се случи някакво гаранционно събитие, загубите на фирмата продавач, ще са поне двойно на стойността на която са продали колата.

Цената на такива коли  е  доста изгодна, и са много привлекателни за нашенци.....


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Събота, 25 Април, 2015, 14:17:20
Toва е най точната формулировка.


 Казано е максимално ясно и конкретно.  <--- Което съвсем не значи, че е единственото равилно и РАЗРЕШЕНО действие!!!


Тук не сме събрани все експерт счетоводители , че да си изясняваме какво е косвен данък и какъв е принципа му на дължимост, <--- Така е, но това не променя факта, че има "подробности" които ако не се знаят и ОТЧИТАТ, би било минус ( в определено ситуации) за собственика на дадената фирма!!

...но е важно да се знае, че когато стоката напусне съответната държава, то или не се дължи, или се възстановява.  <---- Правилно ВЪЗСТАНОВЯВА!!! Къде се възстановява -> в БЪЛГАРИЯ. Как се възстановява и на базата на какви фактури се прави "баланса" , колко и какви ТОЧНО фактури от България се предоставят за да се "наместят" едни стойности, за какво служат БРУТНИТЕ ( в дадените случай) чужди ( немски или въобще ЕС) фактури???? Кои фирми използват този вариант на фактуриране и ЗАЩО ....?? Все въпроси на които САМО И ЕДИНСТВЕНО "печен" счетоводител може да даде КВАЛИФИЦИРАН отговор!!! Има защо в определени случай. Повярвайте. Затова да се говори, че се фактурира само нетто отвън.... е смешно!!!Единствената причина българска фирма да реши че иска да си внесе безвъзмездно ДДС в немската държава е ако е управлявана от олигофрен.  <---- Ако знаеш само колко "олигофрени" такива познавам  ;D :D. Ама пълни "олигофрени"..... апартаменти си купиха от такива "олигофренски схеми"  ;) ! Грам не се бъзикам в момента!!!По въпроса за колите, които се продават - "само за експорт" има два варианта


- Употребявани автомобили, обявени само за експорт. Тук вече става дума за конкретно решение на търговеца. Просто фирмата преценява, че няма желание да даде задължителната едногодишна гаранция, <--- или неиска да си калкулира едни най-общо казано 10% за плащане на "външна гаранция" към специализирана фирма ....        и обявява че би продала колата  само извън Германия. Тоест - става дума за коли, които едва ли биха изкарали година , без да им се случи нещо, а вкарването им в нормално състояние е финансово неизгодно. <--- Това е вярно. Пример: съединител за смяна в Германия. Най-общо произволно казано, части + труд 1700Е  , същата операция за същият автомобил в БГ ....500-600Е. Оттук САМО дадената кола е 1000Е по-надолу. Това прави ли я "лоша" ?
  А ако се случи някакво гаранционно събитие, загубите на фирмата продавач, ще са поне двойно на стойността на която са продали колата.

Цената на такива коли  е  доста изгодна, и са много привлекателни за нашенци..... <-- Привлекателни ...."чушки"  :D . Българският клиент, все още живее в 90-те и иска без пари качествена кола. Такъв филм няма и никога не е имало....

 Честно казано съжалявам, че писах по темата..... Явно няма никакъв смисъл и е май по-добре мненията ми по тази точно тема да бъдат изтрити.... Безмислено е ...!!!


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: rider777 в Събота, 25 Април, 2015, 14:51:32
Хино,,,,, в Библията има един стих, който гласи,,,,,,,,,,,, " Не хвърляй бисерите на свинете ! "    Никой да не се обижда !!!!!!!!!!!!!!


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: ivopifeca в Събота, 25 Април, 2015, 23:29:22
Не хвърляй бисерите....аууу,колко мъдро, вече чак прозвуча :)


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: godech в Петък, 05 Юни, 2015, 23:33:05
Досега не съм вкарвал камион от ЕС и ме интересува как стоят нещата за докарване на самоход
Интересувам се предимно за от Германия,Франция
Какво трябва да има камиона и с какви номера трябва да е? Споменаха ми за някакви жълти където не ги признавали в някои страни.
Тюф застраховка и как стоят нещата със даяджите при вкарване че е без лиценз-за чужбина става въпрос не за България.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: J_L в Събота, 06 Юни, 2015, 01:23:35
Малко по-долу в същия раздел в който питаш е описано подробно, но все пак ето и линк

http://www.driver-bg.eu/index.php?topic=5188.0


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: the_same в Сряда, 16 Март, 2016, 09:03:08
Здравейте всички,
от доста време чета форума, но не бях регистриран. Вече имам причина и това да задам няколко въпроса, виждам има доста компетенни колеги които ще дадът акъл. Изчетах цялата, но искам да попитам има ли някакви особености при докарване за соло камионче от Холандия? Другото е ако имате мнение и за по-големите търговци в Холандия  Kleyn Trucks, WD Trucks, Bas Trucks и други. Има ставащи оферти, надявам се да няма шмекерии по тези големи салони с все някаква репутация?  :-\


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: SEMPER в Сряда, 16 Март, 2016, 10:12:46
След малко ще се появи колегата Хино, това му е любима тема.  ;D
Ще получиш наистина полезна информация, но ще се наложи да почетеш и за масони, евреи и световната конспирация. Шегичка  ;D :D

Съвет от мен - не тръгвай за Холандия ако си избрал от нета един единствен конкретен камион. Много е вероятно да се разочароваш, и да трябва на място да мислиш други варианти без да си подготвен.
Направи си един списък с обяви, като съобразиш местоположението на дъргелите да ти е удобно. Аз лично когато и да съм купувал камион, съм гледал и пробвал над 20 машини преди да избера.

Предимството да го купиш от такава фирма е, че състоянието му най вероятно ще е такова, каквото виждаш и историята му ще е ясна. Естествено трябва да имаш технически познания за да можеш да избереш възможно най свястното.
Малките фирми търговци не са за предпочитане, най често са на араби, събират и спасяват от скрабта дъргели от цяла Европа,като с козметични поправки ги правят привлекателни.
Такива няма смисъл даже да си правиш труда да ги гледаш.
Аз на място като видя такъв тип, като ме пита кой камион искам да видя, казвам му - няма нужда, стига ми че видях теб. Малко се разсърдват, обаче няма смисъл да си губим времето.

За прибирането на ход - нищо сложно. Застраховка, номера, по пътя най нормално - тол такси, машинки, винетки, спазваш си паузите и това е.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: the_same в Сряда, 16 Март, 2016, 14:16:52
Супер, значи очакваме Hino.
Относно търговците, и аз така съм чувал за всичко що е в Запанда Европа и е на колела се държи от араби, турци и т.н. Затова залагам на изброените от мен големи "бели" търговци като се надявам, че щом го продават те значи все ще става да стигне до България на ход. Е имаме основни технически познания, но се надявам да не се стига до тях.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Monster в Сряда, 25 Май, 2016, 03:02:32
Ето едно  ЧИСТО НОВО Волво на път към България с червените номера.
Това са Цолшилд от Вайблинген. Забелязвате ли че никой нищо не разказва а само пита?


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Сряда, 25 Май, 2016, 04:04:47
След малко ще се появи колегата Хино, това му е любима тема.  ;D
Ще получиш наистина полезна информация, но ще се наложи да почетеш и за масони, евреи и световната конспирация. Шегичка  ;D :D


- Семпер, това че наричам холандците ЧИФУТИ (и откровенно ги мразя), значи ли, че е "конспирация"? Нима не са левити (ако въобще знаеш какво е това и историята им)? Нима не са доказано едни от най-големите мошенници в света? Нима не са най-големите лицемери....? А ако му се "наложи" да чете и "такива" неща, то по добре да не чете. Не че съм се засилил да пиша де... .

Съвет от мен - не тръгвай за Холандия ако си избрал от нета един единствен конкретен камион. Много е вероятно да се разочароваш, и да трябва на място да мислиш други варианти без да си подготвен.
Направи си един списък с обяви, като съобразиш местоположението на дъргелите да ти е удобно. Аз лично когато и да съм купувал камион, съм гледал и пробвал над 20 машини преди да избера.


- То това много хубаво, дори похвално да имаш избор, само че 20+ машини за гледане има точно два проблема. Първия, или човека незнае какво иска, или неможе да го избере (поради различни причини) или няма пари за това което избере. И втория, 20+ оферти са поне една седмица време ( дори нереално оптимистичен срок ако се обикаля ЕДНА държава и се гледа средно детайлно) . Тази една седмица време му е ПОНЕ по 100Е/ден ( също крайно оптимистично), да не кажа 200Е. На финала да не стане ...".от магазина беше по евтино" :-)) !

Предимството да го купиш от такава фирма е, че състоянието му най вероятно ще е такова, каквото виждаш и историята му ще е ясна. Естествено трябва да имаш технически познания за да можеш да избереш възможно най свястното.
Малките фирми търговци не са за предпочитане, най често са на араби, събират и спасяват от скрабта дъргели от цяла Европа,като с козметични поправки ги правят привлекателни.
Такива няма смисъл даже да си правиш труда да ги гледаш.
Аз на място като видя такъв тип, като ме пита кой камион искам да видя, казвам му - няма нужда, стига ми че видях теб. Малко се разсърдват, обаче няма смисъл да си губим времето.


- За търговците не може да се дават такива обобщения, освен ако не се говори за някой конкретни. Единствено съм съгласен с констатацията за ТУРЦИТЕ и арабите ( в точно тази последователност) . Имал съм проблеми с големи салони, както и абсолютно безпроблемна работа с малки ( почти никога не съм работил с араби, а пък за турци да не говорим..) . Всичко е до човека отсреща. Такива определения и обобщения са като ...."българите не са добри шофьори", примерно. Е да, като му видиш салона, 20см. кал или камънак и офиса контейнер..... то ясно!
 Само две приказки ще кажа, че да не навлизам в темата за "конспирацийте" :-))) . БАС и Клайн са различни от другите големи в Холандия. Но като цяло те най-много купуват "лотове" от вън. При тях холандски ( дори и общо бенелюкски) камион е с вероятност 5 до 10% да се намери. Дори 10% е крайно оптимистична стойност. Тези ЧИФУТИ  ;D :D отдавна си имат отдели за ИЗКУПУВАНЕ на всичко което е изгодно ОТ ВЪН ( след ДЕТАЙЛНО "пипане" в техните огрооооомни халета) , така че....
 Единственото което винаги съм признавал на Бенелюкс ( с акцент към Чифутландия :-) ) е, че имат коли/бусове/камиони и т.н. техника, многократно надвишаваща по качество и запазеност, ВСИЧКО друго в ЕС. При това масово и достъпна. Това е факт неуспорим. Затова, ако ще е оттам - само с местна регистрация и никакъв внос!!! Апропо, лично аз съм продал на БАС и Клайн, над 10 камиона. При това купени от Холандия и Белгия, тоест от тяхна територия  :D .


За прибирането на ход - нищо сложно. Застраховка, номера, по пътя най нормално - тол такси, машинки, винетки, спазваш си паузите и това е.

- "Нищо сложно", аха. А защо забрави да му споменеш на човека, че се започва от прегледа?? И ако няма преглед ( в 99,8% от случайте на изгодни камиони)  за да си прибере такъв камион, от няколко години вече, ще му трябва МНОООГО късмет ( или пари). И ще спра дотук, че мога да напиша доста конкретни неща, но да не разтягам "конспирацийте"  ;D . Шегичка  ;) !


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Monster в Неделя, 19 Юни, 2016, 13:54:50
 Колко струва ферибота от Пасау към Видин например за Хенгер или влекач?


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: raptor в Четвъртък, 18 Август, 2016, 00:58:48
здравейте някой може ли да ми каже искам да си купя камион до 7.5 t от германия ще търся с Tüv за червени номера обаче нямам фирма нищо понеже работя в германия и като се прибирам искам да си взема камион или бус но до 7.5 t като нямам фирма проблем ли е с фактура ли какви докоменти трябват няма да го товаря възможно ли е го закарам в БГ


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hino в Четвъртък, 18 Август, 2016, 01:40:57

 Този камион за лично употреба ли ще го използваш в БГ или за бизнес? Ако нямаш фирма в БГ, респективно няма как да го използваш и за бизнес.
 
 Може да го купиш от Германия ( или откъде и да е) , само че трябва да го платиш бруто, което ...сещаш се колко по-неизгодно ще ти е.

 По принцип неможеш да извършваш търговска дейност без да имаш фирма и респективно камиона ти да е регистриран на фирма. Тоест, като го купиш, ще е с транзитен номер. Така дори и да си го купил на фирма ПАК НЕМОЖЕШ да извършваш търговска дейност. Официално поне де. Спрат ли те, ще е проблем. В повечето случай се минава с пари, но все пак да си знаеш.

 Най-масовият вариант е ... да го купиш на себе си и да сложиш нещо вътре ( 2 коли например) които пак да са на твое име. Така никой нищо неможе да ти каже. Или да го купиш на фирма и това което е вътре ( да кажем пак две коли примерно) да е на същата фирма ( после ще ги препродадеш с фактура от тази фирма) . Но да купиш камион отвън и да превозиш товар взет от някоя спедиция с ТОЗИ камион.... е просто абсурд. Поради ред причини. То става де, ама ако те спрат за проверки ще е голям секс. Имаш ли късмет обаче може и да се прибереш. Според мен прекалено голям риск. А и няма да имаш нито ЧМР застраховка, нито нищо.....!


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: raptor в Четвъртък, 18 Август, 2016, 12:06:59
Ще натоваря една кола на мое име както казваш нищо друго понеже знам че над 3.5 t искат лиценз това незнам проблем ли е да се прибера по късно в БГ може да си направя фирма ,за ддс видях че слагат 19% ама сега нямам фирма пък гледах в мобиле има някои цени без бруто или викаш няма как трябва да се плати


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: znamc в Петък, 12 Април, 2019, 14:45:35
Здравейте колеги ,да попитам ,в понеделник ще пътувам за да закупя камион от Германия за фирмата в която работя. Прочетох темата и преди 5г. съм докарвал камион ,но сега дилемата е друга...
В тази фирма работя на 2ч. по допълнителен ТД ,не като шофьор! Имам всички необходими (валидни) шофьорски документи ,НО нямам 28 шайби (нямам нито една де) ,нито пък редовни документи за 28дни назад ,които да са обвързани с въпросната фирма! Шефа ми направи пълномощно да закупя и докарам камион с дата 12.04.2019г. Познавайки какви боклуци са маджарите ,очаквам хуй! На дигиталната ми карта имам карано и почивки (всичко е спазвано) до 09.04.2019г от другата фирма в която работя.
Та дали ще ми искат ТД или пълномощното е достатъчно (както каза HINO) НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА СЪМ РАБОТНИК ,товар няма да имам ,само камиончето трябва да докарам. За да се прибера по-бързо ще отида с колега шофьор (при него всичко е наред има ТД за шофьор във фирмата и има шайби и АЕТР) в документите към цоловите (червена лента) номера може ли да ни запишат и двамата за да приберем камиона по-бързо? Като цяло ,ако нещо пропускам ще се радвам на компетентен съвет.
Благодаря!


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: m_a_rtins в Петък, 12 Април, 2019, 19:59:20
 Колега , при проверка от контролни органи си задължен да представиш договор за работа освен в случай че камиона не е лично за теб , работодателите във България какво правят - сключват ти договор който ти дават и ти си мислиш че всичко е ок , но уви - защо ,пропускат да регистрират този договор във НАП и реално този договор не съществува . Договор категория (международен шофьор ) се сключва за минимум един месец и реално работодателят трябва да заплати 560 лева на работника по банков път или фиш за упомената сума . Т.е ако ти отидеш до Германия и курса трае 10 дни работодателят трябва и е длъжен да ти заплати цял работен месец 560 лева . Друга тема е че повечето от колегите не ги интересуват такива подробности а реално 12 по 560 са си цифра . Един договор регистриран във НАП се проверява много лесно с ПИК номер .      п.с  Повечето господа тук във форума са с по два , три камиона и затова истината не бива да се знае . Sorry


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: znamc в Петък, 12 Април, 2019, 22:17:04
А хората които това работят (докарват товарни МПС) към всяка фирма ли им правят ТД?


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Hristo Lishev в Неделя, 14 Април, 2019, 08:45:13
Колега, аз съм чувАл, че за тази цел се ползват специални съчленени МПС, дето на галено им викаме "тежковози". За професия докарвач на камиони за фирми не знам, а май не е и законно, си мисля. Това "помагане в карането" може да излезе през носа и на теб, и на работодателя ти.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Tarykata в Неделя, 14 Април, 2019, 09:17:05
Ето сайта на Българско Речно Плаванеhttp://www.brp.bg/en/services.html (http://www.brp.bg/en/services.html)-нищо не пречи питай за цената от Пасау към Видин например с ферибот.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: Koci в Четвъртък, 18 Април, 2019, 09:39:32
Здравейте колеги ,да попитам ,в понеделник ще пътувам за да закупя камион от Германия за фирмата в която работя. Прочетох темата и преди 5г. съм докарвал камион ,но сега дилемата е друга...
В тази фирма работя на 2ч. по допълнителен ТД ,не като шофьор! Имам всички необходими (валидни) шофьорски документи ,НО нямам 28 шайби (нямам нито една де) ,нито пък редовни документи за 28дни назад ,които да са обвързани с въпросната фирма! Шефа ми направи пълномощно да закупя и докарам камион с дата 12.04.2019г. Познавайки какви боклуци са маджарите ,очаквам хуй! На дигиталната ми карта имам карано и почивки (всичко е спазвано) до 09.04.2019г от другата фирма в която работя.
Та дали ще ми искат ТД или пълномощното е достатъчно (както каза HINO) НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА СЪМ РАБОТНИК ,товар няма да имам ,само камиончето трябва да докарам. За да се прибера по-бързо ще отида с колега шофьор (при него всичко е наред има ТД за шофьор във фирмата и има шайби и АЕТР) в документите към цоловите (червена лента) номера може ли да ни запишат и двамата за да приберем камиона по-бързо? Като цяло ,ако нещо пропускам ще се радвам на компетентен съвет.
Благодаря!

Обикновено най-големият проблем в този случай е че с транзитни номера са и с товар. И често и това се решава с 50 евро, а твоят случай не е такъв. А и сигурно вече си свършил работата.


Титла: Re:Покупка на камион от ЕС
Публикувано от: znamc в Събота, 20 Април, 2019, 22:27:22
Да пребрах се ,всичко беше наред. Особеното е типичното за Надлаг "традиция" = 10€