Последни публикации
Форум на българските шофьори
Сряда, 05 Октомври, 2022, 22:30:25 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
driver-bg.eu
 
   Начало   Обяви Мрежа Галерия Търси Календар Членове Етикети Вход Регистрация Чат  
collapse
Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Неделя, 02 Октомври, 2022, 18:14:23 
Започната от celestrial - Последна публикация от imter
Колегата е направил добре ,че се усетил навреме и се е махнал .Имам познат на който му трябваха 6 месеца да му уври главата и да се махне, но и той изгоря с една заплата, въпреки всички законови методи които приложи, накрая нищо не взе !Беше безкрайно разтакаване, нерви, какви ли не инспекции и всичко това за 600 лева, защото такъв му беше договора!

 2 
 -: Неделя, 02 Октомври, 2022, 11:31:16 
Започната от celestrial - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
Здравейте колеги....

     Прави добро впечатление описанието. Обикновено в този раздел, използват някакъв "сразяващ" израз като: "бягайте с 200!" И предния случай беше точно такъв и се оказа, онзи дори не работил в онази фирма, ама ей така от "добра душа го прави".
     Парите не бива да ги отписваш, просто си ги потърси и много е възможно да си вземеш още с "поканата за доброволно плащане", а и предполагам не са кой знае колко повече от тези в договора. И ако се стигне до съд, публикуване на исковата молба и решението (вероятно след много време). Смисъл има, както и да гласуваме. Или да гласуваме за тези които предизборно обещават, че всички ще ни боцкат и вкарат във война и после да сме изненадани.

 3 
 -: Неделя, 02 Октомври, 2022, 09:39:50 
Започната от celestrial - Последна публикация от imter
Колега защо не пита предварително тук за този глупак ,аз съм от Пещера и щях да ти обясня на дълго и на широко за работата там .Още първия ден не ти ли направи впечатление, че няма нито един работник от града!Още в зората на неговото бизнес начинание всички го разбраха и никой вече не му се връзва! Иначе парите няма да си ги видиш!

 4 
 -: Неделя, 02 Октомври, 2022, 08:57:42 
Започната от celestrial - Последна публикация от celestrial
Здравейте колеги.
Ще ви разкажа накратко за поредния новоизлюпен местен богаташ и сериозните разминавания между действителността и обещанията му. Та, отивам аз по обява да работим за горепосочения индивид. Изискванията бяха, доколкото си спомням да караш соло в бг за някаква сума, която не беше висока, но за конкретния момент се явяваше приемлива. На нещото като интервю така и не разбрах какъв камион накъде ще карам, освен че ще возя сурови яйца. Добре, така да бъде. Казвам „да“ и след 1 минута вече имам трудов договор, ама такава експедитивност направо формула 1 може да завиди. И така, след 5-те минути интервю, отивам аз на другия ден, за да започвам работа. Цялото фиаско продължи около 4-5 дни, вече не си спомням. За този период не бях шофьор, ами нещо като тестов пилот – всеки ден на различен камион с различен маршрут, за който разбираш в последната секунда в края на предишния работен ден – ама има ли нафта, има ли валидни документи, как са гумите – кой го интересува това. Като питам къде трябва да отида, ми отговаря „не знам, не ми задавай глупави въпроси“. Класически пример на биполярно разстройство. И така, не знаеш къде отиваш, какво ще караш – имам пред вид от хладилен соло мъник 6 тона, до зърновоз над 40 тона има някаква малка разлика, без да споменавам другите видове камиони между тях. Не само в тонажа, но и в категориите на книжката, съответно в размера на уговорената заплата. Този хаос продължи кратко, но каруцата се обърна, когато започна от втория ден смело да ми връчва палетната количка, да му дърпам напред назад из фабриката стоката. А стоката е чуплива, смърдяща и тежка – сурови яйца. Седи някаква с лист и химикал на рампата и ми нарежда като надзирател – това ей там, онова ей тук. За една секунда те превръщат в общ работник, но поведението им беше отигравано дълго време. А това са неща, които нито са договаряни, нито съм се съгласявал. Иначе условия на работа отвратителни – смрад от животни и счупени сурови яйца, умрели и умиращи мишки и тонове мухи, също неща, които не съм договарял. В непосредствена близост имаше някакви краварници, които съществено допринасяха за зловонието наоколо. А още не беше започнало лятото. Поведението на богаташчето към рехавия персонал работници беше под всякаква критика – то е викане, заплахи, нищо по същество. Нито един от хората, с които говорих там, не може да каже едно положително нещо за биполярния, просто беден край от високопланинци и много голяма безработица, затова си налягат парцалите в среда, в която средноуважаващ себе си човек няма да стъпи. Та така, за няколко дни и 5 различни камиона като обслужване, дестинации и всичко останало, приключих с въпросния местен магнат.
Пари все още не съм видял, предполагам, че няма и да видя. А минаха шест месеца вече. Така че, колкото и да е изолиран от света онзи край, не се лъжете, просто ще си изгубите времето, нервите и една сериозна част от себеуважението.
Успех, колеги.

 5 
 -: Понеделник, 26 Септември, 2022, 19:28:01 
Започната от admin - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Сигурно пак ще се повторя, ама за теб може.

     Точно вчера говорих с приятел, той е с английска книжка. Код 95 или "компетентност" е на отделна карта - курс и карта общо 140 паунда. Това са около 310 лв, в България не на всякъде може да се събереш в тези пари, тези 140 паунда са за превоз на товари и пътници. Днес говорих с друг приятел с немска и неговият код е в книжката, но следващата ще е на отделна карта. Пак видяха от българите.

 6 
 -: Понеделник, 26 Септември, 2022, 19:09:30 
Започната от guano_apes - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Май техните шофьори знаят да получават 105 евро на ден. Одеве пак ми се мерна обявата им с "летящ" старт от няколко хиляди лева. Обявени беше, че се работи за 65 000 лв годишно. Колко ли работни месеца има годината при тях? Може би 9, 10 или 12, дори малко повече?! При 105 евро, означава малко повече от 10 месеца (317 дни) плътно в камиона, ама ако се сложат тези до 5 000 в началото, ще стане и с по-малко.

 7 
 -: Неделя, 25 Септември, 2022, 13:34:19 
Започната от admin - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Интересно с каква "най-малка" категория може да се извади и карта за тахограф? Най-малка е относително и спорно, защото за най-висша категория от контролните органи десетилетия се приема тази за автобус. Сега пък тази за тролейбус се изписва така: "D и код 103." Значи тя е по-висша и от тази за автобус и всички останали. Сигурно е, че тези с "милиони километри" във фантазиите си, биха заспорили ожесточено - затова е спорно, макар и безспорно. Да речем, че тези които могат да се карат курсове с най-малки изисквания са: "В", "В1", "АМ", "А1" и "Ткт". Дори категории: "А2", "А" и "ВЕ" имат не малко изисквания.
     Реално към момента тези с "ВЕ" могат да управляват МПС с изисквания за тахограф при закачено ремарке. Но пък от 1 юли 2026 година ще се изисква за превозни средства над 2,5 тона (вероятно търговски).

     Но и в момента може да се извади карта за тахограф с категория "В"!!!

     Точно тези в момента не им е необходима, ама знам ли за други?! Интересно ми е дали с "АМ", "В1" или "А1" може да се извади карта за тахограф?


     Забележка: категории - "АМ", "А1", "А2" и "А" са за онези които много се кефите като се чуе, че са загинали в катастрофа. Като загиналите може да са със или без тези категории. Сега е още по-лесно може да се кефите на загинали руснаци или украинци, обикновено най-малко виновни.


     Нещо с тези карти не ми е ясно, имало фирми в които се карало с две карти, а и шофьори които независимо дали са в такива фирми карали така? Чудя се и започнах да броя за гориво поне една, често две, три и повече, служебна дебитна и лична такава, както за квалификация на водача (компетентност), за АДР (незадължителна, но възможна) и ЛК. Разбира се има някои с няколко кредитни и тази за тахограф (на малко да я забравя). Някак си минимално е двете дебитни, поне една за гориво и една за тахограф. Дори и моята мисъл си загубих, но поне 5-6 е минимално, 8-10 съвсем нормално (без да броим кредитни при "големите играчи"). Пак да ги изредя: ЛК, компетентност, АДР, дебитна, тахограф (5 плюс още дебитни и кредитни най-вече) и служебни - две и повече гориво, дебитна и т.н.
     Въпросът ми е, тези които карат с една карта с коя от тези всичките ползвате? С една? Лична карта, компетентност и аналогов тахограф с шайба са поне две карти! Май са доста извън правилата тези с една карта?! Освен че картите имат за цел да ни контролират (при тази за тахограф е безспорно) и това е май единственият минус. Всичко друго е удобно, фактури, ДДС... Тези с една карта всичко ли плащате в брой? В брой е превод на "кеш", учудихте ли се, че има такава дума на български? А дума окей няма в българския (изненада), но ако искаме да сме евроатлантически с "цивилизационен" избор и да няма България скоро, тогава ЯКО я има.

 8 
 -: Събота, 24 Септември, 2022, 11:04:26 
Започната от admin - Последна публикация от admin
Отново не е възможно плащането с банкова карта на POS терминал. Също така не може и в брой. Или през Изипей, или с банков превод.

 9 
 -: Сряда, 07 Септември, 2022, 19:28:30 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     На ден заплащане било супер, на километър много, много лошо. Например шофьорът взима 65 евро на ден, кара по много, товари/разтоварва по много или и двете, ама е супер. Друг бил на километър и има само каране и изкарва по 200 лв на смяна, обаче в пет денонощия прави 6 работни периода и се прибира във вкъщи - няма накъде по-лошо! Дори примерът е за средни кадърни, а други по 100 и 300 пъти по-кадърни чак ми е трудно да си представя колко много ще минат. Друг бил на твърдо за курс и това било супер. Например до Германия му дават като до Пасау, ама той ходи до Есен, Хамбург, Бремен... Ама той курсът теоретично може да е за 6 дни, обикновено 8, 9 и 10 дни и като разделиш парите на дните се получават съвсем различни числа.
     Може заплащането да е на час, ама като спрат да ти плащат да си отидеш във вкъщи. За спящи в камиона не е много изгодно. Като се плаща на километър лесно може да се раздели получената сума и да дойде колко е на ден. Само че когато камионът е минал малко, този който взима пари на ден ще получи много пари за километър, а другият няма да е много доволен. Обаче като опитам да разделя на нула, ако няма никакво движение днес и нещо не се получава. Дори чух, че делението с нула било забранено?! Нещо не ми се вярва и в България да е така? В най-лошият случай ще почерпим и ще стане.

 10 
 -: Вторник, 06 Септември, 2022, 14:39:37 
Започната от guano_apes - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
      Това е май учебният център на Юроспийд, ама "ЯКИ" пари предлагат за почване. Не е като преди "запис на заповед" за май 5 000 лв, а сега ги дават (обещават в някои случаи).

     Има слухове, че давали и 130 евро на ден! Може ли някой да потвърди или отхвърли това?

Страници: [1] 2 3 ... 10
* Реклама
* Google Plus
* Реклама
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!