Последни публикации
Форум на българските шофьори
Събота, 13 Април, 2024, 22:54:45 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
driver-bg.eu
 
   Начало   Обяви Мрежа Галерия Търси Календар Членове Етикети Вход Регистрация Чат  
collapse
Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Днес в 16:38:26 
Започната от ifchu - Последна публикация от Tarykata
Автовоз 1


Автовоз 2


     Редактирани връзки!

 2 
 -: Днес в 07:58:45 
Започната от НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
От доста време не съм попадал на никого на 25 канал.

     В Нидерландия май са на този канал? Точно напоследък, не съм чел пожелания за Томас от Бирмингам, инак той е постоянно присъствие.

 3 
 -: Петък, 12 Април, 2024, 23:27:02 
Започната от НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ - Последна публикация от Mandor
От доста време не съм попадал на никого на 25 канал.

 4 
 -: Петък, 12 Април, 2024, 16:05:46 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     По новия закон, начално образование е завършен 4-ти клас. Не може да се повтаря, почнеш ли завършваш. Именно с него се "уредих" с не можене да завърша 3-ти клас, все едно съм завършил и 4-ти.
     Основно е завършен 7-ми клас.
     Средно е при завършен 10-ти клас. Та така че, не бъдете като мен, ако ще ставате шофьори и завършете 10 клас.
     По принцип, 11 и 12 клас са желаещите да продължат и да идат на бал. За да не броите като мен до 3 или малко повече.

     По старому беше, в обратен (низходящ) ред: 11-ти, 8-ми и 3-ти.


     Една обява и коментари. Направи ми впечатление, нищо не казвам поне засега.


"ШОФЬОР НА КАМИОН С ЦИСТЕРНА с ADR
“**********” ЕООД е една от водещите компании транспорта на битум/мазут . Във връзка с непрекъснатoто си развитие и с разширяването на дейността си, фирмата търси отговорна личност за позицията “Шофьор на камион цистерна с ADR”
Курсовете са от Солун/Румъния; Солун/България;
Предлагаме:
- Коректност
-Заплата 4000-6000 лева нето

Изисквания:
- Завършено средно образование;
- Валидна шофьорска книжка категория С+Е, с валидно психо;
- Професионална компетентност за шофьори;
- ADR удостоверение
- Готовност за работа;
- Коректна и организирана личност;
- Умения за работа в екип.

Телефон : 08********"


    Коментари два, от един човек.

"Значи , като ми започнете с това Средно Образование нямам думи . Еее аз пък нямам Средно Образование и не се срамувам да го кажа . Поради една или друга причина така се стекоха обстоятелствата . Та имам 13 г. Опит на тежкотоварен Автомобил над 12 т. Говоря 5 езика + малко Английски , с повече от 2 милиона км. Зад гърба си и в крайна сметка не съм годен . По принцип и да прояви човек интерес , само като види , че искате Средно Образование и е готов да се откаже . По парадиращ начин за Ср. Обр. Може да изпуснете много кадърни и качествени шофьори . Преди 8 г. Си направих транспортна фирма и започнах да работя за себе си . Веднъж се събрах с двама мои познати , които и двамата имаха камиони и от дума на дума стана ясно , че и тримата нямахме Ср. Обр. А се указа , че имат шофьори Висшисти . Та в крайна сметка тези с голямото Образование , работят за такива без Образование . По важното е дали в сърмите , които се намират в главата има нещо . Хубав ден и дано намерите , не със Ср. Обр. , а с Висше Образование , защото ги има много Висшисти , а на края шофьорчето . Лек ден и успех !


Nikolay Karaneshev явно не сте разбра ли , 5 езика + малко Английски . Дефакто стават 6"

     Взето оттук


 5 
 -: Вторник, 09 Април, 2024, 20:58:34 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
Цитат
Вилян Георгиев  От 36 години имам "Професионална" книжка, както и викат гоУемите специалисти ,,,,,, и съм навъртял толкова милиони километра с камион дето 99% от новите "Профита" няма да направят и за 50 години ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

     Колко мислите, че иска такъв "ГОЛЯМ, ГОЛЯМ ШОФЕР"?

Цитат
Вероятността отново да не ми публикувате поста е доста голяма ама ще опитам отново защото не мога да си обясня защо не публикувахте предишната ми обява от последните дни на 2022 ,,,, Та гледайки как се увеличава автопарка на всяка една фирма и как се търсят водачи под дърво и камък отново предлагам на всеки, който разбира от бизнеса Транспорт да му карам камиона срещу скромните 120€ за всеки ден прекаран в камиона без ADR и без влизания на острова на пакистанците. Вероятността да се засегнат нейде около 90% от тези, които се мислят за добри камионджии е доста висока но ще кажа, че СУМПСа не съм си го купил от Кауфланд на промоция а съм учил точно 4 години за С категория в най- доброто по времето на Дядо Тошо ОТЕ Вилхелм Пик и това, което ни дадоха тогава като знания и опит няма ама нищо общо с това, което днес се взима за 2 седмици по автошколите ,,,, Хайде започвайте с наддаването !!!!!!!!!!!!!!!!

     Доскоро в Дискордиа, с АДР даваха 110 евро/ден, плюс икономия на гориво, много стигаха към 7 000 лв, което е почти 3 600 евро и при 30 дни са почти 120 евро дневно.

     Какво се получава в една от най-оплюваните фирма взема толкова колкото иска един много "ВЕЛИК" шофьор? Обърнете внимание, че иска, в момента работи за 100 евро на ден. Разправяше, че специално за него Дискордиа му давали 120 евро за ден. А и отказва предложение за 1 200 евро седмично - 170 на ден. А ама, той си лъже ЯКО, много, много - ЯКО. За онзи палячо, Голямо лайно, Тъпо копеле или пък карач седемстотин седемдесет и седем.

     Колко различна работи върши, просто шофьор и велик такъв? Ако за 4,5 часа единият минава 350 км, а "великият" вероятно 3 500 км. И обратното, ако 350 км се минават за 270 минути, то "великият" (не говоря конкретно за това лайно) ще мине за 27 минути. Отива обикновеният и товари и чака 2 часа (120 минути), а "великият" за 12 - някакъв по-бърз мотокарист ползва...

     Май и "великите" и обикновените взимат едни и същи пари?! Да не би и двата вида да работят една и съща работа? Няма начин, на едните ЯКО им личи, че имат талант в самохвалството - то май само там имат талант.


Цитат
Joro Hristozov Е ,,,, може да се каже, че съм роден шофьор ,,,,


Цитат
Vasil Mitov  Има фирми и фирми ,,,,, аз примерно сега съм в българска фирма взимам 3200€ месечно но работата е лека и си върви гладко и шефа не е от олигарсите ,,,,,

     Стара информация, сега е на по-малко.

     На втората снимка, един професионален лъжец или професионалист-лъжец, като този нашия. Ще имат какво да си приказват и надлъгват.

 6 
 -: Четвъртък, 04 Април, 2024, 09:57:29 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Освен да се свали/качи гума към главина, залепи към джанта, запуши дупка с фитил, лепенка, тампон. За да се смени гумата е необходимо да се придвижи, тази която се слага и/или тази която се сваля. Една гума за полуремарке е от порядъка на 70-80-90 килограма. От сам човек не е съвсем просто качването на товарната платформа или на влекача например. Можем да използваме наклонена равнина. Това идва от закона за запазване на енергията и гравитацията е консервативна сила (силата на триене не е) - вие го знаете, но потенциалната енергия зависи само от височината и масата, но не и от пътя на придвижване. За да се качи 80 килограма на височина 1,10 метра са необходими E=mgh или 80х9.8х1.1 са 862 джаула m.g.h=f.L или (mgh=fL) от тази съвсем проста формула, следва че колкото повече удължим пътя толкова по-малко е силата която използваме да бутаме по наклонената равнина на първата картинка f и преодоляваме теглото по тангента (успоредната на наклона) m.g.sin тита - силата приложена при оста на гумата. Същият е изводът и ако подходим кинематично, теглото по тангента при наклонена равнина е синуса (ъгъл тита на картинката) на ъгъла при основата по теглото. А синусът на ъгъл тита е h/L, отношението на височината към дължината. Ако ще я вдигаме на 1,1 метра, равнината ни е 2,2 метра то синусът е 0,5 силата е наполовина. Ъгълът ще 30о или пи/6. Освен това, гумата в най-горния край се движи два пъти по-бързо от оста си, съответно тази която в контакт с земята е неподвижна. Значи и оттам "печелим" наполовина сила и "губим" разстояние. Наклонена равнина е яка дъска, групажната има шанс да издържи, щендри и греди при хладилници и фургони, опънат колан (и това е рисковано). Знам, че за всички "образовани", "родени" за шофьори, учили 4 години за "С" и всякакви "велики" това е съвсем елементарно, ама си го пиша подробно, за да мога и аз донякъде да го разбера.

     В това видео е показано как можем чрез "разлюляване" да се качи гума нависоко. Но ми се струва че е необходима не малка сила и много техника. Питах един гумаджия за този метод и той май каза да му се обадя когато го направя така. Ама то откъде гума на камион? Ако някой иска да го пробва на собствен риск, изобщо не изглежда безопасно.


     Видео как може да се вдигне гума нависоко

 7 
 -: Сряда, 03 Април, 2024, 23:47:53 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Какво ще кажете, ако забременее приятелката ви? Както често се случва напоследък, майките не са такива каквито са ни чели в приказките. Решавате, че искате и ще си гледате детето. Да, ама "МАЙКАТА" решава да продаде детето. Това става лесно и безнаказано.

„Приятелката ми забременя през януари 2010 година. До месец април всичко си беше съвсем нормално. Тя се промени буквално за една нощ, като започнаха истерии - не искала дете, имала други планове за живота и т.н. Не ми беше нужно много време, за да взема решение как да реша проблема. Казах ѝ, че поемем всички грижи за детето, а тя след раждането е напълно свободна да реши как да постъпи, като аз не искам нищо от нея. Това я успокои. Естествено, издържах я финансово и я подкрепях емоционално по време на цялата бременност.

Детето трябваше да се роди в средата на октомври. Още в началото на септември аз бях напълно готов – стаята ми беше пълна с всякакви нужни и дори не чак толкова нужни неща – креватче, кошара, количка, дрешки, уреди за затопляне на храна и дезинфекция на шишета... Бях говорил и с банка за осигуряване на истинско майчино мляко.

В началото на септември майката (И.С.) неочаквано престана да се вижда с мене.

Около 15-ти октомври очаквах да ми позвъни, за да отида в болницата на изписването и да взема детето. Но вместо това получих смс, че терминът е объркан и ще роди след две седмици. А след две седмици – нов смс, че раждането се е отложило за декември. Тогава разбрах, че става нещо нередно. Бързо ми стана известно, че детето е припознато от семеен мъж – В.М.К. от София. И скоро след това беше осиновено от съпругата му – И.М.К. Двамата са собственици на фирмата П. АД.

Най-страшното обаче започна след това, когато се оказа, че държавата, вместо да защити мен и детето, буквално със зъби и нокти се хвърли да защитава „продажбата“ на детето.“

Как се продават деца в България, цялата схема: https://bars-hr.net/kvk.htm

 8 
 -: Сряда, 03 Април, 2024, 07:34:18 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от American
А спазва ли се задължението за спиране на знак "Стоп"?

Аз понеже съм Българин при наближаване ако няма коли мога да мина бавно, но ако идва и друг се предполага че един от двамата трябва да е пръв, тогава немога да си позволя да не спра.
Разбираш ли ситуацията ? По горе казах че тези 4 стопа ни правят да се самоконтролираме.

 9 
 -: Неделя, 31 Март, 2024, 10:26:36 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Да повторя за някой път: правила за преминаване през кръстовище с кръгово движение - НЯМА. Не казвам, че е добре, но няма и никога не е имало, дори сега кръговото изобщо не се коментира като различно кръстовище в Закона и Правилника в България. В коя лента ще се застане в зависимост от изхода - първи, втори, трети... Но може да е направено по-интелигентните и да бъде с маркировка, някакви бордюри, знаци - на първо място, къде да се престрояват в зависимост от изхода. На снимка 1 за първи и втори изход - дясна лента, инак няма да стане. За втори и трети - лява лента.

    Анимация на кръгово

 10 
 -: Неделя, 31 Март, 2024, 09:55:59 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     От днес, веднага след 3 часа стана 4. Ако тахографът не предложи ново време Да/Не, в Место време се сменя. Ако предложи, да знаете, че не е от някой ДжиПиЕс-са, макар че той да е много наясно с времето, както твърдят до една милиарна от секундата. Нали знаете, че "истинските" шофьори се плашат от това нещо GPS?!
     Онези дни слушах по телевизията, че било страшен стрес за хората, катастрофи се увеличават, смъртност... Аз лично ще се затворя и няколко месеца няма да излизам или направо до земното време, така няма да имам стрес.

Страници: [1] 2 3 ... 10
* Реклама
* Google Plus
* Реклама
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!