• Welcome to Форум на българските шофьори.

Шофьор в Германия

Започната от vraykov, Събота, 03 Септември, 2011, 14:59:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vraykov

Колеги предстои ми да започна работа в Германия в немска фирма като шофьор. Моля за някакви напътствия от знаещите. Биха ми били полезни идеи във връзка с интернета, wireless или през оператор. Кои GSM оператори са най-изгодни. Удобни паркинги. Забрани. Винаги когато съм минавал през Германия с лека кола ми прави впечатление, че отбивките на магистралите вечер са пълни догоре, как се справяте с това. Как се плаща по Аутохофите. Има ли някакви екстри, които са включени в цената. Лесно ли е да се оправи човек на английски в Германия. По базите изискват ли специално облекло от шофьорите - жилетки, обувки, очила, каски. Бих бил благодарен за всяка информация, която може да ми е от полза.

Ако на някой му е нужна подобна информация за Англия, мога да помагам.

vraykov

bad_kras

Здравей колега! Във форума има доста написано по повод интернет в Германия , с англииския ще се оправиш в Германия без проблем ( в повечето фирми а и по бензиностанции ) знаят англииски език! Относно "светлоотразителна жилетка , предпазни обувки , каска , очила " , би трябвало да си има към обурудването на камиона (все пак казваш немска фирма). В повечето фирми вече са задължителни!  Паркинги има , но след 17 - 18 часа трудно се намират места. Така наречените аутохофи се заплащат (различно) и документа може да е с купон за храна или без (както в Англия). Успех !    Да разбирам ли че си бил в Англия и сега ще се местиш в Германия?  Ако е така в кой град си там и какво си работил? ( Ако е възможно да споделиш такава информация де).
>>>www.sbps.eu<<<  *** СБПШ ***             

bad_kras

vraykov

Колега, мерси за споделеното, в Англия бях в Бирмингам, бачках като шофьор вътрешно на острова. Карах влекач с полуремарке - хладилници и щори. Но там е малко по сложно с легалното пребиваване отколкото на континента. Така че реших да пробвам в Германия. Още нямам впечатления от Европа, ще споделя по-нататък.

admin

Колега, успех в Германия. Гледай да не се набиваш много на очи. И се старай да избягваш близки контакти с BAG. Въпреки, че са строги и справедливи.  :)

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

bad_kras

Цитат на: vraykov - Събота, 03 Септември, 2011, 21:10:46
Колега, мерси за споделеното, в Англия бях в Бирмингам, бачках като шофьор вътрешно на острова. Карах влекач с полуремарке - хладилници и щори. Но там е малко по сложно с легалното пребиваване отколкото на континента. Така че реших да пробвам в Германия. Още нямам впечатления от Европа, ще споделя по-нататък.
Това да не са тези хладилници с Шуменската регистрация , дето до Белгия карат?   И аз бях 1 год в Бирмингам , ама работих за нашенец с 1 камион - фриго за склада му!

vraykov

Не, бачках в индийска фирма, тамошна. Ти да не си бил при Боби.

bad_kras

Цитат на: vraykov - Събота, 03 Септември, 2011, 22:34:14
Не, бачках в индийска фирма, тамошна. Ти да не си бил при Боби.
Пиши ми в съобщения , че на чат го обърнахме! А не е по правилата!

doktora179

Тираджия в Германия е доста добра работа 3000 евро на месец плащат и отделно бонуси ако изминеш повече от дадените ти километри.Тук говоря за фирма в която аз щях да почвам обаче много време трябваше да стоя у нас близо 3 месеца за да почна да карам легално в Германия и се качих да си карам в Българска фирма малко или много пари без тях неможе а 3 месеца да се застоя нестава

vraykov

Абе не е баш тъй за 3-то хиляди. Немеца взема около 2400 бруто за средно 10-12 часа работа на ден. Събота и неделя се почива. След данъците му остават около 1800. Но има една подробност. Тези пари са за 3 седмици, защото всеки месец ползуват 1 седмица платен отпуск. Поне така е във фирмите за които аз знам.

SEMPER

Цитат на: doktora179 - Петък, 09 Март, 2012, 15:19:50
Тираджия в Германия е доста добра работа 3000 евро на месец плащат и отделно бонуси ако изминеш повече от дадените ти километри.Тук говоря за фирма в която аз щях да почвам обаче много време трябваше да стоя у нас близо 3 месеца за да почна да карам легално в Германия и се качих да си карам в Българска фирма малко или много пари без тях неможе а 3 месеца да се застоя нестава

Само да уточня, за да не текват лигите на хората като четат разни цифри

3000 евра НЕТО месечна заплата е абсурдна за каквато и да е неначалническа длъжност в която и да е сфера . Дори и с работа на 2-3 места едновременно не може да се достигне близо до тази цифра

Прехвърлянето на 2000 евро НЕТО може да се счита за достатъчно добре

А и като цяло идеята на легалната работа в Германия изобщо не е трупането на пачки, а съвсем друга.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

doktora179

Цитат на: SEMPER - Петък, 09 Март, 2012, 15:59:42

Само да уточня, за да не текват лигите на хората като четат разни цифри

3000 евра НЕТО месечна заплата е абсурдна за каквато и да е неначалническа длъжност в която и да е сфера . Дори и с работа на 2-3 места едновременно не може да се достигне близо до тази цифра

Прехвърлянето на 2000 евро НЕТО може да се счита за достатъчно добре

А и като цяло идеята на легалната работа в Германия изобщо не е трупането на пачки, а съвсем друга.
И ти си луд пич а бе вие някога работили ли сте извън България че говорите там хората си плащат !!!!!!!!!!!!

SEMPER

Ми не знам дали съм луд, от доста време си живея в Германия, и вервай ми ако някой даваше 3 000 евра чисто за шофьорлък, отдавна да се бях метнал на някой дъргел

Правете разлика от заплата БРУТО и заплата НЕТО в Германия

Заплатите тук се обявяват винаги бруто, тъй като данъците и удръжките зависят много от социалния статус на работника.

Германия е доста социална държава, има доста и всякакви удръжки от заплатата, и в крайна сметка, това което ти остава за харчене е долу горе еднакво, независимо от това какви пари бруто получаваш.

Ако на някой му е интересно,мога да да постна какви пари чисто ти влизат ако получаваш месечно нето 2800,2000 и 1400 евра. ;)

Ей сега си направих труда да проверя - за да вземеш нето 3000 - трябва заплатата бруто да ти е 5600 евро - толкова взима да речем университетски преподавател с достатъчно стаж

П.С. Който смята, че в Германия парите ги закачат по дърветата - ей ви един калкулатор http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/0,1518,223811,00.html за бруто нето изчисления на заплата

Удръжките зависят от  това какъв клас те водят - една и съща бруто заплата може да се различава над 10% в нето-то в зависимост от класа.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

doktora179

Цитат на: SEMPER - Петък, 09 Март, 2012, 21:36:14
Ми не знам дали съм луд, от доста време си живея в Германия, и вервай ми ако някой даваше 3 000 евра чисто за шофьорлък, отдавна да се бях метнал на някой дъргел

Правете разлика от заплата БРУТО и заплата НЕТО в Германия

Заплатите тук се обявяват винаги бруто, тъй като данъците и удръжките зависят много от социалния статус на работника.

Германия е доста социална държава, има доста и всякакви удръжки от заплатата, и в крайна сметка, това което ти остава за харчене е долу горе еднакво, независимо от това какви пари бруто получаваш.

Ако на някой му е интересно,мога да да постна какви пари чисто ти влизат ако получаваш месечно нето 2800,2000 и 1400 евра. ;)

Ей сега си направих труда да проверя - за да вземеш нето 3000 - трябва заплатата бруто да ти е 5600 евро - толкова взима да речем университетски преподавател с достатъчно стаж

П.С. Който смята, че в Германия парите ги закачат по дърветата - ей ви един калкулатор http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/0,1518,223811,00.html за бруто нето изчисления на заплата

Удръжките зависят от  това какъв клас те водят - една и съща бруто заплата може да се различава над 10% в нето-то в зависимост от класа.

Както и да е не ме бърка на мене философи много станахте закакво ли въобще ви казвам аз си знам какво е !!!

SEMPER

Извинявай, аз си помислих че вероятно нещо не ти е ясно заради този цитат

Цитат на: doktora179 - Петък, 09 Март, 2012, 15:19:50
трябваше да стоя у нас близо 3 месеца за да почна да карам легално в Германия

Трябва да имаш адресна регистрация в Германия минимум от 3 месеца за да може работодателя ти да подаде документи за да ти изкара разрешение за работа.
След това самото разрешение излиза за между две и шест седмици, зависи най вече от региона, и влиянието което има работодателя ти.

А през тези три месеца никой не идва да те проверява дали спиш на адреса, спокойно може да си в БГ през това време, или да завъртиш един курс вътрешно.

Така че извинявай, щом всичко е ясно няма да си натрапвам съветите  ;)

doktora179

Цитат на: SEMPER - Събота, 10 Март, 2012, 00:26:34
Извинявай, аз си помислих че вероятно нещо не ти е ясно заради този цитат

Трябва да имаш адресна регистрация в Германия минимум от 3 месеца за да може работодателя ти да подаде документи за да ти изкара разрешение за работа.
След това самото разрешение излиза за между две и шест седмици, зависи най вече от региона, и влиянието което има работодателя ти.

А през тези три месеца никой не идва да те проверява дали спиш на адреса, спокойно може да си в БГ през това време, или да завъртиш един курс вътрешно.

Така че извинявай, щом всичко е ясно няма да си натрапвам съветите  ;)

Не давай съвети за мен няма проблем все пак някой може да иска да узнае какво е положението при Швабите аз ти казах какво ми предаде колегата който работи в тази фирма и какво е заплащането според мен това за Германия е напълно възможно !

doktora179