• Welcome to Форум на българските шофьори.

Иран иска да строи рафинерия във Варненско

Започната от !.!.!, Вторник, 20 Септември, 2011, 12:20:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Трябва ли в България да има втора рафинерия за нефт?

Да
12 (92.3%)
Не
1 (7.7%)
Нямам мнение
0 (0%)

Общ брой гласове: 13

!.!.!

Иран предлага да построи петролна рафинерия в област Варна, съобщи БТА.

Предложението за това е направено от посланика на азиатската държава Голамреза Багери Могадамих на среща с областния управител на Варна Данчо Симеонов. Дипломатът обясни, че страната му е готова да построи рафинерията изцяло, със съвместно участие или с договор.

"Готови сме да изпълним този проект по начин, който България предпочита", посочи дипломатът. Посланикът обясни, че страната му има огромен опит в нефтопреработвателната промишленост, а в момента в Иран работят 10 рафинерии, като се строят още. Той припомни, че Иран е на второ място в света по залежи на петрол и на второ място по износ сред страните от ОПЕК.

Областният управител Данчо Симеонов коментира, че ще информира правителството за разговорите с делегацията от Иран и за изразените намерения. По-рано днес Симеонов и колегата му от областта Западен Азербайджан в Иран Вахид Джелалзаде подписаха споразумение за сътрудничество между двете области. Иранската провинция е готова да работи в областта на транзита, туризма, икономиката, износа на плодови сокове и концентрати и други. Обсъждано е в бъдеще, ако съществува възможност, да бъде разкрита и автобусна линия от Варна до столицата на Западен Азербайджан.

източник :http://www.dnevnik.bg/
Аз съм си Аз. Свиквайте. :)

!.!.!

Аз съм си Аз. Свиквайте. :)

admin

Похвално е намерението на Иран. Мисля си обаче какъв ще бъде отговорът на приятелите на Москва, а както знаем, у нас те никак не са малко.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

!na

Цитат на: admin - Вторник, 20 Септември, 2011, 12:33:28
Похвално е намерението на Иран. Мисля си обаче какъв ще бъде отговорът на приятелите на Москва, а както знаем, у нас те никак не са малко.

Намерението едва ли е без благословията на Москва  :D
Двете държави са в топли приятелски отношения отдавна.
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

godji

Аз мисля че трябва да има втора рафинерия , но не вярвам това да промени цените на горивата ! И да има разлика тя ще е малка .
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

admin

Цитат на: godji - Вторник, 20 Септември, 2011, 20:34:04
Аз мисля че трябва да има втора рафинерия , но не вярвам това да промени цените на горивата ! И да има разлика тя ще е малка .

И аз мисля така. Не винаги нещата опират до цената. Видяхме какво се случва, когато рафинерията е една. Извиване на ръце и високи цени. Защо мислиш, че цените няма да паднат, ако има и втора рафинерия? Аз лично в Гърция съм виждал разлика 11 цента на литър в цените на две срещуположни бензиностанции. А като гледам анкетата, във форума си имаме приятел на Москва. :)

godji

Ами защото цените са ни горе долу като в Европа ! Дори и да има 20 ст. разлика в цената , то в БГ ще е и с по-ниско качество и пак ще ни е скъпо! Цената и сега според мен си е добре ,ами заплатите са ни малки :(
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

admin

Цитат на: godji - Вторник, 20 Септември, 2011, 20:59:19
Ами защото цените са ни горе долу като в Европа ! Дори и да има 20 ст. разлика в цената , то в БГ ще е и с по-ниско качество и пак ще ни е скъпо! Цената и сега според мен си е добре ,ами заплатите са ни малки :(

Цените са ни горе-долу като в Европа, но напоследък чета за появата на некачествени горива по бензиностанциите. От което страдат най-вече колите с филтър за твърди частици. Според мен още една рафинерия, която не работи с руски нефт, би променила доста пазара на горива у нас.

godji

Тук проблема може би е в контрола ! Тъпчат какви ли не добавки в горивата !От ауспуха на колата ми мирише на терпентин или на нещо подобно , но само не и на бензин  >:( Вярно че е химия ,но взе да се превръща в алхимия  :)

abator

Смятам, че и десет рафинерии да има, цените на горивата ще са колкото и на световния пазар.
По-скоро очаквам повишаване на риска за околната среда. Вероятно разни еколози и хора заети в туризма ще са против.
Ползата от цялата тази работа ще е за държавата. Би трябвало да влизат повечко пари в хазната.

abator