• Welcome to Форум на българските шофьори.

Разход на гориво

Започната от admin, Събота, 18 Декември, 2010, 11:50:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

admin

Една от най-обсъжданите теми в отношенията работодател-работник много често е свързана с разхода на гориво. Много често този разход става причина за прекратяване на отношенията. Интересно ще бъде всеки да сподели какви са неговите впечатления от разхода на гориво и да направим някаква съпоставка. Естествено, няма как да не прочетем всякакви мнения, но в крайна сметка според мен ще се получи някакъв усреднен разход и всеки ще има представа какво се случва при неговите колеги.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

BoSt

това ще бъде интересно. ;D но съпоставката е трудно нещо защото разхода до много голяма степен зависи от стила на каране и поведението на шофъора,като от това може да се получи разлика от 10% и +

BoSt

admin

Аз мога да дам следния пример. С 10-годишен MAN на почти 1 милион километра, тегло на товара в диапазон от 15 до 24 тона и маршрут България - Гърция - Италия - Франция - Белгия - Холандия - Люксембург - Германия - Австрия - Унгария - Румъния - България разхода беше 36л/100км. Общата дължина на маршрута е приблизително 6000 км, което в общи линии може да се счита за достатъчно при определяне на средния разход.

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Реших да спамна и аз
Съгласен съм ,че разхода зависи от нрав на шофьор,товари др.,но да ви споделя много зависи терен и трафик
за примера ми ви давам дистанции само в бг с един и същи камион с един и същи товар:
София-Бургас 36/100
София-Варна 38/100
София-Русе 37/100
София-Видин 39/100
и един извънграничен
София-Солун 35/100
:)  има ли трафик обаче сложете поне до +–8-10% има ли сняг понякога разхода скача с до 30-40%
Също да ви светна нарушена геометрия на един мост на ремаркето и разхода ви е с 4килца нагоре и на около 2-3000км ще ви трябва нова гума  ;)
Спамнах са вече ще спим спокоен

admin

Значи на колко го определяш средния разход в крайна сметка? Например скоро си приказвах с един собственик на DAF XF105 410 к.с. и ми каза, че средногодишно камиона му прави разход 35/100. И по зареждания, и по GPS, и както и да го смята е толкова. А през тази година вози предимно тежки товари, хартия от Италия до Германия и обратно.

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

:) при нас е приет разход 38/100
но шефа прави изключение за орачи

Нащо ТКЗС не се вълнува от разхода,но пък и не се злоупотребява,ако и заплатката беше по-добра щеше да е номер 1

admin

Явно вашето ТКЗС е доста проспериращо и разхода на гориво въобще не стои на дневен ред. :)

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

:D Нащо ТКЗС ,като повечето ДЗС-та е в криза банката си прибра лизинговия камион ,заплатките са с до 50% надолу в сравнение с период от преди 2г. ,но пък чудното е че работа има и е много интересен този момент.
Разхода на гориво си е разход с 3-4 литра повече или по-малко едва ли са проблем номер едно на мойте шефове и им свалям шапка,че не сънуват кошмари от сорта на бандата на ОУШЪН.

admin

Банките всъщност прибраха не само вашия камион, ами и доста други камиони и може би от това произтича увеличението на работата. Така мисля, но може и да не съм прав.

imter

Една многоооооо,многооооо,многооооо болна тема за така наречените собственици на транспортни фирми,като някой от тях дори не знаят дори модификацията на камиона който притежават,но пък знаят разходните норми качени в интернет ;D ;D ;D.Но ако трябва да си говорим сериозно колеги,разхода е много относителена величина.Повечето колеги на първо място поставят задкормилното устройство,но аз мисля че не е правилно(естествено винаги има и изключения).На първо място трябва да се постави товара ,защото не може с 40-45 тона да търсиш норма от 30-35 на 100.На второ място е географското положение,тоест голяма денивилация-изкачвания и спускания(с подобен тонаж 40-45 тона).И на трето е задкормилното устройство ;D,което да може да се справя с управлението на машината в такива условия,въпреки че каквото и да си говорим шофьорът винаги е виновен ;)

admin

Темата има за цел да даде някаква ориентация. Не претендира за изчерпателност, но колкото повече мнения се съберат, толкова представата за средния разход на един камион ще е най-пълна.

ifchu

Ми : Ивеко Стралис 430 2002г  -София - Русе с 20 тона -38/100
                                 -Варна - София 22тона 37/100
                                 Перник-Загреб, Хърватска  22 тона - Требне, Словения  -София 18тона 31/100 (с тристранна щора,същата релация с класическа щора с капаци 32/100) топли месеци
                                 -зимата Варна-Белград Земун (до Белград) Търговище 40/100
                                 -София -Кръшко Словения 22тона  Требне Словения-София 12тона 37/100
      Даф хф 95 430 2004г-Свиленград-Собна Русия 20 тона(над москва) от там празен до Нижникамск (до Набережнии челнии) от там 21 тона до Крушевац (Сърбия) от там празен до Русе разход 36.2/100
бг 38 градуса Украйна 40 градуса Русия 43 градуса камиона потъваше в асфалта т,е, където имаше :) климатика нон стоп

Причина за редакцията: софия, варна, търговище, русия, сарбия, каде, харвацка, украина, словения и др. подобни.
малко луд и много гламав. :)  ιlιlι.|̲̅̅●̲̅̅|̲̅̅=̲̅̅|̲̅̅●̲̅̅].ιlιlι

imter

Колеги, този път с конкретни примери ще се изкажа: С камион Ман 19.502, влекач с полуремарке - цистерна по маршрут Пловдив-Лом-Алфатар-Пловдив, с общо тегло 40-42 тона, ми показа среден разход 41/100,по маршрут  Пловдив-Белград-Пловдив. С общо тегло 39 тона, среден разход 39/100, същите маршрути съм ги изминавал и със Скания 124/420, пак  цистерна, средния разход е бил 37-38/100.

Димитър Гебшеменов

Мерцедес 1844 ниска кабина-2007-евро5. Товар 11-10 тона, тристранно Кроне. Релация-БГ-Анлия-БГ. Постоянни минусови температури, насрещен вятър в Унгария и Австрия, през Румъния. Снеговалеж-почти навсякъде-около 6000 км-разход по компютър - 31,2, реален-около 32,5. Колеги-да имаме в предвид, че на Люксембург на Шела лъжат с нафтата. И то доста. Проверете си с ваша мерилка и 10 литра туба с минерална вода върши работа. Разликата е около 1 литър...
мразим когато се ебават с мен...ебават ли се с мен-значи се подиграват с моето семейство.....а подиграят ли се с него-не давам гаранции за това какво ще направя....успех на работодателите..........При самохвалците, както и при позлатеното оръжие, вътрешното не отговаря на външното.

admin

Тези туби не може да са мярка. Свиват се с течение на времето. По-скоро трябва да се пробва с друга туба.

admin