• Welcome to Форум на българските шофьори.

Теория на фотографията

Започната от abator, Събота, 01 Октомври, 2011, 11:53:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

abator

Вероятно много от вас са гледали разни филми, в които най-обикновена вилица или лъжица, попаднала в ръцете на майстор на бойните изкуства, се превръща в опасно оръжие. Във фотографията положението е подобно. С много скромна техника, могат да бъдат направени добри снимки, но при положение, че знаете как. И обратното: дори и най-добрата техника, попаднала в неумели ръце, няма да постигне някакви сериозни резултати. Идеята е в тази тема да споделим и обменим опит и връзки към вече съществуващи материали, за да можем да се усъвършенстваме.

Като за начало, споделям следните линкове:

Как да правим по-добри снимки
Златното сечение
Правилото на третините
Дълбочина на фокус (Dof)

В една от темите днес, стана въпрос за това, дали можем да заснемаме полицаи. Казано най-накратко, Вие не можете да заснемате: съдебни процеси, снимки на обвиняеми, снимки в съдебната зала, административни сгради, снимки на полицаи и военни, на дознатели, следователи, летища, казарми, военни бази, военни самолети, оръжия, радари, снимки от въздуха, които застрашават сигурността на дадена държава или нарушават личната неприкосновеност и други. За повече информация погледнете "Правни аспекти във фотографията".

abator

SOLAR

Цитат на: abator - Събота, 01 Октомври, 2011, 11:53:56
Вероятно много от вас са гледали разни филми, в които най-обикновена вилица или лъжица, попаднала в ръцете на майстор на бойните изкуства, се превръща в опасно оръжие. Във фотографията положението е подобно. С много скромна техника, могат да бъдат направени добри снимки, но при положение, че знаете как. И обратното: дори и най-добрата техника, попаднала в неумели ръце, няма да постигне някакви сериозни резултати. Идеята е в тази тема да споделим и обменим опит и връзки към вече съществуващи материали, за да можем да се усъвършенстваме.

Като за начало, споделям следните линкове:

Как да правим по-добри снимки
Златното сечение
Правилото на третините
Дълбочина на фокус (Dof)

В една от темите днес, стана въпрос за това, дали можем да заснемаме полицаи. Казано най-накратко, Вие не можете да заснемате: съдебни процеси, снимки на обвиняеми, снимки в съдебната зала, административни сгради, снимки на полицаи и военни, на дознатели, следователи, летища, казарми, военни бази, военни самолети, оръжия, радари, снимки от въздуха, които застрашават сигурността на дадена държава или нарушават личната неприкосновеност и други. За повече информация погледнете "Правни аспекти във фотографията".

Страхотна тема, но тематиката на сайта е друга.

ЛЕКИ ПЪТИщА !

SOLAR

admin

Лично според мен няма никакъв проблем относно темата, но я премествам в друг раздел. Във форума има доста теми, които не са свързани с тематиката му, но са полезни за доста хора.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

МИНКО ИЛЧЕВ

Обикновено, държа фотоапарата под ръка. И снимам, много. А ние по принцип, обикаляме доста. Темата е доста на място.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

admin

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Събота, 01 Октомври, 2011, 14:39:36
Обикновено, държа фотоапарата под ръка. И снимам, много. А ние по принцип, обикаляме доста. Темата е доста на място.

Ще се радвам, ако споделиш с нас интересни места, които си снимал.

SOLAR

Цитат на: admin - Събота, 01 Октомври, 2011, 12:24:45
Лично според мен няма никакъв проблем относно темата, но я премествам в друг раздел. Във форума има доста теми, които не са свързани с тематиката му, но са полезни за доста хора.
Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Събота, 01 Октомври, 2011, 14:39:36

"Глас народен, глас- божи!"

ЛЕКИ ПЪТИщА !

abator

Ако смятате, че това не е за този форум - търкайте. Аз така или иначе следя някои фотографски сайтове, а и тази информация за мен не е нова.

admin

Цитат на: abator - Събота, 01 Октомври, 2011, 22:58:25
Ако смятате, че това не е за този форум - търкайте. Аз така или иначе следя някои фотографски сайтове, а и тази информация за мен не е нова.

Напротив, темата е много добра. Освен това този раздел е за всичко останало извън камионите и пътищата. Ще се радвам и други колеги да споделят мнения по темата.

antoniyu

Темата е страхотна.Чета в момента "Как да правим по-добри снимки",и се радвам,че abator сподели информацията.Решил съм да си купувам фотоапарат и не съм избрал още какъв,но тук е обяснено какво да се гледа какви параметри и още много.
abator получаваш заслужено+.Много ме кефят твоъте снимки,надявам се след време и аз да направя такива не е само теория трябва си и практика,аз снимам с Сони ериксон к850 5мп,но не е същото.   
цигарените кутии?
А защо няма снимки на гладуващи деца върху опаковките на McDonald's?
Защо няма снимки на измъчвани животни върху опаковките на козметични продукти?Защо не поставят снимки на жертви на пияни шофьори,върху бутилките с алкохол ?Защо да няма снимки на нечестни и крадливи политици.

abator

Ако задълбаете в фотографията, рано или късно  ще се сблъскате с термина аберации. Какво е това и с какво се яде и пие? Имайте предвид, че и голяма част от тези дето се имат за фотографи не ги знаят добре нещата.

Видове оптически аберации

В случая статията е за телескопи, но проблемите и термините, които се срещат във фотографията са същите. Другото, което трябва да знаете е, че във фотографията не винаги аберациите са вредни.

abator

В една друга тема споменах за актова фотография. Та искам да споделя, че според мен най-добрият български фотограф в тази област е Начо Каменов - kubeto.

Има невероятни снимки. Като тази например:

Има също и много добри портрети:

И накрая малко видео: Един Ден с Начо Каменов - Кубето

Причина за редакция: Премахната снимка!

abator