• Welcome to Форум на българските шофьори.

Кой чужд език смятате за по-полезен в професията-немски или английски?

Започната от tonko_66, Вторник, 08 Ноември, 2011, 17:01:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tonko_66

Повечето от нас владеят в определена степен чужди езици. Моля Ви да споделите мнението си по темата.

Lorinser

Зависи къде работиш.Аз както живея в Испания най полезен ми е Испанския.Иначе като цяло английски се говори навсякъде.

tonko_66

Ако работиш в Испания-да, но ако излезеш извън нея? А какво ще кажете за руския език?

velizar

В западна Европа е на мода да учат руски език. Добре е да се знае немски и английски достатъчно, че да се оправяме по пътищата . Имах един колега, не беше излизал в Европа. Пратиха го с още един , двойка, до Словакия. В Румъния са се объркали и два дни немога да се оправят и все излизат на Молдова.

комбайнер

Май руския си го знаят. ;D Наскоро отказах почерпка на един германец, и какво съм се оправдавал не помня, но се изненадах като  каза "шутка" и т.н. Рекох, че може и бой да отнеса. ;D

tonko_66

Баси! Като нямат GPS, не можаха ли да си купят една карта-има ги по бензиностанциите дори и в Румъния...

tonko_66

За Комбайнера. Много от германците (особено по-старите) знаят руски, но мразят руснаците заради Втората световна война (окупацията) и не го говорят. Пък и са националисти-казват: Когато си в Германия, ще говориш немски! Като украинците от Западна Украйна- знаят руски, но говорят само на украински...

admin

Цитат на: комбайнер - Вторник, 08 Ноември, 2011, 20:08:03
Май руския си го знаят. ;D Наскоро отказах почерпка на един германец, и какво съм се оправдавал не помня, но се изненадах като  каза "шутка" и т.н. Рекох, че може и бой да отнеса. ;D

Шутка е шега. Ама те германците си имат такива техни специални шеги. Нашите много не ги разбират. :D
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

комбайнер

Админ, ошашавих се. Като разбраха, че не зная немски, единия немец взе да ми приказва на словенски,  ;D а другия на руски. ;D

tonko_66

Комбайнере, в крайна сметка ти с ръцете ли им говореше? ;)
  Шутка...(както каза ти)   ;D

комбайнер

Някои го знаят чуждия език, толкова колкото ............. А бе за предпочитане е по-пестеливо човек да си отваря устата, щото 2-3 хил.км до в къщи не се бягат. ;D

DeDo Vi

Я да ви кажем. Като гледам какво е населението в последно време из Европата, достатъчно е да знаеш турски, руски или арабски и немаш никви ядове, почти винаги ще намериш общ език с туземното население.
Лично аз се оправям с английски, и където видя зор с туземците, обръщам на жестомимичен език, демек маам с ръце като вентилатор и правим мимики.

tonko_66

Дедо, не мога да си обясня как така из Европата много хора говорят руски, а всъщност мразят руснаците?

admin

Цитат на: tonko_66 - Сряда, 09 Ноември, 2011, 07:57:17Дедо, не мога да си обясня как така из Европата много хора говорят руски, а всъщност мразят руснаците?

Много е лесно за обяснение. И те също като нас са учили руски език задължително до 1989-а година. Аз също съм срещал много германци, които говорят руски език. А за мразенето на руснаците не съм съгласен изцяло. Може би по-скоро аз лично мразя това, което е правил СССР. Насилствено налагане на една прогнила идеология. Но нямам основание да мразя всеки отделен руснак или друг гражданин на бившия социалистически блок.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Mandor

Цитат на: tonko_66 - Вторник, 08 Ноември, 2011, 20:18:48
... Пък и са националисти-казват: Когато си в Германия, ще говориш немски! ...
Това важи по-скоро за Австрия-там ако не говориш немски и си второ качество. Докато в Германия може и да се оправиш с английски.
А английския упорито се налага за световен език. Добре че го говорят индийците, защото иначе щяхме да учим китайски  ;)
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

Mandor

Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.