• Welcome to Форум на българските шофьори.

Внимание PIMK!!!

Започната от bobko, Сряда, 16 Ноември, 2011, 12:25:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

naum4o

Въобще не е трудно да се назначи водач от например бившите руски републики. Приглашение, 2 печата, 500лв, пращане на документи и една седмица чакане. Водачът сам си подава документи в българското консулство по места и получава работна виза. За календарна година той не трябва да се намира на територията на РБ повече от 90 дни, това е всичко. Апропо, румънците признават тези визи, и такъв водач-чужденец, работещ за български превозвач, спокойно може да товари и оттам.
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

naum4o

Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

LightOff

.... трябва да сте наивници, за да вярвате, че един работодател не е способен да заобиколи закона. Ето един страничен пример.... за българи които се наемат за работа в Германия. Регистрира се фирма в България, наемат се служители и моментално ги изпращат на командировка зад граница, в Германия. В Шуменско, Пловдив, Бургас, да не говорим за Кърджалийско си прилага масово тази практика. Обикновенно се наемат т.нар български турци. А, още по - фрапиращото е, че една голяма част от тези фирми в България, се регистрират от турски граждани, без даимат българско такова.  Това са онези т.нар посредници.  По тази схема се правени не един и два журналистически разследвания и няма никой зад решетките, защото напрактика по документи са чисти като момина сълза.

Как се плаща. Така наречени командирован, работи, но заплатата си не получава от немския работодател, а от посредника. А той му дава едва половината от парите му.   
В Пимка, явно така ще правят. Ще си намерят някой, който ще го играе посредник. И ще отдава, едва ли не като живо месо "шофьори" в командировка да карат "дръгелите" на Пимк.  Нито ще се занимават с разрешителни и тем подобни.... винаги има вратички и винаги има "услужливи" държавани служители които да не пречат да същестуват такива неща. 

В Холянди имаше голям скандал по тази схема, когато една от националните телевизии с скрита камера засне как се експлоатират българи и румънци в фабрика за разсфасоване на пуешко и пилешко месо. Който се оказа един от най - големите съществуащио на пазара. А собствениците на фабриката са имали общи бизнес интерес с министър в правителството на Холандия, посредством адвокатска кантора и т.н
Между другото, тази фабрика все още продължава да работи посредством такива посредници.

В разговори са ми казвали, че тази схема с посредници се прилага и за една немалка част от български шофьори, които работят за уж турски работодатели, но чрез "бушон" фирма регистрирана в БГ, която се занимава само с наемането на шофьори. Работят предимно на пристанищата на контейнеровози. В България, за жалост има много такива фирми, които са турски. И от това което съм разбрал е, че пред тях дори ПИМК е рай! Това регламент, почивки....  само магнити, по няколко броя дигитални карти под ръка и кървави, вампирясали, очи... до момента в който не заспиш на волана! 

Ако може един съвет.... не се хващайте да работите за турска транспортна фирма. Никога! Или такава, която не е турска, но е  основен партньор със турска.....  не съм чул нито веднъж хубави неща, когато е ставало дума за такива фирми!

.... та, исках да кажа! Ти вярваш ли, че ако някой от алчните работодатели поиска да направи далавера, няма да успее да намери "вратички" за да постигне целта си!

LightOff

briko

Заради скапаното ни законодателство и в момента, германски, белгийски, холандски и т.н. фирми регистрират компании тук и се възползват от него за да наемат българи за межд. шофьори на заплата от 500лв. но условията на труд се различават от тези, които си споменал. Докато няма коректен регламент за цената на труда, така ще е...........

naum4o
"За календарна година той не трябва да се намира на територията на РБ повече от 90 дни, това е всичко" е това малко ли е ? Имаш евтин работник за 90 дни в годината, аз това разбрах от твоето писание, а за останалата част от годината търсим други руснаци така ли ?

Hristo Lishev

Четох, четох галиба, и едно не разбрах. Нали ПИМК-а се бори за званието бяла фирма, как ще го постигне с тези чернилки? ???

LightOff

Цитат на: briko - Събота, 23 Април, 2016, 19:03:17
Заради скапаното ни законодателство и в момента, германски, белгийски, холандски и т.н. фирми регистрират компании тук и се възползват от него за да наемат българи за межд. шофьори на заплата от 500лв. но условията на труд се различават от тези, които си споменал. Докато няма коректен регламент за цената на труда, така ще е...........

naum4o
"За календарна година той не трябва да се намира на територията на РБ повече от 90 дни, това е всичко" е това малко ли е ? Имаш евтин работник за 90 дни в годината, аз това разбрах от твоето писание, а за останалата част от годината търсим други руснаци така ли ?

... знаеш ли как се прави!? И тук има вратичка.... защото моя милост е пряк свидетел и жертва едновременно, знае някой неща. Вече не си спомням, колко професии смених  :D   
Та, как се получава номера с онези 3 месеца престой, за да може командирования да породължи да работи за посредника и т.н   
......регистрираш нова фирма! Според закона, има едни срокове, според които командировнаите не могат да бъдат в командировка зад граница по - дълго от един определн период/който не си го спомням вече/ и им се полагат за всеки ден командировачни пари/което също е химера/.  Всеки такъв човек трябва да се притеснява за това, а не за друго. Защото, България като страна членка на ЕС, и след 2014г, когато отпаднаха всички ограничения за достъпа на българи до трудовия пазар на други членки на ЕС... когато този човек преминава границата, той не се отразява в системата...условно казано.   Тоест тези 90 дни са важни едиствено за поддържане на работното досие, по ккоето могат да засекат някоя фирма за нарушение на трудовото законодателство и конкретно за командировките да речем.

.... за целта такива фирми са открили вратичка в закона. На всеки 6 или по - малко месеца, закриват старата фирма или просто я продават на някой от онези, които срещу 50 лв стават неин собственик.... и откриват нова фирма. Аз знам за поне двама, които за една година са регистрирали, може би повече от 5 или някъде около това число, фирми.

.... та, както казах, един работодател, ако реши да "одере кожата", винаги намира вратички, а и държавната ни администрация и прочута с услужливостта си към такива хора..... 

.... а, бялото може да е бяло за обикновенния човек, но за един работодател и черното може да е бяло. При тях сметките са по - иначе... не винаги 1+1= 2, може и 3 да е.

цецодебел

Цитат на: Hristo Lishev - Събота, 23 Април, 2016, 20:09:02
Четох, четох галиба, и едно не разбрах. Нали ПИМК-а се бори за званието бяла фирма, как ще го постигне с тези чернилки? ???
Е кой ти каза че се борят за "бяла фирма" Май си се борят само за кинти  ;D
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

navara

Lightoff Не можеш ли с две думи да обясняваш.Всичките ти постове са едни дълги и неразбираеми,даже не ги чета вече.По темата:И така,държавата е  Испания. Шофьорите на пимка работят на испански договори и взимат испански твърди заплати и не ходят по далеч от Хонкера.Няма разход на гориво,няма удръжки за щети или други измислици.А българския шофьор излиза,не знае кога ще се прибере и колко пари ще вземе.А да не говоря колко превилигировани има...шуробаджанащината е много голяма.Който защитава циганите и амуджите който работят в пимка им пожелавам да се качат в камион в които предния курс  го е карал субект от малцинството.Влизаш и се опитваш да разбереш петната по таблото от супа ли са,пръски от вратна пържола,яйца,или каквото там си е готвил в кабината.

LightOff

Цитат на: navara - Събота, 23 Април, 2016, 21:46:36
Lightoff Не можеш ли с две думи да обясняваш.Всичките ти постове са едни дълги и неразбираеми,даже не ги чета вече.

... не знам защо така се получава... толкова дълги постовете ми... явно съм лаладжия  :D  Толкова сложен изказ на говорене ли имам, че се затрудняваш да го разбереш!? Хипотетично се питам!  Без да се заяждам конкретно с някой от форума, но си мисля, че извън дългите постове, пиша що годе правилно, опитвам се без грешки, както се казва на книжовен език. Понякога правя някой граматични грешки и вината ми е, че изреченията ми са твърде дълги.
Не искам да се сравнявам с други "писатели" в форума, но мисля, че съвсем "разбираемо" пиша... за разлика от някой ,отделни, други хора  тук.

Както и да е не го взимай на присърце.... просто не ми чети постовете, няма да е голяма загуба нито за мен, нито за форума.

... лека ти пожелавам, че пак взе да става дълъг и неразбираем постта и няма да успееш да го прочетеш.  :o

micyri

Цитат на: LightOff - Неделя, 24 Април, 2016, 11:38:28
... не знам защо така се получава... толкова дълги постовете ми... явно съм лаладжия  :D  Толкова сложен изказ на говорене ли имам, че се затрудняваш да го разбереш!? Хипотетично се питам!  Без да се заяждам конкретно с някой от форума, но си мисля, че извън дългите постове, пиша що годе правилно, опитвам се без грешки, както се казва на книжовен език. Понякога правя някой граматични грешки и вината ми е, че изреченията ми са твърде дълги.
Не искам да се сравнявам с други "писатели" в форума, но мисля, че съвсем "разбираемо" пиша... за разлика от някой ,отделни, други хора  тук.

Както и да е не го взимай на присърце.... просто не ми чети постовете, няма да е голяма загуба нито за мен, нито за форума.

... лека ти пожелавам, че пак взе да става дълъг и неразбираем постта и няма да успееш да го прочетеш.  :o
хахахаха....кефиш ме с анализа. Това е добре! :)
Аз също не мога да чета дълги постове,но на някой може и да му е интересно.

цецодебел

Не е лошо да обясняваш подробно! Тези които не са на Ти с материала могат да научат нещо...Ама за другите е малко досадно :-\ Губи се смисъла ,главното . Както се казва не могат да отсеят зърното от плявата...Ама ти си знаеш ;)
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

rider777

Дълги постове = човек без работа ,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: rider777 - Неделя, 24 Април, 2016, 13:24:38
Дълги постове = човек без работа ,,,,,,,

Някои биха си помислили същото за денонощно присъстващи по всички форуми. Но, не, просто има Интернет в Карлуково. Карлуково напомня: Терапията с емотиконите и запетаите, се заместват с много запетаи и скоби - предимно затварям скоба ))).
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

naum4o

Цитат на: briko - Събота, 23 Април, 2016, 19:03:17
naum4o
Приятелю, само да уточня: Никога не съм бил собственик на транспортна фирма. Може би трябва на друг, на някой работодател, да зададеш тези въпроси.
Пиша това, което съм видял с очите си. Украици, узбеки и грузинци така се наемат. Руснак аз лично не съм виждал да вози, те карат за немци, чехи и по-рядко за поляци.
Истината, е че те(бившите СССР) рядко си знаят правата, и за регламента само са чували. Съответно подбиват здраво пазара и са добро дошли за някои наши убавци-чорбаджии.

hgv_driver

Цитат на: LightOff - Неделя, 24 Април, 2016, 11:22:30
През малкото време в което работих тази професия е факт обаче, че не се ме глобявали по регламента...

... не знам защо така се получава... толкова дълги постовете ми... явно съм лаладжия  :D 

Цитат на: цецодебел - Неделя, 24 Април, 2016, 12:56:17
Не е лошо да обясняваш подробно! Тези които не са на Ти с материала могат да научат нещо...Ама за другите е малко досадно

Цецо, точно от LightOff не виждам какво мога да науча. Той сам си признава че малко е работил като шофьор. Иначе е много компетентен - ще счупи клавиатурата от писане :) Човека е сменил много професии, дори му се прииска да стане даяджия за да ни скъса от глоби за непознаване на регламента. :) Намали малко темпото  LightOff и ти пожелавам да я намериш най-после тази професия която ти пасва.

LightOff

... ей налазихте ме! И цялата дандания заради дългите постове...  от кога е грях да си признаваш греховете!?   А онова за "джедая" го взехте за мезе....

LightOff