• Welcome to Форум на българските шофьори.

Валидни ли са българските документи за правоуправление в Испания?

Започната от Lorinser, Петък, 09 Декември, 2011, 22:29:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Lorinser

Здравейте,снощи възникна спор между мен и мой познат който живее тук в Испания.Сменил си е книжката с испанска,защото преди месец са го спрели с колата и са го глобили 500 евро,заради това ,че живее от 11 години в Испания,а кара с българска книжка.Аз това нещо не го повярвах,щото и аз си карам с българската.Днес се обадих на други познати,които потвърдиха ,че е така от скоро.Испанците решили,че няма как да ти вземат контролни точки,щом шофираш с българската книжка,и приели някаква поправка,която ни задължавала да ги сменим с испански.

Дотук добре,ама днес се зачетох в европейските наредби за движение по пътищата и установих,че никой няма право да те глоби,заради това , че си караш с българска книжка.  ??? Дори според тази наредба новите книжки покриват изцяло стандарта като документ за правоуправление в Европа.
Вие какво мислите по въпроса?

admin

Трудно ми е да дам отговор. Принципно не би трябвало да има проблем, тъй като нашите документи отговарят на всички изисквания. Но е възможно да е оставено право на всяка държава при нужда да изисква такава подмяна на документите. И тъй като стана дума за глоби и контролни точки, явно вече се е наложило.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

LKW

Колега преди не важеха.Сега БГ книжките са валидни в Испания и навсякъде в Западна Европа.Испанските книжки също са с точки (даже са по-малко от нашите).
Шлафен цузамен в майне бунгало до сабале рано.Клайне дупен.
Много обичам млади и арни спедиторки.
http://www.youtube.com/watch?v=jwVu3crtQuY
http://www.youtube.com/watch?v=lwbyMYfLv_I
WWW.elmaz.com

Lorinser

Кога не са важали колега???Аз 4 години тука колата си карам с Българска книжка плюс 8 месеца такси в Барселона.
Значи сега не мога да си карам колата с Българската книжка?  ??? Мога да карам камион из цяла европа с нея,но леката кола в Испания не?  ??? Боже колко абсурди с тоя европейски съюз. То сега ако сменя книжката,трябва да сменям и дигиталната карта.Нещо не ми се вярва тоя абсурд да граничи с истината,в понеделник ще отида до трафикото да питам аз.

admin

Ето какво казва нашия Закон за движение по пътищата. Вероятно заради уеднаквеното законодателство и в Испания законите са подобни.

Чл. 161. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Свидетелство за
управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е валидно на
територията на Република България за категорията, за която е издадено, в следните
случаи:
1. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за
движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение №
6 към конвенцията;
2. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Споразумението
между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните
въоръжени сили при условията на чл. IV, буква "а" от него;
3. свидетелството е придружено от легализиран превод на български език;
4. свидетелството е международно и отговаря на изискванията на приложение
№ 7 към Конвенцията за движението по пътищата;
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелството е издадено от държава - членка
на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за
Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария.

Емил

Kaкто в Испания, така и в България след шестмесечен престои в държавата сте длъжни да смените книжката с такава (където престоявате) живеете.
ELM

Бобо89

И в Англия е така.Имаш ли адресна регистрация трябва да си смениш книжката или както казва колегата престой 6 месеца.Аз дори не можех да започна работа с бг книжка,а и някой застрахователни компаний не ти позволяват да си направиш застраховка гражданска отговорност.Тука един познат го беше снимала камера и отива да я плаща обаче му казват парво си сменяш книжката в английска и тогава идваш да си платиш глобата за да може да ти вземем точки.

driver1

--
Цитат на: Емил - Петък, 09 Декември, 2011, 23:30:35Kaкто в Испания, така и в България след шестмесечен престои в държавата сте длъжни да смените книжката с такава (където престоявате) живеете.

Да, и аз съм чул нещо такова. Макар, че карах 3г. преди да си сменя БГ книжката с испанска и никога не съм имал проблеми. Единственото заради което я смених е да не ме задържат полицаите при евентуални глоби.

Lorinser

Аз адресна регистрация нямам.Сега НИЕ се вади без адресна регистрация. Значи аз мога да си карам с моята книжка. :)
Интересно ми е досега като са ме спирали,как не съм разбрал за този толкова интересен казус,и как ми издадоха разрешително за таксиметров превоз в Барселона с българската книжка? От кога е тоя абсурд ако не е тайна? И адресна регистрация ли ще ми искат като ме спрат занапред с колата?

driver1

Бобо89

Моя съвет е да си я смениш да си нямш ядове човек.Ти си вържи кончето пък то ако иска да бяга. ;D

Lorinser

Сега се обадих на един познат и ми каза , че негов познат са го спрели с колата и са го предупредили да си смени книжката,че другия път ще го глобят.Глобата в Испания за шофиране без документи била 450 евро.А човека е от седмица в Испания,току що пристигнал возил ги е с тяхна кола на заведение щото били пили.

admin

Цитат на: В.Димитров - Събота, 10 Декември, 2011, 00:04:11
Сега се обадих на един познат и ми каза , че негов познат са го спрели с колата и са го предупредили да си смени книжката,че другия път ще го глобят.Глобата в Испания за шофиране без документи била 450 евро.А човека е от седмица в Испания,току що пристигнал возил ги е с тяхна кола на заведение щото били пили.

Не ми се политизира темата ти, но всичко това ако е истина, го възприемам като заден ход от страна на Испания по отношение на разпоредбите на Европейския съюз. Нали щяхме да градим общ дом, и още какви ли не дивотии? А сега какво излиза? Ами утре като пътуваш през останалите държави, навсякъде нови книжки ли ще си вадиш? Нещо не ми се струва редовна тази цялата история. Помисли само, че този човек може съвсем случайно да е тази вечер в Испания и утре да го няма там вече. Просто нещо да е наложило пътуването му до там и никога повече да не връща в тази държава. Някак не е сериозно всичко това.

driver1

Със сигурност при временен престой - на екскурзия, или на гости не се изисква смяна на книжката. Но нищо чудно да е влязла някаква разпоредба при престой над 6м., примерно, да си длъжен да я смениш.

Емил

Цитат на: Емил - Петък, 09 Декември, 2011, 23:30:35
Kaкто в Испания, така и в България след шестмесечен престои в държавата сте длъжни да смените книжката с такава (където престоявате) живеете.
Цитат на: Емил - Петък, 09 Декември, 2011, 23:30:35
Същото се отнася и за регистрацията на колите.
ELM

Емил

ELM