• Welcome to Форум на българските шофьори.

Работа в Скандинавските страни

Започната от bruto, Събота, 31 Декември, 2011, 17:44:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kkkvd

Аз съм учил норвежки, ма съм забравил доста.
Тогава като учехме, даскалицата ми беше една с финска филология, тя казваше че езиците си приличат, както българския и сръбския, дори повече, и нямало проблеми да се разбират. А английски знаят повечето, това и аз мога да го потвърдя.
Бе кажете кои са фирмите, по нататък аз мога да се оправя.
Но Норвегия като е извън ЕС, няма ли някакви пречки за нас българите? Иначе ми е много мерак за там. Знаете ли че Осло на норвежки се чете Ушлу  ;D

kkkvd

Roshko

Цитат на: kkkvd-Krasimir Todorov - Петък, 13 Април, 2012, 12:40:58Знаете ли че Осло на норвежки се чете Ушлу  ;D

Не знам, ама на Шипхол един датчанин на достолепна възраст ме пита /защото виждал че камиона ми е датски/ дали му трябва винетка в Холандия. Не можах да запомня произношението на думичката датски, която той произнесе и 5 мин неможах да схвана какво ме пита... нещо от сорта на "таск" беше...  :D :D :D

Сори за офтопика!

Roshko

admin

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Петък, 13 Април, 2012, 13:29:26
Не знам, ама на Шипхол един датчанин на достолепна възраст ме пита /защото виждал че камиона ми е датски/ дали му трябва винетка в Холандия. Не можах да запомня произношението на думичката датски, която той произнесе и 5 мин неможах да схвана какво ме пита... нещо от сорта на "таск" беше...  :D :D :D

Сори за офтопика!

И ти какво му каза за винетката?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Roshko

admin

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Петък, 13 Април, 2012, 20:51:41
Оти питаш, не знаеш ли?  ::)

Абе аз знам, че и двете държави са с евровинетка. Ама има нещо гнило в Дания, щом датчанинът на "достолепна възраст" не знае. :D
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

bruto

Идеята ми беше да се настаня там и да живея с тамошни документи , а не да бачкам за българска компания и да ми плащат по български . Значи доколкото разбрах трябва да имам адресна регистрация и да си подам документите да персонален номер и да чакам да ми излезнат документите . За мен са два варианта ,като член на европейският съюз ( с български паспорт) или като гражданин на не европейска държава ( с канадски паспорт). Защото искам да се ползвам със всичките права и задължения съответно като техните граждани . След това е желателно да се изкара и тяхна книжка за тежкотоварни автомобили ......и разбира се езика ,което възнамерявах да започна още преди да тръгна в България и то сериозно а не само "здравей ....и как е? ". Процеса е малко дълъг,скъпичък и друден , но резултатите след време ще са добри . Колеги това е което досега съм разбрал, но не претендирам да съм изчерпателен защото както вече споменах все още не съм взел нещата на сериозно тъй като засега нещата ми тук в Канада вървят добре въпреки кризата .Но бавно и сестематично събирам инфо за скандинавските страни защото никога не съм изключвал варианта за завръщане към Европа ....някой ден . Това е.

Уди кълвача

Аз на 5ти май летя за Норвегия, смятам да се пробвам па да видим какво ще стане....

bruto

Ще стискам палци колега ,дано успееш. Един съвет ще си позволя да ти дам само ,като човек който е от 20 години по чужбина . Бъди сериозен и се дръж културно(забрави българският манталитет) ,повече слушай и по-малко давай съвети ,уважавай работодателят си и не го лъжи и опитай да си легализираш всички документи .Дано не съм те засегнал с нещо , просто искам да помогна . Успех и не мисли за България за да ти е по-лесно.

Уди кълвача

Цитат на: bruto - Събота, 14 Април, 2012, 15:45:48
Ще стискам палци колега ,дано успееш. Един съвет ще си позволя да ти дам само ,като човек който е от 20 години по чужбина . Бъди сериозен и се дръж културно(забрави българският манталитет) ,повече слушай и по-малко давай съвети ,уважавай работодателят си и не го лъжи и опитай да си легализираш всички документи .Дано не съм те засегнал с нещо , просто искам да помогна . Успех и не мисли за България за да ти е по-лесно.

Ами, аз точно заради тоя манталитет се махам от тука...
За документите знам, език уча от няколко месеца.... кофти само че не познавам никой там, но може па да е за хубаво....

bruto

Да хубаво е да се познава някой като за начало ,но не е болка за умиране ако няма . А квартира търсил ли си вече?

Уди кълвача

Цитат на: bruto - Събота, 14 Април, 2012, 16:07:12
Да хубаво е да се познава някой като за начало ,но не е болка за умиране ако няма . А квартира търсил ли си вече?

Да, доста трудно е от разстояние, но намерих  :)

Roshko

Цитат на: Уди кълвача - Събота, 14 Април, 2012, 15:33:23
Аз на 5ти май летя за Норвегия, смятам да се пробвам па да видим какво ще стане....

Дано не пиеш и пушиш! Една кутия цигари е къде 25лв. Бирата започва от 5лв кутийката...
Успех!

bruto

Да малко е скъпичко там ,но пък затова и заплатите са по-долеми . А и старата максима важи на всякъде ...."много взимаш много харчиш но и много ти остават " . Наистина от разсточние е доста трудно да ангажираш добра квартира ,но все отнякъде се започва. Само кураж и всичко ще се оправи.

Roshko

Цитат на: bruto - Събота, 14 Април, 2012, 16:36:05
Да малко е скъпичко там ,но пък затова и заплатите са по-долеми . А и старата максима важи на всякъде ...."много взимаш много харчиш но и много ти остават " . Наистина от разсточние е доста трудно да ангажираш добра квартира ,но все отнякъде се започва. Само кураж и всичко ще се оправи.
u

Тук данъците са 40% доколкото знам. Горивото надхвърля 2 евро. Таксите за собствена кола са убийствени и затова често се срещат зелените /фирмени/ номера. Белите номера са си рядкост... Наскоро дойде един диспечер от DHL и каза че взима 2500 евро. Идеше му да заплаче споделяйки това. Каза, че ако и жена му не взима толкова не знаел как биха смогнали... Сподели още доста подробности, но не съм се опитвал да запомням ненужна ми информация, пък и не беше очарователна...

bruto

То и в Канада данъците са големи ,но след като си прибава всички фактури (мои и на добри другари) за разход плащам данък върху това което ми остане .Сещаш ли се за какво става дума .Къдато и да живееш ако не използваш това което имаш на раменете, не става братле .

bruto