• Welcome to Форум на българските шофьори.

Работа в Скандинавските страни

Започната от bruto, Събота, 31 Декември, 2011, 17:44:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Roshko

Цитат на: bruto - Неделя, 15 Април, 2012, 02:53:38
Ок извинявай ако така съм го казал не съм искал да се натрапвам на никой с лични мнения . Но за мен в България начина на живот и заплащане на труда не са нормални и затова пак избрах да замина . Пак се извинявам ако с нещо съм те засегнал .

Няма защо да ми се извиняваш, с нищо не си ме засегнал. И аз понякога в стремежа си да бъда по-убедителен и съответно полезен, малко сякаш не давам опция за друг избор, а не е правилно. Във всяко нещо има плюсове и минуси. Въпросът е кой, колко и какви компромиси е склонен да направи, а и няма формула или критерий за добруване...
Пример: за себе си разглеждам нещата така - бачкам 5 дена в седмицата понякога 6, тоест почивам си както подобава. В рамките на два месеца ползвам две седмици накуп отпуск с който мога да разполагам както намеря за добре и общо получавам няколко пъти повече от колкото ако бях в България, където и без това се прибираш вкъщи само за да спиш, а две седмици отпуск ги виждаш само лятото и то не е сигурно... Така или иначе с работа никой не е забогатял... ;)

Roshko

bruto

О да така е ...да сме живи и здрави това е най-важното . Аре да ви оставам  ,че жената дава зор да сядаме на масата и се сърди . До утре .

bruto

kkkvd

От google:
How much does the average truck driver earn in Norway?
Answer:
A average Truck Driving job in Norway, someone get paid for each day, from 1100NOK and up to 2000NOK per day. Someone get paid with 15-30% of what the truck get in each month. I guess in average sallary in Norway is about 35000NOK, and then theres taxes and so..
Разбира се всичко, ако не си на заплата, процента е 15-30 от навлото...

Пак според гугъл, 2000 крони са над 500 лв. !?

admin

Струват ти се много пари, обаче разгледай за какъв стандарт става дума.

http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Norway

И едно клипче от Норвегия.

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

SEMPER

Цитат на: admin - Неделя, 15 Април, 2012, 18:00:47
Струват ти се много пари, обаче разгледай за какъв стандарт става дума.

Не е само стандарт.

Нормалната практика е заплатите да се обявяват БРУТО, т.е. преди данъци тъй като данъци и удръжки зависят от индивида, на който се броят парите.
За Норвегия е напълно нормално заплата за среден квалифициран изпълнителски кадър да е равностойността на около 5 000 евро, но в картата на работника ще влязат по малко от 3 000.

Такива са реалностите - за разлика от тук данъците по белите държави се внасят в хазната.

И още една реалност - при условие че работодателя ви трябва да се занимава да ви оправя документите за разрешение на работа - няма го прави заради черните ви очи, а само ако и той ще има изгода от това.
Тоест - това колко взимат норвежци, германци,холандци, швейцарци може да служи само за сведение, поне до момента в който не ви е уредено безсрочно право за работа в съответната държава.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

kkkvd

Колеги, 3000 евро е много, ама много сериозна заплата, а пък за хора които живеят с кабината с по-малки разходи си е чисто супер. Абе знам ли... видех 3000 евро че взимат и се размечтах

loshdancho

Айде започваш като в една друга тема .Съвети и мнения трябват ли ти хахаха.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

admin

Цитат на: kkkvd-Krasimir Todorov - Неделя, 15 Април, 2012, 18:55:09
Колеги, 3000 евро е много, ама много сериозна заплата, а пък за хора които живеят с кабината с по-малки разходи си е чисто супер. Абе знам ли... видех 3000 евро че взимат и се размечтах

Преди много години сърбите казваха, че било най-хубаво да работиш в Германия и да си харчиш парите в България. Сигурен съм, че тези 3000 евро в Норвегия не са особено голяма заплата на фона на цените им.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

bruto

И аз на знам как е  ,но все си мисля че с тях човек ще може да живее нормално . Инфото за там ми е доста малко ,но продължавам да ровя в нета .

kkkvd

Данчо, гладна кокошка просо сънува, нали знаеш... мани ме да си помечтая  ;D Това като онзи дет тръгнал с яйцата на пазар, че се оженил, че дете му се родило..

Но както казва лисицата "това грозде е кисело", нема да се интересувам повече

g_dandy

Имам приятел,който преди 2-3 години ходи за лятото да поработи в строителството в Норвегия.Беше доволен от това,което му е останало след разходите,но каза,че не би се върнал отново там.Имало общо десетина дни без дъжд,било много потискащо.

bruto

Абе то и тук в Канада като почнат зимните бури е доста подтискащо ама си седа и бачкам защото съм доволен . Иначе в Куба е най-добре , но няма кой да плаща . И аз не мислех че ще мога да се приспособя към климата тук (защото съм много заморничав) ама се получи....нема мърдане .

Roshko

Цитат на: admin - Неделя, 15 Април, 2012, 19:44:41
Преди много години сърбите казваха, че било най-хубаво да работиш в Германия и да си харчиш парите в България. Сигурен съм, че тези 3000 евро в Норвегия не са особено голяма заплата на фона на цените им.

Да ги харчиш в България са умопомрачителни, но да чуваш къща еле па семейство, ако не работи и жена ти на същите кинти си за мустаците. С мойта смешна заплатка си живуркам у нас доста по-добре, отколкото те там. Като им покажеш най-евтината водка /5е/ от Германия и им оферираш 20е им светкат очичките като на луна парк...  :D :D :D

bruto

Пиенето и цигарите са скъпички навсякъде ,аз лично не пуша и нямам такъв проблем а иначе си попийваме само домашна ракийка ,едни българчета я продават 12$ литъра и не е скъпо .Но в общи линий съм пробвал почти всичките видове напитки които се продават в магазина ,но ракия със салата си остава класика в жанра  ;D .

loshdancho

Пак ли българчета се намешаха....
Няма ли място на тоя всят без българи.

loshdancho