• Welcome to Форум на българските шофьори.

Въпроси за категория "Твк" и категория "Твк-З".

Започната от ИванТ, Неделя, 15 Януари, 2012, 17:37:46

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

ИванТ

Дали потребител на този форум притежава свидетелство за правоуправление от категория "Твк" и категория "Твк-З"? За себе си, съм решил да придобия и двете, но имам нужда от насоки, понеже в специализирания форум за водачи на земеделска техника, темите са структурирани неясно и не открих необходимата информация. Конкретно имам въпроси, за провеждането на самите курсове, изпитите и учебна школа, но за град София, тъй като не откривам такава, поне в интернет пространството?
Цитат на: начинаещ - Четвъртък, 14 Януари, 2016, 07:17:13
Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

ИванТ

Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Mandor

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

НАРЕДБА No 5
от 14 февруари 2000 г.
ЗА ПРИДОБИВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА РАБОТА СЪС ЗЕМЕДЕЛСКА И ГОРСКА ТЕХНИКА
(обн.,ДВ,бр.18 от 7 март 2000 г.; изм.,бр.78 от 11 септември 2001 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл.1. Тази наредба определя условията и реда за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска, горска и мелиоративна техника, наричана за краткост техника.
Чл.2. Правоспособността за работа с техника е, както следва:
1. правоспособност за работа с трактори:
а) категория Ткт - има право за извършване на транспортна дейност с колесни трактори - съгласно Закона за движение по пътищата;
б) категория Твк - има право на самостоятелна работа с колесни и верижни трактори и агрегатираните към тях работни машини;
2. правоспособност за работа със специализирана и специална земеделска, горска и мелиоративна техника:
а) категория Твк-З - има право на самостоятелна работа със специализирана и специална самоходна земеделска техника;
б) категория Твк-Г - има право на самостоятелна работа със специализирана и специална самоходна горска техника;
в) категория Твк-М - има право на самостоятелна работа със специализирана и специална самоходна мелиоративна техника;
3. правоспособност за работа с определен тип преносима и стационарна земеделска и горска техника по ред, определен от министъра на земеделието и горите (приложение No 1).

Цялата наредба
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

ИванТ

Категория "Твк" обхваща колесните и верижни трактори и агрегирани към тях работни машини (трактори с прикачен инвертар).  Категория "Твк-З" включва специализирана земеделска техника (комбайни).

georgi87

Като по-прост да попитам какво значи мелиоративна.Значи Твк е за трактори с инвентар,Твк-з е за комбайни.А другите Твк-г и Твк-м за какви машини са?

Бриги Магнито

Баце не съм сигурен,но единственното място,което може би провежда такива курсове според мен е ,,Бузема,,http://www.buzema.com/ така предполагам де,ако намериш начин запитай ги провеждат ли такива курсове и т.н.
Давам ти насока,пък дали е във вярната посока не знам,но определено школа в Големо село за такива курсове не съм чувал.

Mandor

З-Земеделска
Г-Горска
М-Мелиоративна
Мелиорация-Подобряване на производителността на земята чрез регулиране на напояването.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

Петър Димитров

В момента карам този курс в с.Георги Дамяново.

Дулев

Здравейте
Моля ако някой може да ми помогне , къде мога да изкарам "Твк" във Варна или региона !?
Благодаря

начинаещ

Ужас,днес разбрах,че вече не съм тракторист и комбайнер! Свидетелствата,които имам от преди 20 години са невалидни. Требва нови образци!! Другата седмица ще ходя да търся КТИ да видя как стоят нещата. Само да е посмел некой да ме обиди на тракторист,какъвто се оказва че не съм. :D

Rammbon

В техникума в Айтос, курса е 150 лв за тракторист, + 80 за комбайнер. Какви категории дават , незнам, но доста народ минаха от там и сега карат огромни трактори по шосе и в полето. Други жънат с комбайни, но ако изкарали курса само за комбайнер, неможели да карат трактор. Това някой луд висшист го е измислил, май, който не е ставал от стола си.

Бриги Магнито

Цитат на: Rammbon - Неделя, 10 Януари, 2016, 09:20:13
Това някой луд висшист го е измислил, май, който не е ставал от стола си.
По-скоро според мен,не е и виждал комбайн и трактор.

Мойто бръмбар се пробуди и реших да запитам ,ако моя милост ,която притежава само Ткт категория,ме ловнат с ралцата да си орем подлежим ли на санкции,оти според приложението по-нагоре излиза,че мое само да си вилнеем по аутобана?

начинаещ

Според наредбата подлежиш на санкции-да!!!
Действителен случай с познат:: Цял живот механизатор документиран със свидетелства тракторист-машинист 2-ри и 3-ти клас. Поради незнание че вече не са валидни според нови наредби продължил да си работи като такъв без да ги сменя. Прави злополука с хедера на комбайна(закача човек),при съдебните разправии го тълкуваха като неправоспособен,защото е изпуснал сроковете за подмяна на свидетелствата с новите образци!

Бриги Магнито

Valiosport

Стара е темата, но е по моя въпрос, преди 1 месец и половина изкарах двете категории Твк и Твк-З, но още не е готова книжката. Някой знае ли къде се вадят самите пластики на Свидетелствата към ОД Земеделие на съответния град или в София ги правят?
Имам още едно питане за категория Твк-М - мелиоративна техника, какво означава мелиоративна техника?
Рейсаджия

Valiosport

Рейсаджия