• Welcome to Форум на българските шофьори.

Въпрос за тахошайба

Започната от Дамян Йончев, Сряда, 15 Февруари, 2012, 13:15:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

route

Добър ден,та и аз да питам че имам спор тук с един колега от блока.Той твърди че шайбата не трябва да се сменя преди да са изтекли 24 часа.Дори когато правиш 24 часа почивка минава на 2 шайби??Аз всеки нов работен ден слагам нова шайба независимо че не са изтекли часовете,вадил съм я и 7-8 часа преди краят й, а при почивка щом спра приключвам шайбата и слагам нова за 24 часова почивка  за да ми е на една шайба почивката,та сега кажете кой е прав кой крив.

route

human1970

Здравейте! Прочетох коментарите в темата, но нищо не разбрах и ми се объркаха понятията.
Само да поясня, че досега работих във фирма, в която се налагаше 2-3 пъти в месеца да карам едно камионче Рено 140S -82год. с тахограф с шайба. От 01.04. съм в неплатен отпуск от тази фирма и чакам да ме назначат в транспортна фирма и да карам прави курсове, в началото с друг водач за около 1 месец.
Досега камиончето го карах по следния начин:
1. Пускам си заповед - подпис и печат.
2. Издавам си удостоверение, че от деня след предишното ми каране на камиончето до деня преди този, в който пак ще се наложи да го карам - съм извършвал друга /основната ми/ работа. Пак подпис и печат.
3. Отивам с тези 2 документа на следващия ден при камиончето и си ги слагам в една папка със съответните джоб-пликове - единия за заповедите, другия за удостоверенията.
4. Вадя и приключвам старата тахошайба от тахографа. Примерно последно съм карал от 10ч. до 14ч. на 15 януари. Шайбата си е седяла в тахографа. Като я извадя записвам крайните километри и общия пробег най-отдолу.
5. Попълвам нова тахошайба /часа примерно е 9,30ч./, но пък аз съм си направил сметката и заповедта и удостоверението предния ден съм ги пуснал до 9 или 9,30ч. Досега винаги си пишех имената така - Иван Иванов. Наскоро четох обаче една тема и там пишеше, че се пишели 3-те имена като по лична карта, че и даже в коя държава е започната шайбата. Та последните 2 шайби от 28 и 29.03.2013г. имената си ги записах така - Ivanov/ Ivan Angelov. Никъде не видях на самата шайба къде трябва да напиша, че съм я започнал в BG и не съм нанасял държава.

До седмица ще ми се обадят от новата фирма да тръгвам на курс. Пак от една тема във форума разбрах, че трябва да си нося в рамките на 28-дневния период всички шайби и удостоверения - за да ги представя при евентуална проверка /в Унгария глобявали/. Та мисълта ми е, че никога не съм чертал и приключвал шайба на 24часа и не ми е ясно как става това.

human1970

godji

Малиии ,и сигурно никога не са те спирали !  :)

На 2-ра страница loshdancho е обяснил как се чертае шайба ! Какво не разбра ?
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

Дамян Йончев

Колеги и аз имам един въпрос пък да не отварям нова тема.
Та въпроса ми е: Примерно съм карал 3 часа и на границата има опашка прехвърлям на "чукчета" и бутам в колоната още 2 часа това нарушение ли е ? Понеже от колеги чух че смешено "каране" и "на работа" до 6 часа можеш ???

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: Дамян Йончев - Вторник, 23 Април, 2013, 23:46:50
Колеги и аз имам един въпрос пък да не отварям нова тема.
Та въпроса ми е: Примерно съм карал 3 часа и на границата има опашка прехвърлям на "чукчета" и бутам в колоната още 2 часа това нарушение ли е ? Понеже от колеги чух че смешено "каране" и "на работа" до 6 часа можеш ???

"Управление" и "друга работа", до 6 часа. Ама и нещо имаше до 6 часа 30 минути, до 9 часа 45 минути почивка. Не съм съвсем сигурен и не ми се търси сега. Най-сигурно, преди общо 6 часа, да спреш за 45 минути.
     На цифровите тахографи и автоматичните аналогови, при спиране са на "чукове". На практика, на граница и на ферибот като на река Дунав, може да бъде "заангажирано" или "готовност". Да не е спорен термина: Символа "квадрат с диагонал".
     Някой казват, че се държало да бъде на чукове, по границата. Само че, в определението за "друга работа", не включва преминаване на граница! Както и на река Дунав, да се слагало на "ферибот/влак". Смисъла на това е, да ти се признае прекъсването на почивката на "големите" фериботи (както и билета)! Ама къде при шайбите е този бутон (ферибот)?

Струва ми се е важно, да не е на "легло". Няма условия да е почивка.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

Дамян Йончев

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Сряда, 24 Април, 2013, 01:07:36
     "Управление" и "друга работа", до 6 часа. Ама и нещо имаше до 6 часа 30 минути, до 9 часа 45 минути почивка. Не съм съвсем сигурен и не ми се търси сега. Най-сигурно, преди общо 6 часа, да спреш за 45 минути.
     На цифровите тахографи и автоматичните аналогови, при спиране са на "чукове". На практика, на граница и на ферибот като на река Дунав, може да бъде "заангажирано" или "готовност". Да не е спорен термина: Символа "квадрат с диагонал".
     Някой казват, че се държало да бъде на чукове, по границата. Само че, в определението за "друга работа", не включва преминаване на граница! Както и на река Дунав, да се слагало на "ферибот/влак". Смисъла на това е, да ти се признае прекъсването на почивката на "големите" фериботи (както и билета)! Ама къде при шайбите е този бутон (ферибот)?

Струва ми се е важно, да не е на "легло". Няма условия да е почивка.

по правилник го дават така също че до 6 часа може да се смеши каране и друга работа. и ако минаваш граница може да се удължи работния ден до 15 часа.

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: Дамян Йончев - Сряда, 24 Април, 2013, 23:17:54
... И ако минаваш граница може да се удължи работния ден до 15 часа.

Този правилник, не съм го чел! Стига с ЕШК! В 21 век, да разчитаме, че някой бил казал?

Давай да го четем!!! И много се отклонихме от "шайбите".
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

denyscho

Аз само да попитам, за да видя дали съм разбрал правилно, за последната седмица един ден почивам един карам (нещо няма какво да се вози :D) и шайбите ми са все с 24 часови почивки, но при две от тях малко закъснях със смяната може би не повече от 10мин, иначе са спазвани от всякаде и каране и паузи съм си правил. Да си ги пазя ли и да карам така или да търся патрона да пуска бележка :D

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: denyscho - Сряда, 24 Юли, 2013, 12:13:40
Аз само да попитам, за да видя дали съм разбрал правилно, за последната седмица един ден почивам един карам (нещо няма какво да се вози :D) и шайбите ми са все с 24 часови почивки, но при две от тях малко закъснях със смяната може би не повече от 10мин, иначе са спазвани от всякаде и каране и паузи съм си правил. Да си ги пазя ли и да карам така или да търся патрона да пуска бележка :D

Най-безобидно е почивка върху почивка. Не си споменал какво е застъпено. Имал съм застъпени шайби и нищо не са ми казвали. Но не е сигурно.

loshdancho

Цитат на: denyscho - Сряда, 24 Юли, 2013, 12:13:40
Ако почивката е в гаража на фирмата по местодомуване на камиона:
Не се сменяват шайби, пуска се бележка- удостоверение за дейности(анекс) за времето прекарано в почивка.
Ако почивката е на място различно от местодомуването на камиона , но шофьора е в него:
се сменяват  шайби за почивката.
Ако камиона е на място различно от местодомуването му, но шофьора не е в него за повече от 24 часа:
Се чертае на гърба на шайбата  за времето, в което няма достъп до тахограф( пътя до и от камиона се описва  като друга работа или на разположение в зависимост как и с какво се изминава пътя.
Ако  камиона не е във фирмата , а шофьора е в мястото си на живеене (в къщи):
Се пуска бележка(удостоверение за дейности) анекс за времето на почивка, а пътя  от и до камиона се описва на гърба на шайбата като друга работа или на разположение в зависимост от начина на придвижване.

ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

ziladjiata

Аз когато съм карал камион със шайби,винаги съм сменявал шайбата 10-15 минути преди да презастъпи и винаги като спирам си ми седи на почивка независимо дали товара или разтоварвам.А за седмичните паузи ако съм в камиона си сменявам шайбата на 24 часа,ако не съм преди да си тръгна слагам шайба и преди да тръгна да карам я приключвам слагам нова и тръгвам.Спиран съм за проверка и не съм имал проблем даже и сега като карам камион с карта като товар и разтоварвам пак си ми седи на почивка и на светофар да спра го натискам на почивка изобщо нямам никакви чуклета и проблеми не съм имал при проверка.

ivopifeca

Цитат на: ziladjiata - Четвъртък, 25 Юли, 2013, 14:53:12
Аз когато съм карал камион със шайби,винаги съм сменявал шайбата 10-15 минути преди да презастъпи и винаги като спирам си ми седи на почивка независимо дали товара или разтоварвам.А за седмичните паузи ако съм в камиона си сменявам шайбата на 24 часа,ако не съм преди да си тръгна слагам шайба и преди да тръгна да карам я приключвам слагам нова и тръгвам.Спиран съм за проверка и не съм имал проблем даже и сега като карам камион с карта като товар и разтоварвам пак си ми седи на почивка и на светофар да спра го натискам на почивка изобщо нямам никакви чуклета и проблеми не съм имал при проверка.
И аз съм така :P

Rammbon

Имам един въпрос към който знае.
Вчера на мой колега са направили акт близо до София, за това , че единия писец е пишел по тънко от другия. Взели му талона и шайбата. Акта още не съм го видял, но след 3-4 като се върне, че пиша и членовете който писало. Интересува ме колко би могла да бъде  е глобата?

sush1978

Когато е със магнит така пише по тънко и си личи.
Умирай трудно

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: Rammbon - Събота, 27 Юли, 2013, 09:30:04Имам един въпрос към който знае.
Вчера на мой колега са направили акт близо до София, за това , че единия писец е пишел по тънко от другия. Взели му талона и шайбата. Акта още не съм го видял, но след 3-4 като се върне, че пиша и членовете който писало. Интересува ме колко би могла да бъде  е глобата?

Много не го разбрах! Преди години в Италия, въобще за не пишещ писец за разстоянието и някакви документи, пълномощни около 650 евро.

Цитат на: sush1978 - Вторник, 15 Октомври, 2013, 22:53:48Когато е със магнит така пише по тънко и си личи.

При МАН ТГА, когато е запален двигателя, прави малко по-дебела черта и по-малко плътна. Евентуално, ако е така с часове, би могло да се предположи това (каране с магнит). Но само толкова, нищо не доказва. И не вярвам да има връзка с въпроса!

МИНКО ИЛЧЕВ