• Welcome to Форум на българските шофьори.

Моля за помощ

Започната от ivan_mitoshev, Сряда, 15 Февруари, 2012, 18:46:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivan_mitoshev

Здравейте на всички аз съм нов и моля за помощ.Имам бус над 3,5т с него ще разнасям стока за собствена сметка.Моля да ми кажете какви документи са ми необходими за да нямам проблеми с ДАЙ ? И на шофьора какви документи ще му трябват за да няма и той проблеми? Благодаря на всички за отделеното време.

Причина за редакция : Правопис

ivan_mitoshev

kiril_lz

Ще ти трябва лиценз пращам ти ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗ

kiril_lz

doncho79

Колега подготви си и тахографче...

dino412

Цитат на: kiril_lz - Сряда, 22 Февруари, 2012, 08:34:00Ще ти трябва лиценз пращам ти ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗ
Извинявай колега но това не е така.В момента от лиценз се нуждаят задължително само превози извършвани с автомобили с общо тегло над 12тона независимо за чия сметка е превоза.И всички автомобили извършващи срещу заплащане обществен превоз на пътници или товари.Автомобили с общо тегло под 12т извършващи превоз за собствена сметка както е на колегата разносна търговия в момента не се нуждаят от лиценз.Другото което е нужно шофьора да има трудов договор с работодателя пътен лист товарителница протокол за заверка на тахографа и документите на автомобила талон преглед застраховка винетка и неговите.Зависи каква стока ще разкарваш та може да ти е нужен и документ от ХЕИ и ДВСК.
Ако обясниш по-подробно може и да те упътя по-добре.
Шофьор не се става шофьор се ражда. Колкото и да имаш желание не идва ли Ти отвътре не става...
Най-слабото място в софтуера на всички системи за безопасност на МПС-тата си остава софтуера на задкормилното устройство.

Бриги Магнито

dino412 баце,сигура ли е за тез 12 тона,че мойто инфо е ,че от декември миналата година всичко ,което е над 3,5т му е нужно лиценз?

kiril_lz

Моя бус е над 3,5т не е нужен лиценз само заповед за всеки курс и уведомление да имаш подпечатано от дай

Jack77

Тонажа не е от значение може и без лиценз и табела, но се пътува задължително с пътен лист и товарителници, заповед се пуска само ако имаш лиценз, прясна ми е информацията от миналия месец. Като ми треснаха актче за без табела ми разясниха нещата  ;D. Нека поясня за "без лиценз" нямам в предвид без никакъв лиценз, а не със собствен лиценз, демек ако фирмата ви няма началник транспорт, който няма изкараната квалификация, не може да изкарате лиценз на фирмата, но все пак можете да упражнявате дейност, чрез договор с транспортна фирма посредник.

Бриги Магнито

Jack77 баце аз познавам два вида лицензи и те са за вътрешен и международен транспорт.С други думи тва са лицензите в БГ доколкото знам,а относно вариантите за придобиване на копие от лиценз обикновенно е договор за наем или нещо от сорта.
Определео мисля,че от декември миналата година се изисква лиценз за извършване на превоз за всичко ,където е над 3,5 т.
Някой ако е запознат по -подробно с въпроса нека сподели.

Jack77

Не четеш какво съм написал да изисква се, но не е нужно да е твой лиценза, а може да е на друга фирма, явно не се изразявам ясно.

avto_vanko

Лиценз се изисква за всичко което е над 12 тона,ако е под този тонаж се кара с едно уведомление подпечатано от автомобилна администрация(даи). Миналата година ноември промениха наредбата за лицензите,която изискваше лиценз за всичко от 3,5 т нагоре

avto_vanko