• Welcome to Форум на българските шофьори.

Работен ден,работно време или шофьорът-чиновник!

Започната от g_dandy, Понеделник, 05 Март, 2012, 09:49:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Бачо Владо

Да взема отношение по казуса на колегата Динко.Незнам доколко ще останеш доволен от отговора ми колега.Пречупено през призмата на моя мироглед,шофьорски.Значи много е просто ,тръгваме в 13.00  24 часа изтичат в 13.00 ч на другия ден.Значи по-рано от 10.00 ч аз нема мръдна камиона.Тогава изминават 21часа.След този минимум часове спокойно можеш да тръгнеш без никви последствия.А тово,че имало термин и спедитори и диспоненти нещо не са измислили както трябва,хич ми не дреме.За варианти,магнит и само днес и нема повече...при мене не минават.Да в 08.30 ч ще отида на офиса на фирмата и ще обясня за какво става въпрос и от мене толкова.Ако искат да разтоварват на паркинга,ако не друг да бере гайлето.Аз моята работа съм свършил.Толкова по въпроса.И още нещо,кой Ви бие по ушите да си накъсвате денонощието в работа и паузи и да не знаеш,кога е ден и кога нощ.През последните поне 5 години изобщо не го права,ако е такъв начина на работа в дадена фирма....просто нема да постъпя там макар и за 3000 евро заплата...Надявам се бех достатъчно ясен...

Бачо Владо

Бачо Владо

Да взема малко отношение по казуса на колегата Динко.Едва ли ще останеш доволен от мнението ми,ама да го кажа все пак.Значи пречупено през призмата на опита ми като шофьор от доста годинки отговора е....не влизам да разтовара в 8.30 ч

Бачо Владо

Бачо Владо

Извинявам се ама нета ми е скапан и за по-сигурно 2 пъти ха ха ха

dinko_68

Цитат на: Бачо Владо - Събота, 10 Март, 2012, 20:58:00
Да взема отношение по казуса на колегата Динко.Незнам доколко ще останеш доволен от отговора ми колега.Пречупено през призмата на моя мироглед,шофьорски.Значи много е просто ,тръгваме в 13.00  24 часа изтичат в 13.00 ч на другия ден.Значи по-рано от 10.00 ч аз нема мръдна камиона.Тогава изминават 21часа.След този минимум часове спокойно можеш да тръгнеш без никви последствия.А тово,че имало термин и спедитори и диспоненти нещо не са измислили както трябва,хич ми не дреме.За варианти,магнит и само днес и нема повече...при мене не минават.Да в 08.30 ч ще отида на офиса на фирмата и ще обясня за какво става въпрос и от мене толкова.Ако искат да разтоварват на паркинга,ако не друг да бере гайлето.Аз моята работа съм свършил.Толкова по въпроса.И още нещо,кой Ви бие по ушите да си накъсвате денонощието в работа и паузи и да не знаеш,кога е ден и кога нощ.През последните поне 5 години изобщо не го права,ако е такъв начина на работа в дадена фирма....просто нема да постъпя там макар и за 3000 евро заплата...Надявам се бех достатъчно ясен...

Ок за отговора ти но когато казваш нещо е добре да се обосноваваш не само с думи но и с факти защо го правиш така и защо въобще е така
....тръгваме в 13.00  24 часа изтичат в 13.00 ч на другия ден.Значи по-рано от 10.00 ч аз нема мръдна камиона.Тогава изминават 21часа.
Би ли обяснил защо ще чакаш 21-я час и къде си го прочел или и това е ЕКК

......След този минимум часове спокойно можеш да тръгнеш без никви последствия.А тово,че имало термин и спедитори и диспоненти нещо не са измислили както трябва,хич ми не дреме.За варианти,магнит и само днес и нема повече...при мене не минават.Да в 08.30 ч ще отида на офиса на фирмата и ще обясня за какво става въпрос и от мене толкова.Ако искат да разтоварват на паркинга,ако не друг да бере гайлето.Аз моята работа съм свършил.Толкова по въпроса.....
Ако дадеш стойностно обяснение на по горната част и подкрепено с факти написани в регламента то тогава ОК и за тази част но ако не можеш да се обосновеш то тогава това не се нуждае от коментар.

И още нещо,кой Ви бие по ушите да си накъсвате денонощието в работа и паузи и да не знаеш,кога е ден и кога нощ.През последните поне 5 години изобщо не го права,ако е такъв начина на работа в дадена фирма....просто нема да постъпя там макар и за 3000 евро заплата...Надявам се бех достатъчно ясен...

Извини ме но къде видя накъсване денонощието в работа и паузи в казуса и да разбирам ли, че ти караш само и единствено през деня независимо дали си с термин или не и колко дълга почивка ти се получава и че не гониш време и т.н.

И другия ми въпрос към теб е:-Не е ли възможно най краткия период след който може да се тръгне отново след предното започване на работен ден и така, че да не си в нарушение да е например 9:01 ч. ??? ??? ???...помисли добре и отговори

Roshko

Цитат на: Бачо Владо - Понеделник, 05 Март, 2012, 13:28:45
Да взема и аз отношение по темата малко.Значи термина работен ден включва абсолютно всичко от момента на тръгването ти....да речем сутринта.В това число- време за шофиране,паузи от 0.45 мин.,разтоварване,товарене....всичко.Нормалният работен дене 13 часа,можеш го продължи до 15 часа ,но само когато по време на работният ти ден за нещо си стоял или по-точно камиона е стоял на място 3 часа и повече..В рамките на 24 часа можеш да започнеш втори работен ден,но да не го правиш система.Можеш да започнеш новия работен ден но след 21 часа ,изтекли от предния раб.ден.В това число каране паузи и всичко останало ,но тръгване след 21 -вия час.Нищо ново не съм казал,просто трябва повечко време да се почете....за сметка на по-малко бирички да речем.Желая успехи.

Толко глупости на едно място не бех чел, ма ще се фана за най-фрапиращата, па и как ЕКК хубуу е да се четат тези регламенти, затова са писани... Вече  ми се драйфа да коментирам 561, ма... :D

Член 8 т.2. За всеки период от 24 часа след края на предходната дневна почивка или седмична поивка водачът трябва да е ползвал следващата почивка.

Толкова ли сложно е написано, че да се нуждае от какви ли не обяснения и тълкувания  ??? :o ??? :o ??? :o
Става въпрос за почивката, кога най-късно да се взима тя, а не колко пъти ще започваш работен ден...
От тази точка идва и понятието работен ден, като максималната му продължителност е 24  минус минимална пауза 9 = 15. Ако  работата в този 24-часов период е била 15 часа, то дори и да направите 15 часа пауза след това ще Ви се зачетат само 9 т.е. намалена пауза на каквато имате право три пъти в седмицата и ПО НИКОЙ НАЧИН не е свързана с  някакви измислени условия от 3 часови паузи при товарене или подобни фантасмагории!!! АКО по една или друга причина сте имали щастието за непрекъсната пауза повече от три часа през работния ден, прибавяйки девет след това просто Ви се зачита за нормална НЕнамалена почивка!
Ако работиш например 4 часа правиш си пауза не по-малка от 9 часа и си стартираш като пич  нов работен ден! Даже можеш в един ден да стартираш три пъти... Караш един час - пауза девет. Караш още един час - пак девет, та станаха общо 20 и след това тръгваш за трети път днес и си правиш спокойно до 15 часа работен ден...
Успех!

dinko_68

Цитат на: Roshko - Неделя, 11 Март, 2012, 03:08:39
Толко глупости на едно място не бех чел, ма ще се фана за най-фрапиращата, па и как ЕКК хубуу е да се четат тези регламенти, затова са писани... Вече  ми се драйфа да коментирам 561, ма... :D

и аз от няколко дни чета всички тия глупости и за това не се стърпях и почнах да пиша в темата...

Цитат на: Roshko - Неделя, 11 Март, 2012, 03:08:39
...Ако работиш например 4 часа правиш си пауза не по-малка от 9 часа и си стартираш като пич  нов работен ден! Даже можеш в един ден да стартираш три пъти... Караш един час - пауза девет. Караш още един час - пак девет, та станаха общо 20 и след това тръгваш за трети път днес и си правиш спокойно до 15 часа работен ден...
Успех!

Ето точно това ми беше като цяло и замисъла да докажа-а именно,че на една шайба можеш да започнеш втори работен ден-нали точно това е и самия въпрос на темата поставен от колегата g_dandy
Хайде със здраве и успех на всички от мен и вземете та го прочетете поне тоя пусти Регламент 561 ЕО па кой каквото,колкото и както разбере от него-така да го прилага.

Бачо Владо

Динко като се позамислих разбрах от къде идва неразбирането и тълкуването ,всеки как му е удобно.Според мен проблема с различното тълкуване идва от ...как да кажа  от вътрешните правила във фирмите и липсата на подробен инструктаж при започване на работа.При предишното ми изказване не обясних достатъчно подробно .Да регламента е един за всички.През 2007 г започнах работа във фирма ЛКВ Августин Австрия.Там преди започване,преди изобщо да ти дадът камион се провеждаше вътрешно обучение по всички нормативни документи свързани с транспорта и след това и изпит.Ако вземеш вътрешния изпит тогава камион,иначе обратно за Бг.Та от там ми е останало това за тръгването след 21-вия час,инструктажа се провеждаше от австриец от фирмата.Подписваш и декларация за проведеното обучение и инструктаж и после ако оакаш нещата глобите са за твоя сметка.И така,от тогава не съм пипал да чета нищо,регламента си е същия и до днес,с малки допълнения.След това смених неколко фирми  и все така работа,немам никакви глоби за посочения период ,а само протоколи за контрола и газ.Та затова го казах ей така просто,за мене това е нормалното състояние на нещата от доста време.Ако имате некой познат да е работил или все още работи там,говорете с него и той ще Ви каже същото....Апропо ...може да ми се смеете ама аз камион с дискове не съм карал поне от 5 години  поне....

dinko_68

Цитат на: Бачо Владо - Неделя, 11 Март, 2012, 10:29:12
Динко като се позамислих разбрах от къде идва неразбирането и тълкуването ,всеки как му е удобно.Според мен проблема с различното тълкуване идва от ...как да кажа  от вътрешните правила във фирмите и липсата на подробен инструктаж при започване на работа.При предишното ми изказване не обясних достатъчно подробно .Да регламента е един за всички.През 2007 г започнах работа във фирма ЛКВ Августин Австрия.Там преди започване,преди изобщо да ти дадът камион се провеждаше вътрешно обучение по всички нормативни документи свързани с транспорта и след това и изпит.Ако вземеш вътрешния изпит тогава камион,иначе обратно за Бг.Та от там ми е останало това за тръгването след 21-вия час,инструктажа се провеждаше от австриец от фирмата.Подписваш и декларация за проведеното обучение и инструктаж и после ако оакаш нещата глобите са за твоя сметка.И така,от тогава не съм пипал да чета нищо,регламента си е същия и до днес,с малки допълнения.След това смених неколко фирми  и все така работа,немам никакви глоби за посочения период ,а само протоколи за контрола и газ.Та затова го казах ей така просто,за мене това е нормалното състояние на нещата от доста време.Ако имате некой познат да е работил или все още работи там,говорете с него и той ще Ви каже същото....Апропо ...може да ми се смеете ама аз камион с дискове не съм карал поне от 5 години  поне....

Мисля, че темата е дали и кое е редно по писаните правила, а не как е и как са ни искали да прилагаме в дадена фирма по техни си правила и норми и ако това не е нарушение то значи е така и единствено само така а ние сме приели за практика от тогава на сам.
В този ред на логика ако работиш само от 08:00 до 17:00, както беше по правилата на бившите ДАП от времето на социализма, пак ще си спазил Регламента и ти гарантирам, че няма ама НЯМА да имаш абсолютен проблем с контролните органи та били те наши, BAG, мусю франсе или наглите унгарци но също така надали ще бъдеш доволен и от сумата която ще получиш за свършена работа в края на месеца. Разбира се съм и далеч от мисълта, че има такава фирма където да те остави да караш само от 08-17:00ч и то абсолютно всеки ден и на 5 дневна работна седмица.
Впрочем и като те спрат за контрол никой не те пита как и какви са вътрешните правилата на фирмата в която работиш за да те контролира по тях а мисля всички се съобразяват с този "труден" за четене и прилагане Регламент 561 ЕО

Бриги Магнито

Те тва е приказка бачкане от 08:00 до 17:00 от понеделник до петък.
Ма те,не ставало и писали 561 баси тъпите европейци ,апропо у горното работно време обедната почивка е задължителна и е от 12:00 до 13:00.

А Тато бил лош.Да ама не. ;)

dinko_68

Цитат на: Бригадира - Неделя, 11 Март, 2012, 12:41:08
Те тва е приказка бачкане от 08:00 до 17:00 от понеделник до петък.
Ма те,не ставало и писали 561 баси тъпите европейци ,апропо у горното работно време обедната почивка е задължителна и е от 12:00 до 13:00.

А Тато бил лош.Да ама не. ;)
Бриги, не само, че беше задължителна обедната почивка ами и те хранеха у столовата на предприятието където чорбата с боб беше 8 стотинки а филийката с хляба беше 2 стотинки......бешало.........верно са си тъпи тиа европейци ;D ;D ;D ;D

Бриги Магнито

Цитат на: dinko_68 - Неделя, 11 Март, 2012, 12:59:41
Бриги, не само, че беше задължителна обедната почивка ами и те хранеха у столовата на предприятието където чорбата с боб беше 8 стотинки а филийката с хляба беше 2 стотинки......бешало.........верно са си тъпи тиа европейци ;D ;D ;D ;D
Даже и командировка даваха мислим 5 кинта,което си беше цифра пара .

Мани ги тез европейци,язека,че си върнем комунизма само шефчето да се мирне с тез европейски хранителни вериги стационирани у БГ и съм го върнал,ма пусто с манджата,че е трудно,но мислим по въпроса.
Апропо кат писах,че кайвето край пъто е на дебели цени ми се присмехте,ма те скъпо е и требва се направи протест,та да си цокаме барлем кайвенце по 30 стинки,ма нали сме си сговорни комай,че си го лочиме по кинта и петдесет или,че го вариме на котлоно за тънкана да минеме.

dinko_68

Мани го туй кафе, оно че скъпо скъпо ама то вредно бре-дига кръвното и че гушнем чемшира преждевременно по добре за манджата да се помисли и намали па ако мой и безплатни купони да се раздадат..... ;)

Бриги Магнито

Цитат на: dinko_68 - Неделя, 11 Март, 2012, 13:30:13
Мани го туй кафе, оно че скъпо скъпо ама то вредно бре-дига кръвното и че гушнем чемшира преждевременно по добре за манджата да се помисли и намали па ако мой и безплатни купони да се раздадат..... ;)
Е арно ма при мен е баш обратното с ниско кръвно съм и без кайве сака бира да кусам.
Нема начин манджата я изпущихме при нея спасение нема бъзвъзвратно я затрихме.

dinko_68

Цитат на: Бригадира - Неделя, 11 Март, 2012, 13:35:53
Е арно ма при мен е баш обратното с ниско кръвно съм и без кайве сака бира да кусам.
Нема начин манджата я изпущихме при нея спасение нема бъзвъзвратно я затрихме.

Така си е за манджата,мани ама го обърнахме на чат с тебе и сменихме смисъла на темата ама кат не искат да пишат по нея кво да направя....

Бачо Владо

С две думи Динко.Натискай ти бате на четене,а аз ще натискам на бачкане щото има разходи бая ,и студентка и коли има да сменявам и т.н.За твое сведение имам професионална книжка от 1981 г.Т.е. това съм учил и това работа през последните 10 г само навън.И нема нужда като работиш в белите фирми да праиш тия гимнастики и на акъла си и да прилагаш на практика.Меко казано ....твърде глупаво е....си измисляте преживявания.Но всеи си има глава на раменете и да се оправя както реши.Благодаря ти все пак ,че ме върна малко назад в хубавите годинки от....ДАПа ,да от там съм почнал преди 30 години и не съжалявам нито за миг...Успехи на всички

Бачо Владо