• Welcome to Форум на българските шофьори.

Мирис на бензин и нафта

Започната от admin, Вторник, 13 Март, 2012, 15:49:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ИванТ

"Закон за автомобилните превози":

Чл. 24:
5. Общинските съвети определят максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на съответната община, където е издадено разрешение по ал. 1.

Както се вижда въвеждането на максимални цени не е непозната практика за българското законодателство.
Цитат на: начинаещ - Четвъртък, 14 Януари, 2016, 07:17:13
Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

ИванТ

Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

Roshko

Цитат на: ИванТ - Неделя, 02 Септември, 2012, 15:49:49
"Закон за автомобилните превози":

Чл. 24:
5. Общинските съвети определят максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на съответната община, където е издадено разрешение по ал. 1.

Както се вижда въвеждането на максимални цени не е непозната практика за българското законодателство.

Вероятно предпочиташ качвайки се забързан на такси на втората минута да погледнеш апарата и там да видиш трицифрена сума която е НАПЪЛНО законна...  :o

Roshko

admin

Обяснявам веднага с една картинка и допълвам, че някой в милата ми татковина ме краде безобразно с всевъзможни данъци, акцизи и други подобни методи за измъкване на пари от джоба. Иначе по какъв начин да си обясня постоянното хленчене от страна на държавните и общински власти в липса на пари и очевидното наливане на милиарди от страна на хората в бездънната хазна? За последните 23 години се измислиха какви ли не данъци и такси, но нито веднъж за тези години никой не се сети да измие поне веднъж улицата, на която живея. Мога да посоча и още поне 1000 примера, но има ли смисъл въобще?

Цена за литър на безоловния бензин, април 2012
Цените са в евроцентове.

Източник: http://www.globalen.bg/petrol-prices/

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Неделя, 02 Септември, 2012, 17:07:12
Вероятно предпочиташ качвайки се забързан на такси на втората минута да погледнеш апарата и там да видиш трицифрена сума която е НАПЪЛНО законна...  :o

Откъде накъде някой ще определя цени за превоз, които водят до невъзможност за упражняване на съответната професия?
Прочети какво пише в конституцията. Обърни внимание на думите "привилегии" и "свободна стопанска инициатива".

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
В сила от 13.07.1991 г.

Обн. ДВ. бр.56 от 13 Юли 1991г., изм. ДВ. бр.85 от 26 Септември 2003г., изм. ДВ. бр.18 от 25 Февруари 2005г., изм. ДВ. бр.27 от 31 Март 2006г., изм. ДВ. бр.78 от 26 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.12 от 6 Февруари 2007г.

Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.

(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.

(4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

ИванТ

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Неделя, 02 Септември, 2012, 17:07:12
Опитвам се да внеса тезата, че щом за определен икономически сектор (таксиметров превоз), могат да бъдат определяни максимални цени, то държавен контрол може да се осъществи и върху друг икономически сектор (цените на горивата).
Вероятно в таксиметровия превоз, Вие виждате пълно несъответствие на цената за превоз с разходите направени, за да бъде извършено пътуването и цената от 15.99 лева за 1 километър пробег Ви се струва нереална. По същия начин може да изхождаме и за формирането на цената на горивата, чиято основна суровина (петрол) поевтинява или налице се получава същото явление и при таксиметровия превоз за 15.99 лева за 1 километър пробег.

admin

Цитат на: ИванТ - Неделя, 02 Септември, 2012, 18:52:13
Опитвам се да внеса тезата, че щом за определен икономически сектор (таксиметров превоз), могат да бъдат определяни максимални цени, то държавен контрол може да се осъществи и върху друг икономически сектор (цените на горивата).
Вероятно в таксиметровия превоз, Вие виждате пълно несъответствие на цената за превоз с разходите направени, за да бъде извършено пътуването и цената от 15.99 лева за 1 километър пробег Ви се струва нереална. По същия начин може да изхождаме и за формирането на цената на горивата, чиято основна суровина (петрол) поевтинява или налице се получава същото явление и при таксиметровия превоз за 15.99 лева за 1 километър пробег.

Абсолютно не подкрепям подобни астрономически цени на таксиметровия превоз, но не подкрепям и въвеждането на максимална цена. Не виждам обаче къде е проблема с цените, след като най-малко на 5 (пет) места отвън и вътре във всяко такси са отбелязани ясно и четливо цените.

Roshko

Цитат на: admin - Неделя, 02 Септември, 2012, 18:10:55
Иначе по какъв начин да си обясня постоянното хленчене от страна на държавните и общински власти в липса на пари и очевидното наливане на милиарди от страна на хората в бездънната хазна?

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
В сила от 13.07.1991 г.

Обн. ДВ. бр.56 от 13 Юли 1991г., изм. ДВ. бр.85 от 26 Септември 2003г., изм. ДВ. бр.18 от 25 Февруари 2005г., изм. ДВ. бр.27 от 31 Март 2006г., изм. ДВ. бр.78 от 26 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.12 от 6 Февруари 2007г.

Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.

(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.

(4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.

1. Представи си, не дай Боже, отидеш за няколко месеца на гурбет и се прибереш вкъщи. Там те посреща жена ти с една торба сметки за плащане, връчи ти детето и ти каже - "оправяй се!".
Как ще обясниш на детето, че следващите ненам колко години ще ходи с дънки и маратонки до разпадането им, за компютър и игри да забрави, а менюто на масата ще се свежда до по-скромни рецепти???
2. Относно цитираните членове в Конститусията не виждам никакво несъответствие или нарушение, ако ти виждаш, моля да споделиш!

Цитат на: admin - Неделя, 02 Септември, 2012, 18:57:03
Абсолютно не подкрепям подобни астрономически цени на таксиметровия превоз, но не подкрепям и въвеждането на максимална цена. Не виждам обаче къде е проблема с цените, след като най-малко на 5 (пет) места отвън и вътре във всяко такси са отбелязани ясно и четливо цените.

Да и въпреки това съм се хващал в капана, вероятно съм доста глупав, или по-скоро разсеян и доверчив.

Цитат на: ИванТ - Неделя, 02 Септември, 2012, 18:52:13
По същия начин може да изхождаме и за формирането на цената на горивата, чиято основна суровина (петрол) поевтинява или налице се получава същото явление и при таксиметровия превоз за 15.99 лева за 1 километър пробег.

Доколкото знам по-голяма част от цената на горивата е акциз. Това означава, че същата тази част се връща обратно при нас гражданите както е в повечето бели социално ориентирани държави към които сме обърнали влажен поглед...

П.П. Баси колко мъки ми отне подреждането и редакцията на цитатите... Има нещо сбъркано, но не мога да намеря къде. У мен или у софта. Вмъквам първи цитат, вмъквам втори, после цитирам и кога гледам - манджа с грозде... А, са почвай отначало... ма нали съм си умно...  :D :D :D

admin

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Неделя, 02 Септември, 2012, 19:35:53
2. Относно цитираните членове в Конститусията не виждам никакво несъответствие или нарушение, ако ти виждаш, моля да споделиш!

Значи аз трябва да возя на точно определена цена, като дори по закон е предвидено тя да се променя "най-малко веднъж годишно", обаче ти можеш с камиона да си определяш каквато поискаш цена за превоз. Примерно казано. Освен това всяка община посредством решение на общинския съвет определя цените. Къде тук виждаш "еднакви правни условия за стопанска дейност"? Значи в Слънчев бряг сложили цена 3 лева на километър, в Благоевград 80 стотинки. Май наистина има нещо сбъркано.

комбайнер

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Неделя, 02 Септември, 2012, 15:31:36
1. Обяснявам веднага. Прибирам се в родината 5-6 пъти годишно. Кога за седмица, кога за две. Когато съм за две седмици сипвам два пъти по 10лв дизел, като от вторите остават за следващия път. Не карам безцелно, планирам си нещата за вършене и ги правя с една обиколка. Всеки го може. Естествено, че и тук е поместена известна ирония, защото всички цени са пряко обвързани с горивата, но така или иначе 90% от живота си прекарвам извън рОдината, а причините за това нито ти, нито аз, нито който и да било може да промени. Защо? Аз имам отговор за себе си, ти своя. Знам едно - човек постоянно хленчещ и обвиняващ останалите за собствените си несгоди е обречен на нещастие доживот!!! Знам също, че моето благополучие е факт, защото съм жив и здрав и имам всичко от което имам нужда, дори и някои екстри. За някои може да е малко, дори нищожно, но на мен ми е достатъчно! И с малко и с много се чувствам еднакво щастлив. Не парите и придобивките ме правят такъв. Никога не съм си представял, че то може да дойде на готово без да си мърдам пръста.

2. Гордей се с това което ТИ сам си извършил и остави за постъпките на останалите да платят те самите. Няма ненаказано добро, примери бол. Виж, ненаказано зло има, но от него се отървава само на " стадиона", но пък тези методи са остарели и явно опасни и за тези, които ги прилагат, защото НИКОЙ не знае кога може сам да се озове на "стадиона".

Обикновено съм ясен, точен и кратък. "Психото" го вземам от пръв път. Към колегите си се отнасям уважително и ги наричам колеги. Никога не съм хленчел или предавал, правя и аз това както ти колега. Но това не ме довежда до самодоволство, яд ме е че бих могъл повече да дам за другите. А ти колега да не участваш в някоя секта - примерно йеховците. Само питам. Бъди все така здрав и щастлив!

Roshko

Цитат на: комбайнер - Понеделник, 03 Септември, 2012, 10:20:32
Но това не ме довежда до самодоволство, яд ме е че бих могъл повече да дам за другите. А ти колега да не участваш в някоя секта - примерно йеховците. Само питам. Бъди все така здрав и щастлив!

Какво е самодоволство? Кое те спира да дадеш повече на другите? Можеше директно да ме напсуваш, вместо да ми задаваш този глупав въпрос! Благодаря, подобно!

Trucker_Boy

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Понеделник, 03 Септември, 2012, 11:20:33
Какво е самодоволство? Кое те спира да дадеш повече на другите? Можеше директно да ме напсуваш, вместо да ми задаваш този глупав въпрос! Благодаря, подобно!

Псувните не са позволени, също и писането изцяло с емотикони, това ме подсеща защо още не съм баннат ?  :D
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Trucker_Boy

www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори