• Welcome to Форум на българските шофьори.

Каква да избера?

Започната от Rammbon, Събота, 24 Март, 2012, 22:44:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Rammbon

Тази седмица трябва да взема радиостанция . Оглеждам за начало най-евтините като тази  http://www.mobimax.bg/Радиостанция-за-камион-Президент-TEDDY-ASC  . Добра ли е, дали има 25 канал или ми препоръчайте друг модел. Или да взема от по-малките модели като тази  http://www.mobimax.bg/Радиостанция-UV-X4  ?
Радиостанцията ще я използвам само в BG .

Rammbon

Roshko

За тази втората ти трябва радиолюбителски лиценз. На Президент всички модели са хубави, различават се предимно в екстрите. За да си лафиш с други камионджии на "СиБи" /25-ти канал/ не ти трябват екстри. Най-важното което ти трябва е антена. Колкото е по-дълга антената, толкова по-добре /над 1.90м/!

http://www.mobimax.bg/Антена-MEGAWATT-3000-PL-27MHZ

Препоръчвам модела 4000, а 3000 е доста по-къса и според мен е компромис. Важен също е и монтажа. Ако минаваш през Габрово, там живее Борис Сапунджиев от Мобимакс и ще ти подсигури меко казано перфектен монтаж!
Това е от мен, успех!

Roshko

Бриги Магнито

Баце и аз си взех Президент Теди и си бишка да ти каа и кат се има навпредвид,че сам си я турах барабар с антената и чувам и пращам звук ,мислим добра си е.
Антената е Сирио от същата фирма ,макар и счупенка па си лови и праща,та с две думи доволен съм си.

Rammbon

Бригадире, в комплекта влиза ли и говорителя или се купува отделно ?
Преди по линейките имаше едни антени за радиостанциите им, намотани жички и на върха остава само една. Ако сложа такава дали ще е по-добра от малките антени?

Бриги Магнито

Баце аз си я поръчах от Габрово докът си дремех на ,,шопа,, на другия ден ме чакаше у Еконт и пристигна ,радиостанцията (пълен комплект)трубки мимки и т.н. ,антена с кабел(леко счупена от Еконта,ма здрава да е)и допълнително човека ме пита и си поръчах конектор,тва е онуй дет слагаш на кабела на антената за да го свържеш с радиостанцията ,друго ти нетрябва навързваш сите джаджи немож ги объркаш пускаш 12V ток от нейде като внимаваш плюс и минус да не обърнеш (червения кабел е плюс) и си готов за радиоефира.
Не съм пробвал вместо антена да му ръгам жици,антени за радио и т.н. ,тъй че бем ли го,но мислим нема начин да фане или изпрати нещо.

Та единственното де ти требва в добавка е конектор за антена,тва е.
И у моя случай,малко изолирбанд. ;)

Са за очакваният радиус да те светнем:
-значи пращам на около 5-7 км,а приемам от към 10-15 км,тва да не таиш надежда за презокеански връзки,естественно руските таксита и бай ти Стоян си сги чуваш над тези разстояния.

Bulgarian truck driver

Цитат на: Roshko - Събота, 24 Март, 2012, 23:35:43
За тази втората ти трябва радиолюбителски лиценз. На Президент всички модели са хубави, различават се предимно в екстрите. За да си лафиш с други камионджии на "СиБи" /25-ти канал/ не ти трябват екстри. Най-важното което ти трябва е антена. Колкото е по-дълга антената, толкова по-добре /над 1.90м/!

http://www.mobimax.bg/Антена-MEGAWATT-3000-PL-27MHZ

Препоръчвам модела 4000, а 3000 е доста по-къса и според мен е компромис. Важен също е и монтажа. Ако минаваш през Габрово, там живее Борис Сапунджиев от Мобимакс и ще ти подсигури меко казано перфектен монтаж!
Това е от мен, успех!
Колега вземи си някоя до 1.6 метра , по дълга не ти трябва . Ако след време мислиш да сложиш някой уселвател вземи я с повече ватове (300).Аз съм с 2 метра антена и опира във всички кабели по пътя
(((((За тази втората ти трябва радиолюбителски лиценз. На Президент всички модели са хубави, различават се предимно в екстрите. За да си лафиш с други камионджии на "СиБи" /25-ти канал/ не ти трябват екстри. Най-важното което ти трябва е антена. Колкото е по-дълга антената, толкова по-добре /над 1.90м/!)))))))))))
Колега екстрите не са измислени без нищо.Вършат много работа (да не чуваш руснаците например)

Roshko

Цитат на: Bulgarian truck driver - Неделя, 25 Март, 2012, 12:16:44
Колега вземи си някоя до 1.6 метра , по дълга не ти трябва . Ако след време мислиш да сложиш някой уселвател вземи я с повече ватове (300).Аз съм с 2 метра антена и опира във всички кабели по пътя
(((((За тази втората ти трябва радиолюбителски лиценз. На Президент всички модели са хубави, различават се предимно в екстрите. За да си лафиш с други камионджии на "СиБи" /25-ти канал/ не ти трябват екстри. Най-важното което ти трябва е антена. Колкото е по-дълга антената, толкова по-добре /над 1.90м/!)))))))))))
Колега екстрите не са измислени без нищо.Вършат много работа (да не чуваш руснаците например)

И как става да не чуваш руснаците?  :D :D :D

Цитат на: Бригадира - Неделя, 25 Март, 2012, 10:57:35

Не съм пробвал вместо антена да му ръгам жици,антени за радио и т.н. ,тъй че бем ли го,но мислим нема начин да фане или изпрати нещо.

Та единственното де ти требва в добавка е конектор за антена,тва е.

Питай Бай ти Стоян ко стаа с крайното стъпало кога не е натоварено с 50 ома... ;)
Как така кабел за антена без конектор PL-259 бре, баце  ??? :o

Бриги Магнито

Ми конектора е отделно баце,бем ли го що ,кой нед верва да върти на Габрово.
Тва за руснаците е факт ако шеш и извънземна станция вземи пак,че ги чуваш(силен сигнал) иначе Тедито чисти слабите сигнали автоматично или ръчно аз си го бъцнах на автомат,копчето за туй е под тва за вкл./изкл. и усилване.

admin

Цитат на: Roshko - Понеделник, 26 Март, 2012, 23:32:20
И как става да не чуваш руснаците?  :D :D :D

Питай Бай ти Стоян ко стаа с крайното стъпало кога не е натоварено с 50 ома... ;)

То си пише на сайта, че конектора не е включен в цената.

Комплектът  съдържа:

- 1бр. антена
- Основа, с 4м. коксиален кабел RG58
Забележка:

- В комплекта не е включен конектор PL 259

http://www.mobimax.bg/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0-CB27S-27MHZ
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Roshko

Цитат на: Бригадира - Вторник, 27 Март, 2012, 07:22:01
Ми конектора е отделно баце,бем ли го що ,кой нед верва да върти на Габрово.
Тва за руснаците е факт ако шеш и извънземна станция вземи пак,че ги чуваш(силен сигнал) иначе Тедито чисти слабите сигнали автоматично или ръчно аз си го бъцнах на автомат,копчето за туй е под тва за вкл./изкл. и усилване.

1. Не че не вярвам, ама ми е чудно... рядко срещано явление, а и безсмислено. Затова купувайте антени Президент!  ;)
2. Факт е защото приеманите сигнали от руснаците и други подобни работещи на същата честота са в резултат на зоната на отражение 1-ва 1600км, 2-ра 3200 и т.н., а това може да се избегне само чрез намаляване на усилването на приемника. Да, ама това влияе и върху приемането на локалните сигнали, тъй че сам си избираш...  :D

Bulgarian truck driver

Цитат на: Админ - Понеделник, 26 Март, 2012, 23:32:20
И как става да не чуваш руснаците?  :D :D :D

Колега на хубавите станции има едно копче RF-Gain . Ограничава далечните сигнали което не пречи на близките сигнали.Моята станция е като тази на снимката и работи прекрасно.

Bulgarian truck driver

Нещо не се получи със снимката първия път.

Roshko

Цитат на: Bulgarian truck driver - Вторник, 27 Март, 2012, 23:28:57
Ограничава далечните сигнали което не пречи на близките сигнали.Моята станция е като тази на снимката и работи прекрасно.

Уважавам мнението ти, но ще си позволя да не се съглася с него. За справка прочети горния ми пост. При добра проходимост понятието близки и далечни станции е лишено от съдържание... Можеш да чуваш руснака с гумена антена, по-добре от приятелят си от съседната махала... Аз лично от Арал на 40км северозападно от Кьолн чувах цяла София по-добре от тях помежду си, но неможах да метна, защото фарбично бяха намалили мощността на миливати, а тъкмо я бях монтирал, пък и нямах уред да я измеря, нито време да я ровя...
Иначе притежаваш С-класата на Президент, евала, но за тия пари бих си взел нещо мулти-банд... 706, 100, 857...

Bulgarian truck driver

Колега аз говоря от практичен опит. Огтаничавам руснаците , а колегите с които работя ги чувам от 5-6 км.А за Президента си прав СУПЕР е.Какво имаш предвид с мулти бана ...

Roshko

Цитат на: Bulgarian truck driver - Четвъртък, 29 Март, 2012, 21:51:54
Колега аз говоря от практичен опит. Огтаничавам руснаците , а колегите с които работя ги чувам от 5-6 км.А за Президента си прав СУПЕР е.Какво имаш предвид с мулти бана ...

Ето тези: http://www.gigaparts.com/store.php?action=search&category=MOB-H6VU&type=radio&showall=1

За тях ти е нужен лиценз, но се вади лесно...

Roshko