• Welcome to Форум на българските шофьори.

Атомната енергетика и АЕЦ "Белене"

Започната от ИванТ, Сряда, 28 Март, 2012, 21:54:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ИванТ

Вероятно повечето потребители на форума са запознати с развитието на проекта за АЕЦ "Белене" от последните няколко дни и реалното негово прекратяване. Частично това решение канализира развитието на атомната енергетика единствено към АЕЦ "Козлодуй". Дали това решение е правилно, а и дали е било възможно и друго, би проличало след около 10 години, с достигането на максималния екслоатационен срок за актуалните енергоблокове на АЕЦ "Козлодуй" и повишеното потребление, което се очаква.
Цитат на: начинаещ - Четвъртък, 14 Януари, 2016, 07:17:13
Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

ИванТ

Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

admin

Не разбирам нищо от атомна енергетика, но все ми се струва, че преди няколко години руснаците се класираха на първо място в търга за строеж на "Белене". Офертата им беше от порядъка на 4.2 милиарда евро. На второ място се класираха чехите от "Шкода". Защо сега никой не им припомня тези факти, а се цитират суми от порядъка на 10 и нагоре милиарда евро? Защо все още България няма точни изчисления за цената на тока от една такава евентуална централа? Ако този проект имаше някакво бъдеще, щеше да има стълпотворение от инвеститори.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Mandor

Проекта има бъдеще. Тока от АЕЦ в момента е най-евтин. Най-скъпо се плаща за фотоволтаици.
Проблема не е технически, а политически- решенията се менят през ден, а подобна инвестиция се прави за 20-30 години експлоатация. Просто никой сериозен инвеститор не ни вярва.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

admin

Цитат на: Mandor - Четвъртък, 29 Март, 2012, 14:35:34
Проекта има бъдеще. Тока от АЕЦ в момента е най-евтин. Най-скъпо се плаща за фотоволтаици.
Проблема не е технически, а политически- решенията се менят през ден, а подобна инвестиция се прави за 20-30 години експлоатация. Просто никой сериозен инвеститор не ни вярва.

И децата знаят, че тока от АЕЦ е най-евтин. Но е най-евтин като сравнителна стойност спрямо останалите източници на електрическа енергия. В дългосрочен план мисля, че енергията, добивана от ВЕИ също има бъдеще. В момента Германия, която има огромна индустрия и потребява големи количества електроенергия, добива 20% от ВЕИ. Италия с население 60 милиона души пък затвори всичките си АЕЦ. Австрия също затвори единствената си атомна централа и забрани в конституцията си атомната енергия.

driver1

Ще добавя, че в Испания има истински бум в строежа на ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници). Скъпи са не като техника, а като разходи за строежа. Прокарват се пътища и на невъзможни места за да могат да минат тежките по над 60тона елементи. Монтажът на ветровити места с кранове също е особено затруднен. Навлата за транспорт на извънгабаритните товари са космически. Монтажниците се доближават по ниво на заплащане до авиодиспечерите, а работата им е особено рискова. Веднъж монтирани обаче, ВЕИ не изискват особени разходи, а само добра поддръжка. Недостатък е сравнително малката мощност на отделен агрегат поради което се строят цели каскади по планините. Отделно от това и природозащитниците създават проблеми, защото перките застрашавали птиците, но това е друга тема.
   Фотоволтаичните централи имат съществения недостатък, че заемат много място, а България е малка страна и не може да си позволи да се покрие с фотоелементи.
   Но като цяло мисля, че това е бъдещето в световен мащаб.

SEMPER

Цитат на: admin - Четвъртък, 29 Март, 2012, 14:46:02
В дългосрочен план мисля, че енергията, добивана от ВЕИ също има бъдеще. В момента Германия, която има огромна индустрия и потребява големи количества електроенергия, добива 20% от ВЕИ.

В Германия фотоволтаиците се възприемат като депозит в банка  ;D

Имаше една разяснителна кампания, която обясняваше, че сумата необходима за инсталиране на панелите носи по голяма доходност, отколкото ако се държи като банков депозит.

Вярно е, че енергията получена по този начин е много скъпа, но се дотира в много голяма степен от държавата тъй като е безопасна и екологична.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

admin

А забелязал ли си колко много сгради в Германия имат слънчеви панели на покривите? Присъединяването е облекчено като документация и все повече хора се възползват. Отношенията с доставчика на електричество стават посредством двупосочни електромери. В Австрия също това е бум.

SEMPER

Не само че съм забелязал, ами съм затрупан под такива  ;D ;D ;D

Точно заради кампанията която споменах сгради от всякакъв тип жилищни,обществени и промишлени са покрити с панели.

А иначе в Германия, почти всякакви отношения с администрации,институции и дружества са много опростени.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

admin

Цитат на: SEMPER - Четвъртък, 29 Март, 2012, 16:47:49
Не само че съм забелязал, ами съм затрупан под такива  ;D ;D ;D

Точно заради кампанията която споменах сгради от всякакъв тип жилищни,обществени и промишлени са покрити с панели.

А иначе в Германия, почти всякакви отношения с администрации,институции и дружества са много опростени.

И в този ред на мисли какво пречи и в България да се направи една такава схема и вместо в банките да отлежават към 30 милиарда лева, които дори и с лихвите се обезценяват, да се инвестират в подобни панели? Както е казал народа, капка по капка, вир става. Имаме 3 ПАВЕЦ, които могат да подпомогнат мероприятието с липсата на ток от панелите през нощта.

Mandor

Как да присъединим централата си към разпределителната мрежа:
http://finansirane.eu/?p=1989

Изкупуването на произведената ел. енергия от ВЕИ става по преференциални цени, чийто размер се

определя с решения на ДКЕВР. Към 2009 г. определените цени са както следва:

1. От Фотоволтаични централи, по Решение на ДКЕВР №: Ц-033 от 29.12.2006 г.:

- При инсталирана мощност до 5 kW – 823 лв./ MWh;

- При инсталирана мощност над 5 kW – 755 лв./ MWh.

Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

admin

Цитат на: Mandor - Четвъртък, 29 Март, 2012, 19:58:29
Как да присъединим централата си към разпределителната мрежа:
http://finansirane.eu/?p=1989

Един куфар с документи. А някой има ли представа относно цените на домашна фотоволтаична система? Какво точно представлява целия комплект? Някакви линкове?

trenti

"Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат!"

ИванТ

Има дори и добре развит и посещаван български форум към интернет страницата на "СТС Солар" АД, където може да се запознаете и с административните пречки пред развитието на този вид добив на електричество.

admin

SEMPER

Цитат на: admin - Четвъртък, 29 Март, 2012, 17:59:14
И в този ред на мисли какво пречи и в България да се направи една такава схема и вместо в банките да отлежават към 30 милиарда лева,

Лихвата по депозити в Германия е символична   ;D, има няма 1% е чисто.

А тук реда е безумен, имам един далечен познат който от година се бори да се присъедини към електроразпределителната мрежа.

Дали е чиста бюрокрация, или понеже се очакват тлъсти субсидии това поле за изява е оставено за "правилните" хора и "неправилните" се отсяват по този начин нямам представа.

Само ми е известен факта, че една от най големите мошенички в Бг беше почнала да разработва някаква схема с фотоволтаици се отказа, и се преориентира към селското стопанство  ;)

SEMPER