• Welcome to Форум на българските шофьори.

Атомната енергетика и АЕЦ "Белене"

Започната от ИванТ, Сряда, 28 Март, 2012, 21:54:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

lefterow

Цитат на: Красимир Тодоров - Понеделник, 25 Февруари, 2013, 01:06:27
А бе вие добре ли сте?

Аз не съм добре.Облъчен съм от Чернобил и след като работих 5 години в Козлодуй.Бъдещето е Ваше.Направете си го да е по-добро,но се съмнявам.С тия слаби крави...

lefterow

Красимир Тодоров

Днес слушах по хърватското радио, че атомната им централа е спряна авариино, заради теч на пара от някакъв вторичен кръг. Нашите най-вероятно не са го споменали в новините.
Та правете си изводите трябва ли ни АЕЦ и кой контролира медиите какво да пишат и какво не. Бойко не е на власт.
Онзи ден ми беше на гости мой приятел ядрен инженер, ама той какво да каже, трябва да си защити дипломата, те са като вид сектанти, нищо друго не виждат
Но и много интересни работи ми спомена... да не разказвам, че много писане, как се крадат слабо замърсени неща, примерно клещи

Красимир Тодоров

Mandor

Спря АЕЦ-Кръшко в Словения. Има и хърватска собственост, за това се обаждат в Хърватско. А втори кръг си е обикновенна вода, нищо опасно. Но това приятеля- ядрен инженер трябваше да го е обяснил по-подробно.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

дядката

Цитат на: Mandor - Вторник, 26 Февруари, 2013, 10:10:24
Спря АЕЦ-Кръшко в Словения. Има и хърватска собственост, за това се обаждат в Хърватско. А втори кръг си е обикновенна вода, нищо опасно. Но това приятеля- ядрен инженер трябваше да го е обяснил по-подробно.
Стискам ти ръка колега.Един слабо образован народ заслужава да му спрат атомните централи,да стои на тъмно и студено,да плаща по 300евро на месец за възобновяемата енергия на мафиотите и пак да гласува за тях. Докато в тая държавица не се промени системата на гласуване нищо добро няма да му се случи на тоя народ. Докато ни управляват вишисти от ;ловешкия;,сливенския;,пазарджишкия;и други подобни институти няма да видим добро!

lefterow

Цитат на: дядката - Сряда, 27 Февруари, 2013, 18:03:15
Стискам ти ръка колега.Един слабо образован народ заслужава да му спрат атомните централи,да стои на тъмно и студено,да плаща по 300евро на месец за възобновяемата енергия на мафиотите и пак да гласува за тях. Докато в тая държавица не се промени системата на гласуване нищо добро няма да му се случи на тоя народ. Докато ни управляват вишисти от ;ловешкия;,сливенския;,пазарджишкия;и други подобни институти няма да видим добро!

Точно и обективно мнение.

дядката

admin

Цитат на: дядката - Сряда, 27 Февруари, 2013, 18:03:15

Изключително невярно твърдение по отношение на атомната енергетика. Сякаш в Австрия или Гърция си имат атомна централа, стоят на тъмно и студено и плащат по 300 евро на месец. Прочети точка 2 от следващото писмо и стига манипулации.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=11049&rid=154
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

lefterow

Независимо,че по принцип съм резерве относно АЕЦ"Белене",но си задайте въпроса като шофьори,които пътуват из Европа,не поемате ли риска да пътувате и да превозвате разни товари на фирми.А пушача,който пуши цигарите не поема ли риска да си пуши?Строенето на атомна централа също е поемането на риск.Никъде в света няма система със 100% надежност.Може би не знаете,но някои електронни системи в космическите кораби са утроени и пак се повреждат.Та,кое е по-малкото зло?Преценете сами.

Mandor

Прочетох го. Това че имам известни резерви към автора си е мой проблем. Имам преки наблюдения по третата точка, но и тя е извън темата.
Още в началото се говори за три голями проекта:
1. Петролопровода" Бургас-Александруполис". Основната идея е заобикалянето на Босфора и съответно избягване на таксите за преминаване от там. Нещо което пряко засяга Турция. Съответно те предприеха мерки и проекта е спрян. Доколко таксите, които щяхме да прибираме и рисковете за природата при евентуална авария могат да се сравнят е друга тема. Факта е че няма такси и имаме бетон по морето.
2. Газопровод "Южен поток". Мисля тук да включа и "Набуко". Тук вече опита е да се заобиколи Украйна. Ако помните газовата криза преди няколко години, мисля че идеята да си гарантираме алтернативен път за доставка на гориво е добра идея. Това дали ще има гориво за прекарване от там мисля че са журналистически спекулации. Факт е и че никой не ги отрече официално.
3. АЕЦ "Белене". Тук се явяваме пряк конкурент на пазара на енергия с АЕЦ "Черна вода"-Румъния, построена с френски капитали. Факт е че безопасността зависи много повече от експлоатацията и поддръжката на съоръженията, отколкото от конструкцията. Все пак в атомната енергетика стандартите са по-високи от производството на химикалки.
Общото в трите са добре различими чужди интереси. Проблема е доколко тези интереси съвпадат с интересите на България. Достатъчно разумни хора сте, да си прецените сами.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

дядката

Цитат на: admin - Сряда, 27 Февруари, 2013, 21:49:52
Изключително невярно твърдение по отношение на атомната енергетика. Сякаш в Австрия или Гърция си имат атомна централа, стоят на тъмно и студено и плащат по 300 евро на месец. Прочети точка 2 от следващото писмо и стига манипулации.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=11049&rid=154
Прочетох само част от писмото на Едвин Сугарев и това ме убеждава,че съм прав.Главната прокуратура може да ги хване тия износители за гушите и да започваме да продаваме енергията на реални цени. Тогава гърците наистина ще ги"удари тока",а ние спокойно ще си построим централата без всякакви там консултантски услуги/цанков кмък/и други посредници/през пета ръка/.Тука наистина трябва здрава ръка!

Димитър Бомбаджиев

Цитат на: дядката - Неделя, 03 Март, 2013, 08:23:20
Прочетох само част от писмото на Едвин Сугарев и това ме убеждава,че съм прав.Главната прокуратура може да ги хване тия износители за гушите и да започваме да продаваме енергията на реални цени. Тогава гърците наистина ще ги"удари тока",а ние спокойно ще си построим централата без всякакви там консултантски услуги/цанков кмък/и други посредници/през пета ръка/.Тука наистина трябва здрава ръка!

Дядка, внимавай! Бъдещето го остави на младите! Ти си живя по време на манифестации, всяка седмица с партийни събрания на работното място, без да работиш ходеше на море и планина...вие томагочетата една филия хляб не може за отрежете, но за политиката еша ви няма. Всичко в кърмъзъ виждате. Гробищата ще решът проблемите на България-бавно, но сигурно! Увредените чипове не подлежат на подмяна
''Без болка няма любов''-казал заека и скочил върху таралежа!

Красимир Тодоров

Дядка, тука гледам си коментирал един отговор на Мандор в смисъл такъв, че аз съм слабо образовам по отношение на енергетиката и такива като мен заслужавали съдбата си да плащат 300 евро ток и прочие и прочие...
Да си призная честно чудех се дали да ти отговарям, ама защо пък не..
Първо не съди за народа ни на базата на моите знания по някои въпроси. После, молим ти се, ела да се запознаеме некъде по пътищата, да проведеме некой разговори, да ти разкажа за себе си и тогава си прави изводи, Това, че Мандорчо е споменал, че моя приятел ядрен енергетик не ми е обяснил някои неща, бе просто, че въпросния инженер ми гостува от америка за 1 вечер и не сме говорили по точно те тоя те въпрос, дето тебе те интересува. А относно физика и математика, ако щеш ми вервай, ако щеш недей, отбирам доста. Та както съдеше по мен за народа, и народа не е прост и знай, че си прави сметката много добре.
Това, че в България повечето (но не всичките ) ВЕИ централи са на едни добре охранени господа, не означава, че така е навсякдъде по света или това е общата тенденция
Изобщо ако прекора ти съответства на годините, язък за семката.
А, и тока ми не е 300 евро, и отдавна се грея на слънчеви водонагреватели, от има нема 17 години (немаше ги в магазинната мрежа) , а от има нема 25 години чета Popular Science в оригинал. И такъв като тебе да ми коментира модерни енергиини технологии.. Остави това, ами да коментира народа?!

batalov80

Си отива.Коя е причината?Големите консуматори не работят.Оттам идва печалбата на "чайника".Домакинствата не могат да компенсират тази консумация.За да просперира атомната енергетика,трябва да се продава тоя ток на чужденците.А относно слънчевите панели за домакинствата-неефективни са.За да имаш ток около 3 квт,трябва да вложиш повече от 10 бона.Тук не споменавам за другите водни системи за използвани през лятото.И  те имат вграден нагревател на ток.Газта също поскъпна.Всъщност засега тока е най-икономично средство за едно домакинство.

admin

Принципно си прав, домашното производство на ток е скъпо. Защо тогава го правят в цяла Европа? Те по-глупави ли са от нас?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

ИванТ

Цитат на: начинаещ - Четвъртък, 14 Януари, 2016, 07:17:13
Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

ИванТ

Цитат на: начинаещ - Четвъртък, 14 Януари, 2016, 07:17:13
Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!