• Welcome to Форум на българските шофьори.

Атомната енергетика и АЕЦ "Белене"

Започната от ИванТ, Сряда, 28 Март, 2012, 21:54:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

admin

Дълбоко се съмнявам, че тези 90 милиона евро са единствените откраднати пари от енергийната мафия. Колко от вас знаят, че дълговете на НЕК надхвърлят 1 милиард лева?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Mandor

Цитат на: admin - Неделя, 10 Февруари, 2013, 10:35:59
Мислиш ли, че Австрия и Германия са на погрешен път, залагайки произвеждането на електроенергия от фотоволтаични и вятърни паркове? Особено Германия с нейната огромна икономика. Австрия също консумира достатъчно количество електроенергия, а в същото време няма нито един атомен реактор.
При германската икономика има повече място за вкарване на подобни производства, за сметка на разтоварването на ВЕЦ и ТЕЦ. Ние нямаме. За да поддържаме баланса между произведена и консумирана енергия, в моментите на ниска консумация се налага да се включват допълнителни консуматори- помпите в ПАВЕЦ.
Друг факт- Германските вятърни централи са разпределени сравнително равномерно по цялата територия, което до известна степен компенсира тази неравномерност, и дава някакъв среден товар, макар и с вариации. При нас ВяЕЦ са основно в района на Шабла и Сливен. Което ги прави с голями отклонения на моментното производство спряма средното. При нас то варира от почти нула до почти 500 мегавата. При товар на системата около 5000 MW това са 10% вариране на производството от нерегулируеми източници.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

Mandor

Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.

abator

Цитат на: Mandor - Четвъртък, 14 Февруари, 2013, 20:16:00
При нас ВяЕЦ са основно в района на Шабла и Сливен.

Съгласен съм, че основно там има изградени ветропаркове. Но планираното беше друго. Имаше куп проекти, които бяха стартирани, но когато ГЕРБ дойдоха на власт ги спряха. Преди работех във фирма, която изграждаше ветроизмервателни мачти. Това е първата стъпка при започване на даден проект. Целта е да се види колко вятър има и от там да се вземе решение какви генератори да се монтират. Имам координатите на над хиляда изградени мачти в Европа. Сега не ми се брои колко мачти са в България. Най-слабо представения регион е Благоевград със само една мачта в Смочево. Най-много мачти има в североизточна България, Сливен, Ямбол, Кърджали, Тополовград. Изобщо в Родопите има доста стартирани проекти. Не е за пренебрегване и северозападна България. Особено около района на Враца. Ако само половината от тези проекти бяха завършени, щяхме да изнасяме електричество.

admin

А давате ли си сметка само с част от парите за АЕЦ "Белене" колко български домакинства ще могат да си инсталират соларни системи за отопление и топла вода? Да не говорим за подмяна на остарели дограми и саниране на сградите. И какъв икономически ефект могат да имат тези инвестиции?

Mandor

За санирането на сградите си има еврофондове, при това действащи. Там проблема е друг- всички собственици на апартаменти в един блок да го направят заедно. А в блок с над 10 апартамента си е ... доста трудна работа.

lefterow

Цитат на: rider777 - Вторник, 29 Януари, 2013, 12:04:24
Лефтеров, Кеше беше актуален преди половин година,,,,сега нещо спряха да му обръщат внимание, защото не е изкарал нищо от това за което говореше, иначе ако го направи властта на Капитала изчезва моментално, и Никола Тесла мечтаеше за Свободно Човечество но Рокфелер и Родшилд НИКОГА няма да го позволят.

Тук си прав.Чичко паричко прави всичко.

Красимир Тодоров

Цитат на: admin - Четвъртък, 14 Февруари, 2013, 22:04:56
А давате ли си сметка само с част от парите за АЕЦ "Белене" колко български домакинства ще могат да си инсталират соларни системи за отопление и топла вода? Да не говорим за подмяна на остарели дограми и саниране на сградите. И какъв икономически ефект могат да имат тези инвестиции?
Аз тебе приятелю не мога да те разбера. Що ми се струва, че сега защитаваш решението на Борисов да спре централата?
И сега за всички дето лелеят да имаме ядрена енергетика - гледайте един италиански документален филм, на Rai3, касаещ именно проблемите с АЕЦ-овете. Гледайте и се учете, аз моето мнение съм изградил от други източници, но за по-лесно смилане на информацията гледайте NUCLEARE.

magnet:?xt=urn:btih:4FED97FE99351B15017ECAD21DE5043B08A7A0AD&dn=Nucleare.mp4&tr=http%3a%2f%2ftracker.zamunda.net%2fannounce.php%3fpasskey%3d3ba567b1158dc2ef67567f6214fa2e96&tr=http%3a%2f%2ftracker.zamunda.net%2fannounce.php%3fpasskey%3d234bbd90d480c9ac8d7f3e4d2b2ef921

admin

Някога да съм твърдял, че подкрепям строителството на АЕЦ "Белене"? Къде и кога се е случило това? И ще ти кажа, че никой и никога няма да построи тази централа в работещ вид! Просто няма и замисъл това да е жизнеспособен обект. Философията на тази АЕЦ е кражби и далавери.

lefterow

Цитат на: Красимир Тодоров - Понеделник, 18 Февруари, 2013, 12:22:45
Аз тебе приятелю не мога да те разбера. Що ми се струва, че сега защитаваш решението на Борисов да спре централата?
И сега за всички дето лелеят да имаме ядрена енергетика - гледайте един италиански документален филм, на Rai3, касаещ именно проблемите с АЕЦ-овете. Гледайте и се учете, аз моето мнение съм изградил от други източници, но за по-лесно смилане на информацията гледайте NUCLEARE.

magnet:?xt=urn:btih:4FED97FE99351B15017ECAD21DE5043B08A7A0AD&dn=Nucleare.mp4&tr=http%3a%2f%2ftracker.zamunda.net%2fannounce.php%3fpasskey%3d3ba567b1158dc2ef67567f6214fa2e96&tr=http%3a%2f%2ftracker.zamunda.net%2fannounce.php%3fpasskey%3d234bbd90d480c9ac8d7f3e4d2b2ef921

Филма наистина е поучителен.Аз работих в Козлодуй 5 години в града.Предложиха ми да работя в АЕЦ,но отказах.Почуствах на собствен гръб проблема с радиацията.Бързо се наспивах,като консумирах храна-все едно,че ям желязо.Добре,че не взех семейството със себе си.Там имах приятели,работещи в АЕЦ,които сега ги няма на тоя свят.Представяте ли си каква заплата ми предлагаха като инженер-десетки хиляди лева на месец.Та Красимир е прав.

dimich87

Ако погледнем назад във временто, в началото на производството в световен мащаб, се е произвеждало продукция от нужда. От тогава и населението на света започва да нараства осезаемо. Сега пазара е наситен масово нужната продукция и започва да се пройзвеждат продукти за "КЕФ".
Най-бедните 80% от населението представляват около 15% от потреблението на световната икономика. Останалите 20%, които притежават 5 пъти поввече средства на останалите хора, потребяват 85% от икономиката.
Това може ясно да говори че има много богати и много бедни хора. Икономиката е в застой и потреблението на електоенергия е свито. Замърсяването от жителите на градовете е в стотици пъти повече от това в селата. В селата хората си гледат сами зеленчуците, храна за животните, животни.
Проблема е че вече няма хора в селата, а и да има държавата ни забранява да си гледаме животни за нуждите ни.
Доказано е че на един човек му е необходима земя около един декар за да си произведе сам храната за година. Така за 4-членно семеиство е необходима 4-5 дка земя. 200-300кв.м овошки, 500кв.м. лозе, 500кв.м. зеленчуци и останалото за фураж за едно-две прасенца, кокошки, коза/овца и др.
Това е една равносметка, но икономика без производство няма. За да има производство иска се много електроенергия.

Санирането на жилищата не е решение на проблема. Малка част се отопляват с електроенергия.
Отделно тези еврофондове за саниране трябва да се съфинансират, трябват доста докумемти за тях и всичко да мине през фирма. Не живея в блок, а в къща. За тази сума, която трябва да се съфинансира, ще си направя сам изолацията. Няма да ми се налага да плащам на строителни фирми и ще си ползва търговската отстъпка и без да плащам ДДС.
Разбирам че така не стимулирам икономиката, а и ощетявам държавата с ДДС-то, но пък доста главоболия ще си спестя. Миналата година сам си санирах едната голяма стена на къяата за работа за буквално около 10-тина дни по няколко часа. Сега ми остават още две стени, но тука трябва скеле да си правя. Имам доста тръби от скеле и скрепителни елементи, така че не е и това проблем за мене.

abator

Вече сравних енергетиката на България с пробита каца. Не виждам смисъл да изграждаме нови мощности докато не запушим пробойните. Попаднах на един материал. Не знам до колко е верен, а и самият той води до повдигането на още въпроси. Все пак ако искате прочетете "Иван Чалъков, Иво Христов: Десет семейства в България източват годишно 1,5 млрд. лв. от енергетиката".

admin

Цитат на: abator - Понеделник, 18 Февруари, 2013, 21:50:08
Вече сравних енергетиката на България с пробита каца. Не виждам смисъл да изграждаме нови мощности докато не запушим пробойните. Попаднах на един материал. Не знам до колко е верен, а и самият той води до повдигането на още въпроси. Все пак ако искате прочетете "Иван Чалъков, Иво Христов: Десет семейства в България източват годишно 1,5 млрд. лв. от енергетиката".

Вероятно и добре си прекарват с "източените" пари. Обаче Борисов нищо не знае по въпроса и до момента и нищо не е направил. А лично на мен тези милиард и половина годишно ми се струват една чудовищна сума. И то само от енергетиката. Ами алкохола и цигарите? Ами митниците?

lefterow

Предлагам следните мерки за намаляване цената на електроенергията?

1. Възстановяване на СИВ и СССР
2. Въвеждане на Ленински съботници с цел използване на безплатна работна ръка при построяването на Белене и от там намаляване на разходите.
3. Възстановяване на член първи от старата Конституция и предаване на цялата власт на БКП
4. Държавно регулиране на всички цени и заплати

Майтап бе Уили....

stoil nedev

Цитат на: lefterow - Вторник, 19 Февруари, 2013, 12:48:44

1. Възстановяване на СИВ и СССР
2. Въвеждане на Ленински съботници с цел използване на безплатна работна ръка при построяването на Белене и от там намаляване на разходите.
3. Възстановяване на член първи от старата Конституция и предаване на цялата власт на БКП
4. Държавно регулиране на всички цени и заплати
Аз пък съм твърдо "ЗА" съвсем сериозно!!!  Така поне няма да има смешни референдуми за пълни глупости и всичко макар и насила ще върви много много добре.
Та санким ако питаш българина той - АЕЦ  не ще - петролопровод не ще - шистов газ не ще - газопровод не ще - преработвотелна индустрия на метали не ще !?!?!?
Ами то тогава какво, да чакаме да напредне глобалното затопляне и да посадим едни бананови дървета и туй то...... обаче нейсе и за бананите ще измислим 1001 причини че са вредни.
  Да идва Сталин и да връща стария ред - време му е :)
Стресни се, племе закъсняло!   Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!  След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?       
                       Иван Вазов

Красимир Тодоров

Красимир Тодоров