• Welcome to Форум на българските шофьори.

Книжките за камиони ще важат 5 години

Започната от !na, Петък, 20 Април, 2012, 11:56:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

!na

Шофьорите на камиони и автобуси ще трябва да сменят свидетелствата си за управление на моторни превозни средства на всеки 5 г. Това предвиждат пуснати за съгласуване между министерствата промени в Закона за българските лични документи. В момента шофьорските им книжки са с валидност от 10 г., както са всички останали.

В мотивите си за промяната от МВР посочват, че това се налага заради европейска директива. Според нея свидетелствата на професионалните шофьори трябва да са с еднакъв срок на валидност.

С измененията се въвежда изричен срок, в който гражданите могат да поискат смяна на книжките си. Заявления ще се приемат не по-рано от шест месеца преди изтичане на валидността на документа.

Ако сменят постоянния си адрес в лична карта или паспорт в друго населено място, шофорите са длъжни до 30 дни да поискат и подмяна на свидетелството си за управление на моторно превозно средство. Не го ли сторят, ги очаква глоба от 20 до 150 лв. Сега тази санкция важи само за неподмяна на лични карти и паспорти с изтекла валидност или пък смяна на имена и адреси.

Въвежда се и 3-дневен срок, в който шофьорите трябва да декларират пред Пътна полиция, ако книжката им е изгубена, открадната, повредена или унищожена. Ако се намират в чужбина, трябва да сторят това в дипломатическите или консулските представителства на България.

Източник: в-к 24 часа от днес
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

!na

admin

Поредната порция малоумност от нашите управници. Било се налагало заради европейска директива. Някой може ли да обясни как стоят нещата в останалите държави от ЕС?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

bad_kras

Наистина , тези управници само мислят как да събират пари от народа.  Аз съм с англииска шоф.книжка (професионална , нямам категория която да не е нанесена в книжката) и си важи 10 год.
Тази измислица от управата е поредния абсурд в нашата мила родина!
  >:( >:( >:( >:( >:(
>>>www.sbps.eu<<<  *** СБПШ ***             

!na

Отправете писмено запитване от името на СБПШ до МВР да разяснят за коя ЕС директива става въпрос и т.н.

R560

bad_kras

Цитат на: !na - Петък, 20 Април, 2012, 12:24:14
Отправете писмено запитване от името на СБПШ до МВР да разяснят за коя ЕС директива става въпрос и т.н.

Ще направим запитване - обезателно!!!  Това е абсурдно и ако трябва , ще се постараем да оспорваме до последно!!!

!na

Направих си труда да прегледам ЕС законодателството и Директива 2006/126/ЕО, която е посочена като мотив за необходимостта от промяна на срока на валидност.

Вярно е, че е за всички държави-членки на ЕС, не е измислица на местна почва  ;)

Ето и фактите:

В Член 7 на Директива 2006/126/ЕО - Издаване, валидност и подновяване
в т. 2. е посочено:
а) Считано от 19 януари 2013 г. свидетелства, издадени от държави-членки за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ имат срок на административна валидност 10 години; Държава-членка може да избере да издава такива свиде- телства със срок на административна валидност до 15 години;
б) Считано от 19 януари 2013 г. свидетелства, издадени от държави-членки за категории C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E имат срок на административна валидност 5 години;

което означава, че тези условия ще бъдат валидни за всички държави-членки на ЕС от 19.01.2013 г.

Пълният текст на Директивата можете да прочетете тук http://www.eulaw.egov.bg/DocumentDisplay.aspx?Ref=208209

Тъй като Директивата е от 2006 г, преди членството на България и Румъния, с Директива 2011/94/ЕС се въвеждат необходимите изменения и допълнения. http://www.eulaw.egov.bg/DocumentDisplay.aspx?Ref=114144

Внесеният в НС законопроект за изменение и допълнение на закона за личните документи и мотивите към него можете да изтеглите от тук http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=560

bad_kras

dimich87

Какъв проблем е да се ходи на 5 години и да се сменя книжката?
Според мене за професионалните шофьори е добре да се прави. Така поне ще се взема под внимание и здравословното състояние на шофьорите.
Защо не сте против другите безумни документи които трябва да се сменят на няколко години? Една книжка е нищожна сума в сравнение с другите необходими документи.

admin

Цитат на: dimich87 - Петък, 20 Април, 2012, 21:08:56
Какъв проблем е да се ходи на 5 години и да се сменя книжката?
Според мене за професионалните шофьори е добре да се прави. Така поне ще се взема под внимание и здравословното състояние на шофьорите.
Защо не сте против другите безумни документи които трябва да се сменят на няколко години? Една книжка е нищожна сума в сравнение с другите необходими документи.

Проблемът е в парите, колега. Откакто се помня, в тази наша държава все нещо измислят, за да ги прибират.

dimich87

Вярно е че парите са проблем при нас, но за АДР, карта за тахограф, професионална компетентност, психо и темподобни са в десетки пъти повече.
Аз имам книжка от САЩ и тя е валидна за 5 години, въпреки че се води любителска.

bad_kras

Как може в други държави , подмяната на шоф.книжка да е безплатна , а в България - винаги и за всяка подмяна се заплаща?!! ??? >:( >:( >:(
Не е проблема до това , дали на 5 год или на 3 год ще трябва да се подновява , проблема е , че плащаш висока цена , и банкова такса и т.н.  Това като цяло ни вбесява ..... времето за бюрокращината , чакането , и т.н. всичко това събрано е направо подлудяващо за много колеги , а и за мен...

abator

bruto

Вие ме вкарахте в размисъл и ставах да си проверя колко ми важи книжката . Значи важи 5 години и всяка година на датата на рожденният ми ден  имам такса от около 300 $ (малко повече или малко по-малко ....не си спомням , те  ме уведомяват писмено) . Не се притеснявайте мошенниците са навсякъде .

Lorinser

Англия не е в Европейския съюз.Това първо, второ навсякъде в Европа книжките се сменят на 5 години.И навсякъде се плаща при смяната на книжка.

Lorinser