• Welcome to Форум на българските шофьори.

Документи, при извеждане на деца в чужбина

Започната от МИНКО ИЛЧЕВ, Вторник, 15 Май, 2012, 15:09:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

МИНКО ИЛЧЕВ

Първо, задължително е международен паспорт. Задължително навсякъде и при всички положения (с двамата родителя, също), освен, ако не е на възраст да има лична карта. Издава се след заявка от двамата родителя. На мен ми излязоха по 7 лв, преди 3 години.
     Второ, ако единия или двамата родителя няма да придружават децата. Нотариално заверено пълномощно. От единия или двамата, родителя. Да има копия, да се остави едно и оригинала да се покаже. Аз имам от жена ми, друг не ги извежда извън страната. Преди 3 години, всичко излезе 18 лева (един подпис). Предполагам, ако се направи и само се завери, скоро един подпис беше 8,50 лв.
     Преснимани "акт за раждане", показват се, миналата година на Оряхово, искаха да остане един екземпляр.
     Европейска здравно осигурителна карта, евентуално, за деца е 5 години валидна.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

SEMPER

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Вторник, 15 Май, 2012, 15:09:46

Второ, ако единия или двамата родителя няма да придружават децата. Нотариално заверено пълномощно. От единия или двамата, родителя. Да има копия, да се остави едно и оригинала да се покаже. Аз имам от жена ми, друг не ги извежда извън страната. Преди 3 години, всичко излезе 18 лева (един подпис).

Малка поправка - ако не пътува заедно и с двамата родители е задължително пълномощното. Ако пътува с тях - пак трябва акт за раждане освен паспорта.

Най чистия вариант е разрешение и от двамата родители детето да пътува само зад граница.
Нотариусите знаят формата.

Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

SEMPER

Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

Trucker_Boy

Цитат на: SEMPER - Вторник, 15 Май, 2012, 15:25:57

Най чистия вариант е разрешение и от двамата родители детето да пътува само зад граница.

Има ли възможност за издаване на такова разрешително без единият родител да бъде при нотариуса ? 
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

admin

Цитат на: Trucker_Boy - Вторник, 15 Май, 2012, 16:48:01
Има ли възможност за издаване на такова разрешително без единият родител да бъде при нотариуса ? 

Не, няма възможност. Скоро с бившата ми съпруга правихме пълномощно на дъщеря ми за излизане извън страната и присъствахме и двамата. Цената на пълномощното е 9 лева.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

МИНКО ИЛЧЕВ

Малка поправка - ако не пътува заедно и с двамата родители е задължително пълномощното. Ако пътува с тях - пак трябва акт за раждане освен паспорта.

Поправка, по-скоро потвърждение. Щом не съм бил ясен, ето по друг начин. С двамата родители, само без пълномощно, всичко останало, да. Ако липсва, единия или двамата, пълномощно от липсващия или двамата.

Най-чистия вариант е разрешение и от двамата родители детето да пътува само зад граница.

Не съм съгласен, за моите деца такова пълномощно. Та на жена ми, няма да дам, освен, ако е крайно наложително.

Нотариусите знаят формата, адвокати и други подобни. Първо се взимат парите, ако стане, стане. Ако искаш, когато имаш възможност. Напиши го в текстов файл и го качи тук. Така, който иска да спести 10-20, за ИЗГОТВЯНЕ (попълване на данни, в готов формуляр), да може да си свали и попълни и само заверка после при нотариус.

Ако има желание някой, да качи подобни пълномощни, да заповяда. Че аз, ще се прибера, евентуално някога и нямам при мен.

Цитат на: admin - Вторник, 15 Май, 2012, 17:06:30
Цената на пълномощното е 9 лева.

Това е, само подписа ли?

MagnuM

Аз нямам 18 и ми казаха, че за излизане зад граница трябва оригинала на пълномощното и копие на него за всяка граница. Вярно ли е това?
Още нещо. За излизане зад граница ( Гърция, Румъния) трябва само лична карта, може и без паспорт. Вярно ли е това?
;) Не е важно за къде пътуваш, важно е да си на пътя ;)
Новата страница на Българските шофьори!
https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-TrucksDrivers/435921919851057

SEMPER

MagnuM  , 1 - вярно, 2 пак вярно.
Желателно е копията да са повече от границите.

Освен това, никъде не е упоменато официално, но е добре да има легализиран превод на разрешителното, поне на английски. Може да се изхитрите, и ако сами си правите бланката, може всяко изречение на БГ след това да бъде преведено на английски

Практическите варианти на границите са много различни - от тотална липса на интерес изобщо към наличие на разрешителното за детето, до пунктуално търсене на теле под вола.
Това не само на нашата, но и при сърби,хървати,словенци,унгарци,румънци може да се случи.

Самата такса на нотариуса - е сложна функция от нивото на река Дунав, пролетното слънцестоене и фазата на луната в момента. Може и за 5, може и за 25 лв, но понеже минават в категорията "джобни" никога не съм придирял.

Минко, сам си знаеш си стоката най добре. Аз от много време поддържам такова пълномощно на детето, защото не се знае никога кога какво може да стане.А му се налага да пътува често.  

И освен всичко съм ставал свидетел на много разплакани деца, примерно за състезания и турнета в чужбина, когато или единия родител отсъства в момента, или родителите са в разни сложни и противоречиви отношения.

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: MagnuM - Вторник, 15 Май, 2012, 18:41:53
Аз нямам 18 и ми казаха, че за излизане зад граница трябва оригинала на пълномощното и копие на него за всяка граница. Вярно ли е това?
Още нещо. За излизане зад граница ( Гърция, Румъния) трябва само лична карта, може и без паспорт. Вярно ли е това?

Първо, задължително е международен паспорт. Задължително навсякъде и при всички положения (с двамата родителя, също), освен, ако не е на възраст да има лична карта. Издава се след заявка от двамата родителя. На мен ми излязоха по 7 лв, преди 3 години.
     Второ, ако единия или двамата родителя няма да придружават децата. Нотариално заверено пълномощно. От единия или двамата, родителя. Да има копия, да се остави едно и оригинала да се покаже. Аз имам от жена ми, друг не ги извежда извън страната. Преди 3 години, всичко излезе 18 лева (един подпис). Предполагам, ако се направи и само се завери, скоро един подпис беше 8,50 лв.
     Преснимани "акт за раждане", показват се, миналата година на Оряхово, искаха да остане един екземпляр.
     Европейска здравно осигурителна карта, евентуално, за деца е 5 години валидна.

С лична карта навсякъде в ЕС и някой други Сърбия, Хърватска.
     Пълномощното и другите документи са само, като напускаш България. После не ги искат.

Цитат на: SEMPER - Вторник, 15 Май, 2012, 19:01:36
Минко, сам си знаеш си стоката най добре. Аз от много време поддържам такова пълномощно на детето, защото не се знае никога кога какво може да стане.А му се налага да пътува често. 

За съвсем друго става на въпрос, мисля ще се сетиш. Все още са по-скоро добри (поне заради възрастта).

Цитат на: SEMPER - Вторник, 15 Май, 2012, 19:01:36
И освен всичко съм ставал свидетел на много разплакани деца, примерно за състезания и турнета в чужбина, когато или единия родител отсъства в момента, или родителите са в разни сложни и противоречиви отношения.

Това съм напълно съгласен. И при мен, едно от децата ми, с майката са много, ама много сложни отношенията. Там почти е изключено, да дам съгласие.

SEMPER

Искат ги, ако решат !!!

На мен ми се е случвало в Сърбия, Словения и Унгария да ги искат.

Случвало ми се е и на Калотина да не ги искат.

P.S Сега питах синковеца - когато са пътували групово само деца придружавани от треньор, учител - ситуацията пак е била същата по границите - искали са им ги примерно в Словения и Унгария, на други места са минавали само с по един поглед на паспортите в автобуса.

Борислава Николова

Искам да попитам трябва ли на копията на пълномощните да пише ВЯРНО С ОРИГИНАЛА?
Миналата година правихме пълномощно на дъщеря ми,че може да пътува сама или придружена от единия родител.
Сега и предстои заминаване в чужбина и ще пътува сама.Една приятелка ми каза,че на копията трябвало да пише ВЯРНО С ОРИГИНАЛА.Когато ги правихме ни казаха,че само копията са достатъчни.
Ще се радвам да ми отговорите.

admin

А защо детето да не носи оригиналното пълномощно? И без това такова пълномощно обикновено се прави за еднократно пътуване.

SEMPER

Носи се оригиналното пълномощно, копията се правят предварително за да се улеснят шефчетата от ГКПП. По принцип те трябва да видят пълномощното, и да му направят копие за архива си. Само че обикновено нямат къде, и набяването на копие се превръща в проблем на давещия се  ;)

admin

Цитат на: SEMPER - Вторник, 19 Юни, 2012, 22:49:49
Носи се оригиналното пълномощно, копията се правят предварително за да се улеснят шефчетата от ГКПП. По принцип те трябва да видят пълномощното, и да му направят копие за архива си. Само че обикновено нямат къде, и набяването на копие се превръща в проблем на давещия се  ;)

Точно така е. На нас ни казаха да си направим и 2-3 копия и те също да се носят заедно с оригинала. Обаче все още не съм питал дъщеря си дали и какво точно са й търсили. Ще я питам и ще пиша пак.

МИНКО ИЛЧЕВ

Сега видях, че съм писал в началото:

... Издава се след заявка от двамата родителя.

Но не беше скоро, не помня точно. Знам че, тогава ходихме при кварталния, а може и да е по-различно сега. Някой "вадил" ли е наскоро паспорти? Може ли само единия родител да поиска издаване на паспорт. Много отсъствам и в работно време е почти невъзможно да присъствам.
     За преиздаване, на паспорти на деца, да знаете как става? На по-големите ми предстои след една година.

Люси

Аз вадих скоро на детето паспорт и 2 седмици след подаването в нас пристигна призовка директно на името на детето ми да се яви в определен ден и час в приемната на кварталния макар че правилния вариант е кварталния да дойде на адреса на който живее детето!!!

Люси