• Welcome to Форум на българските шофьори.

Чипосване на автомобил ?

Започната от Trucker_Boy, Четвъртък, 24 Май, 2012, 19:39:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Trucker_Boy

Ако някой от вас е поставил такъв чип нека сподели впечатленията си от него.
Къде се поставя този чип ? ( не че ще тръгвам сам да го слагам :D )
Абсолютно всички ли автомобили имат възможност да се чипосат ?
Има ли значение дали автомобила е на бензин,дизел или газ ?
Може ли да се монтира чипа, ако колата няма турбокомпресор ?
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Trucker_Boy

www.sbps.eu

Slav_305

Сменя се някакъв чип, само на по- старите ЕКУ- та. На по-новите е само софтуерна намеса.
На газ нема файда, освен ако не е с газов инжекцион. На бензинка, също не е голема файдата, щото много пари, за 10-15 коня и 20-50 нютонметра. Най- много почелят турбо дизелите. Средно по около 30-40 коня и близо 80-100 нютонметра.

ПП: Не правя реклама!!!
В този каталог се вижда, за дадена марка, със съответния мотор, колко се получава. http://www.digitaltuning.bg/tuning
Play Golf, don't drive it!

Slav_305

Play Golf, don't drive it!

Trucker_Boy

Много благодаря за линка, +1
Интересувам се дали ще има смисъл от чипа ако дизеловият двигател няма турбокомпресор ?
www.sbps.eu

admin

Цитат на: Trucker_Boy - Четвъртък, 24 Май, 2012, 21:12:21
Много благодаря за линка, +1
Интересувам се дали ще има смисъл от чипа ако дизеловият двигател няма турбокомпресор ?

Много е съмнително двигател без турбокомпресор въобще да се управлява от електронен блок. Принципно идеята на "чипосването" е в промяна на стойностите на впръскване на горивото. В тази връзка си мисля, че трябва да имаме налице управляемо по електронен път впръскване на гориво.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

SEMPER

Не , ако не е турбодизел няма смисъл - на чистия дизел няма какво да му се промени съществено в процесите.

Данните от линка - дават колко кончета има новия автомобил, и с колко се вдигат при смяна на софтуера.

Ако има малко умрели кончета - сметката вече не е такава.

Има доста случаи на разочарования - чипосани бензинови таратайки,които при измерване показват след промяната по малка мощност от номиналната  ;D

В финансов аспект - няма кой знае какъв здрав смисъл тази заигравка, по скоро е детска радост - бенгалски огън  :)
Има твърде много аматьори в "бранша", и има реална опасност да стане работата "мъни фор нафинг" или автомобила да почне да върви по зле.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

Rammbon

Аз съм си сложил чип на Опел Астра F 1.6 Si, поръчих си го от Ибей за 120 паунда с доставката.  В Пловдив ми искаха 600лв  Сега разхода ми е 8 л в града при каране все на къси разтояния от по 2-5 км и 6 л извън града с климатика, а карам само на бензин. Имам и 30 Nm повече в обороти от 1200 до 3900, което за мен е чудесно. Или в пари , с 20лв за бензин 95  минавам 90км в града. На пета върви и с 50 и с 180км/ч. Повтарям си писаното от темата на чип на камион. Мен лично ме интересува да се покачи въртящият момент, а дали ще са 7-12 к.с., почти няма да се усети. Тягата при настъпването на педала е удоволствие.
Слагал съм чипове само на Опел . Последния беше с 48 крака. Вади се заводския от ECU -то и се поставя чипования, с различен софтуер е. Има и такива , които махат всички ограничители по двигателя, но може за 100км и двигателя да гръмне. С заводския компютър, почти всеки мотор е нагласен да работи на 70% от капацитета си, С чипа става към 80-85% .Това ми е третата кола с чип. Мечтая си за турбодизел поне с мотор от 180 к.с. и с 400 Nm  още при 1000 оборота до към 5000 оборота. Мотор с постоянна тяга. Има много фирми , които монтират чипове и дават гаранция за качество и монтаж. Аз сам си сменям чипа , но си играя 2-3 часа с разпояване и спойки. Най-ниските цени са в Ибея. Има и от Китай, Тайланд, Хонг Конг. От там идват за месец и са за по 50-80 US долара. Също от там си поръчих и тест за Опел-и , модели 1997-2008 г и тях си нагласям разни компютри по колата. Цената е 18 лв с доставката :))), цена като за българи. Същата техника в BG се продава от 80 лв до 300 лв според лъскавината на магазина.

Rammbon

Снощи с колега си говорим за моя чип на опела и той ме нави да се дърпаме от старт. Той също е с Опел но 2.0 8v, 115 к.с. заводско. На старт го дърпам поне с 2 коли и до към 160км/ч съм напред, но по-нататък той ме минава, но едва едва. Има ефект с чипа, а и двигателчето ми е само 1.6 , но 16 клапана. А последното ми дълго каране , с 75 лв бензин минах 520 км, и със скорост от 80 до 120км/ч смесено. Също и добре дърпа от 90км/ч  до 160 км/ч , все едно карам турбо дизел. Тяга има и остава, но не съм я напъвал скоро, вероятно и 220км/ч ще вдигне, но няма равен път.

Има тук във форума други колеги , които са слагали чип или използват такъв ?

МИНКО ИЛЧЕВ

Въобще не съм склонен да давам пари за това. Дори за музикална уредба не бих дал 100 - 200 лв, най-вече привлича излишно внимание. Инак чипосана кола, нищо против, ама да ми падне, ей така. По малък е разхода, да. Не е лошо да се сметне, колко е по-малко (при същото каране, ако е с пълна газ, ясно ще е повече от преди). Да се сметне на очаквания пробег, едва ли ще е на печалба.

Каква част от карането може да се ползва? Единствено виждам при изпреварване. Ако някой не знае, че в България, за повечето нарушения се отнемат точки. Когато свършат, е много по-лошо, от колкото да са ви хванали с алкохол. За тези без книжка, това разбира се не важи, с любителска в малка степен.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

SEMPER

Икономически не е изгодно това мероприятие, освен ако не си на ти с електрониката и сам можеш си триеш и записваш чипове.

Обаче има една приказка - Кеф цена няма - малко е трудно да се разбере от хора с над милион километри  де точно е кефа , ама да оставим децата да се радват .....
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

grants

Това е добре. Но с колко пада разхода карам Пасат В3 1.8МИ сега ми гори към 8/100 извън гр. Ако падне примерно до 6/100 с нормално каране 80-120км. Да пей сърце тогава.Но свали ли с 0.5л според мен няма смисъл от това удоволствие ИЗЛИШЕН РАЗХОД на ПАРИ. /лично мнение/
Не всичко е пари,но всичко е с пари

Дамян Йончев

Цитат на: grants - Четвъртък, 06 Декември, 2012, 07:53:59
Това е добре. Но с колко пада разхода карам Пасат В3 1.8МИ сега ми гори към 8/100 извън гр. Ако падне примерно до 6/100 с нормално каране 80-120км. Да пей сърце тогава.Но свали ли с 0.5л според мен няма смисъл от това удоволствие ИЗЛИШЕН РАЗХОД на ПАРИ. /лично мнение/

няма смисъл колега да слагаш на Пасата. Няма да имаш ефект от него ако е "тди" друга дума тогава от към горене и вървене.

SEMPER

Абсурд е да се свали разхода на бензинова кола с 30% с промяна на софтуера.

То и на дизелова е абсурд, но да речем че там малко по смислено ще се усети.

Rammbon

Според мотора и разхода. При мен, сега съм с още една Астра 1.6 с 16 клапана, за заигравка. След като я пипнах, нов възд. филтър, гориво само бензин 95, гуми зимни на 2ат. 195х55/14, малка нагласа на компа и с чип от ибей за 160лв. Така, в града за 20лв/6л минавам 85км като карам всеки ден по 12 км. На 5-та карам с 1000-1200оброта в града с 40 км/ч , а извън града стигам до 170км/ч с лекота, после се наема с километри. Дърпа рязко на 3,4 и 5-та. Извън града с 10л минавам 173км със скорост до 140км/ч. На Омега 1.8i , разхода от 10л в града падна на 7.5 л зимата, каране нормално . За пасата може да падне до 6.5л, но зависи от двигателчето. Лятото ще е толкова със сигурност, извън града. Реклама не правя на сайт или продавач на чипове, но ми е кеф да си ги карам така с 1200 оборота, все едно е дизел,ама не трака,и  из града и не превключвам , от 40 до 170км/ч  и по шосетата. На газ даже е в преразход :(

scaniavolvo

Аз за първи път чувам чип да сваля разхода при бензина,за дизела съм съгласен,ама за бензина....

grants

Цитат на: Rammbon - Четвъртък, 06 Декември, 2012, 20:11:18
Според мотора и разхода. При мен, сега съм с още една Астра 1.6 с 16 клапана, за заигравка. След като я пипнах, нов възд. филтър, гориво само бензин 95, гуми зимни на 2ат. 195х55/14, малка нагласа на компа и с чип от ибей за 160лв. Така, в града за 20лв/6л минавам 85км като карам всеки ден по 12 км. На 5-та карам с 1000-1200оброта в града с 40 км/ч , а извън града стигам до 170км/ч с лекота, после се наема с километри. Дърпа рязко на 3,4 и 5-та. Извън града с 10л минавам 173км със скорост до 140км/ч. На Омега 1.8i , разхода от 10л в града падна на 7.5 л зимата, каране нормално . За пасата може да падне до 6.5л, но зависи от двигателчето. Лятото ще е толкова със сигурност, извън града. Реклама не правя на сайт или продавач на чипове, но ми е кеф да си ги карам така с 1200 оборота, все едно е дизел,ама не трака,и  из града и не превключвам , от 40 до 170км/ч  и по шосетата. На газ даже е в преразход :(

Колега ще ме накараш да се замисля ако наистина може да свали разхода както казваш си заслужава двигалечето е 1.8MI 90-кончета на Пасата. Понеже на съм запознат с тези удоволствия питам. Какъв модел чип ми трябва? Или всичките са един и същ модел? Искам да падне РАЗХОДА на колата а не ходя по РАЛИТА ;). Извинявам се за НЕКОМПЕТЕНТНОСТА :-[ Моля за съвет че при 2.54лв за 1лит. и 10/100 в града ми идва малко НАНАГОРНИЩЕ.

Причина за редакцията: Корекция в цитата!

grants