• Welcome to Форум на българските шофьори.

Кога ще се научим да говорим по СВ?

Започната от doktora, Събота, 28 Юли, 2012, 19:56:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Roshko

Цитат на: Бриги Бичкията - Четвъртък, 02 Август, 2012, 22:34:31
Аз не съм разбирач,но обикновенно е обратното приемаш отдалеч,но пращаш на близко,поне при мен е така или с други думи чувам ги от 15-20 км,но мятам до към 5-10км взависимост от терена,а нищо не е правено от специалист.

Обикновено е обратното, защото мнооооого малко от колегите си ползват скуелча по предназначение. Най-често го врътнат докрай да не им шуми... Чудим се само кът сакат да не им шуми оти са си дали пароците за станция напразно. Може би, да я има САМО кога на тех им е необходима...
Колегата МВ или е гоуем късметлия или е турнал половин кило стъпало или и двете...
Аз като пусна станция повече се дразня от колкото да ми е полезна и затуй нема си купя скоро друга освен любителска...

Отговора на въпроса от темата: Кога змия пропее...

Roshko

Бриги Магнито

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Събота, 04 Август, 2012, 11:13:37

Колегата МВ или е гоуем късметлия или е турнал половин кило стъпало или и двете...
..

Това ли го спасява когато липсва маса (товар)  ?

Бриги Магнито

Roshko

Цитат на: Бриги Бичкията - Събота, 04 Август, 2012, 13:36:35
Това ли го спасява когато липсва маса (товар)  ?

Не намирам връзка с писаното досега, затуй не моем вденем питането...  ::)

Бриги Магнито

Тъй като ,както казах не съм разбирач ,но пък съм чувал,че горяло крайно стъпало когато няма вързан товар към него и понеже съм си скаран по принцип,но се мъча да навържа нещо за лична култура,си мисля,че проблема на колегата е липса на хубава маса на антената от там станцията му не работи добре от там пък за крайното стъпало (горящо),но изглежда съм в тотална мъгла и крайно стъпало и антена нямат никъв допир.

Сори за неграмотността ми.

Roshko

Цитат на: Бриги Бичкията - Събота, 04 Август, 2012, 13:54:24
...но се мъча да навържа нещо за лична култура...

Колегата МВ сподели, че той НЕ чува, а него го чуват прекрасно. Което само по себе си води до извода, че неговата техника превъзхожда в пъти тази на колегите му, ако се изключи вероятността да има проблем с приемника си.
Ако проблема беше в маса или антена /товар/, тогава може би щеше да чува дори и руснаци, но нямаше да може метне на повече от няколко стотин метра, дори и по-малко при което има огромна вероятност да му пръцне и стъпалце... ;)

Бриги Магнито

Един тенкс съчетан със зелената стрелка.
Сори ,но така ги учим нещата и сме много мерси ,когато ни ги навържат. ;)

Bulgarian truck driver

Цитат на: Бриги Бичкията - Четвъртък, 02 Август, 2012, 22:34:31
Аз не съм разбирач,но обикновенно е обратното приемаш отдалеч,но пращаш на близко,поне при мен е така или с други думи чувам ги от 15-20 км,но мятам до към 5-10км взависимост от терена,а нищо не е правено от специалист.
Просто си купих най-евтината станция и най-евтината антенка навързах ги и това е резултата,при теб щом е на обратно определено има нещо врътни му КСВ ,де ега има ефект.
Колега не си прав.Винаги предаваш 4,10,100,200 или 300 вата.Колкото имаш,но с калпаво КСВ няма да чуваш.

Bulgarian truck driver

Колеги покрай Стара Загора сме много активни.Който минава да се обажда,но имайте предвид , че най малкия уселвател ни е 100 вата.Затова може да ни чувате , а ние не .

Roshko

Цитат на: Bulgarian truck driver - Събота, 04 Август, 2012, 21:49:27
Колега не си прав.Винаги предаваш 4,10,100,200 или 300 вата.Колкото имаш,но с калпаво КСВ няма да чуваш.

Така се раждат митовете и легендите.  :o :o :o
Сега ако ни обясниш и какво е КСВ и за какво служи може да ти поверваме...  :D :D :D
Аз само ще задам едно жокерче. Ако КСВ ти е 2:1, то колко вата ще излезнат от антената ако на входа и се подадат 100?  ??? ??? ???
И какво общо има КСВ със слушането?  ??? ??? ???

admin

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Неделя, 05 Август, 2012, 04:05:30
Така се раждат митовете и легендите.  :o :o :o
Сега ако ни обясниш и какво е КСВ и за какво служи може да ти поверваме...  :D :D :D
Аз само ще задам едно жокерче. Ако КСВ ти е 2:1, то колко вата ще излезнат от антената ако на входа и се подадат 100?  ??? ??? ???
И какво общо има КСВ със слушането?  ??? ??? ???

КСВ има много общо и със слушането, тъй като самото КСВ означава Коефициент на стоящи вълни. В практиката обаче се разглежда като степен на съгласуване между радиостанцията и антената. В много случаи се разглежда и съгласуването между радиостанцията и кабела, както и между кабела и антената.

Ето и едно файлче, от което е видно, че при КСВ=2, имаме затихване от 0.48 dB.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Roshko

Цитат на: admin - Неделя, 05 Август, 2012, 04:38:03
КСВ има много общо и със слушането, тъй като самото КСВ означава Коефициент на стоящи вълни. В практиката обаче се разглежда като степен на съгласуване между радиостанцията и антената. В много случаи се разглежда и съгласуването между радиостанцията и кабела, както и между кабела и антената.

Ето и едно файлче, от което е видно, че при КСВ=2, имаме затихване от 0.48 dB.

Щом КСВ се разглежда като затихване, изобщо нема да си направя труда да го отворя файлчето... Интересно защо КСВ-метрите не са разграфени в децибели и степени на съгласуване - съгласуван, по-съгласуван и най-съгласуван...   ;D ;D :D :D ;D ;D
Админ, молим те кът решиш да отговаряш на нечии въпрос, то прочети барем половината от него де...  :D :D :D
Забавно е да се четат дискусии в които хората общуват на теми от които грам не разбират и се надпреварват в стил кой по-по-най зле по темата... С най-топли чувства, дън си помислите, че злорадвствам. Ако разбирах поне малко от политика, сигурно щех да се спукам от смех /не че и без туй го правя/ и в едноименния раздел...  ::) ::) ::)

admin

Рошко, ти ще се окажеш някакъв уникален професор, вещ по изключително много въпроси. Само ще отбележа, че когато съм се занимавал с радиостанции и антени, ти сигурно въобще не си предполагал, че съществува подобна техника. Кое точно не разбра в написаното, че ако КСВ-метъра ти покаже коефициент 2, значи имаш затихване в линията 0.48 dB? Ти въобще имаш ли представа какво е затихване? Освен това във файлчето човекът си е направил труда да ти обясни при какви стойности на КСВ каква степен на съгласуваност имаш - съгласуван, по-съгласуван и най-съгласуван.

Поставям и още едно файлче, от което е видно, че понякога КСВ-метрите са разграфени и в децибели.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Гена

Ако се говореше и в ефира толкова колкото тук-всичко щеше да е супер

Бриги Магнито

Цитат на: Гена - Неделя, 05 Август, 2012, 21:12:33
Ако се говореше и в ефира толкова колкото тук-всичко щеше да е супер
Мъдри думи.  ;)

Гена

Гена