• Welcome to Форум на българските шофьори.

Законни ли са дневните светлини?

Започната от stoan, Четвъртък, 16 Август, 2012, 21:46:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stoan

stoan

dimich87

Аз тъкмо се канех да си купя "дневни светлино". Преди няколко часа и аз видях въпросната статия и се отказвам да го правя. Но усетих разликата от около 300-400мл гориво повече в градски условия. На месец това прави около 10л нафта. Това е поне за мене.

dimich87

lefterow

Щом ги изискват и глобяват-да.А дали са необходими-спред мен не.Добрият шофьор си е добър шофьор.Който го може-го може и без тези изисквания.

Roshko

Че то това което се приема за дневни светлини са си чисто и просто "габарити". 
Мойте такива на Опелчето светят доволно силно през деня и трудно се отличават от късите светлини. И аз съм против! Абсолютно нищо не допринася за безопасността, освен при намалена видимост, но това си е заложено и преди тези поправки...
Но нали знаете Бай полицай обича да тълкува и философства, а най-обича да глобява...  >:( >:( >:(

lefterow

Ето това е точно казано...Но нали знаете Бай полицай обича да тълкува и философства, а най-обича да глобява..

rider777

Баси, редовият катаджия какви банкети е давал като са приели тази глупост  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

driver1

Какво толкова е станало? Приети са нови правила, спазваш го и толкоз! Дали са глупости или не, други са преценили и със сигурност са специалисти в материята за разлика от отново мрънкащите. Мен ако питате и поставянето на колани трябва да е въпрос на личен избор, защото касае единствено собствената безопасност, но ей на - направиха ги задължителни в целия цивилизован свят, помрънкахме, помрънкахме, пък свикнахме. Да не говорим, че съвременните коли са оборудвани с по 6 - 8 еърбега, което обезсмисля коланите в тях. Аргументите за повишен разход на гориво и крушки са си направо смехотворни на фона на състезанията, които си устройваме между два светофара, там става преразхода. Трябва да искаме повече зелени вълни да има.

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: dimich87 - Четвъртък, 16 Август, 2012, 22:06:34
Аз тъкмо се канех да си купя "дневни светлино". Преди няколко часа и аз видях въпросната статия и се отказвам да го правя. Но усетих разликата от около 300-400мл гориво повече в градски условия. На месец това прави около 10л нафта. Това е поне за мене.

Как го измери? Може да е толкова, ако караш по 10-15 часа на ден. При изгаряне на нафтата се отделя около 45 МегаДжаула за килограм. Плътността я знаеш 840 кг/куб. м. КПД на двигателя е около 40 %.

Хубаво би било, да има "законни" дневни светлини. Срещу нормална цена, всеки да може, да си сложи. Вероятно начин има, само желание е необходимо.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

Roshko

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Петък, 17 Август, 2012, 16:54:38
При изгаряне на нафтата се отделя около 45 МегаДжаула за килограм. Плътността я знаеш 840 кг/куб. м. КПД на двигателя е около 40 %.

Сега ако дадеш и формулата и решиш уравнението, цена няма да имаш!  ;)

Цитат на: driver1 - Петък, 17 Август, 2012, 16:22:46
Какво толкова е станало? Приети са нови правила, спазваш го и толкоз! Дали са глупости или не, други са преценили и със сигурност са специалисти в материята за разлика от отново мрънкащите.

Мислим нема по-големи специалисти по темата от тези, които сме нон-стоп на пътя...! ;)

dimich87

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Петък, 17 Август, 2012, 16:54:38
     Как го измери? Може да е толкова, ако караш по 10-15 часа на ден. При изгаряне на нафтата се отделя около 45 МегаДжаула за килограм. Плътността я знаеш 840 кг/куб. м. КПД на двигателя е около 40 %.

Хубаво би било, да има "законни" дневни светлини. Срещу нормална цена, всеки да може, да си сложи. Вероятно начин има, само желание е необходимо.
Много просто го измерих. Всеки ден минавам по около 100-120км градско с колата. Пълня резервоара до горе и карам докато свърши. До сега с 50л нафта без фарове си минавах 850км. Сега с 50л минах едвам 800км. След няколко дена пак ще заредя и предполагам че пак ще е на 800км. По показания на борд компютъра също разликата е 300-400мл. На седмица за мене това са 2л нафта повече. За една година е 100л.
Аз разхода мога да го сметна по друга формула. Тя е по-проста. Двигателя за 1KW ефективна отделена мощност има специфичен разход на гориво. За дизела е 160-200мл/KWh. Алтернатора има някакво КПД, което е под 1. Това означава че за 200W електроенергия за фарове ще въдат изгори около 40-50мл/ч. При средна скорост от 20км/ч в града си е минимум 200мл/100км. Ако средната скорост е по-малка и КПД на алтернатора е доста по-малка, разхода се вдига значително.

driver1

Климатика на колата товари много повече мотора и следователно значително повече увеличава разхода, но заради собствения си комфорт не се лишаваш от ползването му, нали? А когато става дума за сигурността (на другите, а и на твоята собствена) мериш с капкомер...

Бриги Магнито

Цитат на: driver1 - Петък, 17 Август, 2012, 21:32:34
Климатика на колата товари много повече мотора и следователно значително повече увеличава разхода, но заради собствения си комфорт не се лишаваш от ползването му, нали? А когато става дума за сигурността (на другите, а и на твоята собствена) мериш с капкомер...
Драйвер а дано е за безопасност,а дано спрем да се трепем ,ма тц не верим баце,а само се надам.

admin

Цитат на: driver1 - Петък, 17 Август, 2012, 21:32:34

Драйвер, в Испания задължителна ли е целогодишната употреба на къси светлини при шофиране и ако е задължителна, има ли глоба за неспазване на разпоредбата и в какъв размер е тя?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

driver1

Цитат на: admin - Събота, 18 Август, 2012, 01:14:37
Драйвер, в Испания задължителна ли е целогодишната употреба на къси светлини при шофиране и ако е задължителна, има ли глоба за неспазване на разпоредбата и в какъв размер е тя?

Не, няма подобно изискване и следователно няма глоба.

admin

Цитат на: driver1 - Събота, 18 Август, 2012, 03:40:37
Не, няма подобно изискване и следователно няма глоба.

А, така. И каква стана тя сега? Значи в Испания управляват едни крайно безотговорни личности, които изобщо не се грижат за безопасността на своите граждани. Ни мислиш ли, че това трябва да бъде поправено и незабавно да бъде въведено изискване за целогодишно шофиране с включени светлини? Нали все пак така е правилно и безопасно?

admin