• Welcome to Форум на българските шофьори.

Сет-Стойчо Михалев

Започната от Don_Bazilio, Вторник, 28 Август, 2012, 11:06:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Don_Bazilio

Още един български Остап Бендер с ориенталско мислене и селяндурски мерак да оцелява вместо да се развива. Вече 4 години Стойчо Схемата оцелява посредством ниски заплати, забавяне на заплати, липса на каквито и да е грижи за техническото състояние на старите си (над 10 г. ) камиони. Въртят ли се гумите, значи всичко е наред.
  Кой е Стойчо Схемата: Бивш телевизионен техник, понатрупал парички от тоталитарно време, когато за един кондензатор на руския ти телевизор(струващ 12 стотинки) ТВ-техниците ти одираха кожата с 40-50 лева минимум. Човека няма никаква собственост-всичко е изгубил... И сега всичко е на лизинг и под наем. От MAN са си взели единствения му нов камион, защото не му е плащал вноските повече от 3 месеца, въпреки че камиона е работил. Как се става шофьор при Стойчо Схемата: След като Мая(щерка му) те е поканила на интервю, значи 99% си взет на работа. Почваш 2 седмици работа в наетия от него сервиз зад централния офис на Еконт в Пловдив като общ работник със заплата 15 лв.(бруто) дневно. След това те качват на "Камиона на обречените"- най старото возило, което всеки момент ще се разпадне. Дават ти и най-старото ремарке. Цялата композиция е тотално технически неизправна и необорудвана. Така караш Румъния-България.Счупи ли се отново нещо-сам се оправяш. А за да се оправиш ти трябва тел(за стоповете-при смяна на крушки), сезал( за брезента), чук(за отваряне на вратите на ремаркето), крик, ключ за гумите, щанга, удължител за нея, маткап за гайките на колелата, годен пожарогасител, всякакъв инструмент. И всичко това е твоя собственост, а не на фирмата. Те-предишните шофьори са окрали всичко, а фирмата не може да си позволи да прави излишни разходи. Дори ако искаш да си предпазиш ръцете по време на работа-трябва сам да си купиш ръкавици. ТРГЕДИЯ, ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ ЗА РАБОТНИЦИТЕ!!! Но хората стоят, защото нямат друг избор. Но и те все пак напускат, когато осъзнаят, че Стойчо Схемата ги използва за вътрешно финансиране на все по-затъващата си фирма. Финансиране от забавени, ниски заплати-метод който му позволява да задържи работниците си с обещанието, че скоро ще се разплати.А те горките-вярват ли, вярват...Ама още на другия ден се получават нови финансови дупки, които трябва да се запушват. Гл. счетоводителка Таня Михалева(жена му) е истински виртуоз в запълването на тез дупки, като на последно място са напусналите работници. С право може да я наричат "Госпожа 100 лева през две седмици", защото така се изплащат заплатите на напусналите- за последно да финансират фирмата, дори и да са напуснали. Изплащат заплатите, ама ги влачат с месеци... Митичната работа в Европа е също нещо относително - 8 г. технически неподдържан и необорудван с инстумент камион(влачещ чужди контейнери и ремаркета), малко работа, лош диспечер МАЯ(щерката, която ако работеше в друга фирма, а не в тази на баща си-няма да може да изкара пари за цигарите си), техническата помощ(съвети по телефона, нищо друго) е от МИРО( зетят, който е най-великия имитатор на свършена работа и решаването на технически проблеми).
   Вече 4 г. Стойчо оцелява-за сметка на работниците си. Това оцеляване е едно непрестанно преливане от пусто в празно и запушване на финансови дупки. Липсата на административен капацитет у цялото семейство им позволява засега да оцеляват, но без ясна визия за развитие.
        Със селяндурско мислене и ориенталски манталитет НИКОЙ НЕ Е ПРОГРЕСИРАЛ!
  Това видяха моите очи, мнението ми е лично и не ангажирам никого с него.

Don_Bazilio

admin

Мила родна картинка. Един приятел на такива фирми им казва "Яваш транспорт". Може би трябва да направим една отделна тема извън черния списък именно за такива бизнесмени. И който влезе в темата "Яваш транспорт", направо да го считаме за фалирал.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

driver70

Струва ми се,че е по добре да се кръсти темата ''Смешен списък''.Има фирма,има шеф,има шофьор,до тук всичко е ОК.И започва смеха,има нещо като камион,има нещо като курс и най важното ,има нещо като заплата.

Don_Bazilio

Цитат на: admin - Вторник, 28 Август, 2012, 11:12:27
Мила родна картинка. Един приятел на такива фирми им казва "Яваш транспорт". Може би трябва да направим една отделна тема извън черния списък именно за такива бизнесмени. И който влезе в темата "Яваш транспорт", направо да го считаме за фалирал.
Не, Админе. Той няма да фалира скоро, защото схемата с безнаказаното "вътрешно финансиране от заплатите на работниците" е отработвана с години. Лошото е, че повечето колеги, работещи при него, са с робска психика и не знаят какво да правят в тези трудни времена.И колкото по-дълго се натискат да останат на работа при него, толкова повече затъват... А Стойчо Схемата продължава да избягва фалита вече 4 години и половина. Но само го избягва, работи ден за ден,без да има капацитета да направи нещо повече! И изхода е един: Кажете му - Майната ти, Стойчо!
 Бил от 22 години на пазара с тази фирма. Колко ли хора е завлякъл? Сега кара джип Дачия на лизинг, защото по-хубав не може да си позволи!

DENINI

Стойчо е Схема голяма.От него съм купувал автомобил,та знам за какво иде реч.Гаранция после никаква,опитваха се да ремонтират,още по зле стана.

Donq_Baziliana

Уважаеми Don_Baziliano,
за вашият огромен проблем, мога да ви дам един съвет!
Понеже виждам, че май не е останала транспортна фирма която да не оплюете, явно тази работа не е за вас, пък и за да скачате като "цветарка" от фирма на фирма, явно проблема не е основно в колегите и фирмите.
Така че, може да се пробвате в друго поприще, примерно - сервитьор, близо е до вашата психика
/въртиш геврека-въртиш таблата; плюеш и интриганстваш по цял ден, защото е по-лесно някой друг да е виновен за собствените ти грешки; липса на всякакви отговорности, защото някой друг ти пази гърба и ти винаги излизаш с чисти ръце и за твоите грешки някой друг плаща сметката; пък и е по-чиста работа, няма да ти се налага да си цапаш ръцете като точиш гориво с мръсният маркуч в мръсната туба, а простичко- ще надписваш сметките на клиентите и ще си просиш бакшиши и най-важното никаква лоялност /.
Работите в чужбина ?!?!...... ;D....е желая ви успех, но така като гледам портрета ви, очаквам скоро да напишете някоя "добра" дума и за колегите и транспортните фирми в чужбина! 

loshdancho

Мда дота точно сравнение...
Госпожо Базилиана, да не би преди  да сте била сервитьорка?
Личи си, че имате точен поглед върху  шофьорската професия, за съжаление само поглед.....
Каня Ви на един курс със Мен  и ваш камион. Обещавам, че няма да пипна нищо по камиона и прилежащите му възли, агрегати   компоненти и течности и . Всичко ще оставя на вашето внимание....
Пък после, ще се разберем за заплащането.
Гарантирам Ви, че дълго ще ме помните!
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

Donq_Baziliana

Скъпи ми Лош Данчо,
нито имам камиони, нито фирма, нито пък ви познавам, а до това колко дълго ще ви помня....ами не знам, ако се запознаем, може и да е дълго...!?!
Просто се чудя на хора като вас?.....никой не ви принуждава на сила да вършите каквото и да е..избора си е ваш!
Явно избивате някакви комплекси с писанията си, защото иначе ще застанете като мъже очи в очи да си излеете терзанията, не това е начина за решаването на даден проблем.

stoil nedev

Цитат на: Donq_Baziliana - Четвъртък, 04 Октомври, 2012, 12:10:30
Скъпи ми Лош Данчо,
нито имам камиони, нито фирма, нито пък ви познавам, а до това колко дълго ще ви помня....ами не знам, ако се запознаем, може и да е дълго...!?!
Просто се чудя на хора като вас?.....никой не ви принуждава на сила да вършите каквото и да е..избора си е ваш!
Явно избивате някакви комплекси с писанията си, защото иначе ще застанете като мъже очи в очи да си излеете терзанията, не това е начина за решаването на даден проблем.

Уважаема госпожо или госпожице бихте ли казали нещо добро за пловдивските измамници и мошенници и ако обичате да го подкрепите с аргументи..... ако ли не насочете вашите си комплекси за избиване в друга посока.
А ....да , дано поне изкарате една почерпка от "засегнатите" превозвашки измамници . ::) или пък може би Вие сте по приказките и празнотиите в тях. Надявам се да сте ме разбрали правилно!
Стресни се, племе закъсняло!   Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!  След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?       
                       Иван Вазов

loshdancho

Ама разбира се, че нямаш камиони или поне не на твое име, но си заинтересувана за името на "ФИРМАТА".
Точно по този повод, е най-добре да имаш впечатления от първа ръка.
Оставям те да уредиш подробностите, все пак си вътрешен човек.
Когато имаш готовност, Аз съм на линия, пък да видим очи в очи- за кой са удоволствията и за кой терзанията!
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

дядката

Цитат на: stoil nedev - Четвъртък, 04 Октомври, 2012, 13:21:24
Уважаема госпожо или госпожице бихте ли казали нещо добро за пловдивските измамници и мошенници и ако обичате да го подкрепите с аргументи..... ако ли не насочете вашите си комплекси за избиване в друга посока.
А ....да , дано поне изкарате една почерпка от "засегнатите" превозвашки измамници . ::) или пък може би Вие сте по приказките и празнотиите в тях. Надявам се да сте ме разбрали правилно!
Колеги!Тази Дона трябваше да е с мен когато от Виборг до Леушени ядох чер хляб и прясна зелка със сол за да имам пари да си дойда/с такава диета едвали някой ще може да направи гума ,па камо ли нещо друго/.Таблата/предполагам/е в нейните ръце и докато сервира е дочула нещо,но то таблата ли да държи,д...то ли да пази,шофьорите в сметката ли да удари.Та по добре е да си вземе един транзистор,пластмасова макара със сезал през рамо,2козички и "Дим да я няма" ;D

Donq_Baziliana

Цитат на: stoil nedev - Четвъртък, 04 Октомври, 2012, 13:21:24

Г-н Недев,
така като гледам май вие сте по приказките или по-скоро от типа хора "на всяка манджа меродия". Ако този форум беше игра, щяхте да спечелите всички награди........

stoil nedev

Цитат на: Donq_Baziliana - Петък, 05 Октомври, 2012, 00:23:21
Г-н Недев,
така като гледам май вие сте по приказките или по-скоро от типа хора "на всяка манджа меродия". Ако този форум беше игра, щяхте да спечелите всички награди........
Отново и пак празнословие и само заучени стари и ненужни фрази! Нищо сносно или свястно и подкрепено с някакви ......факти или аргументи -просто и само защото такива няма!!!
Обаче все пак съм ВИ МНОГО БЛАГОДАРЕН  за комплимента ( поне за мене е такъв ) че бих обрал всички призове , награди и т.н. Радвам се че все пак някой ме оценява на такова високо интелектуално ниво като професионалист. Наистина много много Ви благодаря!!! :)
Стресни се, племе закъсняло!   Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!  След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?       
                       Иван Вазов

noemia

Здравей Христо /don bazilio/,
За разлика от теб аз заставам с името си пред теб. Пише ти щерката Мая Тодорова. Всъщност мисля да сам далеч по-кратка и по-красноречива. Да ти направя едно резюме и баланс на съвместната ни работа:

Резюмето:
Първо беше поканен от мен на интервю защото биографията ти е впечетляваща. После ти беше откровен и призна че нямаш опит в работата като международен водач. Не си технически грамотен и имаш желание да се научиш. Поработи в сервиза да натрупаш техническите знания, после поработи по късите релации да натрупаш опит в управлението и габаритите на камион с полуремарке по не толкова лесните пътища както са Румънските и нашите родни и после замина нагоре. Започна работа и разбира се както всеки човек без опит имаше трудна ориентация. От там следват доста пропуснати ползи за фирмата които ти разбира се не можеш и не искаш да осъзнаеш. Трудно намираше адресите, трудно се оправяше с документите и в резултат на това имахме и безобразно голяма сметка за изговорен телефон в безмислени приказки. Не можеше да прецениш ситуацията и караше САМО ПО НАВИГАЦИЯ. Влезна в алейка за колоездачи за да идеш до една огромна фирма с главен път до нея като сланце, в резултат на което ми разказа играта на гумите има щети по шасито на контейнера, събори ограда на къща за което дори не разбра. Човека те настигна с колата си за да ти каже какво е станало! После имахме щета на стока от това че не си спазвал дистанция и си ударил рязко спирачки. И въпреки всичко безумните ти искания не спираха, трябваше да ти давам пари и за баня. Излага ме и изложи всичките си колеги че не са ти помогнали да си смениш гумата с цел да ми поискаш 2 почивни дни за това компенсация. И аз даже не помня всички прекрасни преживявания.  Палиш камион два часа, а тои се оказва че бил на скорост и се чудиш защо не може да запали..... Абе весело

А сега баланса:

Телефонни служебни разговори - 230лв
Гума на диферeнциала - 800 лв
Щетата по шасито - 400 EURO
Щетата по стоката - 2100 EURO

НО към тебе всичко до стотинка каквато ни е уговорката е платено Христо дори и виртуозно. Просто хората много обичат бързо да забравят или не обичат да запомнят. Аз не знам фирма в която ти няма да поемеш финансова отговорност за поне една точка от тези които вметнах.

А за да покажа поне от части за какво говоря ще покажа снимка на пътя в който си вкарал камиона и после на гумата която е толкова красива след твойта професионална намеса.

И това далеч не е всичко което сме преживели заедно.

noemia

Пътя

noemia