• Welcome to Форум на българските шофьори.

Некоректен работодател

Започната от wolves, Вторник, 23 Ноември, 2010, 23:08:16

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

wolves

Фирма крис-79,некоректен,мами шофьорите,не плаща!Уволняват с фалшиви заповеди.Загубиха ми трудовата книжка!!!!!!Благоевград

wolves

admin

Сигурно и на останалите участници във форума ще им бъде интересно да разберат повече за тази "фирма". Би ли разказал повече за случая?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

р...

Ще се опитам да ти бъда полезна,позови се на закона и си потърси правата-няма кой да го направи освен тебе.

Чл. 7. (1) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена, инспекцията по труда издава нова въз основа на писмена молба-декларация на работника или служителя, в която се посочва, че трудовата книжка е изгубена, кой я е изгубил и данни за работодателите, при които е работил.
(2) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена от работника или служителя, в новата трудова книжка инспекцията по труда по местоживеене на лицето вписва данни за трудовия стаж въз основа на представените от него удостоверения по образец съгласно приложение № 2 или други оригинални документи, съдържащи тези данни.
(3) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена по вина на работодателя, инспекцията по труда по местоседалището му го задължава в срок не по-дълъг от един месец да представи необходимото удостоверение за издаването на нова трудова книжка по образец съгласно приложение № 2.
(4) Когато работникът или служителят е работил и при други работодатели, работодателят по ал. 3 изисква от тях удостоверения по образец съгласно приложение № 2. Събраните удостоверения се предоставят в инспекцията по труда по опис.
(5) Работодателите са длъжни да издават исканите удостоверения по ал. 2 и 4 в 7-дневен срок от поискването им.
Чл. 8. (1) Неполучените от работниците или служителите трудови книжки, дневниците и екземпляр от издадените удостоверения се съхраняват при работодателя в продължение на 50 години, след което се предават на държавния архив. В същия срок се съхраняват и неполучените трудови книжки, дневниците и удостоверенията в инспекциите по труда за трудови книжки, издадени от тях.
(2) При закриване на предприятието, без да е посочен правоприемник, удостоверението или заверени по установения ред преписи се издават от съответния държавен архив, в който се съхраняват.
Винаги има изход

admin

Ето това е професионален съвет от човек, който по всичко личи, че разбира от тези неща. Браво!

р...

Чл.350 т.1 е също много полезна,сега го търся,работниците имаме много права,но не си ги знаем,когато разбрах това и почнах битката с предишния ми работодател бях горда,че и аз чуках на масата като него,но с факти и правата си -не като него с голи думи и заплахи. ;)
Винаги има изход

р...

Актът за прекратяване на трудов договор се подписва и от двете страни по трудовото правоотношение. Съгласно чл. 128а, ал. 3 КТ при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването му. На основание разпоредбата на чл. 350, ал. 1 от КТ работодателят има задължение да предаде незабавно на работника или служителя оформената му по съответния ред трудова книжка. Според разпоредбата на чл.5, ал.7 от Кодекса за социално осигуряване, осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход: 1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения - в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението; 2. по искане на осигуряваното лице или негов представител - в 14-дневен срок от искането – чл.5, ал.7 от КСО. / въпроси и отговори - Министерство на труда и социалната политика

Нарочно наблегнах фразата на думата незабавно,ще посъветвам г-на да отиде във фирмата и да подаде една молба,че иска да му се предаде трудовата книжка,настоява тази молба да бъде с вх.номер оттам тече времето,защото НЕЗАБАВНО не е ден,два или три.Всичко ,което пиша съм го правила под строгия поглед и съвети на адвоката ми.За забавяне си взех още една заплата обезщетение.
Винаги има изход

admin

За съжаление повечето проблеми идват от незнание. Ако знаем повече за тези неща, и работодателите ще променят отношението си. А в момента те разчитат на незнанието и си правят каквото поискат.

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Незнанието е фактор,но се ми се струва,че въпреки многото членове и алинеи го няма последния момент,а той е страха от наказание
С други думи закона ни е слабичък ми се чини

admin

Е нали все пак те си правят законите по такъв начин, че да им е угодно....

р...

Цитат на: НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ - Вторник, 14 Декември, 2010, 15:02:10
Незнанието е фактор,но се ми се струва,че въпреки многото членове и алинеи го няма последния момент,а той е страха от наказание
С други думи закона ни е слабичък ми се чини
Ами Ники има го и този момент,аз и колежката която поведохме хорото срещу фирмата си взехме всичко,чрез адвокатите ,но следващите които ни последваха спечелиха делата ,но чакат съдия-изпълнителите,а те горките нищо не могат да продадат ,за да им изплатят сумите-защото е разграбено и разпродадено отдавна.Но...когато аз и другата им викахме"давайте бе имаме шанса ще ги осъдим...."адвоката ни беше  познат и много му вярвахме.Другите(около 20 човека)викаха ,да почваме ама не вярвали,да видели какво ще стане и когато стана тогава поискаха телефони и координати и почнаха и те...ама късно.Просто заблудена овнешка нация сме и затова ГОВЕДАТА така постъпват с нас във който и да е Бранш.
Винаги има изход

imter

Говеда сме и говеда ще си останем,до като има хора които ще се съгласяват да бъдат мачкани,ще има и такива които да мачкат.

rudi_virusa

Здравейте, явно не сте се зблъсквали със системата! знам си правата но не мога да ги потърся! ходих в главна агенция по труда и подадах жалба но ми отговориха, че са направили проверка и е установено, че имам да вземам само около 350лв. от 2000лв. просто са ме разписвали без да ми дават заплата! както и да е, за тези установени от тях 350лв. трябва да се обърна към съдебните органи!!!!! как като не съм вземал заплата и нямам пари?
Така, че няма как да потърся каквото и да е! Дори да се опитам, ми казаха, че делата ще се точят с години и ще се прекратят!
Трябва да има система която директно агенция по труда да търси наказателна отговорност от не-коректните работодатели и то безплатно тогава може да се оправят нещата!

ivopifeca

Цитат на: rudi_virusa - Вторник, 19 Май, 2015, 21:20:43
Здравейте, явно не сте се зблъсквали със системата! знам си правата но не мога да ги потърся! ходих в главна агенция по труда и подадах жалба но ми отговориха, че са направили проверка и е установено, че имам да вземам само около 350лв. от 2000лв. просто са ме разписвали без да ми дават заплата! както и да е, за тези установени от тях 350лв. трябва да се обърна към съдебните органи!!!!! как като не съм вземал заплата и нямам пари?
Така, че няма как да потърся каквото и да е! Дори да се опитам, ми казаха, че делата ще се точят с години и ще се прекратят!
Трябва да има система която директно агенция по труда да търси наказателна отговорност от не-коректните работодатели и то безплатно тогава може да се оправят нещата!
Колега,провери по подробно.Поразпитай все пак.

rudi_virusa

Цитат на: ivopifeca - Вторник, 19 Май, 2015, 21:26:45
Колега,провери по подробно.Поразпитай все пак.
Колега кое да проверя все пак? аз казах какво съм проверил и какъв е резултатът а ти ми казваш провери все пак!
Ако имаш някаква информация казвай?

hunter_75

Руди,попитай ги колко сигнала има срещу Вес Транс,и как така никога досега не са открили нарушения,ангажирай и някоя медия даже.Трудово-правните дела доколкото знам са безплатни,най-добре иди в прокуратурата и се поинтересувай

hunter_75