• Welcome to Форум на българските шофьори.

Очила за нощно каране и мъгла

Започната от Trucker_Boy, Четвъртък, 07 Април, 2011, 14:00:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

doktora179

Първо трябва да сте ненормални вечерта да карате с такива очила ще ви помислят за наркоманчета второ може и за луди трето за 15 лева такива очила ми се струват пунта мара нещо такова ако ще си купува някой такива нека да даде 70 евро с сигурност ще са много по-добри но това е моето мнение.

doktora179

Don_Bazilio

Да споделя и моя опит. През декември м. г. си сменях шоф. книжка и си вадих медицинско-на него записаха "Годен за С+Е с очила". И тъй като си знам, че си имам лек проблем с очите и този проблем е променлива величина, отидох при очния си лекар - да си проверя зрението. Човека ми каза, че промяната е малка, но имайки пред вид професията ми - трябва да сменя очилата. Предписа ми освен за диоптрите и астигматизма, антирефлексно покритие и фотосолар за нощното каране(при заслепяване стъклата стават почти черни - като слънчевите). Оттогава не съм имал никакви проблеми. Виж, за мъглата няма очила, които да помагат (мое мнение, защото съм сменил поне 4-5 чешита). Според мен те дават излишна увереност, че виждаш през мъглата. При нея помагат само фаровете за мъгла и разумната скорост. При мъгла карам с такава скорост, че да съм сигурен във всичко, даже и в навременното спиране. Използувам и метода "КЪРЛЕЖ", при който изчаквам някой движещ се с 10-15 км/ч повече от мен, да ме изпревари - оставям такава дистанция, че ясно да му виждам стоповете(задните фарове за мъгла) и да мога да спра при внезапно спиране от негова страна. Така карам "залепен като кърлеж за него" 10-15 км след което при първа възможност го изпреварвам и започвам аз да водя, за да си починат очите му - смятам, че така е колегиално. Поемането на неразумни рискове в извънредни ситуации често има фатални последици - вижте колко много паметници има по пътищата из цяла Европа...А аз искам да работя и да се прибера в къщи! Затова - УМНАТА, колеги!!!

Don_Bazilio

stamenov1

Тъй като интернет адреса на клуб Ситроен българия е променен, който се интересува може да види моделите на новия адрес.
http://www.clubcitroen.bg/forum/viewtopic.php?f=89&t=29845

Очилата, съм ги виждал и по оптики но на цени 2-3 пъти по-високи.
Очилата подобряват контраста на виждане в мъгла, и намаляват умората в окото в следствие на паразитната светлина на фаровете отразена от мъглата.
Отделно действат и много добре при заслепяване на насрещни фарове.
Тествал съм в продължение на доста години почти всички модели които съм продавал.
Поляризираните модели, са с по-тъмни плаки, и аз специално в мъгла предпочитам по-евтиния модел, но поляризирания е по-добър при интензивно насрещно движение, и спира и отблясъците и от стъклото на нашия автомобил, а денем не се вижда и отражението на оставени светли предмети на таблото.
Най-отдавна продавам моделите на Matsuda които са със стъкло, но вече се внасят много по-рядко, и изискват доста по внимателно боравене с тях, да не се удрят и притискат, защото лесно се нараняват и пукат стъклата. Новите модели са с поликарбонатни "стъкла".
ХОРА КАРАЙТЕ РАЗУМНО! УМНИЯТ ОТСТЪПВА !!!
ПРАВЕТЕ ДОБРО, ЗАЩОТО ЗЛОТО В СВЕТА И БЕЗ ТОВА Е МНОГО!!!

stamenov1

Ето линк към наличноста в момента по молба на колежка от форума.
http://www.clubcitroen.bg/forum/viewtopic.php?f=89&t=29845&p=338705#p338705
ХОРА КАРАЙТЕ РАЗУМНО! УМНИЯТ ОТСТЪПВА !!!
ПРАВЕТЕ ДОБРО, ЗАЩОТО ЗЛОТО В СВЕТА И БЕЗ ТОВА Е МНОГО!!!

bobikat

Искам да попитам как е видимостта при товарен автомобил в мъгла спрямо лек автомобил? Примерно при видимост до 50м. Размишлявайки, колкото по-ниско се намира шофьора, толкова видимостта е по-добра. Питам, защото преди 1 месец имах оплакване от съпругата, че професионален шофьор навлиза в нейното платно, по време на мъгла и без ляв мигач и тя се принуждава да излезе извън пътя!!! Та...?

Mystang

От високо се вижда по добре в мъгла и дъжд.

bobikat

driver1

Цитат на: Mystang - Сряда, 19 Ноември, 2014, 08:57:05
От високо се вижда по добре в мъгла и дъжд.

Това не е вярно. Мъглата се разрежда непосредствено до земята и се сгъстява нагоре. Това е и причината т.нар. "фарове за мъгла" да бъдат монтирани в най ниската възможна част на автомобилите.

Mystang

Щом така мислиш....

ivopifeca

Аааа измислени са очила за денонощно каране,без право на ходене по малка нужда-мечтата на Биг-Босссс-брадър ;)Спането вече ще е демоде :)

ivopifeca