• Welcome to Форум на българските шофьори.

Внимание!!! Нови изисквания в Унгария

Започната от VOLVO 480, Сряда, 21 Ноември, 2012, 21:10:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

VOLVO 480

ИНФОРМАЦИЯ

относно прилагане на чл. 15, параграф 7 от Регламент (ЕИО) № 3821/85 относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт

Изпълнителна агенция ,,Автомобилна администрация" информира, че при извършване на международни автомобилни превози от, до и транзит през територията на Република Унгария, за доказване на периодите, които обхващат текущия ден и предходните 28 дни, водачите следва да попълнят полето ,,отпуск или почивка" в ,,Удостоверението за дейности", когато водачът не е управлявал, не е извършвал друга дейност,  не е бил на разположение,  не е бил в отпуск по болест или годишен отпуск, като се включват и случаите на частична безработица, стачка или локаут. Горепосоченото изискване е в съответствие с Тълкувателно разяснение 5 на Европейската комисия. При липса на удостоверение,  водачите могат да предоставят и съответния документ, издаден от бюрата по труда към Агенция по заетостта, ако водачите са били регистрирани като безработни.

Унгарските контролни органи ще налагат глоби на водачите при непредоставяне на един от двата горепосочени документа.

За повече информация виж приложението:

http://ec.europa.eu/transport/modes/road/social_provisions/doc/guidance_5_bg.pdf

Унгарците са полудели,аз лично гръмнах 1500 евро вчера заради тази нова простотия измислена от тях на Надлак!
Стигна се до там,че имам всички необходими документи и,че не съм работил и съм в нова фирма и пак ме глобиха,дори им показах извадка от НАП кога съм назначен,и това не помогна!
Вече трябва да се ходи и при нотариус да се изважда документ че не си работил например,като в моя случай 4 мес. не съм работил,и няма как да събера 28 шайби макар и да имам всякакви бележки,договори и прочие .
Това ми каза преводача на границата за 2 часа се събрахме 10 човека Българи и глобите варираха от не по малко 750 евро до 1500евро!

С две думи бележките умряха в тяхната държава,просто не ги признават вече!

VOLVO 480

dinko_ferrari

Е те все някога щяха да намерят цаката на бележките!

dinko_ferrari

nikol

.........ще утепат пак некой маджар, и ще мирнат >:( >:( >:( >:( >:(

Huligan

А стига бе пак нови глупости измислиха маджарите >:(

grants

Брей кво ли не измислят тия гадове пък глобите доста солени  >:(
Не всичко е пари,но всичко е с пари

loshdancho

Цитат на: VOLVO 480 - Сряда, 21 Ноември, 2012, 21:10:51
ИНФОРМАЦИЯ

относно прилагане на чл. 15, параграф 7 от Регламент (ЕИО) № 3821/85 относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт

Изпълнителна агенция ,,Автомобилна администрация" информира, че при извършване на международни автомобилни превози от, до и транзит през територията на Република Унгария, за доказване на периодите, които обхващат текущия ден и предходните 28 дни, водачите следва да попълнят полето ,,отпуск или почивка" в ,,Удостоверението за дейности", когато водачът не е управлявал, не е извършвал друга дейност,  не е бил на разположение,  не е бил в отпуск по болест или годишен отпуск, като се включват и случаите на частична безработица, стачка или локаут. Горепосоченото изискване е в съответствие с Тълкувателно разяснение 5 на Европейската комисия. При липса на удостоверение,  водачите могат да предоставят и съответния документ, издаден от бюрата по труда към Агенция по заетостта, ако водачите са били регистрирани като безработни.

Унгарските контролни органи ще налагат глоби на водачите при непредоставяне на един от двата горепосочени документа.

За повече информация виж приложението:

http://ec.europa.eu/transport/modes/road/social_provisions/doc/guidance_5_bg.pdf

Унгарците са полудели,аз лично гръмнах 1500 евро вчера заради тази нова простотия измислена от тях на Надлак!
Стигна се до там,че имам всички необходими документи и,че не съм работил и съм в нова фирма и пак ме глобиха,дори им показах извадка от НАП кога съм назначен,и това не помогна!
Вече трябва да се ходи и при нотариус да се изважда документ че не си работил например,като в моя случай 4 мес. не съм работил,и няма как да събера 28 шайби макар и да имам всякакви бележки,договори и прочие .
Това ми каза преводача на границата за 2 часа се събрахме 10 човека Българи и глобите варираха от не по малко 750 евро до 1500евро!

С две думи бележките умряха в тяхната държава,просто не ги признават вече!

Така и не можах да разбера : Имал ли си бележка за почивка? Как е била попълнена?
И кое и защо не са признали?
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

ivopifeca

Цитат на: loshdancho - Петък, 23 Ноември, 2012, 19:12:47
Така и не можах да разбера : Имал ли си бележка за почивка? Как е била попълнена?
И кое и защо не са признали?

Бате,ти пак не си разбрал,или се пишеш на голем пътешественик-не с тоя тон де,попитай,какво трябва да се представи,как,откъде,по какъв начин,ти се бараш на тия с оранжевите робашки-имал ли си тва,кво си попълнил.....чекай бе...похари,ако не си в час,кажи-какво трябва да направя...как да го направя и т.н.

loshdancho

Цитат на: ivopifeca - Петък, 23 Ноември, 2012, 22:22:46
Бате,ти пак не си разбрал,или се пишеш на голем пътешественик-не с тоя тон де,попитай,какво трябва да се представи,как,откъде,по какъв начин,ти се бараш на тия с оранжевите робашки-имал ли си тва,кво си попълнил.....чекай бе...похари,ако не си в час,кажи-какво трябва да направя...как да го направя и т.н.

За твое сведение, пътувам само там:Унгария, всяка седмица, и бележките са ми ги гледа ли доста пъти.
От написаното ,не става ясно, дали са го глобили заради липса на бележка или поради скорошното му започване на работа времето в бележката е преди датата на трудовият договор.Човека изрично е показал какво трябва да е отметнато "водачите следва да попълнят полето ,,отпуск или почивка"

Второ въпроса не е отправен към теб,а към човека,който съм цитирал!
Трето в качеството си на какъв тогава взимаш отношение?

VOLVO 480

Проблема беше такъв колега,че имах всички документи от назначението ми до момента на контрола в Унгария,но липсват на 7 дни от работния цикъл,а именно започнал съм работа на 28.10.2012 и до момента на контролата нямам 28 шайби+1 за деня на управлението по регламент 561.Дефакто съм представил 21 шайби+тази за деня на управление и Маджарите се заядоха с проблема че липсват пълен комплект от 28 броя шайби,като няма как да ги имам след като съм започнал работа на 28.10.2012 в нова фирма!
Новото изискване за тяхната държава е,че трябвало да имам документ от бюрото по труда,че именно преди тази дата не съм управлявал или извършвал друга дейност за периода преди 28.10.2012 като този същия документ трябвало да бъде и НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН!
   Другия парадокс е,че сега например някой си извади картата от тахографа и почива пак трябва да пише саморъчно бележка и да ходи при нотариус да му бъде заверена бележката ,че аджиба не си карал или извършвал друга дейност!Демек с официалните бележки може само да си избършеш Г..А в Унгарската държава! >:(

loshdancho

Пак не разбрах:
-Имал ли си бележка издадена от фирмата, в която си работил за тези дни, в които не си бил назначен.
Ако си имал и тя е издадена от фирмата, в която работиш, то тази бележка се види фалшива и резонно ще те глобят.
Защото фирмата може да ти издаде бележка само за периода, в които си назначен (в същата). Та нали от горе си пише име на фирма . Как една фирма ще ти издаде документ, за време в което не си бил назначен?
Иначе си е голям проблем доказване на времето в което си бил безработен.
На времето това изискване за нотариус го имаше и явно още важи.... Ходил съм със шефа при нотариус да завери точно такъв документ, само че беше преди много години... когато швабите искаха само по седем шайби. И ставаше дума само за 48 часа в които съм бил почивка.

admin

Цитат на: loshdancho - Събота, 24 Ноември, 2012, 12:57:29
Пак не разбрах:
-Имал ли си бележка издадена от фирмата, в която си работил за тези дни, в които не си бил назначен.
Ако си имал и тя е издадена от фирмата, в която работиш, то тази бележка се види фалшива и резонно ще те глобят.
Защото фирмата може да ти издаде бележка само за периода, в които си назначен (в същата). Та нали от горе си пише име на фирма . Как една фирма ще ти издаде документ, за време в което не си бил назначен?

Абсолютно логично и напълно те подкрепям в случая.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

human1970

На мен нещо не ми стана много ясно.
При мен случая е следния: Работя във фирма, налага се да карам камиончето /което е с тахограф с шайби/ веднъж на 3 месеца. Последно го карах в събота /16.03.2013г./. От понеделник /18.03./ до 30.03. съм в платен годишен отпуск. От 01.04. съм в неплатен отпуск за 1 календарен месец /април/. От 01.04. ще бъда назначен на трудов договор като "шофьор-международни превози" в друга фирма и примерно на 02.04. ще тръгнем на курс с друг водач от фирмата /понеже нямам опит/.
Имам пусната бележка за дните преди 16.03. - че съм изпълнявал друга работа - някъде от ноември. Имам шайба за 16.03. Сега разбирам, че ще трябва от старата фирма да ми се пусне документ /17.03-31.03/ - годишна отпуска. Както и, че тези 2 удостоверения + шайбата за 16.03. ще трябва да ги взема с мен - че ако ме проверят по пътя - да им ги покажа.
А това за нотариалната заверка въобще не ми стана ясно - да не би да трябва на 2-те удостоверения да им правя нотариална заверка на подписа на шефа??? Нали си има печат на фирмата и подпис.

VOLVO 480

Цитат на: human1970 - Вторник, 19 Март, 2013, 20:19:26
На мен нещо не ми стана много ясно.
При мен случая е следния: Работя във фирма, налага се да карам камиончето /което е с тахограф с шайби/ веднъж на 3 месеца. Последно го карах в събота /16.03.2013г./. От понеделник /18.03./ до 30.03. съм в платен годишен отпуск. От 01.04. съм в неплатен отпуск за 1 календарен месец /април/. От 01.04. ще бъда назначен на трудов договор като "шофьор-международни превози" в друга фирма и примерно на 02.04. ще тръгнем на курс с друг водач от фирмата /понеже нямам опит/.
Имам пусната бележка за дните преди 16.03. - че съм изпълнявал друга работа - някъде от ноември. Имам шайба за 16.03. Сега разбирам, че ще трябва от старата фирма да ми се пусне документ /17.03-31.03/ - годишна отпуска. Както и, че тези 2 удостоверения + шайбата за 16.03. ще трябва да ги взема с мен - че ако ме проверят по пътя - да им ги покажа.
А това за нотариалната заверка въобще не ми стана ясно - да не би да трябва на 2-те удостоверения да им правя нотариална заверка на подписа на шефа??? Нали си има печат на фирмата и подпис.

И аз имах всякакви печати,но увиснах с 1500 евро,целта на занятието е да докажеш какво си правил във времето когато не си управлявал от едната фирма в която си работил до другата когато си започнал!И куп други Маджарски измислици!

human1970

Хм. Добре, че предупреди. Въобще не се бях сетил за тия неща. Ще си взема шайбата, заповедта дето ми е пусната за 16.03., удостоверенията/бележките/, утвърдените молби за платен годишен отпуск и на неплатения - то стана цяла папка.

Красимир Тодоров

Братле, базикали са те. АЕБТРИ не споменават за изискване да вадиш бележка от бюро по труда. Това в определени случаи не можеш да направиш, примерно ако не си регистриран там. Напуснал си от една фирма и си си седял 1 месец у дома за кеф. Никой не може да ти издаде удостоверение за дейности за тоя месец. При започването в нова фирма караш 28 дни с копие на трудов договор и удостоверение. В някои фирми (като тази в която работя) се подписва декларация, че не си карал до датата на подписване на трудовия договор и 28 дни назад. А фирмата ни е много в час с тия неща. След 29 дни можеш да не им показваш трудов договор.
Аз бях с полски табели и румънеца и унгареца на Борш поискаха полския ми трудов договор, щото требвало да го нося. Аз им поисках техните договори да ги видя с идеята, че щом аз съм длъжен да си нося договора и те са длъжни и румънеца като нема кво да ми каже ме изпрати на ренген контрол... унгареца учудващо напоследък е кротък

Красимир Тодоров