• Welcome to Форум на българските шофьори.

Психологическа годност

Започната от admin, Понеделник, 11 Април, 2011, 13:13:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

briko

Съгласен съм. Преди малко ми се обадиха от София/ КЗД /  за преписката, къде да ми я изпратят. Попитах служителката, дали ще има продължение и тя отговори да, но чакам писмото и тогава ще съм сигурен на 100% дали от комисията ще образуват дело.

г-н Стамболийски, писах ви и на другата ел.поща.

briko

briko

:) Колеги помагайте, трябва да представя факти по темата пред КЗД. Моля ви, за достоверна информация какви прегледи имат и през колко време проф. шофьори в страните от ЕС.

briko

SEMPER

В Германия медицински преглед от две части на всеки 5 години.
Първата част е преглед при очен лекар. Продължава над час и е изключително тежък. Минаваш през 15 различни уреда.
Втората част при общ лекар - кардиограми, иследвания на кръв и други такива, но най тежката част е за слуха - пускат ти звуци с различна честота през различни интервали,  и натискаш едно копче като чуеш звук. За ляво и дясно ухо - отделно. След това излиза една разпечатка от компютъра - каквото е сабя показала....

С двете медицински отиваш  и ти преиздават професионалната категория за още 5 години.

По мое мнение, ако медицинските в България се правят така - половината професионални шофьори ще си останат само с любителската книжка.

Цената на двата  прегледа прехвърля 200€

Нещо подобно на нашето психо, да не кажа направо същото се минава, за да си изкараш документ за шофьор на такси, автобус, мийт ваген - това е пак за превоз на хора по договор. Изобщо е ако караш хора - независимо дали един, или седемдесет човека.  Също е с 5 години давност.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

Ал.Стамболийски

Колега SEMPER тези прегледи не са ли за преиздаване на свидетелството за управление?

SEMPER

За преиздаване - със сигурност.

За първоначално не знам, аз реално съм си сменял книжката - от българска за немска. Мисля че и за първоначално не са по различни медицинските. Няма логика за преиздаване да ти искат нещо повече, или нещо по малко отколкото за първоначално.

Ако не се явя на медицинските - реално си губя категорията. Но не знам ако се реша след няколо години да си я възстановя - дали само медицинско трябва пак, или е по сложно.

Но не познавам някой който тук да си е изкарал С-то, за да съм сигурен кое как е точно при първоначалното.

Всичко, което пиша е на база собствен опит, или на мои близки.
Теоретично не съм запознат, и да тръгна да ровя в гезетците им - с толкова сложни думи са описани, че и германец не може да е сигурен дали правилно е разбрал ...

А за тяхното психо - явяваш се, когато ти възникне такава необходимост. Ако реша да стана таксиджия - ще трябва да се явя.
Ако няма да превозвам хора - не трябва да ходя на такова чудо.

В България психото реално е само за професионалните категории, тук и с B категория трябва да се явиш, щом ще превозваш хора срещу заплащане.

Тук това не се казва точно психо, но практически има машина за реакции, фигурките, и тъпи въпроси - почти едно към едно с нашето психо.

Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

briko

С напредването на възраста някой звукове не се чувават, това е известно и е при всеки човек. Относно психотеста в Германия сигурен ли си, че е като нашия - измерване на реакции, интелигентност, агресивност и т. н. имат ли тази апаратура като тук и информацията от него стига ли до работодателя?

SEMPER

Да, нали това написах - машина за реакции имат-с бутони педали, лампи и звуци., картинките, като за тест за интелигентност и глупави въпроси.

Аз лично не съм го минавал, жената ходи, и както ми го обясни си е съвсем близко до психото,  което аз съм държал в България.

Ако не го минеш - работодателя ти няма как да не разбере. Ако не го минеш си губиш разрешението за професията, съответно няма как да караш, и работодателя трябва да те съкрати.

briko

:) Ок, едновременно сме писали вчера. Като времетраене пак ли е 4-5 часа?

SEMPER

Не, по малко от два часа трае процедурата, но се чака опашка голяма :)

Един по един се минава, не е групово.

цецодебел

Цитат на: briko - Понеделник, 06 Март, 2017, 19:41:51
:) Колеги помагайте, трябва да представя факти по темата пред КЗД. Моля ви, за достоверна информация какви прегледи имат и през колко време проф. шофьори в страните от ЕС.
В Италия не само шофьори , а всички които работят с опасни машини , един път в годината минават медицински преглед за сметка на фирмата. Прегледа е в две части ,обикновенно събота сутрин ,като ти казват в четвъртък или петък !
Първата част е лабораторна : кръв и урина ( пикаеш пред тях зад параванчето) за да няма хитреци.След това при доктор : кръвно, мери ти обема на дробовете(Издишваш в апарат )проверка на слуха същото като Семпер го е казал, общ преглед с слушалката и ако имаш оплаквания . Резултатите ако си ок. незнам къде отиват . Ако се издъниш на уринката е длъжен да те уволни :D Ако нещо си болен да те лекуват ...
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

Boroman21

Абе май ще се набутате с тия ви искания , да не ревете след време.

Sent from my iPhone using Tapatalk

admin

Цитат на: Boroman21 - Неделя, 12 Март, 2017, 11:05:13
Абе май ще се набутате с тия ви искания , да не ревете след време.

Същото си помислих и аз.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

цецодебел

Цитат на: admin - Неделя, 12 Март, 2017, 11:37:34
Същото си помислих и аз.
Що имам чувство че некой хора ги е шубе ???
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

Boroman21

Цитат на: цецодебел - Неделя, 12 Март, 2017, 12:01:51
Що имам чувство че некой хора ги е шубе ???
От какво ?

briko

:)В момента всички работодатели трябва веднъж годишно да те прекарат през преглед. Благодарение на такъв преглед разбрах, че съм с високо кръвно и започнах лечение, можеше да съм ритнал камбаната, понеже нямах никакви симптоми. 80% от хората в работоспособна възраст страдат от високо кръвно, но провеждаш ли профилактика няма проблем. Та не разбрах, защо трябва да се притеснявам от редовните мед. прегледи?

briko