• Welcome to Форум на българските шофьори.

Има ли разлика в скоростните кутии на дизеловите Mercedes "Sprinter" ?

Започната от juli76, Вторник, 15 Януари, 2013, 09:12:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

juli76

Интересува ме има ли разлика в предавателните числа на скоростите при дизеловите спринтери от първо поколение.Говоря за моделите  с различна мощност на мотора и товароносимост.Почти сигурен съм че са с еднакви кутии а разликата се явява в предавателното число на диферециалите,но искам все пак да го потвърди човек който е по навътре в нещата и има опит с подобни микробуси.

juli76

loshdancho

Аз също нямам много опит с микробуси, но за съвет става.
Намери табелките и запиши номерата на скоростите. Запиши всичко и после в магазина,  там могат да ти кажат има ли разлики и какви са те.
Тука, доколкото съм чел, има колеги занимаващи се с микробуси и могат да кажат- точно къде да направиш справката.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

loshdancho

ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

SEMPER

Нямат табелки.

Не мога да съм много полезен по темата, само споделям мои лични наблюдения

Инфо малко трудно се намира.
Аз сменях кутия на скоро без да знам дали сложих точно същата (даже не се знаеше точно нито марката нито модела от който е сваляна, но визуално беше едно към едно) и все още се филмирам че са ми различни предавателните числа.

По вин в сервиз биха могли да кажат с какъв тип кутия се очаква да е возилото по принцип, но може и да е сменяна.

Основно наистина се играе с диференциалите, но от опита който имам (по старите мерцедеси, фолксвагени,пежа/ситроени) съм забелязал че кутиите на един и същи модели имат доста външни разлики, така че да не са заменяеми отделни възли Склонен съм да мисля, че може би сменят с малко и предавателните числа, но няма да са такива промените че да се усети фатално при смяна на кутия.

Основната разлика се прави от диференциала.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

juli76

Веднъж  е правих кутията преди години,бяха заминали лагерите на първичния вал но имам и един луфт  в задния лагер към кардана в следствие на износване на корпуса на кутията там където лежи въпросния лагер и сега реших да сменя цялата кутия.Просто исках да съм сигурен че като тръгна по моргите за кутия втора употреба ще е идентични с моята.Знам че конструктивно са еднакви и почти сигурен съм че нямат разлика в предавките.Всъщност става въпрос за микробус VW LT на който трансмисията и окачването са като на Mercedes Sprinter включитело и скоростната кутия.

SEMPER

Щом ще я  взимаш цяла от морга, даже няма смисъл от питането ти.
В повечето случаи ако е декуплирана моргаджиите даже няма да знаят от какъв автомобил точно е свалена.

Важното е да я огледаш детайлно да е напълно идентична външно с твоята - приводи,захвати, изобщо всички детайли.

От морга като цяло е изгоден варианта,дават някаква елементарна гаранция. Има само една уловка - ако излезе дефектна, разходите по танспортирането, монтажа,демонтажа и връщането обикновено са съпоставими с цената на кутията. Никъде няма да дадат да се отваря,единствения шанс е да имаш късмет всичко да е наред.

Все пак като я избираш си вземи един ключ за пробка,нея ще ти разрешат да я развиеш, и гледай пробката да не е много "натаралежена" отвътре. Няма начин
използвана кутия да няма стружки там, но гледай да са малко.

Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

ET VIT-93

Гледай сега момче. Вземи въпросния лагер,и с бавна стъпка отиди при първия КАЛАЙДЖИЯ. Прецени сам на око, колко е луфта в корпуса на кожуха, и му кажи колко дебело да го калайдиса. Сложи му зегера, после,и го набий. Повече от 2-3 лв няма да е работата ;). При набиването,ще падат стружки, но не се шашкай, калаят е изключително мек. Подавай му газ смело. Успех.                                                                  

P.S.Това инфо да послужи на всички тук имитатори в занаята, и на всички които от тук събраха, и събират инфо за пътища, управление на дадено МПС, и след това те убеждават как през ноЩа (може би трябва с ШТ) ? Румънците боднали табела на Гюргево, "ГЮРГЕВО-КРАЙОВА" ? , нали така Газда?

admin

Цитат на: ET VIT-93 - Сряда, 16 Януари, 2013, 15:55:10
P.S.Това инфо да послужи на всички тук имитатори в занаята, и на всички които от тук събраха, и събират инфо за пътища, управление на дадено МПС, и след това те убеждават как през ноЩа (може би трябва с ШТ) ? Румънците боднали табела на Гюргево, "ГЮРГЕВО-КРАЙОВА" ? , нали така Газда?

Пробвал съм преди години този метод на скоростната кутия на едно Деу Тико, където натоварването е несравнимо по-малко и методът не сработи. Допълнително след превъртането отново на лагера пак свалих скоростите и направих с център определен брой удари по леглото на лагера и пак нищо не стана. След третото сваляне открих лагер с равен вътрешен диаметър и по-малък външен, съответно втулка при стругар с накатка и познай, пак превъртя. Накрая проблемът се разреши с друга скоростна кутия.

P.S. Още един излишен емотикон, спам за Румъния в тема за скоростна кутия или пояснения за етническия произход на калайджията и заминаваш отпуск за месец!
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

ET VIT-93

P.S. Още един излишен емотикон, спам за Румъния в тема за скоростна кутия или пояснения за етническия произход на калайджията и заминаваш отпуск за месец!  :o ??? ::)направих с център определен брой удари по леглото на лагера и пак нищо не стана !!!!!!!!::) ???Имах си,Аз и да се закълнеш,че си успял!,да набиеш центри на черупката на лагера!.А,ако го направиш лично ще дойда с БТВ и ПЛАЩАМ РЕПОРТАЖА ДА СЕ ИЗЛЪЧИ,в реално време как ковеш черупката на лагер :o ;DЕй го дей,Горна Джумая.Център се бие,и то на гъсто,колкото може в отвора на кужуха на кутията!!!!!!!!Очаквам БАН,защото те бъзикам,но Ти сам си го правиш да не те отразяват реалните тук шофьори,които ми се броят на пръстите на 2-те ръце,но Ти не си там. :DИзглежда,не си ме разбрал.Ако, не е изпитано лично от мен,никога небих дал АКЪЛ.ПОНЕЖЕ СЕ ВЗИМАШ МНОГО НА СЕРИОЗНО,И ТОГАВА СИ ПРЕНЕБРЕГНАЛ ИЗРИЧНОТО УКАЗАНИЕ на този,който те е упътил какво,и как да направиш.Затова силно се съмнявам в твойта лична практика!!!!!!!?.Айде погледни,че и на улицата кипи живот.Екрана на компа не е всичко. Немога да разбера,когато ти се казват нещата право в очи,защо не го приемаш.Толкова ли можеш,"БАН",и готово или до преди този форум си мачкан,и не са те оценили?.Не се ли убеди,къде ми е?. Погледни навън,кипи някакъв живот,там стани някой,а не тук с копчето.              Между другото,ЦИГАНИН е официален ЕТНОС,и не се престаравай,питай по-възрастните, патилите!.Българин!!!!!!!!КАЛАЙДЖИЯ,НЯМАААААА!!!!!!!!!.Махни ги имотиконките,и няма да ги ползвам.Даже има,по-така харошае изразяващи бъзикането,по-арно вземи мерки да ги добавиш.

juli76

Гледай сега момче. Вземи въпросния лагер,и с бавна стъпка отиди при първия КАЛАЙДЖИЯ. Прецени сам на око, колко е луфта в корпуса на кожуха, и му кажи колко дебело да го калайдиса. Сложи му зегера, после,и го набий. Повече от 2-3 лв няма да е работата ;). При набиването,ще падат стружки, но не се шашкай, калаят е изключително мек. Подавай му газ смело. Успех.                                                                  

Въпреки че не претендирам да съм голям разбирач като някой други тук, съм технически грамотен,обмислял съм подобни варианти с наваряване,уплътнявае и тн..но не ми се струват удачни.При положение че за сваляне,качване,ремонт и части аритметиката ще ми излезне горе долу колкото да купя друга кутия. Предпочитам да реша проблема генерално а въпросната кутия ще опитам да продам на части и пак ще съм на сметка.Благодаря все пак за съвета. :)

admin

Цитат на: ET VIT-93 - Сряда, 16 Януари, 2013, 16:52:12
Имах си,Аз и да се закълнеш,че си успял!,да набиеш центри на черупката на лагера!.А,ако го направиш лично ще дойда с БТВ и ПЛАЩАМ РЕПОРТАЖА ДА СЕ ИЗЛЪЧИ,в реално време как ковеш черупката на лагер :o ;DЕй го дей,Горна Джумая.Център се бие,и то на гъсто,колкото може в отвора на кужуха на кутията!!!!!!!!Очаквам БАН,защото те бъзикам,но Ти сам си го правиш да не те отразяват реалните тук шофьори,които ми се броят на пръстите на 2-те ръце,но Ти не си там. :DИзглежда,не си ме разбрал.Ако, не е изпитано лично от мен,никога небих дал АКЪЛ.ПОНЕЖЕ СЕ ВЗИМАШ МНОГО НА СЕРИОЗНО,И ТОГАВА СИ ПРЕНЕБРЕГНАЛ ИЗРИЧНОТО УКАЗАНИЕ на този,който те е упътил какво,и как да направиш.Затова силно се съмнявам в твойта лична практика!!!!!!!?.Айде погледни,че и на улицата кипи живот.Екрана на компа не е всичко. Немога да разбера,когато ти се казват нещата право в очи,защо не го приемаш.Толкова ли можеш,"БАН",и готово или до преди този форум си мачкан,и не са те оценили?.Не се ли убеди,къде ми е?. Погледни навън,кипи някакъв живот,там стани някой,а не тук с копчето.              Между другото,ЦИГАНИН е официален ЕТНОС,и не се престаравай,питай по-възрастните, патилите!.Българин!!!!!!!!КАЛАЙДЖИЯ,НЯМАААААА!!!!!!!!!.Махни ги имотиконките,и няма да ги ползвам.Даже има,по-така харошае изразяващи бъзикането,по-арно вземи мерки да ги добавиш.

Ти наистина трябва да си много объркан, за да си помислиш, че съм набивал центри в закалената черупка на лагера. Естествено, че центрите бяха в двете половини на кожуха на скоростната кутия. И повярвай ми, претендирам да разбирам достатъчно много от автомобили. Както разбирам и от много други неща. За съжаление обаче вероятно интелигентността ми не е достатъчна, за да проследи висотата на мислите и изразяванията ти. А и както ти каза човекът по-горе, остави тези калайджии. Той ще си купи друга скоростна кутия, както направих и аз. Между другото, имаш ли някаква представа от какво се е появил при мен този шум в скоростите, оказал се по-късно причинен от превъртял в леглото си лагер? Ще поясня само, че беше неделя, смених маслото в скоростите, налях Shell 80W90 и буквално след два дни възникна този проблем.

SEMPER

Гледай сега момче. Вземи въпросния лагер,и с бавна стъпка отиди при първия КАЛАЙДЖИЯ. Прецени сам на око, колко е луфта в корпуса на коуха, и му кажи колко дебело да го калайдиса.

Ти в кой век живееш ...  ::) ::) ::)

Тези съвети, които даваш ги практикувай на твоя дъргел,и не се опитвай да набутваш други хора с технологии които ползва Хасан да си ремонтира магарешката каруца. 

П.С. Такива съвети трябва директно да се трият, а не да се дискутират, че има реална опастност някойда се изкуши да пробва.

ET VIT-93

Цитат на: SEMPER - Сряда, 16 Януари, 2013, 23:21:54
Ти в кой век живееш ...  ::) ::) ::)

Тези съвети, които даваш ги практикувай на твоя дъргел,и не се опитвай да набутваш други хора с технологии които ползва Хасан да си ремонтира магарешката каруца.  

П.С. Такива съвети трябва директно да се трият, а не да се дискутират, че има реална опастност някойда се изкуши да пробва.

Аз добре му шепна,че и Ти да съжалиш дето си създал моргата.А що се отнася до Меймет,бил си добър слушател,а НЕ ОЧЕВИДЕЦ как се бърше бутало с фин пясък клекнал в рибарска стойка ;) ;D.Моргите скоро няма да фалират,благодарение на системата,която Ви направи инвалиди във въяко едно отношение.Щом мислиш,че е по-добре да кихнеш 500 лева вместо 5 твой проблем.Но ненатрапвай страха си,и мекотата на мераклиите да се изцапат с деференциялно масло.Може пък да установи,че се мие в продължение на седмица,и мириса да му напомни на някой зеленчук ;) ;D

Редактиран цитат! ... само!

admin

Цитат на: ET VIT-93 - Сряда, 16 Януари, 2013, 16:52:12
Очаквам БАН,защото те бъзикам,но Ти сам си го правиш да не те отразяват реалните тук шофьори,които ми се броят на пръстите на 2-те ръце,но Ти не си там. :DИзглежда,не си ме разбрал.Ако, не е изпитано лично от мен,никога небих дал АКЪЛ.ПОНЕЖЕ СЕ ВЗИМАШ МНОГО НА СЕРИОЗНО,И ТОГАВА СИ ПРЕНЕБРЕГНАЛ ИЗРИЧНОТО УКАЗАНИЕ на този,който те е упътил какво,и как да направиш.Затова силно се съмнявам в твойта лична практика!!!!!!!?.Айде погледни,че и на улицата кипи живот.Екрана на компа не е всичко. Немога да разбера,когато ти се казват нещата право в очи,защо не го приемаш.Толкова ли можеш,"БАН",и готово или до преди този форум си мачкан,и не са те оценили?.Не се ли убеди,къде ми е?. Погледни навън,кипи някакъв живот,там стани някой,а не тук с копчето.              Между другото,ЦИГАНИН е официален ЕТНОС,и не се престаравай,питай по-възрастните, патилите!.Българин!!!!!!!!КАЛАЙДЖИЯ,НЯМАААААА!!!!!!!!!.Махни ги имотиконките,и няма да ги ползвам.Даже има,по-така харошае изразяващи бъзикането,по-арно вземи мерки да ги добавиш.

Не се старай чак толкова в дълбочина да ме опознаваш. Всеки ден съм на улицата, ако това ти е основата на въпроса. Темата е свързана с питане за скоростна кутия и прекрасно видяхме, че като един велик мислител нищо не можа да измислиш. Сигурно следващото ти включване ще бъде с обяснения относно ремонти на МАЗ, КРАЗ, ГАЗ и ПАЗ. Ако искаш си направи специална тема за тези превозни средства, но недей да оспамваш темите на колегите, защото наистина почна да ми писва от глупостите ти.

Jack77

Админче, то шума се е появил от лагера при теб и причината мисля е маслото. По бледи спомени тикото е със 75w90, а ти казваш, че си сложил друго и от там е отишъл лагера, поне аз така смятам. Иначе тоя ет до някъде е прав, старата ми кочинка по този метод я съживиха и изкара може би около 50к км преди отново да замине лагера.

SEMPER

Джак,  това е метод с който можеш да се опиташ да стигнеш до цивилизация, ако си закъсал нейде из Сибир или в Африка. но не и да разчиташ да ремонтираш нещо трайно.

Има си културни начини за наваряване и обработка, където работата може да стане истинска,да се догоди и съосност, и сглобка но там пък опираме до въпроса дали си струва.

А Вит вместо да си предлага безплатно съветите мога да му кажа как да остане под пари.
Има една наука -ДОПУСКИ И СГЛОБКИ се казва. 
Ако си доразвие малко теорията и я патентова, доста основни моменти в тази наука ще идат на кино, и милиони агрегати по цял свят ще се ремонтират за 5 лв.

SEMPER