• Welcome to Форум на българските шофьори.

Червена нафта

Започната от admin, Петък, 08 Февруари, 2013, 20:11:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ceko1969

Тая нафта намира ли се по Румъния, че до мене достигат едни оферти "уж" с произход от там, ама знам ли и на каква цена е там? Иначе не е лоша (бистра, не замръзва и като че ли дава икономия ???), но не дай си Боже стане проблем да те фанат, е все едно че си с цигари без бандерол  ::) ::) ::)

ceko1969

emilpopoff

Цитат на: Люси - Петък, 08 Февруари, 2013, 20:17:02
Ами ако е практика и в Европа да оцветяват горивото(което е малко вероятно според мен) сигурно глобите ще са сериозни,обаче там машинистите надали си носят маркучи за да "теглят"нафта!!! :)
Колега червената нафта на машинистите е просто индикирана (оцветена) в повечето случаи с оцветител на BASF,  а нафтата без акциз освен с оцветител е и индикирана с радиев изотоп(който има бая годинки полуразпад), и тогава е по-весело, защото и след 5г. ако ти тестват мпс-то пак ще разберат ,че си карал такава нафта, дори и да нямаш такава в горивната с-тема.
Имам предвид за нафтата в България.

emilpopoff

grants

Цитат на: emilpopoff - Петък, 01 Март, 2013, 00:45:03
Колега червената нафта на машинистите е просто индикирана (оцветена) в повечето случаи с оцветител на BASF,  а нафтата без акциз освен с оцветител е и индикирана с радиев изотоп(който има бая годинки полуразпад), и тогава е по-весело, защото и след 5г. ако ти тестват мпс-то пак ще разберат ,че си карал такава нафта, дори и да нямаш такава в горивната с-тема.
Имам предвид за нафтата в България.
Това ми напомня за едно време, как се оцветяваше държавния бензин с БЕНТОНИТ  ;)
Не всичко е пари,но всичко е с пари

kanchev59

С  БЕНТОНИТ се чистеше за употреба,а не да се индикира.Еееееех,колко  бензин изтече от товарните таксита.Какво ли не бих дал да се върнат тези прекрасни години :( :( :(
    Честит празник и лека работа на всички.
Живота е обидно кратък- днеска те има а утре те няма, затова живей кратко, но луксозно!

Максимус

Кънчев, вярно е брато, с бентонит чистехме червения бензин. Връщаш ме почти 30 години назад във времето.  8)

Спомням си, че тогава бях си направил цяла инсталация за пречистване, един 50 литров бидон в който бърках бентонита с бензина да се омеши хубаво, след няколко часа утаяване, прецеждане и готов за бръмчене. ;D ;D ;D ;D ;D
От време на време чистене на карбуратори и така я карахме в ония луди години. Тонове горива изливахме тогава, хеле пък на края на месеца като се чудиш какво да ги правиш икономиите, щот си заредил вече цялата рода и приятелите с бензин. Действително луди и безотговорни години, но пак имаше за всички. Нали всичко беше общо тогава, че даже и жените, и те бяха безплатни, не като сега.... ;D ;D ;D ;D ;D

Сегашните юнаци не могат и да си го представят даже, какво е било през комунизма. 

grants

Цитат на: Максимус - Петък, 01 Март, 2013, 13:40:48
Кънчев, вярно е брато, с бентонит чистехме червения бензин. Връщаш ме почти 30 години назад във времето.  8)

Спомням си, че тогава бях си направил цяла инсталация за пречистване, един 50 литров бидон в който бърках бентонита с бензина да се омеши хубаво, след няколко часа утаяване, прецеждане и готов за бръмчене. ;D ;D ;D ;D ;D
От време на време чистене на карбуратори и така я карахме в ония луди години. Тонове горива изливахме тогава, хеле пък на края на месеца като се чудиш какво да ги правиш икономиите, щот си заредил вече цялата рода и приятелите с бензин. Действително луди и безотговорни години, но пак имаше за всички. Нали всичко беше общо тогава, че даже и жените, и те бяха безплатни, не като сега.... ;D ;D ;D ;D ;D

Сегашните юнаци не могат и да си го представят даже, какво е било през комунизма. 
Аз знам и си спомням всичко тава.Хубави годинки бяха. Ще има да чакаме да се върнат тези времена.
Не всичко е пари,но всичко е с пари

Красимир Тодоров

За фригото може червена нафта.

sek.1

Цитат на: kanchev59 - Петък, 01 Март, 2013, 12:05:59
С  БЕНТОНИТ се чистеше за употреба,а не да се индикира.Еееееех,колко  бензин изтече от товарните таксита.Какво ли не бих дал да се върнат тези прекрасни години :( :( :(
    Честит празник и лека работа на всички.
И с фосфорна киселина  ;D Някъде до към 1997 година мазето на къщата ми още миришеше на бензин  ;D

ivan*borisov

Знаете ли как и с кво се проверяваше дали е изчистен бензина ? ;D

Аз пък по онова време  карах цистерни у дап 2 /и др./

Дизела също беше индикиран ,а "битовата нафта" - не....индикатора/200литрови варели баесеф/ го бъркотеха в петролна база Кремиковци - и оттам по другите бази отиваше...

Тия времена никога няма да се върнат.... ;D

Иначе по темата - зареждал съм червена преди много години само в Австрия и Финландия ,но не са ме хващали....късмет

rider777

Добре де, някой знае ли в крайна сметка как се чисти червената нафта ????
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

ivopifeca

Цитат на: rider777 - Петък, 06 Март, 2015, 15:22:33
Като си заредиш от тая,къде не е червена.

admin

Цитат на: rider777 - Петък, 06 Март, 2015, 15:22:33

Гледай само ЩАЗИ да не ти направят проверка, защото ще познаят, че е слагана такава нафта. Правят проверките с някакви химикали.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!