• Welcome to Форум на българските шофьори.

Откриване на фирма и самоосигуряване

Започната от tbachvarov, Понеделник, 04 Март, 2013, 13:14:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tbachvarov

Здравейте колеги, досега съм работил само на договор като шофьор към различни фирми. В момента трябва да си открия собствена такава. Една фирма в Норвегия иска да й карам камиона, но не иска да ме наеме като шофьор, а да сключим договор като юридически лица, издавам им фактура и те ми я плащат. Интересува ме какви данъци и осигуровки трябва да си плащам като управител и работник едновременно, трябват ли някакви лицензи и патент ли трябва да се плаща годишно? Общо взето съм много незапознат, някой ако има информация или работи по подобен начин ще съм му много благодарен ако сподели подробности.

tbachvarov

Кръстосвач

Здравей, колега, в момента и аз стартирам фирма.
1.За регистрация използвах посредник- пишеш в Гугъл "регистрация на фирма" и ти излизат множество фирми-посредници (Регихелп, Регистра и т.н.). Процедурата е лесна и не отнема повече от 90 мин. Трябва да решиш дали ще си ЕТ или ЕООД. В транспорта е препоръчителна регистрацията по ДДС!
2.За осигуряването трябва да се консултираш със счетоводител. На мен ми казаха, че най-евтино излиза като самоосигуряващо се лице (фирмата си е твоя) на 420лв и осигуровка от 108лв (без болнични) или 123лв (с болнични). Не е нужно да плащаш допълнително като работник на себе си. Данък печалба в края на годината е 10%.
3. Предполагам камионът ще е над 3.5т=> трябва ти лиценз за международен превоз на товари- 2000лв и лице с "Професионална компетентност за ръководител на транспортна дейност" (предполагам във форума има колеги с такъв документ).

Накратко е това и в най-общи линии.
Когато потрябва, щангата е винаги на дъното на сандъка.

Кръстосвач

djingov

Колега,каква фирма ще откриваш според мен те ще искат да е в Норвегия.Много колеги в Англия и Германия са така на принципа на нашите ЕТ.Ако е българска става бързо и с адвокат или посредник няма да имаш главоболия само пари да плащаш.

tbachvarov

Значи фирмата ще е българска. Кръстосвач благодаря за информацията, за лиценза сигурен ли си, защото аз ще карам техен камион те си имат лиценз.

American

Цитат на: Кръстосвач - Понеделник, 04 Март, 2013, 13:59:19
3. Предполагам камионът ще е над 3.5т=> трябва ти лиценз за международен превоз на товари- 2000лв и лице с "Професионална компетентност за ръководител на транспортна дейност" (предполагам във форума има колеги с такъв документ).

Колега под чий лиценз ще върви този камион, твой или на фирмата с която ще сключваш договор ?

Питам автора на темата.
smoking gun

tbachvarov

Камиона е на норвежката фирма с техен си лиценз. Те просто не искат да ме наемат на договор като работник а да работим като юридически лица.

Кръстосвач

Колега tbachvarov, първо една уговорка- не приемай мнението ми за "чиста монета".
Не мога да дам мнение за карането под чужд лиценз.Това, което знам е, че лиценз не може да се преотстъпва.
Но пък от друга страна услугата може да е просто самото каране на камиона, а и камионът няма да се води твой, доколкото разбрах. В този случай на фирмата не мисля, че е нужен лиценз.
Не мога да дам точен отговор, но може да попиташ някой юрист или в АЕБТРИ.

P.S. Фирмата става готова за около седмица. По-горе 90минути е за документите и набирателната сметка

znamc

За да изкараш лиценз за превоз на товари ,се дават документите на камиона (голям талон, преглед ,заверка на тахограф и т.н.) В лиценза се вписва номера на камиона ,а и като този камион не е твой ,а искаш ти да вадиш лиценз за него ,трябва да имаш договор за наем. Освен това почти всяка година ти се прави проверка от ДАИ и трябва да им представиш маса документи включително и тахошайбите. Така ,че според мен няма начин ти да извадиш лиценз за техния камион! По скоро ти трябва само фирма за да можеш да им фактурираш услугата транспорт ,но от друга гледна точка неможе да фактурираш транспортна услуга ,а да нямаш камион или договор за наем на такъв?!?! Може би ще трябва да купиш някъкво камионче? За последното не съм сигурен!!!

Mandor

По-скоро ще им фактурира "Водоч под наем", или нещо подобно.

Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

Уди кълвача

Кви лицензи, кви транспортни услуги?
Човека му трябва фирма за извършване на услуги, в случая шофьорска, иначе това може и да е миене на прозорци, поправка на обувки...
За БГ не знам, тук в Норвегия, такава фирма се прави за 10 мин. по интернет.

American

Не му помагаме много, все пак въпроса му е по-скоро счетоводен. Как да се осигурява човека според БГ законодателсто.
smoking gun

Rammbon

Цитат на: Уди кълвача - Понеделник, 04 Март, 2013, 19:27:20
Кви лицензи, кви транспортни услуги?
Човека му трябва фирма за извършване на услуги, в случая шофьорска, иначе това може и да е миене на прозорци, поправка на обувки...
За БГ не знам, тук в Норвегия, такава фирма се прави за 10 мин. по интернет.
Я ни светни , как се прави за 10 минути , че ми е интересно !

human1970

Колега, във фейсбук има група "Българи в Норвегия". Присъедини се към нея и си задай там въпроса. Убеден съм, че ще ти дадат добър съвет. Там ще ти отговорят и за осигуряването. Интересно, че и норвежците са взели да се правят на цигани. Ти между другото този техен камион виждал ли си го в какво състояние е?

Уди кълвача

Цитат на: Rammbon - Неделя, 10 Март, 2013, 22:24:35
Я ни светни , как се прави за 10 минути , че ми е интересно !

Ами, не знам какво точно те интересува... Преди нова година направихме на жената фирма тук, има си сайт влизаш, попълваш формуляра и след около седмица ти пристигат документите по пощата.

Rammbon

Цитат на: Уди кълвача - Сряда, 13 Март, 2013, 14:53:29
Ами, не знам какво точно те интересува... Преди нова година направихме на жената фирма тук, има си сайт влизаш, попълваш формуляра и след около седмица ти пристигат документите по пощата.
Дай този сайт, да си направя и аз :) , ще съм ти много благодарен .

Rammbon