• Welcome to Форум на българските шофьори.

Пътен лист за микробус

Започната от tiktak, Петък, 29 Март, 2013, 10:24:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tiktak

Говорих с един колега румънец, който кара Румъния-Германия. Показа ми пътен лист, в който имаше напечатани часовете от началото на деня до края и срещу тях символи за шофиране, почивка, престой.......Каза ми че в Германия глобявали бусчета до 3.5т. ако нямат такъв пътен лист. Ужас, обърнах нета да търся такива бланки но няма. А ми предстои курс натам.......Някой има ли повече инфо .....?

tiktak

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: tiktak - Петък, 29 Март, 2013, 10:24:31
Говорих с един колега румънец, който кара Румъния-Германия. Показа ми пътен лист, в който имаше напечатани часовете от началото на деня до края и срещу тях символи за шофиране, почивка, престой.......Каза ми че в Германия глобявали бусчета до 3.5т. ако нямат такъв пътен лист. Ужас, обърнах нета да търся такива бланки но няма. А ми предстои курс натам.......Някой има ли повече инфо .....?

Мисля че се казва пътна книжка. Нещо подобно е като при такситата. И там горе-долу си ги "нагаждаш", не помня колко може да се работи.
     В специализираните книжарници не се ли продават?
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

tiktak

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Петък, 29 Март, 2013, 10:41:01
     Мисля че се казва пътна книжка. Нещо подобно е като при такситата. И там горе-долу си ги "нагаждаш", не помня колко може да се работи.
     В специализираните книжарници не се ли продават?

Няма такива символи за работа и почивка...........в пътната книжка.

tiktak

Цитат на: tiktak - Петък, 29 Март, 2013, 10:24:31
Намерих ги най-после тези пътни листи!
Оказа се че задължително трябва да се попълват ако се движиш в Германия с микробус от 2.8т. до 3.5т
Ето тук може да се видят: http://www.bfs-kaelte-klima.de/download/merkblaetter/Tageskontrollblatt.pdf

и тук има един попълнен:

ruskov

Има ги в Германия по Аутохофите.В БГ не съм виждал.

tiktak

Цитат на: ruskov - Неделя, 31 Март, 2013, 12:34:24
Има ги в Германия по Аутохофите.В БГ не съм виждал.
Мерси колега! А знаеш ли дали наистина са задължителни за бусове с българска регистрация? И дали на първо време мога да ползвам такива принтирани пътни листи докато си купя?

ruskov

Не зная дали са задължителни.С фото копие не би трябвало да имаш проблеми,без Унгария,там е непредвидимо.На рафтовете до шайбите и тахо лентите са,но не навсякаде ги има

tiktak

vencov

Някой, който пътува до Германия да сподели нещо за тези пътни листа за микробуси? Проверявали ли са Ви? Какви са глобите? ... и подобни други

Поздрави!

Mandor

Ами ако всички графи се преведат на български, все пак е официален за евро-съюза език, тогава какво става? Дали ще има проблеми?
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

admin

Цитат на: vencov - Четвъртък, 09 Май, 2013, 17:48:36
Някой, който пътува до Германия да сподели нещо за тези пътни листа за микробуси? Проверявали ли са Ви? Какви са глобите? ... и подобни други

Поздрави!

Като пътните книжки на българските таксита са тези пътни листа. Пише се в колко часа си тръгнал, показанията на километража и някои други неща. Така ми каза един приятел, който караше преди време в Германия. Целта е да има някакъв документ при проверка, че иначе карат по 24 часа в денонощието и са станали доста катастрофи с тези бусове. Иначе там във фирмата са им ги донесли тези книжки от BAG.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

boyan ivanov

Цитат на: morskia86 - Вторник, 21 Май, 2013, 21:13:13
Палиш колата, отиваш на първия паркинг и молиш някой колега да ти покаже.
Колега, това са книжки които се продават в Германия, по книжарници, аутохофи и др. Пътувал съм доста до Германия с микробус и са ме спирали за проверка, но понеже нямам книжка си ги принтирам от компютъра. Моите са по-различни, в смисъл по-опростени. Германците ги изискват за микробуси и доколкото знам за коли с ремарке над 750 кг., но това е само за Германия. Аз си ги пиша преди да влезна. Пишат се на принципа на тахографите и по принцип трябва да носиш за 28 дни назад.

Клега
германия
Патувал
сам
гемания

tiktak

Колега, колко пътни листи пишеш преди да влезеш? Само за Германия ли пишеш или и за други страни през които си минавал за тези 28 дни?

boyan ivanov

Преди да влезнеш в Германия пресмяташ и ги пишеш от Видин.Не съм носил за 28 дни и нищо не са ми казали,но ги пиша така,че да влезна с начално време в Германия.

AxL

С такава пътна книжка карам в Германия от няколко години.
Нея както и тези листи е истински късмет да се намерят по аутохофите.
Правят ми забележка само за почивките, че не ги пишех преди.
Задължителна е за товарни МПС с допустима максимална маса от 2,8 до 3,5 т.
Трябва да се спазват часовете като при тахограф.
Глобата за липса на такава книжка беше последно 70 евро, сега не знам каква е.
Отделно може да ви глобят:
- не представяте касова бележка от хотел, къде сте почивали в случай, че нямата легло което може и да не е фабрично. Не приемат спането в кабината на седалките за почивка. Рядко, но има такива разговори.
- касова бележка за гориво като доказателство, къде сте били

Важно при микробусите е, когато са регистрирани като LKW/ Truck не могат да теглят ремарке по аутобаните в неделя и официалните почивни дни! Глобите започват от 1200-1500 Евро.

Преминете ли допустима максимална обща маса 3,5 т включвате тахографа, например бус с ремарке.
Влизате в обсега на BAG, там глобите стартират от 1500 евро за управление без тахограф. Рядко спират бусове, но спрат ли хич не е приятно.

AxL