• Welcome to Форум на българските шофьори.

Разсрочено плащане на АКТ от ДАИ

Започната от nasko84, Сряда, 17 Април, 2013, 11:45:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nasko84

Колеги,писаха ми акт от ДАИ и се стигна до там че трябва да го платя,от ДАИ-Ямбол ми казаха че има опция да заплатя на разсрочване във НАП-Ямбол акта е на стоиност 1000лв. трябвало да внеса около 100лв (примерно) и със платежната бележка да отида да ми върнат талона.Интересува ме дали някои е минал през тази процедура и също така как могат да ме задължат да платя остатъка от акта.Благодаря предварително

nasko84

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: nasko84 - Сряда, 17 Април, 2013, 11:45:09
Колеги,писаха ми акт от ДАИ и се стигна до там че трябва да го платя,от ДАИ-Ямбол ми казаха че има опция да заплатя на разсрочване във НАП-Ямбол акта е на стоиност 1000лв. трябвало да внеса около 100лв (примерно) и със платежната бележка да отида да ми върнат талона.Интересува ме дали някои е минал през тази процедура и също така как могат да ме задължат да платя остатъка от акта.Благодаря предварително

Аз знам, че от дата на връчване на НП (обаче от КАТ), можеш законно един месец да караш. Един път като ти върнат талона, не се сещам как ще те "хванат"  за пари. Освен изпълнително дело.
     Без контролен талон глобата е 10 лв и с вече този акт можеш да караш поне месец напълно изрядно. Може и повече, чрез презаверка на акта (не е излязло решение). Ако няма друг начин.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

nasko84

Да това го знам аз вече съм със НП и си бръмча с него освен това и аз немога да се сетя по какъв начин могат да платя акта ако един път отида с платежна бележка за част от глобата и си взема талона примерно интересува ме дали има колеги от форума които са го правили тоя номер и какви биха били последиците ако просто не им дам никакви пари повече на тези кожудери

dimich87

От тази година всички сметки за плащане към НАП са обединени в една. Така всички твои плащания отиват в една сметка и естествено за най-първото задължение. При положение че разсрочиш при тях дадено задължение, то има за съответната сума определена дата. Така работодателя ти ще ти плаща осигоровките, но те ще влязат за покриване на други задълйения и в един момент ще се окажеш без здравен статус.
Казвам го от личен опит. Водя счетовосдтвото на родителите ми и през 2008 година на майка ми осигоровките за пенсия са платени, но са сбъркали в системата и се водят неплатени. Плащам и всички осигуровки, понеже има заболявания и не може без лекар, преди 10-тина дни се оказа че няма платени здравни осигуровки. Отиваме в НАП и показвам какво сме платили, но те ми отвърнаха че са постъпили средствата по старите задължения. Върнахме се да вземем стари бележки и се оказа че ги има приведени. Тогава оправиха нещата.
В НАП давността е 10 години за задълженията, но те винаги напомнят и има хора със задалжения от преди 20-тина години да висят и сега изпищяха покрай промените.

nasko84

Маи няма измъкване така като гледам,ами в такъв случаи ако ходя и плащам някаква да кажем символична сума...какво става тогава,важи ли някаква давност или и аз незнам ама въобще нямам желание да плащам АКТ за 1000лв за някви изтекли пожарогасители

dimich87

Значи сега от НАП трябва да ти направят схема на плащане. Примерно до 10 число плащаш сумата по аката. Да кажем 50лв. До 25 число се плащат осигуровките. Ти пропускаш 10 число за акта и не възнамеряваш да го плащаш. Работодателя ти внася паричките за осигуровки, но се покрива вноската за акта и каквото остане е заосигуровки.
Идва следващия месец и системата се повтаря, само че вече висиш с осигуровките за един месец. При внасянето на сумата от работодателя ти се покрива остатъка от предния месец, след това акта. Като се забавят тези вноски се начисляват лихви. Вноските с приоритет покриват лихвите и след това главницата. Така след 3 неплатени вноски за здравни осигуровки ще имаш спрени здравни права.
Като ти се наложи да сменяш шофьорска книжка, ще ти искат първо справка от НАП за задължения и тогава за да можеш да си я вземеш чиста тази справка, ще си платиш всичко с лихвите.
Така че и да не ти се налагат да ползваш здравни услуги и да чакаш 10 години абсолутна давност, за този период ще ти се наложи да си вадиш книжка. А като идеш и ще почне да тече давността от начало.

admin

Цитат на: dimich87 - Неделя, 21 Април, 2013, 22:42:56
Като ти се наложи да сменяш шофьорска книжка, ще ти искат първо справка от НАП за задължения и тогава за да можеш да си я вземеш чиста тази справка, ще си платиш всичко с лихвите.

И от кога при смяна на шофьорската книжка изискват справка за дължими данъци?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

dino412

Много интересно от кога давността е станала 10г?И другото интересно от кога НАП и ДАЙ са в обща сметка?
Шофьор не се става шофьор се ражда. Колкото и да имаш желание не идва ли Ти отвътре не става...
Най-слабото място в софтуера на всички системи за безопасност на МПС-тата си остава софтуера на задкормилното устройство.

grants

Цитат на: dimich87 - Неделя, 21 Април, 2013, 22:42:56
Значи сега от НАП трябва да ти направят схема на плащане. Примерно до 10 число плащаш сумата по аката. Да кажем 50лв. До 25 число се плащат осигуровките. Ти пропускаш 10 число за акта и не възнамеряваш да го плащаш. Работодателя ти внася паричките за осигуровки, но се покрива вноската за акта и каквото остане е заосигуровки.
Идва следващия месец и системата се повтаря, само че вече висиш с осигуровките за един месец. При внасянето на сумата от работодателя ти се покрива остатъка от предния месец, след това акта. Като се забавят тези вноски се начисляват лихви. Вноските с приоритет покриват лихвите и след това главницата. Така след 3 неплатени вноски за здравни осигуровки ще имаш спрени здравни права.
Така че и да не ти се налагат да ползваш здравни услуги и да чакаш 10 години абсолутна давност, за този период ще ти се наложи да си вадиш книжка. А като идеш и ще почне да тече давността от начало.
Аз незнам да искат справка от НАП.Моята книжка я сменях миналото лято, и не са ми търсили такива работи. От кога е влязло в сила това нещо за НАП.
Не всичко е пари,но всичко е с пари

dimich87

Цитат на: admin - Неделя, 21 Април, 2013, 23:02:03
И от кога при смяна на шофьорската книжка изискват справка за дължими данъци?
Ами преди 2 години в КАТ Русе се иска справка от НАП за задълженията при получаването на книжката.
Цитат на: dino412 - Понеделник, 22 Април, 2013, 01:23:44
Много интересно от кога давността е станала 10г?И другото интересно от кога НАП и ДАЙ са в обща сметка?
Ми колегата спомена че задължението му е към НАП. За това му казах как стоят нещата с НАП.
За това ако се плаща по друга сметка в ДАЙ може да е друга ситуацията поне докато му прихвърлят вземането към НАП.

nasko84

Цитат на: dimich87 - Понеделник, 22 Април, 2013, 18:29:04
Ами преди 2 години в КАТ Русе се иска справка от НАП за задълженията при получаването на книжката.Ми колегата спомена че задължението му е към НАП. За това му казах как стоят нещата с НАП.
За това ако се плаща по друга сметка в ДАЙ може да е друга ситуацията поне докато му прихвърлят вземането към НАП.
Доколкото аз разбрах вече всички неплатени актове без значение от КАТ или ДАИ се събират от НАП,тая държава вече стана голям кючек... :( :( май пак трябва се махаме...

dimich87

Цитат на: nasko84 - Сряда, 24 Април, 2013, 19:51:58
Доколкото аз разбрах вече всички неплатени актове без значение от КАТ или ДАИ се събират от НАП,тая държава вече стана голям кючек... :( :( май пак трябва се махаме...
Това от кого се събират е без значение. Ако не се правят нарушения, няма и да се налага да се плащат актове. Това че след като не се плати в определения срок и се праща към НАП си е метода за събиране на задълженията от държавата. Както ако на нас някой има да ни дава пари си търсим начин да ги вземем, така и с държавата.
Виновни сме си ние че позволяваме да се нарушават законите. Ако заявим ясно че няма да нарушаваме законите и всички да сме единни и да търсим сметка от нарушителите, ще се измъкнем от дупката. Като се види някой да нарушава закона, ще прави впечатлени. Но пък и държавата е вдигнала много изискванията и много трудно се оцелява в тези условия.

driver1

Цитат на: nasko84 - Сряда, 24 Април, 2013, 19:51:58

Колега, не пиши глупости. Навсякъде е така, какво като се махнеш? Мога да те светна за Испания - никой не те притеснява след нормалния срок за плащане, но дългът бива прехвърлен към техния НАП и трупа едни много яки лихви. Рано или късно опираш до държавна административна услуга и се оказва, че не можеш да я получиш преди да си уредиш дълга към фиска.

nasko84

Имено това имах в предвид,прекалено много е вдигнат критерия за да си винаги изряден (особено АДР) и във повечето случаи вината е във шефа...някви тънканаци,салта и в края на сметка се чудиш как да се оправяш

dimich87

Цитат на: nasko84 - Четвъртък, 25 Април, 2013, 20:03:02
Имено това имах в предвид,прекалено много е вдигнат критерия за да си винаги изряден (особено АДР) и във повечето случаи вината е във шефа...някви тънканаци,салта и в края на сметка се чудиш как да се оправяш
При АДР си мисля че на 100% всички шофьори са си в нарушение с превишаване на скоростта. Вината не е толкова в Шефа. Трябва да се спазва за да няма главоболия. Един познат на скоро позна на една цистерна с АДР. Каза че ограничението е 50км/ч, а той си перкал с 70-80. Като го питам за какво го нарушава и мутива му е че така прави повече пробег. Шефа му не го натискал да бърза. Ама като дойде един акт за космическа сума и няма да стигнат изкараните пари от бързане.
Така че трябва да се иска адекватно заплащане. Докато има шофьори, като моя познат, да гонят надница от пробега вместо по-бавно но на по-висока цена за км, ще сме си виновни само ние.

dimich87