• Welcome to Форум на българските шофьори.

Наказателно постановление от КАТ - да обжалвам или да чакам давност

Започната от Manolova, Петък, 19 Април, 2013, 22:30:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Rammbon

Най-опасните водачи са тези без книжките. За такива като тях, трябва да има  глоба минимум 1000лв и затвор 1 г ефективно.

Rammbon

dimich87

Цитат на: Rammbon - Неделя, 21 Април, 2013, 09:08:40
Най-опасните водачи са тези без книжките. За такива като тях, трябва да има  глоба минимум 1000лв и затвор 1 г ефективно.
А пияните не са опасни? Книжката не кара колата, имам дота примери за хора с книжки и не могат да карат. За това да въведем при подновяване на книжките да се минава на проверовъчни изпити.

dimich87

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: Rammbon - Неделя, 21 Април, 2013, 09:08:40

Доста пресилено, това че си без книжка, не означава автоматично да си престъпник. Има хора за убийство получават по-малко!
     Почти официално е около 200 лева и дори да не можеш, прескачаш изискванията. Не знам някой който е започнал курс и някога да не е взел книжка.
     Някой може да твърди, че мисията на полицаите е опазване живота и спокойствието на хората! В случая, "извършителката" е предпочела без книжка, вместо пиян!

Цитат на: dimich87 - Неделя, 21 Април, 2013, 11:38:32
А пияните не са опасни? Книжката не кара колата, имам дота примери за хора с книжки и не могат да карат. За това да въведем при подновяване на книжките да се минава на проверовъчни изпити.

Много интересно ще се получи! Хора които са: "Ние навремето по 4 години карахме за книжка" и са си останали там на развитие. И хора които по някаква причина са си "купили" книжка, обаче се развиват. Донякъде предпочитам вторите.

За проверочни изпити, съм съгласен. Има много зле и опасни с по 20 години "стаж"!

По темата, всеки има право на защита. Пита се, обсъжда се. Съда съди!
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

Manolova

Цитат на: dimich87 - Неделя, 21 Април, 2013, 11:38:32
Книжката не кара колата, имам дота примери за хора с книжки и не могат да карат.
Тук съм много съгласна. Не само, защото аз съм била в тази ситуация.
Но, всеки има право на мнение.
Не мога да намеря в ЗАНН какъв е срока за връчване на НП. Съседите ми казаха, че било 1 година от издаването му...

Rammbon

Ако е 200лв глобата ,то било супер. 200лв, защо да се кара курс за 400-600лв . Ако си караш внимателно и не правиш поразии по пътя , кой ще те хване. Един комшия така е карал от 1990г и като го хванали преди 2 г, почна курса, но не го взе, защото беше вече на 72 г. , а и скоро умря  :'(     Лошото става ако стане ПТП, тогава другия ще духа супата и ще чака едни пари от гаранционния фонд, може и да не ги вземе. Трябва да се ходи в София в този фонд, че да си получиш парите. А ми ако си от Добрич или Силистра, за едни 150лв  да си загубиш 2 дни и да покарчиш 80лв за пътни с влак или автобус. Като мангалите, карат без книжки и плащат на пътя.  Вярно е , че книжка кола не кара, ама без книжка си е престъпление. Има една транспортна фирма в бургаския край, в която има и сега 2-а без книжки, ама никога не са имали, но карат гондоли. Кой печели в тази ситуация? От единия джоб в другия и пак на път.

Manolova

Аз не съм от заядливите, но да те питам - ти не си ли карал преди да изкараш книжка?
Аз не оспорвам вината си. Предпочетох аз да откарам колата на 2 пресечки, отколкото мъжа ми. Явно си е заслужавало, защото той щеше да го отнесе много повече. Лошото е, че за колана не е така, а другата кола пълна с мъртво пияни горски от Самоков се отърваха. На всичко отгоре полицаите бяха невероятно груби. Дори да не съм правоспособна, заслужавам уважително отношение.
А курса щях да записвам в понеделника, за жалост в събота ми написаха акта.
Далеч съм от мисълта да се отървавам, но искам реално наказание, а не каквото му се иска на полицая.

dimich87

Цитат на: Manolova - Неделя, 21 Април, 2013, 18:00:14
Далеч съм от мисълта да се отървавам, но искам реално наказание, а не каквото му се иска на полицая.
Е то наказанието ти е реално, не може да го успориш. Друг е въпроса че НП ти го връчват след година и половина. Има някакъв срок в който трябва да ти връчат НП. По принцип като си имаш книжка и за да караш, преди връчването на НП си караш с акта. Акта може да го ползваш само един месец след написването му и след това трябва да си вземеш НП. Ако мине месец и те спрът си все едно без книжка. На мене като ми писаха акт и не ми беше излязло НП първия месец. От кат ми завериха наново за още един месец и чак тогава ми излезе. Имам познат 4-ри пъти си го заверява докато излезе и от него знам че до 6 месеца ако не му връчат НП се считало за невалидно. Същото е за снимките за скорост. До 6 месеца след като е сниман автомобила, могат да изпратят снимката на собственика на автомобила. Имам познат който му дойде връчиха снимката след повече от 6м. Отворил я пред полицая и се зачудил че е от толкова отдавна. И тогава полицая му казал че е минал срока и не е нужно да я плаща. Само да се обади в РПУ-то.

Rammbon

Цитат на: Manolova - Неделя, 21 Април, 2013, 18:00:14
Аз не съм от заядливите, но да те питам - ти не си ли карал преди да изкараш книжка?
Аз не оспорвам вината си. Предпочетох аз да откарам колата на 2 пресечки, отколкото мъжа ми. Явно си е заслужавало, защото той щеше да го отнесе много повече. Лошото е, че за колана не е така, а другата кола пълна с мъртво пияни горски от Самоков се отърваха. На всичко отгоре полицаите бяха невероятно груби. Дори да не неправоспособна заслужавам уважително отношение.
А курса щях да записвам в понеделника, за жалост в събота ми написаха акта.
Не пиша против теб, а изобщо към онези без книжките. За 2 пресечки, щеше да ти струва само 3-7 лв за такси, а сега имаш и акт в досието си.  И щом почти след 2 години ти идва НП, сега вече имаш ли книжка или не?

dimich87

Цитат на: Rammbon - Неделя, 21 Април, 2013, 18:50:57
Не пиша против теб, а изобщо към онези без книжките. За 2 пресечки, щеше да ти струва само 3-7 лв за такси, а сега имаш и акт в досието си.  И щом почти след 2 години ти идва НП, сега вече имаш ли книжка или не?
Изобщо следиш ли темата? Действието се развива в село, къде ти таксита? 2 пресечки е можело и пеша да се приберат, но това не е важно. И още няма колежката книжка. Споменава че на есен ще почва курса

driver1

Цитат на: dimich87 - Неделя, 21 Април, 2013, 19:08:11
Изобщо следиш ли темата? Действието се развива в село, къде ти таксита? 2 пресечки е можело и пеша да се приберат, но това не е важно. И още няма колежката книжка. Споменава че на есен ще почва курса

А бе нещо не е баш така, както ни се разказва тука.

Manolova

Вчера пуснахме жалба в КАТ-София. Бяхме при юрист, който забеляза, че номера на акта и НП не съвпадат и не пишело колко точки остават след отнемане на 14. След издаване на СУМПС нямало да ми вземат точки, защото по време на нарушението не съм имала книжка. Чакам призовка до месец. През септември, ако вземат бебчо на ясла, отивам на курс и ако го взема ще карам с НП, докато се влачи делото.
Евентуално може да ми отпадне колана и да намалят глобата на 100лв.(по тогавашна "тарифа") или пък да потвърдят сегашното решение.
На колата беше на свекър ми, който сутринта трябваше да излиза с нея, затова не исках да я оставяме на центъра.

admin

Винаги решението ще бъде съобразно "тогавашната" тарифа, тъй като това е заложено в ЗАНН. При изменение на нормативната уредба се прилага по-благоприятното наказание за нарушителя.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Manolova

Ахааа е това не го знаех.  :)
А по принцип има ли някакъв срок за заплащане на глобата?

admin

ЗАНН

Чл. 3. (1) За всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му.
(2) Ако до влизане в сила на наказателното постановление последват различни нормативни разпоредби, прилага се онази от тях, която е по-благоприятна за нарушителя.

ЗДвП

Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) След влизането в сила на наказателно постановление, с което се налага наказание на водач или собственик на моторно превозно средство, препис от него се предоставя на съответното структурно звено на Министерството на вътрешните работи, където се водят на отчет водачът и моторното превозно средство. Иззетите в този случай свидетелства за управление се изпращат на съответната служба на Министерството на вътрешните работи за съхранение и отчет.
(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.
(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Manolova

И ако до месец не го платя отива в НАП...
Ясно!
Много ти благодаря admin!