• Welcome to Форум на българските шофьори.

Наказателно постановление от КАТ - да обжалвам или да чакам давност

Започната от Manolova, Петък, 19 Април, 2013, 22:30:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Manolova

Здравейте,
започвам направо - още нямам СУМПС.
На 13.11.2011г. на село (Самоковско) ми написаха акт по чл.150 и чл.137а (без книжка и без колан). Изключвам факта, че се бяха скрили зад храсти и изкочиха пред колата на мост без никакви светлини - нито фарове, нито буркани. Няма смисъл да разтягам поста с въпроса, че бяха повече от груби. Съгласна съм, че съм виновна за без книжката, но за другото не. Акта ми го написаха на лична карта. В сряда (17.04.2013г.) най-сетне дойде постановлението с глобата. Искам през септември да карам курсовете и вече легално да карам. НП е с дата 18.11.2013г.
Питането ми е да чакам ли да мине давност и кога ще се случи точно - 2години след датата на НП или 2години след връчването му? И мога ли да карам курсовете ако не съм платила акта? А точките дето са в НП ще ми ги вземат ли?
Четох в ЗАНН Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

Не ме съдете много, повечето са карали коли, като са си били на село. ;)
Извинявам се, малко ми е объркан поста.

admin

Да прочетем още малко от ЗАНН...

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

С други думи абсолютната давност е 3 години. От друга страна обаче КАТ се изхитриха и преди изтичането на тази абсолютна давност прехвърлят вземането на Агенцията за държавни вземания, а там вече давността е 10 години. Моят съвет е да си платиш и да не чакаш задължението да натрупа лихви и разноски.

От друга страна обаче в зависимост от размера на наложената глоба би могла да се обърнеш към адвокат и той да прегледа обстойно НП. Възможно е някъде да открие пропуск и след обжалване в съда НП да отпадне.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Manolova

150лв е за без книжка и 50 за без колан.
То ако тръгна по адвокати и съдилища ще набия още толкова. Имам 2 малки деца и  затова се чудех дали ще мина "тънко" с давността.
А какво ще стане като тръгна на курсовете? Тези 14 точки, които ми отнемат сега после ли ще си ги "приспаднат"?

и по точка3 : минали са общо 1г и 5 месеца.
Пък по точка 2 разбирам, че след като майка ми е подписала да получи писмото с НП така е "задействала" ново броене на давност.
хах правилата за движение ги знам, но тука съм боса, дано повече не ми се случват такива неща  :D

Manolova

Поредни публикации!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Влизането в сила на акта, не е много ясно. По наблюдения, е датата на издаване на акта. Много хора с актове на 3-4 години са без последствия. Давността е две години, ако не обжалваш. При обжалване, максимум три години (абсолютна давност).
    Тези две години са наближили, можеш да изчакаш. Точки не мисля, че могат да ти вземат около 8, за без колан. Тъй като, към момента на деянието нямаш точки.
    Тук принципа е, колкото си по-нависоко (книжка, категории) по-отвисоко падаш. С друг думи за нещо дребно могат с професионална книжка, буквално могат да те върнат в "първи клас". И съответно с любителска, последствията са минимални, а без книжка и никакви. Това е при недобросъвестните. Явно не си от тях!

Цитат на: Manolova - Петък, 19 Април, 2013, 22:46:03
и по точка3 : минали са общо 1г и 5 месеца.
Пък по точка 2 разбирам, че след като майка ми е подписала да получи писмото с НП така е "задействала" ново броене на давност.

Всяко обжалване, не връчване! И спира да тече давността както и изпълнението, но не повече от три години.

ЦитатНП е с дата 18.11.2013г.

Това съвсем не го разбрах? Едва ли е тази датата.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

admin

Давността започва да тече от датата на влизане в сила на НП. Не можах да разбера всъщност това НП влязло ли е в сила или подлежи на обжалване? Възможно е да се явиш и сама на дело без да ангажираш адвокат. Поне ще претендираш да ти намалят глобата за без книжка на 100 лева, колкото е минималната сума за това нарушение. А двете нарушения в един акт ли са написани?

Manolova

Акта е съставен на 13.11.2011г, а постановлението е излезнало на 18.11.2011г. Обаче чак сега идва на адреса ми. По мои сметки давност изтича ноември тази година пък не знам.
То е ясно, че ще плащам, къде да ходя, макар че точно тези полицаи дето ме спряха си просят една жалба за начина на спиране и опита да ми набутат използван дрегер.
Прикачвам частта от НП с глобите. НП все още подлежи на обжалване, защото преди 2 дни е пристигнало.
Много благодаря за информацията, която ми давате.

admin

Малко разминаване се получава по-горе с датите, но както и да е. Ето един пример от съдебната практика, в който водачът си е без винетка, но глобата отпада.

http://www.rs-lovech.bg/2012/vl/07/01704511/89412412.htm

Manolova

Да, моя е грешката, написала съм датата на НП с бъдеща дата. А вярно ли е, че влиза в сила, след като по подпише някой за получаване или влиза в сила от издаването си?
Много се извинявам, може би въпросите ми са Ви смешни, но наистина ме няма в тези теми.
Разминало му се е. Общо взето карах аз, защото половинката ми беше употребила алкохол и честно казано се радвам, че не караше той. А то трябваше на 500метра да закарам колата.

admin

От датата на връчването на НП започва да тече срок за обжалване. Няма значение кога е издадено. И в него си пише колко дни имате на разположение, за да обжалвате. След изтичането на този срок, НП влиза в сила.

Manolova

Ааааа ясно. Значи ще си карам курсовете след като го платя.

Много благодаря Ви благодаря за отделеното време.
Надявам се повече да не Ви притеснявам, но не обещавам.  :D

Лека и спокойна нощ!

dimich87

Аз като ходих в КАТ за издаване на златен талон, си мислех че са минали 6 години, понеже съм направил нарушение на 1 февруари 2007г. Отидох средата на февруари и ми казаха че срока тече от момента на поличаване на НП, а не от датата на нарушението. А тогава ме мотаха 2 месеца и съм го получил на 27 март. Но вече съм със златен талон.
Както каза колегата Минко Илчев е много кофти тази точкова система и колкото повече категории се притежават, толкова по-боли. Хубава благинка е златния талон, понеже с него се излиза от точковата система и наказанията са само парични.
Съветвам те да си платиш и да изкараш книжка.
Мой приятел преди 4-5 години караше без книжка и се блъсна в една ограда. КАТ му съставиха акт за каране без книжка. След това няколко години не му даваха да кара курс за книжка. Трябва да си провериш как стои казуса при тебе.

Manolova

И пак само 2 месеца са те мотали - мен 17 месеца.
Живи и здрави да сме плащам и забравям. Пък на есен и аз едно клижле да взема ще е най-добре. То май правят проблем ако си направил ПТП, но определено ще проверя преди това. И взема ли книжка ще се целя към златното талонче.
Тези дни ще проуча как стоят нещата и ще кажа, за да се знае.

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: admin - Петък, 19 Април, 2013, 23:38:48
От датата на връчването на НП започва да тече срок за обжалване. Няма значение кога е издадено. И в него си пише колко дни имате на разположение, за да обжалвате. След изтичането на този срок, НП влиза в сила.

Още един начин за влизане в сила на НП.

"Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването."

В случая, явно не е така! Тогава се пропуска възможност за обжалване, но тече давностен срок.

Цитат на: dimich87 - Събота, 20 Април, 2013, 00:02:28
... Но вече съм със златен талон.
Както каза колегата Минко Илчев е много кофти тази точкова система и колкото повече категории се притежават, толкова по-боли. Хубава благинка е златния талон, понеже с него се излиза от точковата система и наказанията са само парични.

И аз, четох че вече със "златен" талон ще са само глоба, единствено за алкохол ще се отнемат точки? Инак, гледа се датата на НП, не на акта.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

dimich87

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Събота, 20 Април, 2013, 00:15:36
       И аз, четох че вече със "златен" талон ще са само глоба, единствено за алкохол ще се отнемат точки? Инак, гледа се датата на НП, не на акта.

Аз Вече имам златен талон и не могат да ми го вземат, по простата причина че не консумирам алкохол от доста години.
Когато бях 10-12 клас в училище като излизах си пивах по малко, на абутурентския бал се бяхме омазали яко и от тогава не съм кузвал. Това ще рече 7 години вече без алнохол.
Едно изклучение имаше в САЩ веднъж пробвах бира с лимонада, но по простата причина че на бутилката с големи букви пишеше "лимонада" и с малки "бира". Беше си жълто питието и като го наливах в чашата не се пенеше като бира. Имаше леко горчив вкус, като на грейфрут. След като се загледах в бутилката видях че е бира.

dimich87