• Welcome to Форум на българските шофьори.

Дигитален Тахограф

Започната от Maylya, Петък, 17 Май, 2013, 18:13:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Maylya

Здравейте,
както си  личи от заглавието се интересувам от това как се използва дигиталния тахограф.  Трябва ми  доста подробно и пълно обяснение, тъй като  ще се наложи да уча човек, който до  сега не се е докосвал до това устройство. Много ще съм благодарна ако  някой го обясни доста подробно със спирането, тръгването и всички малки детайли. Става въпрос за 1 шофьор не за двама, което надявам се е поне малко улеснение. Всяка помощ е от полза. Изгледахме видеата, които  някои колеги са споделили, изчетохме ръководства и други, но пак не стана много ясно. Естествено че теорията и практиката ще се разминават малко или много, така че и видеа биха били от голяма полза.

Благодаря предварително.

Maylya

МИНКО ИЛЧЕВ

При поставяне на картата изчакваш да разчете. После те "пита", желаеш ли ръчно въвеждане. Въвежда се, ако нямаш документ какво си правил, обичайно почивка. Нормално е, ако се прибираш за вечерта или 2-3 дни да си взимаш картата. И начална държава се изисква да се въведе.
     При движение, е на позиция кормуване (автоматично). При спиране, на друга работа (чукове). И ако е необходимо може с бутон "1", да се смени дейността. На по-новите при изключване от контакт, преминава на легло, с другите да се помни, ръчно да се сменя.
     На "чукове" е при товарно/разстоварна дейност, ремонт от водача, зареждане на гориво и други. В много случаи е пожелателна, обикновено докато товариш, "почиваш"!
     "Заангажирано" или в "готовност" по граници, втория водач по време на движение (автоматично).
     Често се използва въвеждане ферибот/влак. При спиране на, се слага и при тръгване само преминава на управление. За мен това се използва само на големи кораби, снабдени с каюта. При това въвеждане, при проверка не би отчело като грешка прекъсване на почивката. Много хора твърдят, че при ферибота на река Дунав също се слага, но за да е почивка се изисква превозното средство да е в покой!
     При тръгване сутрин можеш да въвеждаш начало на държавата, при приключване на работния ден, край на съответната държава. Аз въвеждам само край, някой нищо не въвеждат.
     Желателно е да бъде верен часовника на тахографа, при отклонение повече от 20 минути се ходи в сервиз. Сверяването е възможно по една минута на седмица (168 часа), в UTC - корекция. А "местното време" е това на регистрацията на камиона. Всичко е по Гринуич.
    Разпечатки: Дневни, скоростни диаграми (по-новите), превишения на скоростта над една минута и други.

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

splush

Може да прозвучи тъпо ама аз да питам, защото сега навлизам в тази сфера на тежкотоварните автомобили.
Имам един въпрос: Когато пътуването е от точка "а" до точка "б" в рамките на един град какво се въвежда?
Смисъл на шайбите пишеш начало примерно София и за край пак пишеш София нали, когато е в рамките на един град.
В такъв случай какво се въвежда на дигиталния тахограф?

LKW

Ако караш само в София и около нея и въобще само в България , като седнеш да караш (започваш начало на работния ден)задаваш в менюто на тахографа "начало страна" BG , а когато спреш (когато ти е края на работния ден) за голяма пауза , задаваш "край страна" BG.Това е правилна работа с дигитал , иначе ако караш само БГ муши картата и возиш.
Шлафен цузамен в майне бунгало до сабале рано.Клайне дупен.
Много обичам млади и арни спедиторки.
http://www.youtube.com/watch?v=jwVu3crtQuY
http://www.youtube.com/watch?v=lwbyMYfLv_I
WWW.elmaz.com

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: splush - Петък, 20 Юни, 2014, 00:16:48Имам един въпрос: Когато пътуването е от точка "а" до точка "б" в рамките на един град какво се въвежда?
Смисъл на шайбите пишеш начало примерно София и за край пак пишеш София нали, когато е в рамките на един град.

Начало (поставяне на шайбата) населено място и като я смениш/приключиш населеното място, не е лошо тире индекса на държавата. Така си мисля, добре че не се налага.

Цитат на: splush - Петък, 20 Юни, 2014, 00:16:48В такъв случай какво се въвежда на дигиталния тахограф ?

Начало на държава преди тръгване и край като спреш за дневна почивка. Само за Испания има и още въвеждане. В България не вярвам да те глобят да пропуснеш едното и двете, та дори и всеки ден!

splush

Значи, ако правилно съм разбрал без значение дали караш в рамките на един град или в рамките на една държава се въвежда само държавата на която територия си за началло и край на работния период?

naum4o

Да, правилно си разбрал. Но прави както колегата LKW ти каза - да ти е спокойна душата.
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

splush

Благодаря за пояснението

Fransa

Налага ми се да вадя картата от дигиталния апарат за 3-10 дни. През периода не работя, а съм в почивка. Досега шефа издаваше бележка за почивка, но днес ми каза, че вече се правило деректно на апарата. В смисъл, примерно съм почивал 7 дни, като сложа картата в апарата, трябва да си въведа тази почивка от 7 дни. Как става това?

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: Fransa - Четвъртък, 12 Март, 2015, 15:33:48
... Как става това?

Като вкараш картата излиза надпис "Последна дейност"... "Желаете ли ръчно въвеждане?" - Да/Не. Натискаш "Да" със стрелките задаваш времето и след потвърждаване (Ок) и дейността, отново със стрелките.

МИНКО ИЛЧЕВ