• Welcome to Форум на българските шофьори.

Забраняват колите с десен волан !

Започната от Trucker_Boy, Събота, 30 Април, 2011, 19:30:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Trucker_Boy

Автомобилните компании произвеждат камиони с десен волан специално за Англия, но те стават опасни, когато се карат на Стария континент.Макар че няма официална статистика, от регистрираните миналата година около 300 000 возила секънд хенд около една пета са британски. Това означава, че около 50-60 хил. коли с обърнат волан влизат у нас за година. Особено зачести вносът на тежки камиони и строителна техника от Острова, които са желани не защото са удобни, а защото могат да се купят наполовина на стойността, която имат в други европейски страни.
В целия Европейски съюз няма пречки пред ползването на подобни автомобили, затова и у нас няма законови разпоредби, които да ограничават внасянето им. Всеки, който докара такъв автомобил и той е технически изправен, се регистрира без проблем, казаха от КАТ. За шофьорите той е неудобен особено при изпреварване, на практика едва ли не е нужно да возят със себе си навигатор на седалката отляво, който да играе ролята на второ око при обратното виждане. При леките автомобили рискът е голям поради по-високите скорости и по-честите изпреварвания. При камионите - поради тежките товари, които и без това ги правят по-трудно маневрени. Тъй като и по принцип те са закупени втора ръка, возилата стават съвсем неадекватни на ненормалните български пътища. Никой обаче не води статистика колко от катастрофите са станали при коли с десен волан. Застрахователите нямат претенции за по-високи вноски заради потенциалния риск.
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Trucker_Boy

www.sbps.eu

admin

Допуснаха да станат хиляди тези автомобили и сега изведнъж ще ги забраняват. Българска работа!
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Trucker_Boy

Цитат на: admin - Събота, 30 Април, 2011, 19:53:38
Допуснаха да станат хиляди тези автомобили и сега изведнъж ще ги забраняват. Българска работа!

По-добре късно отколкото никога.
Аз съм против тези коли защото са наистина много опасни за останалите водачи на пътя!
www.sbps.eu

admin

Опасни са. Точно колкото са опасни и автомобилите и останалите превозни средства с ляв волан в Англия например. Въпросът е защо въобще допуснаха да се регистрират тези автомобили?

Trucker_Boy

Цитат на: admin - Събота, 30 Април, 2011, 20:07:37
Опасни са. Точно колкото са опасни и автомобилите и останалите превозни средства с ляв волан в Англия например. Въпросът е защо въобще допуснаха да се регистрират тези автомобили?

Може би , в началото не смятаха нашите управници , че всички хора ще внасят коли , бусове , камиони и други мпс-та от там защото са много по-евтини...
www.sbps.eu

admin

Тези нашите "управници" въобще някога смятат ли нещо или си карат на автопилот? Кога най-после ще се появи някой с малко виждане за бъдещето на тази държава?

Trucker_Boy

Цитат на: admin - Събота, 30 Април, 2011, 22:13:50
Тези нашите "управници" въобще някога смятат ли нещо или си карат на автопилот? Кога най-после ще се появи някой с малко виждане за бъдещето на тази държава?

Това на дали ще стане скоро а може би и никога....
А дали е скъпо да се обърне една колата , като се постави ново табло ?
www.sbps.eu

admin

Към 3000 лв излиза в специализиран сервиз тази операция. Оставяш колата и си я вземаш готова. Скоро в компания имаше такъв разговор и от там имам тази информация.

Trucker_Boy

Цитат на: admin - Събота, 30 Април, 2011, 22:23:24
Към 3000 лв излиза в специализиран сервиз тази операция. Оставяш колата и си я вземаш готова. Скоро в компания имаше такъв разговор и от там имам тази информация.

Това е сериозна сума за човек , който си е взел джип за 7 000 лв....
Аз съм убеден , че никой няма да си "обърне" колата защото тогава излиза много по-скъпа.
Единственото решение остава колата/буса/камиона да се продаде на части , но по-добре на части от колкото да пострада някой невинен които е си е купил обикновена кола а не се е правил на български тарикат  >:(
www.sbps.eu

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Момци нещо не ви вервам да ви кажа
1 Застрахователите винаги са искали по мисла 10% горница за МПС с десен волан
2 Пак въпросните застрахователи спират каското за тез МПС
3 Десен волан,не се забранява ,просто гражданската му ще е по 2 или била е 10лв. примерно са ще стане 20 това е
;)

nikkkkkky

Това означава, че около 50-60 хил. коли с обърнат волан влизат у нас за година. ..
Така поднесена въпросната "информация" е абсолютно наангро...Бе направо си е невярна.За сведение през 2010 година в БГ са внесени и регистрирани - общо 150 000 автомобила....Не съм статистик, но и с просто око може да се види, че нема как една трета от тях да са дошли от острова и с десен волан.

admin

И на мен ми се струват много. Дори и да го сметнем по друг начин. 28 областни града, по около 2000 коли във всяка област ми се виждат много. Но може би колегата е цитирал невярна информация. Едва ли обаче е важен броя на тези автомобили. По-скоро е много неудобно да се управлява такъв автомобил в нашите условия и създава допълнителни рискове за останалите участници в движението.

nikkkkkky

За нашите пътища са проблемни.Факт е, че създават предпоставки за ПТП-та.Ама само те да са.Но съм сигурен, че няма да ги забанят.

Trucker_Boy

Цитат на: nikkkkkky - Понеделник, 02 Май, 2011, 14:43:26
За нашите пътища са проблемни.Факт е, че създават предпоставки за ПТП-та.Ама само те да са.Но съм сигурен, че няма да ги забанят.

Дори и да не ги забранят , да им вдигнат каското с по няколко пъти.
Не е редно в Европа да има такива коли , освен в Румъния,Сърбия,Македония и България някъде другаде да сте срещали такива?
www.sbps.eu

admin

Разбира се, че създават предпоставки за ПТП. Тази година 3 пъти бях в Англия и се уверих колко е трудно да се кара с ляв волан, особено в кръгови кръстовища. Бяхме двойка и колегата ми оказваше неоценима помощ, както и аз на него. Иначе има кръгови, на които просто нищо не виждаш.

admin