• Welcome to Форум на българските шофьори.

Акт за изгоряла крушка

Започната от 455115, Понеделник, 05 Август, 2013, 23:10:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

455115

Здравейте колеги,
Обръщам се към вас за съвет.
Снощи ме спряха за изгоряла крушка на къса светлина.Пътувах по осветен път с улични лампи и не съм забелязал че крушката на фара не свети...След минаване на последното кръстовище от града бях спрян от патрул на КАТ (вече в неосветената част на път Е79) И въпреки, че имах резервна крушка и я смених пред органите на реда, ми беше съставен фиш, като през това време бе спрян и друг автомобил със същия проблем.Поради отказа ми да подпиша фиша ми бе написан акт за техническа неизправност на МПС. Въпроса ми е имат ли право да ме санкционират при положение,че имам резервна крушка? Имат ли право да ме спрат в неосветен участък извън града? И имат ли право да спрат друг автомобил преди да са приключили с мен (при положение,че са двама полицаи)?

455115

rider777

Пич, това се случва в България нали ???  Какво те учудва ???  Лошото е, че българина не си знае основните права камо ли Закона за движение по пътищата,,,, Вчера на околовръстното точно пред мен спират Михаил Байкушев, че карал на габарити аз съм 100 метра зад него и спират и мен,,,,,, ала бала документи тва онова и ченгето ми иска пътен лист,,, аз си трая ама Мишо им вика,,, Абе камиона си е негов ако иска и на море ще ходи с него без пътен лист,, а ония вече почват да ме коват, че ще викат ДАЙ, че само те можели да ми съставят акт, че карам без пътен лист,,,че трябвало в жегата да чакаме ДАЙ сигурно няколко часа,,,, абе приказки за да съм почерпел,,,, аз им викам,,,, Пичове имам 5 кинта в джоба и съм решил да си купя шоколад на детето ми, не на вашите,,,, тия се чешаха по тиквите правиха си устата ама аз нищо,,,, накрая ми върнаха документите, ама ми загубиха 5 минути,,,,,     Човек трябва да си знае правата,,, то верно и полицаите са хора и трябва да си хранят семействата ама да ходят да рекетират политици, не шофери,,,,,,,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

rider777

Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

admin

Принципно имат право да ти напишат фиш или акт за изгоряла крушка. Нарушението е за неизправни светлини и глобата е от 20 до 150 лева и отнемане на контролни точки по старата наредба. Сега по отношение на точките може да има и промяна. Аз преди години имах такъв акт и глобата беше 100 лева и 5 точки. Обжалвах и съдията го намали на 50 лева и точките си останаха пак 5. Друг е въпроса, че само тъп български полицай може да напише такъв акт. В цивилизованите държави ще ти помогнат да си смениш крушката, само и само да продължиш пътуването с изправно МПС.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

batalov80

Имах подобен случай.Имат право да ти напишат акт,даже да го откажеш да го подпишеш-били са двама.Трябва да го обжалваш или да чакаш давностен срок от 3 години,ако не го платиш и минеш през съд.А точките ти се възстановяват след 2 години без нарушение.

kron

На какво основание ти написаха акта колега,при положение че за времето когато са ти писали фиша си сменил крушката за един подпис ли.Според мен в такъв случай ако не си писал възражение на акта е трябвало да пишеш че крушката е сменена и да се радваш някой да е по благосклонен към теб.Да се съдиш с държавен орган файда няма те винаги са прави остават ти само разправиите.А дали имат право да спират друг мисля че да но не съм компетентен.А по принцип Иво е много прав че никой не си знае правата,кой е господин Милиционера че да ти дири пътен лист >:(

Jack77

Абе ти си луд бе колега как ще дадеш да ти пишат акт за това. Моята история е следната бях тръгнал към Бургас, но първо трябваше да мина през Ямбол. Тръгвам аз от Ямбол и ми гори крушката на късия (габарита иначе си бачка)в Бургас слагам нова и пак гори при включване, 2, 3 пак същото. Тръгвам си към София и вечерта към 23 : 00 часа преди траянови врата прасето ме спира точно преди тунела и почва да ми казва, ще пиша. Викам аре давай смело, а аз на обясненията ще пиша, че ми искате пари и ще звънна на 112 да дам номера на патрулката ви. След около 15 минути крясъци от моя страна и от на фурашката реши да ме пусне. По закон няма право да ти пише акт за изгоряла крушка от както въведоха 24/7/365 каране на фарове. Спират те и ти казват, че ти е изгоряла крушката и чакат да я смениш, даже и те трябва да ти помогнат. Ако нямаш крушка тогава може само да ти напише фиш. В една проста Румъния ми беше изгоряла крушката и Васко не ми даде сам да си я сменя, а той ми я смени. Не им се давайте на просяци.

batalov80

Цитат на: Jack77 - Вторник, 06 Август, 2013, 23:05:07
Абе ти си луд бе колега как ще дадеш да ти пишат акт за това. Моята история е следната бях тръгнал към Бургас, но първо трябваше да мина през Ямбол. Тръгвам аз от Ямбол и ми гори крушката на късия (габарита иначе си бачка)в Бургас слагам нова и пак гори при включване, 2, 3 пак същото. Тръгвам си към София и вечерта към 23 : 00 часа преди траянови врата прасето ме спира точно преди тунела и почва да ми казва, ще пиша. Викам аре давай смело, а аз на обясненията ще пиша, че ми искате пари и ще звънна на 112 да дам номера на патрулката ви. След около 15 минути крясъци от моя страна и от на фурашката реши да ме пусне. По закон няма право да ти пише акт за изгоряла крушка от както въведоха 24/7/365 каране на фарове. Спират те и ти казват, че ти е изгоряла крушката и чакат да я смениш, даже и те трябва да ти помогнат. Ако нямаш крушка тогава може само да ти напише фиш. В една проста Румъния ми беше изгоряла крушката и Васко не ми даде сам да си я сменя, а той ми я смени. Не им се давайте на просяци.

Ще ти напишат акт,като стой па гледай.Единия от полицаите веднага става свидетел,че отказваш да подпишеш акта.А кой какво право има го решава съда.Та даже да не обжалваш-ще те съдят те,а да не говорим,че пак ще опреш до тия просяци и те ще ти го извесят.Потърпевшия трябва да избере или да обжалва,или да чака изтичането на давностния срок,но не трябва да има необходимост от тях.

455115

Благодаря за отговорите,
написах възражение, сега ще чакаме 1 месец и после съд

rider777

В Съда казваш, че 10 минути преди да те спрат си спирал на паркинг и си гледал дали всичко свети, в интервала до спирането ти крушката е изгоряла,,,имал си нова, сменил си я,,,,,,  имам 2 спечелени дела срещу КАТ,,, те в повечето случаи даже не пращат и свой представител в Съда и обикновено съдията казва, че нямаш вина,,,,,,,,,,,

American

При нас има същите проблеми, но в повечето случай те спира и ти казва че не свети. Докато той седи в колата и те проверява ако не я оправиш ти дава нарушение out of service тоест, спира те от движение. Закарва те до паркинг и ти лепи една оранжева лепенка на стъклото че си спрян от движение (тук всички полицай са джадай). Дава ти един лист, (има принтер в колата) документ за това че си спрян от движение което не е парична глоба, когато сам отстраниш проблема или извикаш сервиз да го оправи, този който го е оправил се подписва на листа, независимо дали е шофьора или човек от сервиза, и камиона може да продължи. Документа трябва да се занесе на нога на шефчето, той да го разпише и да го върне с писмо на пилицейското управление. Това нарушение сваля сейфти рейтинга на цялата фирма и шефчето изкрейзва.
Ако този лист не бъде разписан от шефчето и не се получи в полицията, може да последва отнемане на лиценза на фирмата.
smoking gun

stoil nedev

Цитат на: 455115 - Понеделник, 05 Август, 2013, 23:10:52
Поради отказа ми да подпиша фиша ми бе написан акт за техническа неизправност на МПС.
Ами такава е процедурата бе колега, що не си подписа фиша ???
Ако беше го направил никой нямаше да се занимава с теб. Като ми напишат фиш , прибирам го с наведена глава, обещавам че ще бъда по внимателен ........и това е.
После , след някой друг изминат километър , според настроението ми или го правя на ластовичка и го пускам през прозореца да "лети" или го джаскам в някое кошче.
Никой , абсолютно никой не може да те накара да го платиш.........и не го и търси.
Стресни се, племе закъсняло!   Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!  След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?       
                       Иван Вазов

batalov80

Така е.Следващия път ще се съгласи на фиш.Който не ще мира-на ти секира....

admin

Цитат на: batalov80 - Петък, 09 Август, 2013, 08:56:25
Така е.Следващия път ще се съгласи на фиш.Който не ще мира-на ти секира....
Разсъждението ти ми се струва доста погрешно. В случай на изгоряла крушка трябва ли задължително водачът да бъде санкциониран с фиш или акт, след което да продължи пътуването с неизправно МПС? Или е по-добре полицията да съдейства на водачите за отстраняване на повредата дори с ескорт до близка бензиностанция или магазин?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

batalov80

Цитат на: admin - Петък, 09 Август, 2013, 10:59:23
Разсъждението ти ми се струва доста погрешно. В случай на изгоряла крушка трябва ли задължително водачът да бъде санкциониран с фиш или акт, след което да продължи пътуването с неизправно МПС? Или е по-добре полицията да съдейства на водачите за отстраняване на повредата дори с ескорт до близка бензиностанция или магазин?

Мнението ми е съгласно обстановката.Ако ти беше на негово място какво би направил при условие,че тия полицаи са с една гънка.Това,което предлагаш е пожелание,което може да се случи от 100 случая-няколко пъти.Ако там където живееш е така,при нас не е.

balbeck

Цитат на: admin - Петък, 09 Август, 2013, 10:59:23
В случай на изгоряла крушка трябва ли задължително водачът да бъде санкциониран с фиш или акт, след което да продължи пътуването с неизправно МПС? Или е по-добре полицията да съдейства на водачите за отстраняване на повредата дори с ескорт до близка бензиностанция или магазин?

В България полицаите са на пътя не за да осигуряват безопасно движение, а да събират пари - било за държавата било за себе си. Вчера ги гледам застанали на 20 метра след пешеходна пътека зад контейнерите за смет и дебнат кой няма да даде предимство на пешеходците. Ами като искат всички да спазваме правилата защо не застанат на пет метра след пешеходната пътека за да се виждат и няма да има нарушители. Да ама не - целта в случая е друга.
В Германия са ме ескортирали над 30 км. само за да ми покажат верния път. Тук дали биха го направили? Аз лично се съмнявам.

balbeck