• Welcome to Форум на българските шофьори.

Пътен знак В4

Започната от zvetko, Четвъртък, 26 Септември, 2013, 08:20:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

zvetko

Здравейте колеги.Даите ми съвет,собственик съм на Форд Транзит(самосвал).Превозвам всякакви товари(вар,бетон,тухли,отпадъци и т.н.т.) преди известно време един строг(обективен)местен полицай се закани да ме накаже(между временно го направи)че нарушавам закона,не спазвам знак В4.Бусът е до 3.5т. Кара се с Б кат.,знакът не е подкрепен нито с допълнителни табели нито с други знаци.Мотивът му беше че в талона на автомобила пише товарен.въпросът мие:има ли право да ме санкционира? Няма допълнителна общинска наредба.Бусът е с двойна гума.

zvetko

drago_pavlov

Сгазил си лука  ;D
Когато не е указано макс. доп. тегло с допълнителна табела, то знака забранява навлизането на каквито и да е товарни МПС-та, било то "бус", "баничарка", Порше Кайен, Q7 или каквото друго може да се регистрира като товарен автомобил в тая държава...

drago_pavlov

admin

Ако в графа J на талона пише N, а не М, със сигурност си в нарушение.

2. категория М - моторни превозни средства, които имат най-малко четири колела и са предназначени за превоз на пътници, към които спадат:
а) категория М1 - моторните превозни средства за превоз на пътници, в които броят на местата за сядане, без мястото на водача, е не повече от 8;
б) категория М2 - моторните превозни средства за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, с технически допустима максимална маса не повече от 5 тона;
в) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория М3 - моторните превозни средства за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, с технически допустима максимална маса над 5 t;
3. категория N - моторните превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат най-малко четири колела, към които спадат:
а) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория N1 - моторните превозни средства, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 t;
б) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория N2 - моторните превозни средства, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса над 3,5 t, но не повече от 12 t;
в) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория N3 - моторните превозни средства, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса над 12 t;
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

sush1978

Кой беше този знак  ;D Пътен знак В4-"Забранено е влизането на товани
автомобили",  да май се отнасяше до 3.5 . Сипи му на полицая един кош с камъни пред портичката .Да не те е яд после. ;D
Умирай трудно

Красимир Тодоров

В4 "Забранено е влизането на товарни автомобили"

В стария закон беше "Забранено е навлизането на товарни автомобили след знака"

Което значи че с основание може да те глоби, товарен е буса и е автомобил. Сега се замислям, дали едно дукато без седалки може да влезе след този знак...

admin

Цитат на: Красимир Тодоров - Събота, 26 Октомври, 2013, 11:13:26
В4 "Забранено е влизането на товарни автомобили"

В стария закон беше "Забранено е навлизането на товарни автомобили след знака"

Което значи че с основание може да те глоби, товарен е буса и е автомобил. Сега се замислям, дали едно дукато без седалки може да влезе след този знак...

Нали писах по-горе, зависи каква категория се води в талона.

zvetko

Мерси колеги,бъдете здрави.Междувременно полицаят се пенсионира и вече не е богопомазан....

M.Traykov

Бус с двойна гума до 3,5тона не може да се кара с Б категория.

Jack77

Много ясно, че може да се кара с "B", зависи от тонажа на буса, а не от гумите. N1 с двойна гума колкото щеш, N2  е за C

Красимир Тодоров

Дрифтър, пробваш ли ни тук във форума, гледам за втори път си неподготвен ;D
Гумите може и тройни да са, ако е до 3.5 тона се кара с Б. Двойните гуми имат друга цел, не да показват, че буса е камион
Ще се  научиш ;D

M.Traykov

Грешно съм се изразил.Не е заради гумите,а дали има тахо или не.Ако има няма как да се кара с Б.

admin

Цитат на: Drifter - Неделя, 24 Ноември, 2013, 22:33:15
Грешно съм се изразил.Не е заради гумите,а дали има тахо или не.Ако има няма как да се кара с Б.

Ако е под 3.5 тона няма тахограф.

RFF

Цитат на: Drifter - Неделя, 24 Ноември, 2013, 19:43:25
Бус с двойна гума до 3,5тона не може да се кара с Б категория.
Защо мислиш така, кое те навежда на тази мисъл?  ::) :o

Цитат на: Drifter - Неделя, 24 Ноември, 2013, 22:33:15

А, как стои въпросът, когато теглиш платформа с общо тегло 3,5 тона със такъв бус?
Пример: Ивеко 35-12 автовоз със закачена платформа.

Лек път на всички колеги!
0898677590
ПЪТНА ПОМОЩ
ДЕНОНОЩНО

ceko1969

Цитат на: RFF - Понеделник, 25 Ноември, 2013, 15:06:27

А, как стои въпросът, когато теглиш платформа с общо тегло 3,5 тона със такъв бус?

Виж тук - http://www.driver-bg.eu/index.php?topic=3344.msg46491#msg46491

Красимир Тодоров

Цитат на: RFF - Понеделник, 25 Ноември, 2013, 15:06:27
Защо мислиш така, кое те навежда на тази мисъл?  ::) :o

Обяснявам: На ивекото обозначението предполагам идва от 35- 3.5 тона и 12-120 коня
До тук добре, значи ивекото можеш да го караш с кат. Б
Ако обаче му закачиш платформа и я натовариш, не можеш да ме убедиш, че не надминаваш 3.5 тона. Гаранция си отгоре. Тогава тахограф. Когато го управляваш празен - без шайба. Като се натовариш и минеш в другата теглова категория, за която ти трябва и друга категория книжка съответно, слагаш шайба и бележката е, че си управлявал МПС попадащо извън регламента. Всичко зависи колко ти тежи платформата и тотала колко ти е
Във всички случай с тая композиция не можеш да влезеш срещу Б4, а ако буса е регистриран като товарен, нищо че е под 3.5 тона, пак не можеш.

Красимир Тодоров