• Welcome to Форум на българските шофьори.

Плащане на 45 календарни дни или до 14 дни с 3% такса

Започната от American, Събота, 02 Ноември, 2013, 01:36:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

American

Цитат на: Красимир Тодоров - Четвъртък, 02 Януари, 2014, 11:43:04
Нали не дискутираме причините за това забавяне при плащане. Те са най-разнообразни, като да, заигравката с лихвите е една от тях.

Изглежда че като работя за нов клиент трябва да му дам "кредит", тоест за сумата която ще струва превоза, аз трябва да одобря този клиент за "кредита". Това е свързано с рискове, може да забави много, може да фалира междувременно, много неща могат да се случат. Затова на нови клиенти правиме един курс и спираме да разширяваме кредита към тях докато не платят. Ако платят навреме, следващия път удвояваме. Ако забавят или други проблеми ги слагаме в "черния списък" и край с тях.
Имаме утвърдени клиенти на които нямаме лимит на кредита който им даваме, например въпреки че имат да плащат пет извършени вече превози ние без никакви проблеми взимаме да превозваме шестия.

Има доста сайтове за проверка на кредита на брокерите. Основния параметър по-който са подреждани е техния DTP "days to pay"
Най-добрите плащат около 10-тия ден без никакъв процент, голяма част плаща 30 до 40 дена, останалите които бавят повече отиват в рисковата зона и на тях започват да им отказват "кредит", това ги кара да навлязат в още по-критично състояние от което трудно се излиза.
smoking gun

American

smoking gun

Красимир Тодоров

Аз пък смятам, че това е сигурния път към фалита. Нещо като покер с клиенти. А всички комарджии в крайна сметка ги погребват със съдрани гащи.
Мен лично ме е страх да работя по тоя начин. Парата на капака, това ми харесва повече.
Щото сиренето се плаща на момента, няма отложено в магазина.
Верно ми е крайно изказването, ама си е така, за мен специално.
Друго е когато имаш договор с фирма която плаща при тия условия за товарите които си превозил. Ако искаш караш, ако не, седи си у дома.
Но на крайния товародател да му цепя басмата... мерси
Това с кредитирането - сякаш си банка, някак не ми се връзва, да го кредитират банките, на мен да ми се плати на секундата

Красимир Тодоров