• Welcome to Форум на българските шофьори.

Как да си намери работа един новобранец?

Започната от vasko_iq, Събота, 16 Ноември, 2013, 14:52:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vasko_iq

Искам малко да се оплача,предполагам много новобранци са като мене.Как един човек които е млад и мераклия за става шофьор,може да си намери работа,защото маи съм некадърник невменяем и т.н..По думите на шефове на фирми на които сам звънял за работа излиза така,като нямам опит и няма кои да ми покаже не мога никога да карам .Изнервен съм от факта че имам С-кат.и не мога да си намеря работа в транспортната сфера,като се обадя на някоя обява и като спомена че нямам опит ми затварят телефона на момента,ако някои не го затвори ми обяснява натрупай малко стаж и ми се обади пак.Как да натрупам стаж (Някои има ли за продаване?  :) ) И затова се чудя даваш 2000лв. за курсове и не можеш да работиш каквото имаш желание.Новобранците некадърни ли сме нали всеки е почнал от някъде дори и на лекия автомобил.Някои може ли да помогне с нещо,някакво имфо за някоя фирма с соло камиони,независимо дали в България или Европа,да натрупам малко опит и после да карам Е-кат.

vasko_iq

Бриги Магнито

Баце думата некадърен трябва да се докаже чрез проверка на уменията или с други думи,когато работодател те вземе на работа и след известен период на работа може да каже какъв си,макар че и тогава може да не се съобразиш с неговото мнение по ред причини.
П.П.Няма рецепта как новобранец да започне работа има варианти много ,но точен няма не само в този бранш ,но и във всички останали

Бриги Магнито

ivopifeca

Спокойно,и да не си новобранец пак е горе долу същото...нямаш ли познати,истински приятели в тази сфера е много трудно...но щом имаш желание,ще намериш.Лошото е, че не се знае кога,късмет от мене.

vasko_iq

Цитат на: Бриги Бичкията - Събота, 16 Ноември, 2013, 15:23:24
Баце думата некадърен трябва да се докаже чрез проверка на уменията или с други думи,когато работодател те вземе на работа и след известен период на работа може да каже какъв си,макар че и тогава може да не се съобразиш с неговото мнение по ред причини.
П.П.Няма рецепта как новобранец да започне работа има варианти много ,но точен няма не само в този бранш ,но и във всички останали

Това е проблема че нете взимат за да покажеш какво можеш или не можеш.Знам че и на тях им е по лесно с някои по опитен но е добре да се даде път и на другите.

venco

При мен стана така: Изкарах Е категория обадих се на фирма ПИМК взеха ме веднага (без стаж),направих три курса в европа за по 20дни и смених фирмата.Сега съм в друга фирма която като разбра,че съм работил в ПИМК ме взеха също веднага!Така че има шансове не се отчайвай.

vasko_iq

То май и аз така ще направя ама исках малко да посвикна на соло и после ремарке.Благодаря ти за информацията. ;)

ivopifeca

Солото много прилича на лека кола и нема нищо общо с ремаркето,колкото и да е голямо солото,не добивай грешни представи,байка ;)

rider777

Васко, малко се оплакваш,,,, ама и много да се оплакваш все тая братле,,,, сам можеш да си отговориш на въпроса де си го боднал ако се замислиш малко,,,,,  та почвай с мисленето,,,, купуваш си един камион,,, не говорим за другите разходи за създаването на транспортна фирма, та седи ти камиона пред вас и ти си викаш " Абе  това желязо трябва да си връща инвестицията ,,,  и са сам си отговори ще качиш ли някой без опит ако е твой камиона,,,, ако ти е трудно да си представиш, че имаш камион си спомни дали си давал велосипеда си на някой дето ти го е искал зад блока да направи едно кръгче и ти не го познаваш,,,,,,,,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

ivopifeca

Цитат на: rider777 - Събота, 16 Ноември, 2013, 21:11:57
Васко, малко се оплакваш,,,, ама и много да се оплакваш все тая братле,,,, сам можеш да си отговориш на въпроса де си го боднал ако се замислиш малко,,,,,  та почвай с мисленето,,,, купуваш си един камион,,, не говорим за другите разходи за създаването на транспортна фирма, та седи ти камиона пред вас и ти си викаш " Абе  това желязо трябва да си връща инвестицията ,,,  и са сам си отговори ще качиш ли някой без опит ако е твой камиона,,,, ако ти е трудно да си представиш, че имаш камион си спомни дали си давал велосипеда си на някой дето ти го е искал зад блока да направи едно кръгче и ти не го познаваш,,,,,,,,,,,,,,,,,
Тоя където ще дава камиона,мислим че си е чист късмет на кого-какво ще попадне,а и понякога тези къде са карали по малко,могат да ти донесат и леко повече,ако усърдието им е на първо четене,а и колелото некога не го давахме...имахме късмет,ако не ни го взимаха ;)

динко

Васко те чорбаджиите искат на готово всичко,търси приятели познати препоръка няма да се отчайваш.Почни каквато и да е работа като шофьор натрупай малко опит и напред,категории и документи камион не карат,опита си идва с карането,търси фирми  които търсят втори шофьор-ще загубиш малко време и нерви,ама той занаята си е такъв иска жертви.Това от мен,успех колега.

ivopifeca

Ами ,ако съм карал само София и страната,и перфектно владея прицепо ти на секви маневри...да ама нема стаж в Европа...е кел файда тогава а?Значи бате не е само да повериш скъпоценния си камион на някой който може да ти го вкара и в задния двор нали?Май не изискваш само каране в случая,или бъркам?

vasko_iq

Благодаря за съветите всеки си има свое мнение за нещата,ама че имаш опит не те прави безгрешен,се пак човек се учи докато е жив.Ще карам  Е-кат и пак ще се пробвам някъде. ;)

v1977

Горчивата истина е,че нямаш ли връзки и корабни въжета си е въпрос на чист късмет да почнеш някъде!

pafel

Цитат на: vasko_iq - Събота, 16 Ноември, 2013, 14:52:43
Искам малко да се оплача,предполагам много новобранци са като мене.Как един човек които е млад и мераклия за става шофьор,може да си намери работа,защото маи съм некадърник невменяем и т.н..По думите на шефове на фирми на които сам звънял за работа излиза така,като нямам опит и няма кои да ми покаже не мога никога да карам .Изнервен съм от факта че имам С-кат.и не мога да си намеря работа в транспортната сфера,като се обадя на някоя обява и като спомена че нямам опит ми затварят телефона на момента,ако някои не го затвори ми обяснява натрупай малко стаж и ми се обади пак.Как да натрупам стаж (Някои има ли за продаване?  :) ) И затова се чудя даваш 2000лв. за курсове и не можеш да работиш каквото имаш желание.Новобранците некадърни ли сме нали всеки е почнал от някъде дори и на лекия автомобил.Някои може ли да помогне с нещо,някакво имфо за някоя фирма с соло камиони,независимо дали в България или Европа,да натрупам малко опит и после да карам Е-кат.

Виж сега пич, аз съм като теб. Преди по-малко от година изкарах C категорията. Един приятел ме "уреди" в една фирма карах плодове и зеленчуци, камиона хубав 12 тонен МАН , фриго .. но имаше тънкост. Не му работеше фригото , тахографа и той , а и да не говорим за елементарни неща като оборотомер, скоростомер и лампи по таблото... един прекрасен ден ме спряха на околовръстното и добре че пича от ДАИ приемаше извинения и повече от 50 кинта нямах. Дадох му и се разкарах. Изкарах точно 2 седмици. Отделно и карането по 19 часа ГРАДСКО не ми се ядваше много много.

Сега работя като шофьор за един ресторант като снабдител, бръмча с една баничарка , мисля да поседя година,две и да се махам.
Масово работодателите искат опит за градско каране. Извън града всеки може да кара... пенсионира се левия крак и връткаш геврека.

Съвета ми към теб е.. нищо че си C категория , хвани се на неква работа , дори и да е подходяща за B категория. Явно тия които са с B категория явно ги виждат като по-низши същества от тези които са със C , а машината може да се кара и двата типа шофьори. Натрупай опит, важното е на CV-то да пише че си се ошлайфал като шофьор. Демек имаш тъпията да возиш товар. Докато бях с B категорията се опитвах да ги лъжа , ама като не си пише на CV-то ... (опитах се да отбия номера че карах без договор към измислени фирми)

(Баща ми е с над 15 години стаж B категория , активен шофьор , претърпял е 3 леки ПТП не по негова вина, кандидатствахме и двамата в една фирма за разнос на алкохолни и безалкохолни напитки с бус до 3.5 тона. Мен ме викнаха на интервю , на него даже и не му се обадиха че не е одобрен.)

Ако все още си търсиш работа и си някъде от София (северо-западния край) мога да ти предложа къде да идеш. Има един пичага от Нови Искър, произвежда фуражи за животни и ги разнася по адреси Нови Искър > Елин Пелин и селата. По принцип търси кадри , на мен не ми се занимава защото работата реално ми е на 3 спирки с автобуса. Дет му се вика шефа може да ти дойде сабале да пиете кафе за добро утро.  ;D Има един самосвал до 7.5 и два буса фургон (МБ Варио 5-6 тона , яка машина много ме изкефи) и бордовак (МБ Спринтер) с брезент.
Дава 30 кинта на ден , 20 кинта първите два-три дни. Работи се понеделник до събота от 8:30 до към 18:00 . Имай предвид че там се искат и мускули че тия 50-70 кг. чували... че ти се отели вола.

gadinka

Цитат на: vasko_iq - Неделя, 17 Ноември, 2013, 12:27:31
Благодаря за съветите всеки си има свое мнение за нещата,ама че имаш опит не те прави безгрешен,се пак човек се учи докато е жив.Ще карам  Е-кат и пак ще се пробвам някъде. ;)
В нашата мила родина с ,,С" ще си и общ работник, и шофьор, и монтьор. Ако трябваш на някой, той ще е некоректен гарантирано. Все ще си виновен за нещо, и все ще има основание да не ти плати.

gadinka