• Welcome to Форум на българските шофьори.

MAN TGA 460

Започната от Chofersito, Неделя, 06 Април, 2014, 22:22:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Chofersito

Здравейте колеги.Надявам се че пиша на точното място!Имам намерение да си купя един TGA 460,E4-2007 год.Имам съмнения за реалните километри(590000),та идеята ми е,дали някой може да каже дали има начин да се проверят.Тоест:дали е пипан километража?Имам подобен от няколко години,само че е 2001 год.,само дето тогава не ме вълнуваше много този въпрос.Ааа,и камиона излезна супер читав,но това вероятно е просто случайност.Между другото на MAN-a,имам малко километри,и за това питам.Иначе за Renault-Premium,и Magnum 450DXI,460DXI-EEV,мога и аз да дам малко акъл.Сега карам 3ти такъв на 260000км,предишните 2ва ги върнах по на близо 550000км за 4год.Изкарани лично от мен от магазина на 0км.Обаче,понеже почти всички тук,предполагам че са наясно(един камион нормално бута между 150000 и 180000км на година),на еденична езда.Предполагам че ви стана ясно кви са ми съмненията.Ще бъда благодарен на професионални мнения и съвети.Да добавя,камиона е в БГ авто къща,което засилва подозренията ми.!!!

Chofersito

MagnuM

Последните бройки TGA 460 са края на 2004г. от тогава MAN започват да слагат новия D20 и D28 Common Rail мотор, а и 460 Е4 няма ;) Километрите могат да се проверят на компютър или да се влезе в менюто на компа, и да се види колко гориво е минало през дюзите до момента и се разделя на 34 (примерно какъвто е разхода :D )
;) Не е важно за къде пътуваш, важно е да си на пътя ;)
Новата страница на Българските шофьори!
https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-TrucksDrivers/435921919851057

MagnuM

;) Не е важно за къде пътуваш, важно е да си на пътя ;)
Новата страница на Българските шофьори!
https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-TrucksDrivers/435921919851057

Chofersito

Да,D20-common rail е мотора,а колкото до конете може и да бъркам аз.Това ще го проверя,все пак камиона съм го гледал само на снимки за момента,понеже е на около 400км,от мястото кадето живея.Мисля да отскоча в събота да го разгледам.Ако имаш възможност да обясниш малко по детаилно,каде в менюто да видя колко литра е изконсумирал за всичките тези години?Останалото със сметките ще го оправим.Искам да съм подготвен за събота като ходя да го оглеждам.Благодаря.

Rammbon

Ако волана е такъв, с управлемие на бордовия компютър и аудиото, се влиза по следния начин. Най-долу в ляво се натиска бутона веднъж. На екрана на таблото излизат разни менюта. Там където искаш да влезеш, потвърждаваш с ОК, бутона на волана.  С пак левите бутони на волана , но по-горните / те са със стрелки / избираш по горно или по-долно меню. Влизаш в контролни данни. Там ще видиш , колко е нивото на маслото, колко са износени спирачните накладки, колко километра е изминал камиона и с какво количество гориво и още 5 параметъра.
Всичко това при изгасен двигател, само на контакт.  Ако има грешки , бордовия компютър ще ги изпише и кога са станали , по дати.

Chofersito

Колега,благодаря ти отново.Беше ми много полезен.Днес един колега на един паркинг ми го демонстрира,беше с TGX 440,но се влиза по същия начи който ти ми обясни.В събота ще го видя и другия.Пожелам ти безавариини километри.

Chofersito

Само да се похваля!Взех камиона.Дано да излезне читав,че иначе ще има пак връщане назад.Иначе,разхода за изминалите километри излезна 34/100.Нямам си идея,кви товари е дърпал?!!Сега следва само да му направя една добра профилактика,и ще му търся някой да го кара.Казаха ми че бил напълно обслужен(в техния сервиз),как да им вярвам?Значи,няма как да се мине без смяна на масла,филтри и т.н.!Лек път на всички!!! :)

ivopifeca

Цитат на: Chofersito - Неделя, 04 Май, 2014, 22:22:11
Само да се похваля!Взех камиона.Дано да излезне читав,че иначе ще има пак връщане назад.Иначе,разхода за изминалите километри излезна 34/100.Нямам си идея,кви товари е дърпал?!!Сега следва само да му направя една добра профилактика,и ще му търся някой да го кара.Казаха ми че бил напълно обслужен(в техния сервиз),как да им вярвам?Значи,няма как да се мине без смяна на масла,филтри и т.н.!Лек път на всички!!! :)
Смени си маслото и филтрите,за да си си спокоен,вий си и масло-скорости диференциал.Прегледай си го,отдели си един ,или два дни за това...а после-късмет :)

Rammbon

Влез в менюто в контролни данни и виж кога са за смяна масла/ записани са с дати / , антифриз, накладки и други. Можеш и да провериш колко гориво е изгорил до сега и го раздели средно на 34 , ще получиш ориентировъчно на колко км е камиона.
С мотор D 20, 430 и с товар 32т, успях да го сваля на 31л/100км по националите в BG. По големи нагорнища го карах с 1500-1600 обр.

ivopifeca

Направи му едно кръгче...просто така за спорта,и го пускай да работи,мисля ,че си взел хубав камион,дано :)Лека и доходна!

Chofersito

Ако докара такъв разход,ще направя банкет :D.Товарите които ще дърпа са,от Испания за Италия(3т),на връщане около16,19т.Разбира се,тва няма как да е точно,щото няма начин да не се получи няква инфекция.Ще видим,но за момента перспективите са такива.

Chofersito

Това,задължително ще го направя!!!Обаче вече един път съм патил от некадърни механици,та питам ако някой може да ме насочи към добър сервиз на MAN в БГ.Ще дам пример.Другия MAN който имам,му смених след 7000км маслата.След смяната на маслото в скоростната кутия,започнаха проблеми с ретардера.Оказа се че вместо да налеят 23.5л масло,нашите момчета налели 13литра,докато протекло от пробката.Да,обаче се оказа че остатъка трябвало да се налее под налягане.Абе,луда работа.Аз не съм механик(имам малко идея,ама ей толкова),ама онзи като се е хванал да работи тва,да си върши работата както трябва,нали за тва си плащаме.Айде лека,че утре трябва да се правят километри!!!

Chofersito