Форум на българските шофьори
Вторник, 10 Септември, 2024, 13:40:34
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Начало
Обяви
Мрежа
Галерия
Търси
Календар
Членове
Етикети
Вход
>
Товарни автомобили
>
Общ раздел
>
Изпреварване между камиони
Страници: [
1
]
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Изпреварване между камиони (Прочетена 4180 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
МИНКО ИЛЧЕВ
Непоносимост към отрепки, боклуци, непорасли и с комплекс за размера на... стажа!!! И затова БЕЗДЕЙСТВАЩ:
Глобален модератор
Потребител герой
Рейтинг: +2404/-323
Неактивен
Публикации: 2190
Теми: 140
Активност
1.6%
Пасе патки всякакви! Образование - начално вечерно
«
-:
Вторник, 15 Април, 2014, 23:25:22 »
Отговор
Обикновено карам по-бавно от потока. Ама и да караш с 90 в селата не мисля, че е добре. Като има възможност за изпреварване съдействам, когато има възможност подавам десен пътепоказател и отпускам газта, ако са няколко камиона дори спирам на отбивка. Това по националите, на магистрала също почти винаги изключвам темпомата, така става много по-бързо изпреварването и не се пречи на леките коли. Инак им е много лесно слага се забрана за изпреварване от товарни автомобили и готово.
Тази вечер бързам да се прибера във вкъщи и натискам колкото може. В едно изкачване застигам камион с русенска регистрация и не беше много безопасно за изпреварване (по-скоро една кола се поколеба и ставаха двама), а и аз съм на близо 40 тона. Колегата караше почти застъпил осовата линия ("по-удобно е" за да погледнеш навлизаш в насрещната лента), а се движеше съвсем бавно. На равното подкара на ограничител и въпреки, че "досаждах" като карах частично и в насрещното въобще не се впечатли. Видях че застига кола и леко отпусна и тръгнах да го изпреварвам и тя го "подпря" и стана работата. След изпреварването изостана и буквално след секунди го загубих. И какъв е извода? След малко застигам пак с русенска регистрация, сигнализира ми с десен мигач и присветна да се прибера. Има разлика и то голяма!
Активен
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!
«
-:
Вторник, 15 Април, 2014, 23:25:22 »
Активен
M.Traykov
Пълноправен потребител
Рейтинг: +43/-6
Неактивен
Публикации: 249
Теми: 1
Активност
0%
Re:Изпреварване между камиони
«
Отговор #1
-:
Сряда, 16 Април, 2014, 20:23:46 »
Отговор
Разликата е огромна.
Въпреки,че карам малка "машина" винаги давам ляв или десен мигач и присветквам за прибиране или за даване на предимство.
Даже и с колата съм така.Въобще гледам да съм толерантен и по някой път си патя от това.
Активен
«
Отговор #1 -:
Сряда, 16 Април, 2014, 20:23:46 »
Активен
kivott77
Начинаещ
Рейтинг: +4/-0
Неактивен
Bulgaria
Публикации: 26
Теми: 0
Активност
0%
«
Отговор #2
-:
Четвъртък, 17 Април, 2014, 09:59:05 »
Отговор
Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ в Вторник, 15 Април, 2014, 23:25:22
Обикновено карам по-бавно от потока. Ама и да караш с 90 в селата не мисля, че е добре. Като има възможност за изпреварване съдействам, когато има възможност подавам десен пътепоказател и отпускам газта, ако са няколко камиона дори спирам на отбивка. Това по националите, на магистрала също почти винаги изключвам темпомата, така става много по-бързо изпреварването и не се пречи на леките коли. Инак им е много лесно слага се забрана за изпреварване от товарни автомобили и готово.
Тази вечер бързам да се прибера във вкъщи и натискам колкото може. В едно изкачване застигам камион с русенска регистрация и не беше много безопасно за изпреварване (по-скоро една кола се поколеба и ставаха двама), а и аз съм на близо 40 тона. Колегата караше почти застъпил осовата линия ("по-удобно е" за да погледнеш навлизаш в насрещната лента), а се движеше съвсем бавно. На равното подкара на ограничител и въпреки, че "досаждах" като карах частично и в насрещното въобще не се впечатли. Видях че застига кола и леко отпусна и тръгнах да го изпреварвам и тя го "подпря" и стана работата. След изпреварването изостана и буквално след секунди го загубих. И какъв е извода? След малко застигам пак с русенска регистрация, сигнализира ми с десен мигач и присветна да се прибера. Има разлика и то голяма!
Виждам че си добър шофьор но не е нужно да се рискува.Все пак това не е лека кола.Дали ще поставят знак или не това не е от значение,сам знаеш какво е нужно за едно безопасно изпреварване,особенно за камион.Разумно карай дълго ще караш.
Активен
SOLAR
Потребител герой
Рейтинг: +234/-16
Неактивен
Публикации: 530
Теми: 53
Активност
0%
ЛЕТИМ ПО ПЪТИЩАТА БЕЛИ
«
Отговор #3
-:
Четвъртък, 17 Април, 2014, 12:34:10 »
Отговор
Цитат на: Drifter в Сряда, 16 Април, 2014, 20:23:46
Разликата е огромна.
Въпреки,че карам малка "машина" винаги давам ляв или десен мигач и присветквам за прибиране или за даване на предимство.
Даже и с колата съм така.Въобще гледам да съм толерантен и по някой път си патя от това.
Drifter, с това "присветквам" пречиш на изпреварвания и вредата е по-голяма отколкото нормално изпълнение на маневрата. Изпреварвания получава "СВЕТКАВИЦА" в очите. Жокер: виж размера на огледалото на камиона и го сравни с твоето.
ЛЕКИ ПЪТИЩА !
Активен
ТЪЛКУВАНЕ НА РЕГЛАМЕНТ 561/2006
M.Traykov
Пълноправен потребител
Рейтинг: +43/-6
Неактивен
Публикации: 249
Теми: 1
Активност
0%
«
Отговор #4
-:
Четвъртък, 17 Април, 2014, 19:28:37 »
Отговор
Святкам само през деня.Напоследък използвам за кратко клаксон за прибиране и за "благодаря" когато някой ме пусне да мина или да го изпреваря.
Активен
naum4o
Потребител герой
Рейтинг: +846/-20
Неактивен
Публикации: 707
Теми: 71
Активност
0%
Cogito ergo sum
«
Отговор #5
-:
Четвъртък, 17 Април, 2014, 20:27:09 »
Отговор
Настъпвам леко осевата линия, така че хубаво да ме види в лявото огледало. Точно 5 секунди след това знам с кого си имам работа и дали изпреварването ще е лесно. Ако е темерут - съдба, ще чакаме подходящия момент. Но много често колегата ми дава иширет, че ме е видял и разбрал и се прибира леко към банкета, и когато успея да го задмина, задължително благодаря. Миналата седмица на прохода, на изкачването към Троян, един здраво натоварен младеж, директно ме пусна да мина със сканийката още в началото на завоите. Евала на колегата, това е начинът.
Активен
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!
kivott77
Начинаещ
Рейтинг: +4/-0
Неактивен
Bulgaria
Публикации: 26
Теми: 0
Активност
0%
«
Отговор #6
-:
Четвъртък, 17 Април, 2014, 21:27:01 »
Отговор
Цитат на: naum4o в Четвъртък, 17 Април, 2014, 20:27:09
Настъпвам леко осевата линия, така че хубаво да ме види в лявото огледало. Точно 5 секунди след това знам с кого си имам работа и дали изпреварването ще е лесно. Ако е темерут - съдба, ще чакаме подходящия момент. Но много често колегата ми дава иширет, че ме е видял и разбрал и се прибира леко към банкета, и когато успея да го задмина, задължително благодаря. Миналата седмица на прохода, на изкачването към Троян, един здраво натоварен младеж, директно ме пусна да мина със сканийката още в началото на завоите. Евала на колегата, това е начинът.
Да такае и така се прави,ако е пич ще те пусне.Ама пробвай турските камиони да минеш,ако искаш със зенитен прожектор им святкай.Те даже между тях няма да те пуснат,пък и място почти никога не оставят.
Активен
SOLAR
Потребител герой
Рейтинг: +234/-16
Неактивен
Публикации: 530
Теми: 53
Активност
0%
ЛЕТИМ ПО ПЪТИЩАТА БЕЛИ
«
Отговор #7
-:
Петък, 18 Април, 2014, 00:04:03 »
Отговор
В темата
Колегиалност на пътя
съм написал какво правих, но сега не бързам за никъде и се учудвам защо съм карал бързо. Карам с 80 km/h, в повечето европейски страни това е максималната скорост, давам път на всеки, а където е забранено изпреварването, леко ускорявам, за да не се образува опашка.
Нашата фирма има международен приз: "RED TRUCKS - GREEN DRIVING" .
Бързото каране не се поощрява. Препоръчителната максимална скорост е 83 km/h. Тогава карането е безопасно и най-Економично (както бе писала за мото една колежка).
Понякога като ме изпреварят, французите ми пущат "аварийни" светлини - т.е карам бавно, а в Унгария ме освиркват. Но с бавно каране си заработвам по-голяма заплата и това не ме смущава.
Дори и когато някой "фитипалди" ми "засече" пътя, не си развалям спокойствие и настроение. Просто го съжалявам, че работи "на километър" и е опасен за движението.
А като срещнете камион с надпис SOLAR на предното стъкло - помахайте и се усмихнете
.
ЛЕКИ ПЪТИЩА !
Активен
ТЪЛКУВАНЕ НА РЕГЛАМЕНТ 561/2006
МИНКО ИЛЧЕВ
Непоносимост към отрепки, боклуци, непорасли и с комплекс за размера на... стажа!!! И затова БЕЗДЕЙСТВАЩ:
Глобален модератор
Потребител герой
Неактивен
Активност
1.6%
«
Отговор #8
-:
Петък, 18 Април, 2014, 01:57:15 »
Отговор
Цитат на: kivott77 в Четвъртък, 17 Април, 2014, 09:59:05
... Дали ще поставят знак или не това не е от значение,сам знаеш какво е нужно за едно безопасно изпреварване,особенно за камион.Разумно карай дълго ще караш.
Имах предвид забрана на магистрала. Първо, поставят се когато е много натоварено движението, за да може в лявата лента да се движат и с по-голяма скорост от тази на камиона. Донякъде е разбираемо и мен ме дразнят като почнат да се изпреварват по 5-6 минути, този който е предприел изпреварването и явно не се движи достатъчно по-бързо. Също и изпреварвания, излишен риск от успоредно движение на камиони и така или иначе ще бъде изпреварен. И как, ако се движи някой с 60 или 50 да караш след него и то по магистрала? Нали целта е да се поддържа скорост!
Второ, поставят се напълно безсмислени забрани, скорошен пример е магистралата Букурещ-Плоещ. Отскоро е сложен знак за забрана изпреварване от камиони и там където е с три ленти. Къде видяха толкова камиони и толкова коли?!
Активен
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
American
Потребител герой
Рейтинг: +213/-111
Неактивен
Публикации: 834
Теми: 40
Активност
0%
General Lee
«
Отговор #9
-:
Петък, 18 Април, 2014, 05:58:30 »
Отговор
Цитат на: SOLAR в Четвъртък, 17 Април, 2014, 12:34:10
Drifter, с това "присветквам" пречиш на изпреварвания и вредата е по-голяма отколкото нормално изпълнение на маневрата. Изпреварвания получава "СВЕТКАВИЦА" в очите.
При нас има други нерегламентирани правила за сигнализация когато камиона изпреварващ ни, може да се прибере:
през деня: по радиото казваш ( еди койси "надписа на камиона му" готов си, връщай се)
през ноща: гасиш късите за около 3 секунди
след което колегата мига с thank you lights имаме инсталиран бутон на таблото специално за целта:
http://www.youtube.com/watch?v=MkM2QYPBR6E
Редактирана YouTube връзка!
«
Последна редакция: Петък, 18 Април, 2014, 08:47:13 от МИНКО ИЛЧЕВ
»
Активен
smoking gun
Mandor
Потребител герой
Рейтинг: +616/-22
Неактивен
Публикации: 740
Теми: 33
Активност
0%
«
Отговор #10
-:
Петък, 18 Април, 2014, 11:43:03 »
Отговор
Да, ама нашите къси се палят автоматично, така че не става. Просто мигваш с дългите, че може да се прибира.
Активен
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.
loshdancho
Потребител герой
Рейтинг: +621/-723
Неактивен
Теми: 104
Активност
0%
«
Отговор #11
-:
Петък, 18 Април, 2014, 18:09:45 »
Отговор
Цитат на: American в Петък, 18 Април, 2014, 05:58:30
При нас има други нерегламентирани правила за сигнализация когато камиона изпреварващ ни, може да се прибере:
през деня: по радиото казваш ( еди койси "надписа на камиона му" готов си, връщай се)
през ноща: гасиш късите за около 3 секунди
след което колегата мига с thank you lights имаме инсталиран бутон на таблото специално за целта
Американски щуротии,.... В Европа е прието само да му присветнеш с дългите, дори аа не гледа в огледалото пак ще разбере. Когато минава Третия камион се вижда най-добре.
http://www.youtube.com/watch?v=ojGksCRy_nM
Активен
ПРОСТ(о) шофьор! Малии за това някога се учеше 3-4год.
МИНКО ИЛЧЕВ
Глобален модератор
Потребител герой
Неактивен
Активност
1.6%
«
Отговор #12
-:
Неделя, 25 Август, 2024, 23:59:15 »
Отговор
Като те застигне камион, явно кара по-бързо. Може би, камионът върви, товарът му позволява, може би е от вечно бързащи. Ако е от последните е редно да го накажем и по време на изпреварване да увеличим скоростта, за да се увеличи времето или да не може да стане. На поне две ленти за посока е неприятното, за тези отзад. При двупосочен път е опасно и за отсрещния, както тъпакът който неправилно изпреварва или още по-големият тъпак който пречи.
Когато изпреварвате и то продължи много, много време, и когато все пак се приберете, и тогава след секунди онзи е вече в далечината. Тогава не се ли сещате, колко "набожни" има в Мрежата? Такива ще се пребият да пускат такива публикации или когато срещне такава: амин, амин, амин. Или направо amin - не на английски. Много често според мен, тези аминкащи, много "набожни" са най-големите амбреажи на пътя.
Поне един е от немъжки пол
Дискордиа почти да го изпревари, ама онзи се сетил, че му върви камионът.
При двупосочен път и удар между насрещно движещ се, не е достатъчно да има един виновник. Поне двама са, а може да са 3 от 3-ма, малко са пътищата където не може да се разминават 3 МПС-та, било и поне 2 камиона.
Да не говорим, колко е елементарно да не се стигне до такова разминаване. Ако изпреварвания е предприел неправилно, рисковано изпреварване. Какъв е изпреварваният? Натиска да затрудни изпреварването, ама какво правел онзи. Този отсреща, ако излиза от завой или друга ограничена видимост - добре. А ако 30 секунди наблюдава отсрещните и натиска да стигне по-бързо до тях. "Господ беше с мен" - цитат от истински случай в социалните мрежи. Пуснал клип как наблюдава отдалеч и кога стана вече близо, добре, че бил някой си да го спаси от тъпотия му.
Screenshot_2024-08-25-23-35-42-972_com.facebook.katana.jpg
(442.18 KB, 1080x2340 - видяно 10 пъти.)
Screenshot_2024-08-25-23-35-56-116_com.facebook.katana.jpg
(616.58 KB, 1080x2340 - видяно 7 пъти.)
received_356496787319803.jpeg
(95.02 KB, 800x1000 - видяно 17 пъти.)
Активен
Етикети:
Страници: [
1
]
Нагоре
Изпечатай
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------