• Welcome to Форум на българските шофьори.

Настройване на СВ радиостанция

Започната от petark, Събота, 03 Май, 2014, 14:36:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

petark

Здравейте колеги!Преди около седмица един приятел който вкарва камиони за продажба ми подари радиостанция President Harry 2.Абсолютно обаче съм бос в тая област!Само я включих да видя дали свети и това е.Чета в нета че трябва и антена да си взема и че трябвало да се настрои радиостанцията за по добър обхват.интересно ми е мах.до колко км. радиус може да се чува и говори по тези станции и как става настройването?Благодарен ще съм ако някой ми разясни кое как става.

petark

petark

За такава станция става въпрос.

petark

rider777

То не, че GSMите не ти пържат мозъка ама с тези станции на какво се подлага човек идея си нямат ама 100% от ползващите такива станции ,,,,, иначе тук има един пич дето преди време обясняваше как става,,, даже и продава станции и антени ама нямам спомен какъв му беше прякора тук,,, той ще ти се обади като види написаното от теб ,,,,,,,,,, ааааааа тук отгоре има реклама бре,,, чукни върху нея и ,,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

Mystang

Монтира се СВ антена и се прай КСВ между двете за по добър сигнал.КСВ е настройка между анъена и станция.

petark

Цитат на: Mystang - Събота, 03 Май, 2014, 16:59:10
Монтира се СВ антена и се прай КСВ между двете за по добър сигнал.КСВ е настройка между анъена и станция.
ама тая настройка ксв аз ли я правя или майстор някакъв?

VOLVO 480

Здрасти, Колега!
Настройва се антената с радиото тъка нареченото КСВ което значи Коефициент на Стоящата Вълна или на английски още се нарича SWR!Стойността на КСВ се настройва със уред и стойността на скалата при настройката трябва да се докара до единица,което ще рече най малко загуба на сигнала в кабела и антената както и по този начин не тормозиш транзистора който дава мощност на сигнала!При лошо КСВ да кажем от 3 на горе е много зле ,не че радиото няма да работи,то пак ще си функционира но и обхвата ти на предаване може и да не надмине и 1км.  по този начин тормозиш транзистора започва да грее и накрая изгаря,в следствие се бъркаш в джоба 30 кинта а може и повече зависи какво още си изгорил, за дето не си настроил антената!Другия фактор е антената,много е важно какво ще избереш правилото е колкото по дълга толкова по добре,което ще рече 27МХЦ се равнява на 2.70м но нали се сещаш че такава антена е не възможна за монтаж!Аз се занимавам с тези неща пиши на личен ще ти дам тел.,и ще ти обясня!

petark

Колега каква антена да си купя за тази станция,която да ми върши работа и това ксв да е добро?

Mandor

27MHz се равнява на 11метра. Дължината на антената трябва да е кратна на дължината на вълната. Настройването всъщност е коригиране на антената, като дължина, и на кабела.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

VOLVO 480

Цитат на: Mandor - Неделя, 04 Май, 2014, 11:17:29
27MHz се равнява на 11метра. Дължината на антената трябва да е кратна на дължината на вълната. Настройването всъщност е коригиране на антената, като дължина, и на кабела.

Значи по твоята логика ще режа и кабела хаха! А знаеш ли че на 50 метра кабел КСВ си е пак едно или на какъвто и да е метраж,и затова само се настройва самата антена освен ако антената не е предварително настроена от производителя на определен обхват!

godji

А оригиналната антена на Актроса като е 50-60 см какво правим ?
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

VOLVO 480

Цитат на: godji - Неделя, 04 Май, 2014, 15:09:47
А оригиналната антена на Актроса като е 50-60 см какво правим ?

Може леко да се настрои,но има случай в които не става!Иначе обхвата на радиото с тази антенка е не повече от 3-4км. с вазелин! ;D

petark

Нищо съществено не пишете по темата!!!Ударихте го на мохабед!!!Сори ама...

abator

КСВ=1 можеш до постигнеш при стационарен обект. В камиона ако постигнеш КСВ=1.1 можеш да се считаш за отличник.

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk

VOLVO 480

Цитат на: abator - Неделя, 04 Май, 2014, 23:10:04
КСВ=1 можеш до постигнеш при стационарен обект. В камиона ако постигнеш КСВ=1.1 можеш да се считаш за отличник.

Ела да видиш как се постига 1 КСВ! ;)

Mandor

Цитат на: VOLVO 480 - Неделя, 04 Май, 2014, 11:23:12

Значи по твоята логика ще режа и кабела хаха! А знаеш ли че на 50 метра кабел КСВ си е пак едно или на какъвто и да е метраж,и затова само се настройва самата антена освен ако антената не е предварително настроена от производителя на определен обхват!
Само да попитам- като местиш станцията и антената на друго място, и с друг кабел, веднага ли излиза всичко, или пак си трябва настройка?
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.

Mandor