• Welcome to Форум на българските шофьори.

Важно за ефира!

Започната от VOLVO 480, Събота, 03 Май, 2014, 20:34:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

VOLVO 480

Предупреждавам всички колеги които ползват радиостанции с по големи мощности от 4W да не споменават в ефира за мощности ,и да се фукат взаимно кой колко му е силно радиото,през изминалите дни има засилен мониторинг от служба КРС и може да се окажа да бъде глобен и да му бъде конфискувана цялата апаратура!Тъка,че колеги умната когато приказвате в ефира на Боко записвачките работят здраво!

VOLVO 480

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: VOLVO 480 - Събота, 03 Май, 2014, 20:34:55
Предупреждавам всички колеги които ползват радиостанции с по големи мощности от 4W...

Интересува ме до 4 Вата са абсолютно законни в камион, кола, във вкъщи за България? Коя наредба го пише? В другите страни имали фрапиращо по-различно за тези автомобилни радиостанции? Усилватели над 4 Вата също ли и до колко може за тях?
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

VOLVO 480

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Събота, 03 Май, 2014, 20:52:32
    Интересува ме до 4 Вата са абсолютно законни в камион, кола, във вкъщи за България? Коя наредба го пише? В другите страни имали фрапиращо по-различно за тези автомобилни радиостанции? Усилватели над 4 Вата също ли и до колко може за тях?

До 4 вата е абсолютно законно това важи за целия Европейски съюз!Стандарта е 4W FM и 1W AM има европейска директива за разпределение на честотния диапазон както е и описано и за мощностите по обхватите във сайта на КРС има всичко описано подробно   http://www.crc.bg/files/_bg/Izmenenie_Pravila_2010_za_publ_v_Internet.pdf  тук ще прочетеш всичко и по конкретно на 21 страница е точно за СВ обхвата!Относно усилвателите и тяхното ползване, те са разрешени за продажба но забранени за употреба макар,че и всеки 2-ри да има вече.
 Пример; хващат те в Германия или Австрия да работиш с по голяма мощност от 4W хайде до 7-8 W да кажем ,че няма да те санкционират ,но над тази мощност пробиват радиото и усилвателя с дрелка в средата за да не може да се ползват или ако откажеш се конфискуват и глобата започва от 1000 евро нагоре!В Австрия и Германия контрола се осъществява от мобилни групи които се казват Radio Funk Kontrole!
 А в самите бусчета биват оборудвани да локализират с точност до 50 метра отклонение за локализация и измервана мощност,по този начин много бързо биват локализирани нарушителите.На мен лично ми се обадиха преди 7 дни от българското КРС и ме предупредиха и за това пуснах и темата малко или много да предупредя колегите.Тъка ,че не се обяснявайте кой какво има в камиона си.В София има пусната жалба няма да споменавам имена ,че доста хора ползват такъв вид техника в гражданския свободен обхват!

godji

Дали документа който имам от ОСО за радиостанция с малка мощност ще помогне в случая ?
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

VOLVO 480

Цитат на: godji - Неделя, 04 Май, 2014, 15:13:05
Дали документа който имам от ОСО за радиостанция с малка мощност ще помогне в случая ?

Дали би могло да ти помогне не мога да ти отговоря на това питане!

Механик-водач

Много ми е интересно, ако ще и майчиното си мляко да кажа в ефира, кой ще ме накаже за това, а и как ще го докаже...за да ме накаже...това да не е нотариално прослушване на ефира ;) ;) ;)
Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.
Никога не спори с глупак. Хората може да не разберат кой е умният!

batNIKI

Цитат на: godji - Неделя, 04 Май, 2014, 15:13:05
Няма да ти помогне колега. В CB обхвата е разрешено максимум 4 вата. Истината е повишено внимание и по рядко да се ползват големи мощности, най вече в Германия и Австрия!

batNIKI

Цитат на: VOLVO 480 - Събота, 03 Май, 2014, 20:34:55
Предупреждавам всички колеги които ползват радиостанции с по големи мощности от 4W да не споменават в ефира за мощности ,и да се фукат взаимно кой колко му е силно радиото,през изминалите дни има засилен мониторинг от служба КРС и може да се окажа да бъде глобен и да му бъде конфискувана цялата апаратура!Тъка,че колеги умната когато приказвате в ефира на Боко записвачките работят здраво!
Ето и добри новини: http://ecbf.eu/
Вероятно ще ни отпуснат каишката за АМ и SSB 4-12W в СВ обхвата. От понеделник, 26-ти Март, 2014 може да се използва в Австрия CB оборудване AM и SSB с мощност от 4 и 12 вата, съответно , както е случаят в повечето европейски страни, които вече е разрешено такова използване! Също се говори за CB VHF/UHF но още не е ясно.
Абе я най добре си четете тук: http://service.alan-electronics.de/main-int.htm ;)

batNIKI