• Welcome to Форум на българските шофьори.

Здравейте,здравейте

Започната от славее, Събота, 12 Юли, 2014, 14:04:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

славее

Здравейте.

Накратко,20години собствен бизнес в свера на търговията.Благодарение на големите търговски вериги
спечелих,тотален фалит. ;D ;D ;D ;D писна ми да отварам търговски обекти  и да държъ на хранилка
по няколко държавни служитела за да може да се работи/така сътворените търговски закони,и изисквания убиват малкия бизнес/
Молбата за съвет към старите браншовици е следната.
Обмислям два варианта.
Вариант 1- отивам в Германия,знам немски на прилично ниво и да търся работа като шофйор/имам категория СЕ
Вариант 2-Купувам само влекач и да работа за някоя спедиторска фирма-аз да си карам.
Ще съм много благодарен за всеки един съвет,абсолютен новобранец съм,никога не съм се занимавал с транспорт. ;D

славее

Chefo(SCANIA)

Вариант 1!!!!Ако купиш влекач трябва да му намериш работа кам някоя спедиция а хубавите спедиции са малко или ще вземаш малко пари или никакви и ще потънеш пак,затова към Германия.Вариант 2 единствено ако имаш познат който влачи ремарке на спедиция поне да си сигурен че няма да изгориш.  ;) ;) :)

Chefo(SCANIA)

Красимир Тодоров

Със сигурност вариант 1.
Ако нямаш опит, покарай виж кое как е, пък тогава скачай за камион. Но само с ЦЕ нема да стане, искат се и професионална, дигитал, адр... и стаж, ама него да не го коментираме.
Иначе съм за вариант 2, обаче без първия се съмнявам, че ще стане, освен ако не си някой Калитко и всичко да ти се реди лесно

Boroman21

Първия,  поне ще спиш на легло а не по паркингите. А защо не изкараш и едно разрешително за мотокар,  това също се турси.

славее

Пичове мерси за бързите отговори,
благодарен съм че давате съвет на непознат човек.Случайно или не но нямам
познат в този бранш/или по точно имам,но той работи с две три фирми от дълго време/
Насочвате ме към вариант 1 но там излизат пак някои неяснотии
разгледах немските обяви за работа и на почти всички пише
колко пари искате да получавате////те ако знаят колко искам :P :P :P//или по договорка.
колко според вас е нормално да поискам нето.
Между другото гледам търсат много шофйори на бетоновоз,което също ми е интересно защото
преди кризата имах мои и работата ми е позната.
Приемам насоки от всеки,може и на лични,специално за Германия ,
при правилното насочване черпенето е ясно,все пак фалира мойта фирма ::) ::)а не аз лично :P

славее

Точно това и щях да питам,в много от обявите четох за тоя мотокар и се чудех.......
ок изкарвам го веднага,от понеделник това ще ми е работата.

Красимир Тодоров

Цитат на: славее - Събота, 12 Юли, 2014, 17:16:04
...все пак фалира мойта фирма ::) ::)а не аз лично :P

хехехе, тоя пич ме кефи... браво
Иначе за работа в Германия не мога да се произнеса, а и надали са много тия дето могат и искат

SEMPER

Здравей,здравей  ;D ;D

Красьо,и мен ма кефи пича  ;)

По темата какво да кажа - Ако искаш да фалираш още веднъж - купи си влекач.
Парите де ще ги изкараш от дърпане на ремаркета ще ти стигат за гориво, пътни такси ( щото най вероятно спедицията ще ти ги плаща) и за бял хляб. Като опре обаче да си купиш нови гуми или недай боже ти се прецака я турбо, я скоростна кутия на дъргело - филма вече ще си го гледал.

За Германия - какво да ти кажа - добре е, че чуваш малко немски.
Шанса да си намериш работа по интернет от БГ клони към нула.(освен ако не ти се работи за без пари в Макдоналдс да речем)

Ако дойдеш на място, установиш се и се запишеш в джобцентъра - ти гарантирам че след 2 седмици ще си почнал работа.

Само че тук идва момента да ти кажа и една кофти новина. За да си намериш квартира в Германия трябва да имаш работа.  За да си намериш работа - трябва да си се установил някъде, тоест да имаш  квартира. Параграф 22 е.  И понеже винаги може да е още по кофти, идва ред на по лошата новина. Дори и да имаш работа е почти невъзможно да си наемеш квартира.  Търсенето е огромно, а предлагането е нищожно. За една квартира кандидатстват от 20-30 кандидата, до 200-300 в по големите градове. Прецени си какви са ти шансовете да изберат точно теб. Трябва месеци да си свободен, да обикаляш и да се занимаваш само с търсене на квартира. Отделно че и цените взеха да стават леко извънземни. За да влезеш в квартира, трябва да имаш готови 2,38 наема,които да платиш на посредника, още 3 наема които да платиш на хазаина като гаранция и естествено първия наем също.  Тоест трябва да имаш свободни пари за шест и половина наема, че ако евентуално те одобрят, да можеш да влезеш.

Чувал съм, че в някои части на бившата източна Германия има много свободни квартири и не е проблем да се наемат,но там пък съответно няма работа. Пак е малко параграф 22

За това, че те питат колко искаш да получаваш - това е практиката.
А колко да поискаш - никой не може да ти каже. В някои региони 8 евро на час не е зле, в други се мръщят на 15.

А и ти си прецени колко е прилично да поискаш, при условие че ще кандидатстваш за шофьор да речем, а в СВ то си нямаш ни един работен ден като професионален шофьор. В този случай претенциите ти могат да бъдат колкото на хлапе,току що изкарало книжка. Понеже квалификацията ще ви е еднаква.

Дано не съм те уплашил много.
А, последно, освен за щаплер, изкарай и един курс за кран. Не знам в БГ има ли изобщо курсове за тези камионските кранове, ако няма изкарай някакъв за по голям кран. Не е никак лоша работа да караш строителни материали от склада до обекта ;)  За бетоновоз - не знам, не съм се интересувал, но е много вероятно да искат някаква допълнителна квалификация точно за бетоновоз.

Професионална компетентност изкарай в БГ, не съм убеден че ще е по евтино, но поне на български ще ти е по лесно. Ако ще караш АДРите - също варианта в БГ е по добрия.
Дигитална карта обаче не се лъжи да си вадиш. В Германия е три пъти по евтина, и става три пъти по бързо.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

rider777

За пръв път чета тук, че като си купи влекач и ще фалира,,,,, нали по другите теми се пише, че оставали страшно много пари от камион и че шоферската заплата трябвало да бъде 3- 5000€ ,,,,,,,,, нещо нема логика.
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

Красимир Тодоров

аз съм ЗА да си купи камион, но той сам призна, е няма опит.. за това е по добре вариант 1. за германия не знаех че  е толко кофти да почнеш, то си е май невъзможно

drago_pavlov

Цитат на: rider777 - Неделя, 13 Юли, 2014, 22:05:33
За пръв път чета тук, че като си купи влекач и ще фалира,,,,, нали по другите теми се пише, че оставали страшно много пари от камион и че шоферската заплата трябвало да бъде 3- 5000€ ,,,,,,,,, нещо нема логика.
Странно нали...
Като се гледа в на шефа канчето - парите са много, а като трябва да се купува влекач - не остават за нищо...
Странна шофьорска логика...

П.П.: Въпреки, че не те харесвам, получаваш + от мен  ;)

rider777

Никога не ме е вълнувало дали някой ми дава + или - ,,,,, сега видях в профила си, че минусите са ми мнооого повече от плюсовете,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

admin

Цитат на: rider777 - Понеделник, 14 Юли, 2014, 10:45:59
Никога не ме е вълнувало дали някой ми дава + или - ,,,,, сега видях в профила си, че минусите са ми мнооого повече от плюсовете,,,,,,,,,,

До едно време плюсовете бяха повече от минусите, но нали започна да обясняваш, че ще намериш някой да ти кара камиона за няколкостотин лева и се промениха нещата. Аз лично минус не съм ти слагал, но явно колегите са били доста подразнени.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

rider777

;D ;D ;D ;D ;D ;D Най- се кефя кога успявам да раздразня някого,,,,,  ама не прекалявайте с ------------- че може да ми се накриви капата  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

naum4o

Ти сигурно така разпускаш. Има хора, на които им е кеф да са във вечната конфронтация. Въпросът не е в минусите, а във възпитанието. Няма професионален шофьор, който да е хрисим и да не е устат. Но между колеги, разговорът може и да е по-лек и приятен. Няма смисъл да си нонстоп надървен. Нямаш врагове тук, тук са главно професионалисти и току виж някой ден, някой оттук ти помогнал. Съдбата има странно чувство за хумор. Лек път.
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

naum4o

Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!