• Welcome to Форум на българските шофьори.

Чужди шофьорски книжки...?

Започната от динко, Неделя, 03 Август, 2014, 15:39:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

динко

Колеги запознат ли е някой какъв период от време можеш да работиш в България с шофьорски документи издадени от друга държава член на ЕС.

динко

rider777

Moже би 5 или 6 години а може и повече карах с австрийска шофьорска книжка и никъде не съм имал проблеми докато в Румъния не ми я взеха заради някаква измислена глоба, че съм бил карал по трамвайните линии и уж щяха да я изпращат в България а така си и изчезна тази книжка,,, много ме е яд защото тя беше безсрочна и щях до пенсия да си карам с нея без да я подменям на някакви измислени периоди, които въведоха наскоро. Според мен трябва да питаш в КАТ или ДАИ, защото тук един шофьор какво ще ти каже мисля се сещаш дали ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

rider777

Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

admin

Цитат на: динко - Неделя, 03 Август, 2014, 15:39:03
Колеги запознат ли е някой какъв период от време можеш да работиш в България с шофьорски документи издадени от друга държава член на ЕС.

Закон за движение по пътищата

Чл. 161. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е валидно на територията на Република България за категорията, за която е издадено, в следните случаи:
1. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията;
2. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили при условията на чл. IV, буква "а" от него;
3. свидетелството е придружено от легализиран превод на български език;
4. свидетелството е международно и отговаря на изискванията на приложение № 7 към Конвенцията за движението по пътищата;
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелството е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария.

Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство, когато то не е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

динко

Благодаря за информацията,отнася се за колега който от 2години си е в България работи си с книжка издадена в Италия за Българска фирма,ще трябва да си я смени ама кораво му канчето.

naum4o

Админът е поместил закона, където ясно пише, че с книжка от ЕС, Швейцария и някои други страни, можеш да караш в България до изтичане валидността на книжката. Ако има валидност. За книжки от други държави напр: Бутан, Свазиленд, Северна Корея и пр., валидността в България е 3 месеца.
Цитат на: динко - Понеделник, 04 Август, 2014, 00:30:50
Благодаря за информацията,отнася се за колега който от 2години си е в България работи си с книжка издадена в Италия за Българска фирма,ще трябва да си я смени ама кораво му канчето.
Не трябва да я сменя. Докато е валидна, може да кара в България.
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

динко

Туй е добре,но професионална компетентност на всички свършва на 09-09-14,говорим за Италия.Ще го борим и тоя проблем,цената е много по ниска от България,за двата документа.

динко