За забранената нормална седмична почивка в Белгия
Форум на българските шофьори
Неделя, 20 Септември, 2020, 13:32:04 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
driver-bg.eu
 
   Начало   Обяви Мрежа Галерия Търси Календар Членове Етикети Вход Регистрация Чат  
mobimax.bg
collapse
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: За забранената нормална седмична почивка в Белгия  (Прочетена 2451 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
SOLAR
Глобален модератор
Потребител герой
*****

Рейтинг: +234/-16
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Belgium Belgium

Публикации: 529
Теми: 53Активност
0%

ЛЕТИМ ПО ПЪТИЩАТА БЕЛИ


encho.ganev
« -: Петък, 24 Октомври, 2014, 03:31:51 »
ОтговорОтговор

Белгия: Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) е получил следните отговори от белгийското министерство на транспорта за прилагането на практика на забраната за ползване на нормалната седмична почивка в превозните средства:

     1. Как точно трябва да се интерпретира разпоредбата: „задължителната нормална седмична почивка на борда на превозното средство в момента на проверката"? Ще се констатира нарушение, когато шофьорът прекарва целия период от 45 часа в кабината, или ще има някаква преценка от контролния орган?
     Отговор: Когато при проверка на шофьор, който в момента ползва почивката си в превозното средство, бъде установено, че по данни на тахографа предишната му почивка е била намалена седмична почивка, се счита че шофьорът е в нарушение, тъй като след намалена седмична почивка той трябва да ползва нормална седмична почивка, а нейното ползване не е разрешено на борда на превозното средство.
     2. Контролните органи ще оценяват ли нормалните седмични почивки, които са ползвани през 28-дневния контролен период, т.е. извън момента на проверката? Ще бъде ли изисквано доказателство за мястото, където е ползвана нормалната седмична почивка? Ако да, какви – фактури от хотел, декларации от приятели/ от семейството или други? Как контролните органи ще оценяват ситуациите, при които се представи удостоверение от работодателя за седмичната почивка на водача?
     Отговор: Ползването на нормалната седмична почивка на борда на превозното средство трябва да бъде констатирано от контролните органи. Нарушение може да бъде установено само по време на извършването му („in flagrante delicto”). Впоследствие контролните органи не могат да изискват доказателства, че шофьорът не е ползвал своята нормална седмична почивка на борда на превозното средство след. Удостоверение от работодателя няма да бъде изисквано в рамките на контрола на времето за почивка, ползвано на борда на превозното средство.
     3. Как контролните органи ще действат в ситуация, когато има ръчно въведени данни в тахографа?
     Отговор: Практиките на контролиране няма да се променят по отношение на този въпрос.
     4. Безопасността на движението може да бъде изложена на риск, ако за целите на контрола шофьорите бъдат притеснени, докато ползват седмичната си почивка. Как контролните органи ще гарантират, че няма да нарушат при проверката намалената седмична почивка на шофьора?
     Отговор:    Съгласно Регламент 561/2006 проверките са задължителни и целят прилагането на регламента. Те са наложени от европейския законодател, който е и автор на регламента, и се считат за необходими за постигане на поставените цели.
     5. Сигурността на шофьора и товара също трябва да бъдат взети предвид – има опасност от нападения  или кражби в неосигурени зони.
     Отговор:  Съгласно Регламент 561/2006  „седмична почивка“ означава седмичен период, през който водачът може свободно да разполага със своето време и включва „нормална седмична почивка“ и „намалена седмична почивка“.
     От това определение произлиза, че ако през определен период от време шофьорът е отговорен за задачи като тази да осигури безопасността на превозното средство и неговия товар,  този период не може да бъде счетен като почивка, защото шофьорът не може свободно да разполага със своето време. Този период може да бъде описан като „период на разположение“ или дори „на друга работа“.
     Естествено човек може да разбере, че предприятията искат да защитят своите шофьори, товари и автомобили по най-добрия начин, на който са способни. Предприятията са свободни да организират превозите така, че разходите да бъдат намалени, доколкото са спазени нормативните изисквания. Превозите може да бъдат организирани така, че да не бъде извършено нарушение. Превозните средства може да бъдат паркирани в сигурни паркинги. Би било полезно да се повиши осведомеността на доставчиците на логистични услуги и мениджърите на инфраструктурата по този въпрос, така че сигурността в паркингите да бъде повишена в бъдеще.
     За сметка на това не е ясно как ползването на почивката в хотел може да навреди на сигурността на шофьора.
     Освен това има обучение, занимаващо се специално със защитата на шофьорите и товарите от насилие и кражби  в рамките на сертифицирането за професионална компетентност. Трябва също да се напомни, че в тази рамка мисията на публичните власти се простира, преди всичко върху социалната защита на шофьорите и повишаване на безопасността на движението по пътищата за всички участници в него.
     6. Пратки, които се превозват на температурен режим – трябва да бъдат предпазени от неразрешено регулиране на температурата. Как контролните органи ще оценят ситуация, при която шофьорът ще трябва да напусне хотела, за да провери ремаркето, това ще бъде ли определено като прекъсване на почивката?
     Отговор: Фактически този въпрос, както и предишният, не засяга белгийската мярка, а общото прилагане на Регламент 561/2006. Регламентът не предвижда шофьорът да прекъсва почивката си, за да гарантира сигурността на товара. Регламентът определя, че почивка е налице, когато шофьорът свободно разполага със своето време, което не е така, когато той е отговорен да наглежда товара. Би било полезно да се повиши осведомеността на доставчиците на логистични услуги и мениджърите на инфраструктурата по този въпрос, така че сигурността и обслужването в паркингите да бъдат подобрени в бъдеще. (Виж и т. 5)
     7. Ако в повечето случаи чуждестранни автомобили ще бъдат обект на тези проверки,  има опасност от дискриминация. Как ще бъдат проверявани или избирани превозните средства?
     Отговор:  Мярката се прилага за всички шофьори, ползващи нормална седмична почивка на белгийска територия. Затова няма абсолютно никаква дискриминация, основана на националността на шофьора или предприятието.
Проверките на пътя не са насочени въз основа на регистрационните номера, а на категориите превози в зависимост от присъщото им ниво на риска.

Инфо: АЕБТРИ


ЛЕКИ ПЪТИЩА !

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

Форум на българските шофьори
« -: Петък, 24 Октомври, 2014, 03:31:51 »

 Активен
Етикети:
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

* Реклама
* Google Plus
* Реклама
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!